Fondy životního cyklu: nabídka se rozrůstá

Fondy životního cyklu představují novou formu dlouhodobé investice, která mění rizikovost v čase. ABN AMRO nedávno přišla s nabídkou 11 fondů životního cyklu s roční historií. Ty s nejdelším investičním horizontem zatím dosáhly výkonnosti 10 % p. a., ty s nejkratším 5,5 % p. a. Představme si investování do fondů životního cyklu a novou nabídku ABN AMRO blíže.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 3. 2007 15:05, Jan Traxler - www.finez.cz

Ach jo... asi si neuvědomujete, že Vy investujete v CZK, Vy osobně měnovou konverzi neprovádíte, to dělá správce za Vás (resp. jeho český zprostředkovatel). Takže úplně jiné transakční náklady.

Zhodnocení uváděné u fondů je po zohlednění všech poplatků kromě vstupního a výstupního. Výstupní si žádný z uvedených fondů neúčtuje (ostatně ten si účtuje tak jeden ze sta fondů).

Chtěl jste příklad a dostal jste ho. Pokud však nechcete věřit, tak nevěřte. Já Vás přesvědčovat nepotřebuji.

Mějte hezký den

Zobrazit celé vlákno

+73
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 3. 2007 10:12, Michal Kára

Napriklad nektere fondy Pioneeru maji tech 8% p.a., ale tedy v USD nebo EUR - proste posilovani koruny je dost zavazny problem :-/

Ad terminovane vklady: To byl dost ulet ve specificke situaci, ve ktere CR byla (neadvno tu o tom byl pekny serial). Navic ze jsou uroky vysoko neznamena, ze by mely vydelavat i akcie - je to presne naopak. Vyssi sazby zvysuji cenu penez z snizuji zisk podniku - akcie klesaji.

No, insider trading je trochu jina kategorie a hlavne si nedokazu predstavit cloveka, ktery pro vydelavani na nem pouziva fond :-)

Zda se, ze ty akcie moc nechapete... Ty na zacatku firma vyda a tim ziska potrebny kapital. Pak se obchoduji. Pokud si kupujete akcie, nekupujete si je (krom specialnich pripadu) od firmy, ale od jineho investora. Slusne vydelavat na akciich se da i bez insider informaci, ale chce to se v tom orientovat - nic pro BFU.

Jak uz jsem psal - kdyby neposilovala koruna, vklad by nejspis vyrovnal. Proste jste si vybral holt extremne spatny vstupni bod - skoro jako kdybyste koupil akcie v lete 1929 pred velkym krachem. Ten krach sice nebyl takovy, ale zas je to horsi o tu posilujici korunu.

To dela sef skoro dobre. Vlastni firma nabizi nejlepsi prilezitost ke zhodnoceni kapitalu. Akorat je nejrizikovejsi, takze sef nediverzifikuje riziko. Muze se stat, ze se trh zmeni, firma zkrachuje a pak mu nezustane nic. To je jako s temi fondy - kdybyste jich koupil vic ruznych, nejspis by propad nebyl takovy.

Zobrazit celé vlákno

-20
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 32 komentářů)

7. 3. 2007 7:59 | Michal Kára

Jeste jsem zapomel na jednu vec - kursove riziko. Od onoho roku 2000 se dolar vzhledem ke korune propadl o 50% a EURO take vyznamne kleslo. Takze v dolarech muze byt vykonnost fondu slusna, ale pri prepoctu na koruny uz tak oslnujici neni.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 3. 2007 7:55 | Michal Kára

Asi takhle - 8-10% dosahuji akciove fondy dluhodobe. Kdybyste se nedival na zhodnoceni toho Pioneer fondu 2000-2005, ale treba 1995-2005, tak by jiste bylo priznivejsi. Bohuzel do nej vstoupili zrovna presne na vrcholu... Fond muze mit kratkodobe (ale to muze znamenat i nekolik let) i vice.
On existuje terminovany vklad 8%? Ja vim o 2%, mozna je nekde 3% za urcitych podminek.
S tim poslednim se da souhlasit.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 3. 2007 7:39 | Fana

To byl určitě ten balancovaný, smíšený ne až tak rizikový Pioneer Trust, dnes Dynamický. Taky jsem jim nechal tehdy pajdu.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 3. 2007 7:30 | Jirka

Pane Tipaři, tohle od vás čtu v diskuzích různých finančních serverů (v podstatě tam od vás nečtu nic jiného). V jednom vás už vymazali jako spam. Tak jsem se vás chtěl zeptat: co duševní zdraví? Byl jste s tím u nějakého specialisty nebo se zkoušíte léčit sám?
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 3. 2007 7:25 | Patrik

Fajn, pokud tedy sebelépe řízený fond není schopen dosáhnout 8 %, má smysl do nějakého vůbec investovat, když můžu získat maximálně to, co dostanu na termínovaném vkladu? Má smysl jít do rizika, že hodnota podílu se strmě propadne, když v záložně přijdu max. o 10 % (a to z vkladu včetně úroků, takže reálně přijdu jen o ty úroky)?
Kdyby poradce byl opravdu PORADCE a ne PRODEJCE, tak by svému klientovi jednoduše neumožnil takto investovat! Prostě by mu zmíněné fondy v takovém množství neprodal a nabídl by mu, že mu buď sestaví nějaké portfolio, nebo ať si jde k nějakému prodejci, který mu prodá cokoliv.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 3. 2007 23:45 | Investiční poradce pro osobní i firemní klientelu

......ano, máte pravdu ve zhodnocení. Ale je to pouze jeden titul ..... správný investor ma minimálně titulů 10, tak aby rozložil riziko. Beru to jako rozumné řešení investora, který investuje na delší horizont a nespekuluje a má k dispozici větší fin. prostředky. Jinak si po roce nebo po dvou vemte "provaz" a utíkejte do lesa :) ....máte růžové brýle, pouze v jednom titulu a jen krátkodobý výhled, což je škoda ....
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 3. 2007 21:42 | Michal Kára

No, ten clanek vypovida o tom, ze dotycny toho o investovani moc nevi a Vy take ne. Sebelepe rizeny fond nemuze vykazovat 8% rocne proste z principu, protoze fondy maji urcita pravidla v ramci kterych mohou investovat a ta jsou pro ne dost omezujici v tom smyslu, ze napriklad pri korekcich akciovych trhu nemaji moc moznosti co delat. Druhou omezujici moznosti je jejich velikost. Ja jako individualni investor muzu pri naznacich korekce bez problemu kompletne prodat cele svoje portfolio. To fond nemuze, protoze by tim zpusobil sileny pad cen. Neni tam presne uvedeno, do ktereho fondu to bylo, ale zrejme do fondu "Nova ekonomika", ktery investoval do technologickych akcii. Ty ovsem postihl v roce 2000 velky propad. Nicmene manazeri fondu si nemohli vest o mnoho lepe, protoze investovat jinam jim zakazuje statut toho fondu.
Co se tyce poradce, tak to je jina vec. Investovat veskery majetek do rizikoveho fondu (jako je fond novych ekonomik) je pochopitelne hloupe rozhodnoti, jak pro obci, tak pro individualniho obcana. Stejne tak vypocet provize by mel mit horni strop, protoze pri zhodnoceni portfolia 150% by se vam vase portfolio ve skutecnosti smrsklo.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 3. 2007 12:50 | Patrik

"Každý "dobrý" investiční poradce,....." Jenže tady je právě ten kámen v úrazu. "Finančního poradce" dneska dělá každý (včetně ženských na mateřské, důchodců, studentů,...) a spíše se z nich stali normální prodejci. Je tu obrovský nárůst různých MLM společnosti jako ZFP, AWD, OVB. Kolega v práci, který nemá vzdělání, které by se alespoň vzdáleně dotýkalo financí a nemá ani ty finance (na auto, které si teď kupoval si musel půjčit) pro jednu z nich "bokem" taky pracuje. Chtěl bych vidět ty blázny, co si to od něj kupují. Tuhle přišel do práce a všem začal nadšeně povídat, jak byl na školení a jak jim tam povídali o super fondu od Pioneeru, tak jsem si hned vzpoměl na Okříšky :-( http://vorisek.cz/_text.php?clanek=83 shodou okolností jsem se nedávno dozvěděl, že známý do nich v roce 2000 dal půl milionu. Dneska z toho má lehce přes tři sta tisíc a těžko říct jestli někdy dostane alespoň to, co tam vložil, o nějakém zhodnocení už nemá smysl ani mluvit. Ex post je každý "geniální" a říká, že "to je přece jasné, vždyť je to riziko",... Podle mého názoru by slušný fond měl vykazovat výnos aspoň 8 % za rok (když blbá záložna, která je navíc pojištěná je schopna dát 5 %). Vezmu-li v úvahu složené úročení, tak by fond měl za 15 let mít aspoň 3,2 násobek původní hodnoty (a to spíš o hodně víc, ze začátku byla inflace (a tedy i úrokové sazby) mnohem vyšší) - výpočet (1+i)^n, tedy 1.08^15
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 3. 2007 12:06

Dobrý den,
to co nabízí ABN Amro, je standartní smíšený fond, s nadstandartně vysokými vstupními poplatky! Každý "dobrý" investiční poradce, dokáže v průběhu života člověka přeinvestovávat z jednoho fondu do druhého, dle anylýz, přání, snů a potřeb klienta!
David Fábry www.csob.cz
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 3. 2007 10:03 | Jiří V.

Když to tak čtu, řekl bych že akcie Vítkovic jsou opravdu dobrým tipem. Kurz je extrémně vyhnaný nahoru, navíc se již poněkolikáté objevuje masáž nějakého zoufalce, který je vychvaluje až do nebe. Zřejmě, chudák, potřebuje prodat, ale buď se mu současná cena zdá ještě pořád nízká, nebo má takové množství akcií, že je nelze prodat najednou. Takže, abych to shrnul, Vítkovice jsou horkým tipem pro prodej. Díky, Tipaři.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 3. 2007 9:25

Dementní Tipař uz se zase "zviditelnil"... :-(
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 3. 2007 7:26

5,25% + 1,35%.. :-))) to je opravdu super business :-) pro ABN samozrejme :-)
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Miroslav Pelta

podnikatel, Baumit Jablonec

Miloš Zeman

prezident

Miroslav Pelta
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 2 duelů
×
Miloš Zeman
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services