Daňová poradna: příjmy ze zahraničí

Simona Ely Plischke | rubrika: Daně | 19. 3. 2007 | 26 komentářů
Stále více lidí odjíždí na "pracovní zkušenou" do ciziny a naopak stále více cizinců rozšiřuje české pracovní řady. Jak je to s daněmi ze zahraničních příjmů a s odvody na zdravotní a sociální pojištění? A za jakých podmínek platí cizinci daně do českého rozpočtu? Kdy kdo platí "venku" a kdo kdy platí "doma"? Mohou daňoví nerezidenti uplatnit společné zdanění manželů?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 4. 2007 20:21, Jana

Jaké máte zkušenosti z předkládáním úředních překladů potvrzní o příjmech ze zahraničí? V roce 2005 jsem k daňovému přiznání přiložila originál potvrzení o příjmech z Rakouska a bylo to bez problémů, letos finanční úřad vyžaduje úřední překlad.

+137
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 1. 2008 21:14, Monika

Chtěla bych se zeptat, zda cizinec pracující v Česku má podle novely nárok na slevu na daní 2070 měsíčně. Pokud si nemůže uplatnit slevu měsíčně, existuje možnost si při podání daňového přiznání slevu uplatnit?

-4
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 26 komentářů)

23. 3. 2007 15:43 | Verun

Jít pracovat do zahraničí je skutečně výborná zkušenost - zdokonalíte se, osamostatníte a když budete mít trochu štěstí, tak si také něco našetříte. Po návratu do ČR vás však čeká nemilé překvapení v podobě daní. Pouze z titulu toho, že máte v ČR trvalé bydliště Vám již ukládá povinnost podat daňové přiznání a zdanit zde své celosvětové příjmy. A to bez ohledu na to, zda jste v zahraničí žil a pracoval déle než 183 dní v roce - tam své příjmy zdaňoval, účastnil se na tamním systému pojištění ...... Odkazy na tzv. dohody o zamezení dvojího zdanění jsou ve většině případů k ničemu, protože jim stejně nikdo nerozumí a to ani úředníci na FÚ (mě řekli, že to znát nemusí a mám si najmout daňového poradce - jenže i ti mají každý jiný výklad). Mně moje poradkyně řekla, že budu platit daně ze všech příjmů v ČR. Chápala bych to v případě, kdyby měla ČR na dosažení příjmů ze zahraničí nějaký podíl, ale to bohužel nemá. Když odjíždíte do zahraničí za prací tak se musíte odhlásit ze českého systému zdravotního pojištění - takže když přijedete na dovolenou do ČR, je na vás pohlíženo jako na ciziho statniho prislusnika a případné ošetření u doktora si platíte. Jestliže se vrátíte domů a využijete služeb úřadu práce k vyhledání nového pracovního místa tak vám práci v zahraniči sice započtou, ale hmotnou pomoc počitaji podle záhadných tabulek průmerných mezd v ČR a zaměstnání, které jste v zahraničí vykonával. Uvedu příklad: - v Irsku pobíráte minimální mzdu což je kolem 8 Euro na hodinu, zálohu na daň a povinné pojištění sice platíte, ale v ročním vyúčtování daně vám zálohy na daň většinou vrátí. Za bydlení zaplatíte kolem 300-400 Euro za osobu - pokud nevyžadujete komfort bydlet sám tj. samozřejmě dražší. Za jídlo a ostatní výdaje utratíte podle šetrnosti - 300-500 Euro. Něco utratíte za cestovné ...Takže vám moc peněz nezůstane, ale stejně Vás hřeje u srdce, že něco málo našetříte. No a příjde dlouho očekávaný návrat do ČR - vyřizování formulářů, odhlašování z pojištění ..... a následné přihlašování v ČR. Je to sice byrokracie, ale až ji překonáte budete si myslet, že teď už bude všechno ok. Začnete opět pracovat v ČR. No a přijde leden - únor dalšího roku a Vaše mzdová účetní Vám sdělí, že Vám nemůže udělat roční zúčtování daně, že jste povinen si podat daňové příznání sám (že jste měl příjmy ze zahraničí). Najednou zjistíte, že minimální mzda v zahraničí (se kterou tam sice vyžijete, ale vyskakovat si nemůžete) vám bude přepočtena na české koruny a zdaníte ji jako nadprůměrný výdělek v ČR a ještě musíte zaplatit daňovému poradci nemalou částku, protože obyčejný člověk neví jak takové zdanění (dodanění) provést a kupodivu to neví ani úředníci FÚ. (Zde už chybí přepočet na podobnou práci v ČR jak je v opačném případě na úřadu práce). Takže náš stát nás vyždíme jak bude moci nejvíc - zaplať maximální daně v ČR z celosvětových příjmů, ale když pracuješ v zahraničí tak po ČR nemůžeš nic chtít .....
+111
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 3. 2007 14:59 | Martin

Teorie a praxe jsou dve zcela odlisne veci. Pracujeme jiz 3tim rokem s pritelkyni v zahranici a chteli jsme zpetne podat danove priznani za mesic prosinec naseho prvniho roku zde - na financnim urade jsme od 3 ruznych lidi ziskali 3 ruzne postupy, ale vsichni do jednoho se divili proc je s tim vubec obtezujume. Nakonec vse ztroskotalo na tom, ze jsme nemeli razitko naseho prvniho zamestnavatele a tak jsme nic neplatili. Vratit domu se nehodlame, ale i kdyby tak pochybuji ze se soucasnym pristupem ceskych uradu by jsme byli vyzvani k doplatku.
+106
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 3. 2007 11:53

Ktery radek musim vyplnit v DP a prilohy c. 3, kdyz v roce 2006 jsem mel prijem len z Anglie? Kurz na prepocitani mam, zmluva o zamezeni je - metoda vyneti. Dekuji.
+46
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 3. 2007 15:04 | redakce Peníze.CZ

Dobrý den, tuto informaci naleznete zde: http://www.penize.cz/zivot/dane/texty.asp?IDP=1&NewsID=2064
+47
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 3. 2007 11:05 | Jana

Zkuste toto: http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/SID-53EDF4E6-80DACEBE/cds/xsl/182_7518.html?year=0
+93
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 3. 2007 10:50 | Martin

Kde se dá získat kurz, kterým se přepočte příjem ze zahraničí na koruny, ve kterých se podává daňové přiznání?
+66
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Miroslav Motejlek

ekonomický žurnalista

Václav Hrbek

podnikatel, Alpine Pro

Miroslav Motejlek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Václav Hrbek
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services