Fondy životního cyklu: nabídka se rozrůstá

Fondy životního cyklu představují novou formu dlouhodobé investice, která mění rizikovost v čase. ABN AMRO nedávno přišla s nabídkou 11 fondů životního cyklu s roční historií. Ty s nejdelším investičním horizontem zatím dosáhly výkonnosti 10 % p. a., ty s nejkratším 5,5 % p. a. Představme si investování do fondů životního cyklu a novou nabídku ABN AMRO blíže.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 3. 2007 15:05, Jan Traxler - www.finez.cz

Ach jo... asi si neuvědomujete, že Vy investujete v CZK, Vy osobně měnovou konverzi neprovádíte, to dělá správce za Vás (resp. jeho český zprostředkovatel). Takže úplně jiné transakční náklady.

Zhodnocení uváděné u fondů je po zohlednění všech poplatků kromě vstupního a výstupního. Výstupní si žádný z uvedených fondů neúčtuje (ostatně ten si účtuje tak jeden ze sta fondů).

Chtěl jste příklad a dostal jste ho. Pokud však nechcete věřit, tak nevěřte. Já Vás přesvědčovat nepotřebuji.

Mějte hezký den

Zobrazit celé vlákno

+73
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 3. 2007 10:12, Michal Kára

Napriklad nektere fondy Pioneeru maji tech 8% p.a., ale tedy v USD nebo EUR - proste posilovani koruny je dost zavazny problem :-/

Ad terminovane vklady: To byl dost ulet ve specificke situaci, ve ktere CR byla (neadvno tu o tom byl pekny serial). Navic ze jsou uroky vysoko neznamena, ze by mely vydelavat i akcie - je to presne naopak. Vyssi sazby zvysuji cenu penez z snizuji zisk podniku - akcie klesaji.

No, insider trading je trochu jina kategorie a hlavne si nedokazu predstavit cloveka, ktery pro vydelavani na nem pouziva fond :-)

Zda se, ze ty akcie moc nechapete... Ty na zacatku firma vyda a tim ziska potrebny kapital. Pak se obchoduji. Pokud si kupujete akcie, nekupujete si je (krom specialnich pripadu) od firmy, ale od jineho investora. Slusne vydelavat na akciich se da i bez insider informaci, ale chce to se v tom orientovat - nic pro BFU.

Jak uz jsem psal - kdyby neposilovala koruna, vklad by nejspis vyrovnal. Proste jste si vybral holt extremne spatny vstupni bod - skoro jako kdybyste koupil akcie v lete 1929 pred velkym krachem. Ten krach sice nebyl takovy, ale zas je to horsi o tu posilujici korunu.

To dela sef skoro dobre. Vlastni firma nabizi nejlepsi prilezitost ke zhodnoceni kapitalu. Akorat je nejrizikovejsi, takze sef nediverzifikuje riziko. Muze se stat, ze se trh zmeni, firma zkrachuje a pak mu nezustane nic. To je jako s temi fondy - kdybyste jich koupil vic ruznych, nejspis by propad nebyl takovy.

Zobrazit celé vlákno

-20
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 32 komentářů)

13. 3. 2007 15:05 | Jan Traxler - www.finez.cz

Ach jo... asi si neuvědomujete, že Vy investujete v CZK, Vy osobně měnovou konverzi neprovádíte, to dělá správce za Vás (resp. jeho český zprostředkovatel). Takže úplně jiné transakční náklady.
Zhodnocení uváděné u fondů je po zohlednění všech poplatků kromě vstupního a výstupního. Výstupní si žádný z uvedených fondů neúčtuje (ostatně ten si účtuje tak jeden ze sta fondů).
Chtěl jste příklad a dostal jste ho. Pokud však nechcete věřit, tak nevěřte. Já Vás přesvědčovat nepotřebuji.
Mějte hezký den
+73
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 3. 2007 12:35 | Patrik

Vezmu hned ten první: Za 10 let je index 2,5, tedy celkem slušné. Jenže fond je vedený v CHF, tak to trochu přepočítáme. Klient chce vložit 100 000 CZK - ty vloží kurzem 19,691 (kurz devizy střed ČNB před 10 let), má tedy 5078,46 Za 10 let má z toho 12 696,15 CHF. Teď to prodá, ale už kurzem 17,49 (kurz devizy střed ČNB nyní), tedy za 222 055,66 Kč. Index tedy klesne na 2,22 - tedy dlouhodobý průměr 8,3 %. Ale to beru kurzy ČNB, za ty ale nikdy klient nenakupuje / neprodává, rozdíl mezi devizy prodej a devizy střed a stejně tak devizy nákup a devizy střed je v obou případech mezi 1 a 2 %; např. ČSOB má cca 1,8 %. Takže to trochu přepočteme: 100 000 CZK vloženo kurzem 19,691 = 5078,46 mínus 1,8 % poplatek = 4987,04 Za 10 let je z toho 2,5 násobek = 12 467,6 To promění zpět na CZK kurzem 17,49 = 218 058,32 mínus 1,8 % poplatek = 214 133,27 a už jsme pod těmi 8 % A to není všechno. Při bankovním převodu cizí měny (ať do zahraničí nebo v rámci ČR) se platí ještě poplatky za převod, obvykle 1% min. 250 Kč, max 1500. Tak ještě jednou: od vkladu 4987,04 odečtu ještě 1 % (poplatek za zahraniční platbu) a máme 4937,17 krát 2,5 (zhodnocení za 10 let) a máme 12 342,92, krát kurz 17,49 = 215 877,67, mínus 1,8 % rozdíl mezi devizy nákup a středem = 211 991,87 a mínus 1 % (převod v cizí měně) = 209 871, 95 Kč A z poměrně slušného výsledku za 10 let - 2,5 násobek je rázem necelý 2,1 násobek - necelých 7,7 % průměrné roční zhodnocení. No a k tomu ještě poplatky fondu. Nevím, jaké si tento fond účtuje - u každého je to jiné (vstupní, výstupní, za správu, za pohyb) a které z nich se účtují zvlášť a které jsou již zahrnuté v zisku.
Jo, matematika je bezva věc :-)
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 3. 2007 20:07 | Jan Traxler - www.finez.cz

Vezmu to za 10 let, protože za 15 u sebe teď nemám data a trvalo by mi dlouho je dohledat. Každopádně za 10 let to je daleko obtížnější, protože to se trefíme akorát hezky do propadu v letech 2000-2002. Beru to ve měně fondu, nepřevádím do CZK.
Julius Baer Swiss Small & Mid Cap ING Invest European Real Estate Raiffeisen-Österreich-Aktien Raiffeisen-Osteuropa-Aktien Vontobel Swiss Small Companies ESPA Stock Vienna HSBC GIF Indian Equity
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 3. 2007 8:04 | Patrik

Co tak pro začátek vyjmenovat aspoň 5 fondů u nás, které za posledních 15 let dosahovaly průměrně aspoň 8 % zhodnocení? Všude čtu, jak je děsně "in" investovat do fondů, jak to člověka zajistí, ale zatím jsem nenašel výhodu oproti obyčejnému termínovanému vkladu.
Ohledně té blbosti investorů. Ano, byla to jejich blbost, ale úplně stejná, jako když důchodce pustí domů někoho, kdo mu prodává levné deky a ten mu vyčóruje celoživotní úspory. Byl to jednoduše podvod ze strany "prodejců", nic jiného.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 3. 2007 0:09 | Jan Traxler - www.finez.cz

Dobrý den,
fondů, které za posledních 15 let vydělaly 8 a více % bychom našli stovky. Ovšem v naší kotlině jich tolik nebude, protože české podílové fondy takovou historii nemají a jen málo z fondů s povolením v režimu evropského pasu má 15ti letou historii. Ale našli bychom. ;-)
Když si čtu Vaše příspěvky, je jasné, že Vy si pod pojmem investování představujete spíše spekulace. Spekulace, že ta či ona akcie poroste. Spekulace, kdy je nejvhodnější doba koupit a prodat pomerančový džus apod. Spekulace, které si mohou dovolit jen informovaní... ... v praxi takovými spekulacemi vydělává pouze asi 10-20% spekulantů, ostatní prodělávají.
Osobně považuji za rozumnější investovat dlouhodobě. Ovšem to vyžaduje vhodnou strategii. Strategii, jak stabilizovat zisky a eliminovat rizika. To znamená využívat různé typy aktiv - akcie, dluhopisy, komodity, nemovitosti... Vhodným způsobem diverzifikovat mezi různé geografické regiony a hospodářská odvětví...
8% p.a. je dlouhodobě reálných. Myslet si však, že budete vydělávat více % bez práce, to je trochu pošetilé a nevyplácí se to.
Jinak investovat do vlastní firmy, to bývá samozřejmě nejlepší možná investice. ;-) Ale opět pouze do určité míry. Podívejte se na Gatese či Kellnera. Žádný z velmi bohatých lidí nemá všechen svůj kapitál v jedné (i když vlastní) firmě.
A poslední věc, k tomu Pioneeru. Tehdy v roce 2000 se jmenoval Pioneer Trust (říkalo se mu "český Pioneer"). Jeho investiční strategií bylo investovat do amerických technologických (převážně internetových) akcií.... to Vám snad mnohé vysvětlí. Ne nadarmo se pro následný pokles používá pojem "internetová bublina". Dnes má fond název Pioneer Dynamický a jeho strategie se značně změnila. V portfoliu má dnes více dluhopisů než akcií a nezaměřuje se vůbec na technologické akcie. Ovšem tím, že investuje v US (tedy fakticky v dolarech, ačkoliv uvádí ceny podílových listů v korunách) a navíc do značné míry do dluhopisů, jeho výkony za poslední roky nebyly nijak oslňující.
Každopádně tehdy to byla blbost investorů, že investovali do tak rizikových akcií prostřednictvím tohoto fondu. Blbé je, že většina lidí to netušila a vlastně to dodnes neví. Bohužel investiční strategie fondů a faktické složení portfolia fondů sleduje velmi málo lidí. A co je horší, ani mezi zprostředkovateli to není obvyklé. Tedy jak psal David Fábry, dobrý poradce - správce majetku - by to měl zvládat a troufám si tvrdit, že lépe, protože má mnohem více možností. Ale je třeba velmi obezřetně vybírat. Většina "poradců" jsou opravdu více prodejci než rádci.
Přeji hezký den. ;-)
+31
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 3. 2007 10:05 | Honzajs

Bacha na hrátky s průměry. Dám extrémní příklad.
1. rok výnos 33% 2. rok ztráta 25%.
Průměrný výnos vykázaný fondem: 4%. (33-25)/2
ALE:
VY JSTE NA 0, ŽÁDNÝ VÝNOS NEMÁTE
1. rok: růst ze 100 na 133 2. rok pokles ze 133 zpět na 100

Kdyby byl výnos 1. rok 50% a ztráta 2. rok 33%, fond by sice propagoval průměrné zhodnocení 8,5% (50-33)/2, ale vy byste byl opět na nule.

Proto je nutné pracovat s geometrickým průměrem výnosů, ne aritmetickým.







+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 3. 2007 6:59 | Patrik

Kdyby byly někde ryby, nemusely by být rybníky :-)
To je sice hezké, že v USD (nebo jakékoliv jiné měně) fondy rostou, myslím, že pro většinu lidí u nás je ale podstatné, kolik za to dostanou CZK. Protože v těch vydělávají, platí náklady, nakupují a ty investovali. A v těch také můžou porovnávat termínované vklady jako alternativu k fondu.
+34
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 3. 2007 10:12 | Michal Kára

Napriklad nektere fondy Pioneeru maji tech 8% p.a., ale tedy v USD nebo EUR - proste posilovani koruny je dost zavazny problem :-/
Ad terminovane vklady: To byl dost ulet ve specificke situaci, ve ktere CR byla (neadvno tu o tom byl pekny serial). Navic ze jsou uroky vysoko neznamena, ze by mely vydelavat i akcie - je to presne naopak. Vyssi sazby zvysuji cenu penez z snizuji zisk podniku - akcie klesaji.
No, insider trading je trochu jina kategorie a hlavne si nedokazu predstavit cloveka, ktery pro vydelavani na nem pouziva fond :-)
Zda se, ze ty akcie moc nechapete... Ty na zacatku firma vyda a tim ziska potrebny kapital. Pak se obchoduji. Pokud si kupujete akcie, nekupujete si je (krom specialnich pripadu) od firmy, ale od jineho investora. Slusne vydelavat na akciich se da i bez insider informaci, ale chce to se v tom orientovat - nic pro BFU.
Jak uz jsem psal - kdyby neposilovala koruna, vklad by nejspis vyrovnal. Proste jste si vybral holt extremne spatny vstupni bod - skoro jako kdybyste koupil akcie v lete 1929 pred velkym krachem. Ten krach sice nebyl takovy, ale zas je to horsi o tu posilujici korunu.
To dela sef skoro dobre. Vlastni firma nabizi nejlepsi prilezitost ke zhodnoceni kapitalu. Akorat je nejrizikovejsi, takze sef nediverzifikuje riziko. Muze se stat, ze se trh zmeni, firma zkrachuje a pak mu nezustane nic. To je jako s temi fondy - kdybyste jich koupil vic ruznych, nejspis by propad nebyl takovy.
-20
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 3. 2007 7:28 | Patrik

Kolik tedy znáte fondů, které mají za 15 let dozadu průměrné zhodnocení 8 % p. a., tedy alespoň ten 3,2 násobek? A to se domnívám, že by mělo být daleko více, protože ještě poměrně nedávno byly úroky z termínovaných vkladů i 15 %, kdybych z toho vzal tedy průměr, čekal bych průměrné zhodnocení za minulých 15 let někde kolem 12 %, tedy skoro 5,5 násobek původního vkladu (složené úročení je bezva věc, stačí pár procent a po několika letech to udělá pořádný balík :-))
Výhodu fondů (akcií a podobných nástrojů) naopak nevidím v dlouhodobém, ale krátkodobém investování - ve spojení s neveřejnými informacemi. Tady jde na pohybech kurzů vydělat i tisíce procent ročně, ale pro běžného Frantu z ulice nejsem přesvědčen, že je to to pravé ořechové (zisk poměřený s rizikem za to dle mého názoru nestojí).
Připadá mi to i logické. Pokud je firma schopna dlouhodobě dosahovat zhodnocení nad úrovní úrokových sazeb, nemá důvod prodávat další akcie a tak dále "rozmělňovat" svoje jmění, ale raději si půjčí peníze v bance. Chápu, že existují vyjímky, kdy někdo má unikátní nápad, patent, nebo jen působením marketingu dokáže rozšířit svůj produkt tak, že téměř nemá konkurenci (např. Microsoft) a potřebuje peníze na rozjezd, protože kromě "know-how" nemá nic. Tady je to pak otázka štěstí a znalostí takový podnik rozpoznat a vstoupit do něj v začátku - opět nic pro nějakého Frantu z ulice.
Pořád se tu mluví o tom, že fondy jsou na dlouhodobé investování. Co je tím vlastně myšleno? Když se vrátím k tomu Pioneeru, tak 7 let mi připadá dost dlouhá doba minimálně na vyrovnání poklesu. Za jak dlouho se může dostat na stejnou úroveň, jako kdyby klient uložil peníze na termínovaný vklad? Za 15, 30, 50 let? Má šanci se toho klient vůbec dožít, když po 7 letech je stále v 35 % ztrátě (proti původnímu vkladu) a oproti 5 % termínovanému vkladu je asi v 54 % ztrátě? A proti předpokládanému 8 % zhodnocení v asi 61 % ztrátě?
K nám do firmy neustále volají nějací prodejci, více či méně známé makléřské společnosti, banky a snaží se šéfovi vnutit, aby přes ně investoval slibujíc 30 % a vyšší roční zhodnocení. Ten má na to jedinou správnou odpověď - přebytečné finance investuji do své firmy a ne do cizí :-)
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 3. 2007 7:28 | Patrik

Kolik tedy znáte fondů, které mají za 15 let dozadu průměrné zhodnocení 8 % p. a., tedy alespoň ten 3,2 násobek? A to se domnívám, že by mělo být daleko více, protože ještě poměrně nedávno byly úroky z termínovaných vkladů i 15 %, kdybych z toho vzal tedy průměr, čekal bych průměrné zhodnocení za minulých 15 let někde kolem 12 %, tedy skoro 5,5 násobek původního vkladu (složené úročení je bezva věc, stačí pár procent a po několika letech to udělá pořádný balík :-))
Výhodu fondů (akcií a podobných nástrojů) naopak nevidím v dlouhodobém, ale krátkodobém investování - ve spojení s neveřejnými informacemi. Tady jde na pohybech kurzů vydělat i tisíce procent ročně, ale pro běžného Frantu z ulice nejsem přesvědčen, že je to to pravé ořechové (zisk poměřený s rizikem za to dle mého názoru nestojí).
Připadá mi to i logické. Pokud je firma schopna dlouhodobě dosahovat zhodnocení nad úrovní úrokových sazeb, nemá důvod prodávat další akcie a tak dále "rozmělňovat" svoje jmění, ale raději si půjčí peníze v bance. Chápu, že existují vyjímky, kdy někdo má unikátní nápad, patent, nebo jen působením marketingu dokáže rozšířit svůj produkt tak, že téměř nemá konkurenci (např. Microsoft) a potřebuje peníze na rozjezd, protože kromě "know-how" nemá nic. Tady je to pak otázka štěstí a znalostí takový podnik rozpoznat a vstoupit do něj v začátku - opět nic pro nějakého Frantu z ulice.
Pořád se tu mluví o tom, že fondy jsou na dlouhodobé investování. Co je tím vlastně myšleno? Když se vrátím k tomu Pioneeru, tak 7 let mi připadá dost dlouhá doba minimálně na vyrovnání poklesu. Za jak dlouho se může dostat na stejnou úroveň, jako kdyby klient uložil peníze na termínovaný vklad? Za 15, 30, 50 let? Má šanci se toho klient vůbec dožít, když po 7 letech je stále v 35 % ztrátě (proti původnímu vkladu) a oproti 5 % termínovanému vkladu je asi v 54 % ztrátě? A proti předpokládanému 8 % zhodnocení v asi 61 % ztrátě?
K nám do firmy neustále volají nějací prodejci, více či méně známé makléřské společnosti, banky a snaží se šéfovi vnutit, aby přes ně investoval slibujíc 30 % a vyšší roční zhodnocení. Ten má na to jedinou správnou odpověď - přebytečné finance investuji do své firmy a ne do cizí :-)
+27
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 3. 2007 20:46 | Jarmila

Taky se Vám může stát, že fond je sice vedený v kačkách, ale změní se statut fondu a za rok je fond vedený v Eurech nebo v doláčích a Vy spláčete nead výdělkem (což se například stalo mně). Co můžete ovlivnit, když se změnu dozvíte až ex post? Manažeři fondu tyhle změny s klienty obvykle nekonzultují.
+46
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 3. 2007 20:46 | Jarmila

Taky se Vám může stát, že fond je sice vedený v kačkách, ale změní se statut fondu a za rok je fond vedený v Eurech nebo v doláčích a Vy spláčete nead výdělkem (což se například stalo mně). Co můžete ovlivnit, když se změnu dozvíte až ex post? Manažeři fondu tyhle změny s klienty obvykle nekonzultují.
+27
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 3. 2007 12:50 | Michal Kára

Ano, tech 8% i dosahuji, ale dlouhodobe. To znamena, ze tvrdit "za 5 let budu mit ve fondu x * 1.08^5 penez" je nesmysl - to je prave ono riziko, ktere je vyvazeno moznosti vyssiho zisku.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 3. 2007 12:23 | Patrik

Jo, myslím že říkal, že se jmenuje dynamický
+44
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 3. 2007 12:21 | Patrik

On existuje terminovany vklad 8%? Ja vim o 2%, mozna je nekde 3% za urcitych podminek. 8 % termínovaný vklad neexistuje, kdyby existoval, do fondů by nedával peníze už vůbec nikdo.
Beru to takhle: 1) bezriziková "investice" - uložit peníze v bance. Pravděpodobnost krachu velmi nízká, a i v případě bankrotu je náhrada 90 %; nejvýhodnější varianta asi ING konto s 1,9 % p. a. 2) družstevní záložna. Pravděpodobnost krachu je vyšší, ale maximální riziko je 10 % včetně úroků (od března minulého roku jsou záložny pojištěny úplně stejným způsobem jako banky a to u stejného fondu), reálné riziko je tedy pořád akceptovatelné. Možnosti: Prémiový vklad u FIO s 4,1 % (3 roky), Prémiový vklad u WPB 5 - 5,5 % (3-5 let, 300 - 500 tis), běžné termíňáky 3,5 - 5 % (6 - 24 měsíců, 100 000 až 1 000 000 Kč) 3) investovat do fondů - pokud nabízejí relativně vysoké riziko, měly by nabídnout tomu odpovídající zhodnocení, proto mi požadovaných 8 % (u konzervativních fondů), připadá velmi "smysluplných"
+32
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 3. 2007 9:28 | Rychlonožka

Pokud není zajištěný do česke koruny, je jedno v jaké měně je vedený. Stejně investuje v USD, EUR.. Je to jen finální přepočet pro investora, aby věděl, jak si jeho investice stojí v jeho konkrétní, preferenční měně. Principialně je to stejné, jako 10.000 hrubeho, které zdaníte 2.000 nebo 8.000 cisteho. Výsledek je porád stejný.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 3. 2007 9:16 | Michal Kára

No, pokud spatne nacasujete vstup do akcie, jste v haji taky :-)
Ja rovnez investuji primo do akcii a ted budu pribirat i nejake certifikaty. Delam to prave z duvodu urcite nepruhlednosti fondu a predevsim diky moznostem, ktere jako individualni investor oproti fondum mam.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 3. 2007 9:12 | Michal Kára

To je samozrejme, ja se jen snazim osvetlit, ze takovyhle vysledek nemusi byt jen dusledkem slendrianstvi spravy fondu.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 3. 2007 9:00 | Fana

Výkonnost v dolarech ani tureckých lirách nebo argentinských pesech mě moc nezajímá, když je fond http://www.penize.cz/produkty/podilove-fondy/grafy.asp?IDP=1&TID=OFPIOPIO vedený v českých kačkách.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 3. 2007 8:52 | Chains

Diky za pohled na vec z tohoto uhlu pohledu - pekne me to utvrdilo v tom, ze do podilovych fondu investovat NE. Pokud totiz vstup spatne nacasuju, jsem tezce v haji. Kdysi jsem slysel toto prirovnani: Investovat do OPF je jako jizda autem bez brzd, kdyz se jede so kopce, je to parada, ale kdyz se jede z kopce.... Proto uz vic nez dva roky invstuji primo do akcii, ktere si sam vybiram.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Vladimír Dlouhý

exministr a ekonom

Jaroslav Hřebík

trenér a podnikatel

Vladimír Dlouhý
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 4 duelů
×
Jaroslav Hřebík
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 4 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services