Úspory domácností: bojíme se riskovat, slamník tak stále láká

Co se investování týče, jsme národ velmi konzervativní. Domníváme se, že své finanční prostředky spravujeme efektivně, většinou ale vyhledáváme co nejmenší riziko. A tak nejraději "zhodnocujeme" své volné peníze prostřednictvím stavebního spoření, nákupem nemovitosti či stále ještě uložením peněz na termínovaném účtu. Změny chování ale již patrné jsou. Jak se v průběhu několika uplynulých let změnila struktura českých úspor?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 3. 2007 23:35, Roman

....vy jste se úplně zbláznil. Máte naučený produkt kapitálového životního pojištění (nemyslím dynamik +) a oháníte jak pomáháte své rodině. Ten slamník je v tomto případě větší jistota. Doporučuji Vám si jej uplést z proutků slámy ať přijdete na jiné myšlenky, místo "oblbování lidí". .....ufff

Zobrazit celé vlákno

+78
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 3. 2007 10:45, SocPredator

Za určitých okolností ano. Ale když pak čtu, že měl děda doma 400000 a ukrad mu je nějaký podomní prodejce, tak přemýšlím, kde to tak mohl mít uložené a proč neměl brokovnici?
Čistě spořící produkt v bance je bez poplatků a krach banky (ztráta 10% z vkladu) je mnohem méně pravděpodobnější než falešný elektrikář :-)

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 28 komentářů)

13. 11. 2007 17:18 | pavel

No ono to neni tak hrozne jak pisete, sice se to musi platit az do 60, ale nikde neni dane ze v te puvodni vysi. Takze je mozne to upravit i na nizsi castku (s nizsim plnenim), takze sice dale platite az do 60. ale nemusite nic dodanit. Navic duvody proc uzavrit zivotni pojisteni nepominou. Ale jinak souhlasim, je to pojisteni a stoji to prachy. Investice je jen kamuflaz, byt urcity druh investice to je (a treba i s tim spojene riziko ztraty).
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 6. 2007 10:25 | externista

Pokud mi jakékoli peníze přijdou na účet., okamžitě si je vybírám a strkám do slamníku. Činím tak po neblahé zkušenosti s institucemi, jako je správa sociálního zabezpečení, finanční úřad, všeobecná zdravotní pojišťovna, anebo soud. Ryze subjektivně, resp. dle mých zkušeností, existuje možnost aby tyto instituce kdykoli bez varování vystřelili, rozuměj uvalili na účet exekuci. Žil a pracoval jsem určitou dobu v Bavorsku, a tam jsem se také dostal - neúmyslně, z důvodu neznalosti do kolize s Finanzamtem. Jenomže tam za mnou přišel pán v saku a kravatě až na pracoviště - na dílnu, a velice slušně se mě zeptal, zdali jsem se nedostal do nějakého problému. Všechno mi vysvětlil, čeho jsem se dopustil, ( to všechno bez jakékoli sankce !!!) a ještě mi poradil, jak si legálně mohu snížit daně. U nás, když si nevyzvednu poštu, (nikoho nezajímá, že jsem pracovně v zahraničí) bere se to jako pošta vyzvednutá, a když logicky nezareaguji, okamžitě srážka z nebo exekuce na účet. Nebudu popisovat detaily - pro toto thema jsou irelevantní, ale opravdu vřele doporučuji - nechávat peníze ve slamníku. Od té doby nemám problémy.
+61
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 3. 2007 21:10 | ivi

Blahopřeji, určitě jste spokojený jako kdybyste vyhrál první cenu. To že Dynamik vyhrál "nějakou" cenu je úžasné a přeji aby Vám ten nadšený elán vydržel déle než do konce letošního roku. Prosím prostudujte si velice podrobně jeho podmínky a zejména postup převodu - ODBYTNÉHO - to je opravdu velice výhodný produkt pro klienta mezi 40 a 50 lety se smlouvou uzavřenou před 20-30 lety těsně před dobou dožití. Odbytné převedené na Dynamik činí cca 30% částky kterou by za pár měsíců od České poj. obdržel a navíc je většina nových Dynamiků uzavírána cca do 65 let. Jeden případ - klientka 47 let, na poj. smlouvě do 50 let k výplatě 50.000,- "PORADCE ČP" jí sdělil že její smlouva byla zrušena a jestli nechce přijít o těch 50.000,- tak si je musí převést na dynamik a uzavřel jí smlouvu na 17 let!! Na tento jak vy píšete výhodný produkt ČP jí v odbytném převedli 12.000,-Kč - a vyměřili běžně placené pojistné 450,-Kč /pokud to rozpočítám, pak má paní předplaceno cca na 2,5 roku a v případě že ji ČP upozorní, tak bude dalších 14,5 let platit 450,-Kč/měsíčně, aby si zachránila aspoň i těch 12.000,- z původních 50.000,- Ovšem jak známe ČP, tak ji neupozorní, ale v pravý čas jí smlouvu zruší pro neplacení. Výsledek? Paní si platila 27 let pojistku, ze které nebude mít nic a ČP se elegantně zbavila staré smlouvy ze svého portfolia a ušetřila 50.000,- A kolik takových Dynamiků jste vy vysmátý prodejče uzavřel. Vaši klienti Vás budou opravdu milovat.
+28
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 3. 2007 8:39

Souhlasím s vaším názorem.Též je toto prostě pro mě tou jedinou možnou cestou jak u nás ještě nepřijít o peníze.Zvláště pro toho kdo ovládá trochu lépe matematiku,trochu se zajímá o politiku a ekonomiku.Zde v naší zemi prostě musíte být trochu zpátky a věřit převážně sám sobě,neboť výsledkům dnešních existujících fondům není radno moc důvěřovat.Většinou jsou jimi lidé,kteří své ambice nedovedou uplatnit rovnou přímou cestou čestným bojem mezi schopnými a jsou to převážně ti kteří by rádi měli pod sebou své ovečky(věřitelé),kteří dovedou vždy lehce ovládat a nejsou jim nikterak překážkou v případných soudních sporech.O vymahatelnosti práva vůči těmto rádoby zbohatlících ani nemluvě.Myslím tím především představenstva většiny těchto fondů.Lepší je sbírat si pomalu své informace a vydat se vlastní cestou a namlít si raději sám,než-li tu radost svěřit výše uvedeným chytrákům a tunelářům.Věřte,že nejsem zastáncem minulého režimu,ba naopak,a proto věřím,že i v naší zemi to půjde tím správným směrem,ale myslím si,že to vedení musí převzít ti mladí,kteří budou lépe ekonomicky vzdělaní a nebudou se zbaběle schovávat za dnešní zákony a nechávat se zapírat před svými věřiteli.Zákony v této zemi budou utvářet též výkonnější,schopnější a vzdělanější lidé,kteří nedopustí tomuto falešnému podnikání na úkor svých věřitelů,kteří nejsou v tomto oboru tolik vzdělaní,vždyť by to koneckonců prospělo jak našemu hospodářství, tak i každému z nás.Pak by jsme opravdu všichni nemuseli být těmi brouky pytlíky,kteří rozumí téměř všemu.Vzkvétal by tak potom náš stát,který by byl zase plně konkurenčně schopným evropským subjektem,kde by lidé směřovali své úsilí tam,kde se cítí být nejsilnější.
+36
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 3. 2007 23:35 | Roman

....vy jste se úplně zbláznil. Máte naučený produkt kapitálového životního pojištění (nemyslím dynamik +) a oháníte jak pomáháte své rodině. Ten slamník je v tomto případě větší jistota. Doporučuji Vám si jej uplést z proutků slámy ať přijdete na jiné myšlenky, místo "oblbování lidí". .....ufff
+78
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 3. 2007 6:57 | finanční poradce pracující výhradně a exklusivně pro ČP.

Nejlepším slamníkem je pojištění Dynamik. Je to nejlepší produkt na našem trhu a dokonce vyhrál nějakou prestižní zahraniční cenu. Naše rodina ho prostě miluje......
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 3. 2007 23:58

Krucialne si nekoho hyckat? Nemyslel jste spis: Crucially I have a screw loose.? Vord krucialne si givnete na nextovym brejnstormingu, u faggot.
+19
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 3. 2007 16:06 | Sporic obrazovky

1) dostanete jen kdyz podepiste na dobu, kdy vam bude 60 (ojoj, to bych si dal) 2) pokud predcasne vypovite (viz. pisatel vyse), vse hezky dodanite
Takze OK, zivotko ma smysl pouze jako pojisteni. Jako sporeni az mi bude 50, abych mazal dane. Anebo pokud ho plati zamestnavatel - darovanemu produktu na vynos nekoukej :-)
+43
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 3. 2007 15:58 | Pavel

Zapomínáte, že 150 dostanete zpátky na daních (ano, já vím, zatím...), takže ve skutečnosti se invetuje opravdu jen těch 350.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 3. 2007 11:12 | Sporic obrazovky

Svata ty prostato. Vezmu nejkonzervaitvnejsi moznou vec: ING konto. Poplatku 0,-! Slovy nula! Vykradeni je v podstate nemozne, korme bezneho zaheslovaneho pristupu na sekurovany server musite mit vlozeny "transakcni ucet" (dany smlouvu pri otvirani uctu), na ktery jediny lze penize prevest. Kdyz se vam tam nabouram, prevedu opet penize leda k vam, ne k sobe. Urok se hybe od 1,7 do 1,9% a pripisuje se kvartalne. Prevod je online okamzity, zadny terminovany vklad. Krach ING je asi stejne rizikovy, jako ze vas sezere vas pes a pak slupne i ten slamnik, nebo ze ho vybere vysetrovatel, ktery prijde resit vase zmizeni a ohledavat naducane brisko hafanka. Vklad je navic pojisten ze zakona. Aspon toto, kdyz se enkdo boji rizika.
"Slamnik" :-D
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 3. 2007 15:36 | Sporic obrazovky

Proboha, prectete si co pisete ... "sporeni u pojistoven"! Jsou uz snad stovky clanku na webu o tom, ze pojisteni neni sporeni, ani investice, pojisteni je pojisteni. Platite jim za to byti pojisten! Neivnestujete. Ale protoze nikdo nechce davat penize, tak je kamuflovane. Date 500, 150 je platba za pojisteni, 350 je investovano (konzervativne - vynos ne prilis vysoky). Nechaji vas to podepsat na dlouhe roky a vlivem tech 3-5%, ktere k castce 350 pripisuji se investicni cast zhodnoti na vice, nez je soucet evskerych plateb. Tim padem jste zaplatil treba 100 tisic, ale daji vam 130tisic. A lide maji pocit, ze investovali svych 100t dobre. Prdlacky. Investovali 70tisic a vynosy byly 60tisic. 30tisic platili za pojisteni. Coz by by malokdo platil. Reknete nekomu, at plati pojisteni. Ale kdyz mu k tomu navykladate pohadku, jak se mu to vrati i zurocene ... Kdyby ten clovek radeji investoval celych 500/mes, muze po tech letech mit 250t.
Pojisteni ma smysl, ne ze ne, ale jako POJISTENI, chapete: dite, manzelka, hypoteka, infarkt na krku, 50tkm v aute rocne .. to jsou duvody. Ne "sporeni" bezneho cloveka. Ne "sporeni" vubec.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 3. 2007 15:03 | Bob

Pokud to tvrdí banky a iFody, tak je to jistě absoutní pravda, hahaha. Hlavně by se měly stáčet do jejich slamníků.
+41
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 3. 2007 14:57 | Jarmila

Jezveče, nestačila by místo psa tchyně?
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 3. 2007 14:23 | Lucas

opravdu jsem byl i životně pojištěn. pouze ale na 30tisíc. pokud je ale ten systém spoření u pojišťoven takhle v neprospěch střadatelů nastavený, tak je spoření tímto způsobem naprosto zbytečné. a že investice do dluhopisů není dobrá? no dnes už to vím, a tehdy to měl vědět poradce co tyhle smlouvy uzavírá. tomu ale je tohle celkem jedno, hlavně že dostane provizi za zprostředkování.
+61
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 3. 2007 13:47 | Tomáš H.

Jak praví banky a investiční fondy: "Penízky be se měly otáčet...." Pokud jich je nazbyt.
+20
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 3. 2007 13:27 | Sporic obrazovky

Ano, terminovany! Tzn. likvidita velmi nizka. Po skonceni 6 leteho cyklu uz se jedna o 2% uroceny terminak s vypovedni lhutou tusim 3 mesice = stale nizka likvidita, ale lepsi nez 6 let. Jenze to je zas pomerne nizky vynos (3000,- jen kdyz stale dosporujete a pouze 2%). Svoboda pouziti na cokoliv neni svobodou, to je podstata vsech produktu (penizjni pripojisteni take muzete pouzit na cokoliv ... pote co ho ukoncite ;-) )
Bezpecne to je, to ano. Ale jak uvadite: je to sporici produkt, nikoliv investicni. Mate-li mesicne vice k dispozici nez 1700 na stavebko, uz se musite divat dal. Stavebko mam take, ale co s tim zbytkem? ... urcite ne slamnik ;-)
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 3. 2007 12:56 | Tomáš H.

No, to stavební spoření, pokud nečerpáte úvěr může spíš fungovat jako dobře úročený termínovaný vklad. Ale jinak, ta svoboda ve SS je třeba v tom, že peníze pak můžete použít na cokoli. Je to pořád jeden z nejbezpečnějších spořících produktů oproti např. penzijnímu připojištění, kde nejsou vklady ze zákona pojišteny.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 3. 2007 12:03 | eman

A na biolit...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 3. 2007 12:02 | eman

Dluhopisy? Tak se nedivte!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 3. 2007 11:22 | Sporic obrazovky

Stavebni sporeni vam dava svobodu nakladani s penezi? :-D ... hahahahahaha
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Kolik musíte spořit na?

let
%

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jaromír Drábek

politik

Miloš Čermák

žurnalista

Jaromír Drábek
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Miloš Čermák
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services