Bude nás mít kdo léčit?

Na základě výzvy Děkujeme, odcházíme, zatím podalo výpověď přes 3800 lékařů. Jak tomu bude v nemocnicích 1. března, až většina výpovědí vyprší? Málokdo zpochybňuje, že jsou důvody lékařů k výpověděm oprávněné. Proti tomu stojí ale názor, že si vlastně berou za rukojmí všechny občany ČR.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 1. 2011 15:09, Pavel

Nejsem přímo ve zdravotnictví, nicméně několik postřehů:
1) za co dostávají někteří lékaři (zejména na specializovaných pracovištích) různé bonusy od dodvatelů léků?
2) Někteří výše postavení lékaři dostávají od zahraničních farmaceutických firem odměny za "studie" v řádech statisíců - pokud by i tyto studie skutečně existovaly, potom se domnívám, že lékař je zaměstnancem nemocnice a tedy i odmkěny za jeho práci by měly patřit nemocnici.
3) V nemocnicích uklízí namísto tradičních uklízeček úklidová firma - jak je možné, že nemocnici se nevyplatí zaměstnat uklízečky a úklidové firmě ano? - a se ziskem?
4) Namísto kuchařů dodávají jídlo cateringové firmy
5) Měl jsem tu čest vidět účty, které proplácí zdravotní pojišťovny soukromým saniťákům. Dovolím si tvrdit, že cenově jsou srovnatelní s taxislužbou. Navíc se pět pacientů rozveze při jedné jízdě, ale pro pojišťovnu se jede s každým zvlášť. Jak je možné, že nemocnici se vlastní přeprava pacientů nevyplatí a soukromníkům ano?
6) Jestliže se nabízí koupě nějakého (zejména dražšího) přístroje, hned jsou zainteresovaní pracovníci plni zájmu o blaho pacienta, ačkoliv dobře ví, resp. mohou si zjistit, že stejný přístroj již je v nemocici vedle? - ovšem z toho jim nejde provize.
Závěr: domnívám se, že v globále je ve zdravotnictví peněz dost, mízí ale záhadně na cestě mezi pojišťovnou a pacientem. Jsem toho názoru, že kdyby se revoltující doktoři pustili občas k lizu, tak by byl klid. To, že se podaří dobře vynášející plýtvání zarazit je velmi nepravděpodobné, protože ty největší lumpárny se překřtí na větší blaho pro pacienty a když to nepomůže, tak ohrožením péče.

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 1. 2011 8:20, Lanza

Pokud jste viděl, co jste napsal.."Viděl jsem ten neustálý chaos v organizaci, plýtvání prostředků na léky, ...", tak přesně to je problém jen a jen doktorů. Ministr ani ředitel nemocnice neorganizuje práci na oddělení nebo v ambulanci a už vůbec neovlivňuje, jak Vám doktoři předepisují léky. A že je zdravotní sestra ředitelkou nemocnice-proč by ne, i ona může mít vysokou škoul. Když mohl absolvent učiliště s maturitou s půlroční praxí strojvůdce dělat ministra a předsedu vlády, může dělat ředitele nemocnice zdravotní setra.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 22 komentářů)

18. 1. 2011 20:17 | Karel

Fandím doktorům, zaslepenost většiny lidí co jim nadávají se mi dost nelíbí. Ono by se totiž mohlo stát, že časem bude opravdu v nemocnicích lékařů nedostatek, proč by dnes mladý člověk měl jít na medicínu ? Je to jedna z těžších vysokých škol a kdo má na to aby ji absolvoval, udělá líp když půjde na jinou. Bude mít určitě lepší plat a pravděpodobně žádné přesčasy, noční i ta zodpovědnost je obvykle menší. Ano, ti co mají soukromou praxi jsou na tom dobře, ale k tomu se dostanou tak nejdřív po čtyřicítce a stejně potřebujeme hlavně lékaře v nemocnicích. Takže až si zase budete stěžovat na vydírání lékařů, můžete třeba místo toho Vašim dětem navrhnout ať jdou studovat na medicínu, uvidíte co vám na to řeknou......
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 1. 2011 12:52 | frantisek.masek

Dobrý den, jak jste jistě zaznamenali, tentokrát jsme se rozhodli ocenit nejzajímavější příspěvek v diskusi k článku Bude nás mít kdo léčit, kalendářem Pavla Kohouta na rok 2011. Objevila se řada diskusních příspěvků, které se na věc dívají z nejrůznějších úhlů, rozhodování bylo proto velmi obtížné. Navíc jde přes snahu o maximální objektivitu vždy o určitým způsobem subjektivní pohled. Tentokrát jsme vyhodnotili jako nejzajímavější příspěvek Jana Zagroby. Aktivní čtenáře ale jistě potěšíme. I nadále budou mít možnost získat za zajímavý příspěvek v této rubrice kalendář Pavla Kohouta, a to až do vyčerpání jejich zásob.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 1. 2011 18:37 | Michal Kára

Koukám, i vy jste naletěl na demagogii lékařů, kde srovnávají svůj _plat_ (navíc často ještě čistý tarifní) s _příjmem_ autodílny. Ze kterého se platí daně (a pojištění), vybavení, provoz a až někde na konci i plat toho mechanika, (s dovolenou, svátky, prostoji...).
Jinak celý případ hezky ukazuje aroganci lékařů, kteří ze považují za jakousi "šlechtu" která by měla mít mnohem vyšší plat, než nějaký "póvl" jako automechanici.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 1. 2011 16:05 | WatchDog

Je to pravda, lékařů ubývá, protože pro mladé to není atraktivní jak finančně tak po pracovní stránce.Pokud se podíváme na věkovou strukturu tak za 5 let tady bude o tisíce lékařů méně, zdůvodů odchodu do zahraničí a do důchodu.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 1. 2011 9:57 | PAVEL SEDLÁK

Je smutné, když lékař za hodinu své práce, nezaplatí hodinu práce automechanika, zedníka, obkladače....možná to je důvodem, proč studentů lékařských fakult ubývá. Postupně budou odcházet stávající lékaři - ti mladší mimo obor nebo do zehraničí, starší do důchodu. Personálně jde zdravotnictví do kytek už několik let. Stav který nyní nastává by postupně během několika let stejně nastal...K těm výpovědím by stejně došlo, postupně. Lékařů stále ubývá...není tedy jedno jestli jich bude chybět 3800 v březnu 2011, nebo jich bude chybět 6000 v roce 2020 ??? Až doposud to nikomu nevadilo, ani tomu vševědoucímu, sebestřednému a ješitnému staříkovi na Hradě, který nezná pojem špinavé peníze a svou historicku úlohu již dávno splnil (jen jako ostatní nedokázal včas odejít) Pevně věřmě že to nikomu nabude vadit i nadále...sedlák
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 1. 2011 21:49 | JJ

NECHÁPU VAŠI ŠEDOU KŮRU MOZKOVOU KDO SI BERE OBYČEJNÉ LIDI JAKO RUKOJMÍ ? VLÁDA ? NEBO "NADLIDI" DOKTOŘI ?
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 1. 2011 21:37 | pepa

rád bych věděl co ty děláš ? zedníka údržbáře instalatéra určítě ne jinak bys nemohl takovou kravinu napsat a ten "šašek" tepfr ma IQ 10x vetší než ty
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 1. 2011 19:09 | Slávka

K prosazení požadavků měli lékaři určitě použít jiné cesty a jiných prostředků.Řada z nich je místo v ordinacích v nejvyšší politice. Zatím jsem nepostřehla, že by aktivně na půdě parlamentu či senátu bojovali za zlepšení situace ve zdravotnictví (p.Ráth ne právě vzorová výjimka).Myslím,že většína z nás k lékařům pociťovala důvěru a vážila si jejich práce.To se jim tímto organizovaným postojem podařilo zdárně pošlapat. Jsou jen posledním (nepostradatelným)článkem celého záchranného systému,kde na rozdíl od nich dochází dokonce ke snižování mezd. Záchranáři navíc většinou nasazují své životy pro záchranu druhých.Toho je Pan doktor v nemocnici,ušetřen.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 1. 2011 17:32 | Marek

1.Já nemám v oboru též tolik poněz jako třeba němec. Nechci po lékařích aby mi to vylepšili. Oni ti po mě chtějí. 2.Je veřejným tajemstvím, že do nemocnic se chodí s obálkami, a ty končí v kapsách lékařů. Problémem je, že pouze některých lékařů tedy těch, kteří mají přímý kontakt s pacientem. Takový anesteziolog má co do činění jen s bezvládným a nekomunikativním předmětem, obálky se tudíž nedočká. A protože jsme v nemocnici a ne v nějaké putyce, kde ale vládne odvěká a nepsaná solidarita v tom, že "dýžka z placu” se dělí mezi všechny, tedy i zákulisní zaměstnance, obálky tudíž končí pouze v kapsách "viditelných” lékařů. Oficiální představitelé lékařstva sice budou popuzeně tvrdit, že o žádných obálkách nemůže být ani řeči, ale myslím, že občanstvo ví své. Takže já v současné lékařské revoltě vidím také snahu o "obálkové” zrovnoprávnění lékařských profesí, nebo jinak, o dorovnání toho, na co si jiní přijdou obálkovou metodou, z veřejného rozpočtu. 3.Prezident České lékařské komory Kubek nyní hřímá, že nebýt korupce ve zdravotnictví, tedy nákupy předražených léků a přístrojů, jakož i dalších zbytných investic, bylo by na platy lékařů. Má zcela pravdu. Co ovšem celá ta léta proti tomu dělal? Proč se neozýval? 4.Z některých nemocnic totiž odchází jen zlomek lékařů, z některých možná nikdo a z některých likvidační množství. Jak si tento rozpor vysvětlit? Jedině tím, že některé nemocnice jsou řízeny lépe, některé hůře a některé mizerně. Tak ať se vyházejí manažeři včele s řediteli a neřeší to lékaři tím, že si mně berou jako rukojmí a chtějí po mě zase peníze. Říkají že po státu, ale stát má jen ty peníze, které mě vytáhne z kapes. 5.Rovnostářsví, korupce, nákup předražených léků a přístrojů a investiční zločiny atd., to je již několikaletá každodenní rutina dne.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 1. 2011 17:16 | ivostanislav

Ano, bude nás mít kdo léčit, o to obavu nemám. Akorát se bojím, že si za to budeme muset ještě více připlatit, jelikož méně lékařů bude mít více pacientů a více práce. A čeho se bojím nejvíce, že ten navýšený příplatek, ( byť máme dle ústavy zdravotnickou péči zdarma ) se k těm zodpovědným a vlasteneckým doktorům stejně nedostane. Zase zmizí kdesi v kapsách všemožných parazitů naší současnosti. Další co mě lékaři neměli dělat je zbourání mé naivní představy o jejich morálních kvalitách. Ale je vidět že je dost i těch, co chtějí hlavně peníze. Po roce 1968 naši zemi také opustili mnozí, za penězi a jinými atributy okolního světa a až na ojedinělé případy si toho nikdo ani nevšiml. Tak věřím, že to bude i při odchodu některých současných lékařů stejné. Konec konců, lékaři léčí, příroda uzdravuje.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 1. 2011 15:25 | Jana

Mluvíte mi z duše.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 1. 2011 15:09 | Pavel

Nejsem přímo ve zdravotnictví, nicméně několik postřehů: 1) za co dostávají někteří lékaři (zejména na specializovaných pracovištích) různé bonusy od dodvatelů léků? 2) Někteří výše postavení lékaři dostávají od zahraničních farmaceutických firem odměny za "studie" v řádech statisíců - pokud by i tyto studie skutečně existovaly, potom se domnívám, že lékař je zaměstnancem nemocnice a tedy i odmkěny za jeho práci by měly patřit nemocnici. 3) V nemocnicích uklízí namísto tradičních uklízeček úklidová firma - jak je možné, že nemocnici se nevyplatí zaměstnat uklízečky a úklidové firmě ano? - a se ziskem? 4) Namísto kuchařů dodávají jídlo cateringové firmy 5) Měl jsem tu čest vidět účty, které proplácí zdravotní pojišťovny soukromým saniťákům. Dovolím si tvrdit, že cenově jsou srovnatelní s taxislužbou. Navíc se pět pacientů rozveze při jedné jízdě, ale pro pojišťovnu se jede s každým zvlášť. Jak je možné, že nemocnici se vlastní přeprava pacientů nevyplatí a soukromníkům ano? 6) Jestliže se nabízí koupě nějakého (zejména dražšího) přístroje, hned jsou zainteresovaní pracovníci plni zájmu o blaho pacienta, ačkoliv dobře ví, resp. mohou si zjistit, že stejný přístroj již je v nemocici vedle? - ovšem z toho jim nejde provize. Závěr: domnívám se, že v globále je ve zdravotnictví peněz dost, mízí ale záhadně na cestě mezi pojišťovnou a pacientem. Jsem toho názoru, že kdyby se revoltující doktoři pustili občas k lizu, tak by byl klid. To, že se podaří dobře vynášející plýtvání zarazit je velmi nepravděpodobné, protože ty největší lumpárny se překřtí na větší blaho pro pacienty a když to nepomůže, tak ohrožením péče.
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 1. 2011 13:31 | josef

problem cekarny je problem primare oddeleni, coz je VZDY lekar. Problem vybirani poplatku a parkovacich mist v nemocnici nevyresi ministr, ale nemocnice, nebo jeji zrizovatel, obvykle kraj (ve vsech krajich vladne socdem). Proc lekari z nemocnice v Ostrave nechteji odchazet?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 1. 2011 12:31 | pavel

Jaképak rukojmí? Pokud vláda,poslanci a senát mají dobré a špičkové doktory za vyděrače, ať jdou příkladem.Ať zaplatí dluhy všichni ti co se podíleli na rozkrádání a vedení státu od r.2000. Ti si vzali za rukojmí nás všechny a nic je nezajímalo.Jenom jejich vlastní koryta. At´ se k dluhům veřejně přihlásí,zaplatí je, a potom i lékaři zůstanou. Budou také mít možnost zvýšení platů,což si ti dobří a specialisté plně zaslouží.Vždyť se jim směje každý zeník,údržbář,instalatér, a nakonec do toho kecá ještě Tepfr.Jak se komediant může srovnávat s lékaři? Je to jenom šašek bez valných znalostí.To je už přímo drzost a výsměch lékařům.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 1. 2011 12:18 | JANA

Neustupovala bych, jedná se pouze o odborářské vydírání. Již teď, přibližně měsíc a půl, někteří lékaři nemocnic nechtějí dělat nic. Odpověď:nevolejte, neobjednáváme, jsme ve výpovědi, zavolejte si kolem patnáctého března. Jen ať jdou, jen ať se zkusí živit sami. Jana
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 1. 2011 11:00 | Ota Zeman

Absence kvalitních reforem ( včetně zdravotní), přetrvávající korupce, velmi nízká efektivita práce. Toto jsou příčiny, proč máme nejdražší dálnice, drahé potraviny, pohonné hmoty apod. Z těchto důvodů, bohužel, ani nemůžeme mít s vyspělými státy Evropy srovnatelné i platové ohodnocení. Mají ho (zase musím říci bohužel) pouze ti, co za tento stav zodpovídají (manažéři, politici). Pokud se vezme výzva doktorů především jako důrazný apel na to, aby si všichni toto uvědomili a změny důrazně vyžadovali, je iniciativa oprávněná, a můžeme jim být za tuto výzvu vděčni.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 1. 2011 9:24 | zdehof

Vážený Lanzo je vidět, že o organizaci nemáte ani tucha. Když se regulační poplatky zásadně platí na druhé straně nemocnice, když je čekárna na chodbě plná nervózních a zlomených lidí a vedle je fešácká čekárna, ale bez pacientů, protože to je čekárna pana profesora, který ordinuje jen jednou za týden, když se na obědy chodí zásadně podle oddělení, ale na stejnou dobu je vypsán příjem pacientů atd. není věcí lékařů, ale manažerů. Že pacienti nemají kde zaparkovat při příjezdu auto, aby nemusel sanitkou je jedno, jen když pro pana ředitele a jeho náměstky je vyhrazen celý prostor. Nechci říct, že lékaři nenesou také část viny, nakonec jako každý z nás, ale někdo se tomu musí postavit.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 1. 2011 8:42 | Jindra

Akci lékařů nepodporuji. Jistě jsou u nás špičkoví nebo alespoň standartní doktoři,kteří zaslouží více jak průměrný plat. Je zde ovšem celá řada lékařů za , kterými člověk chodí se strachem a o co si sám neřeknete to vám neprovedou. O trojnásobek průměrného platu si ,ale můžeme říct všichni(až na politiky) protože podhodnocena je platově celá republika-odejdeme všichni do Německa ? To asi nepůjde a nepůjde to ani u doktorů.Na východě za hranicemi je určitě celá řada schopných doktorů a ti rádi půjdou za lepším platem do Česka. Proveďme nábor tak jao němci!!! Jenom pro srovnání: Inženýr specialista na mosty(a to je vysoce odpovědná práce)má plat 21 000,- po 6 letech praxe a je rád ,že je zaměstnán. Doktor,který předepíše prášky o které si řeknete má plat mnohem větší. Souhlasím ,že unikají miliardy v lékové politice a v zadávání zakázek,ale to je věc politiků a menežerů, kteří mají platy vysoce nadstandartní.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 1. 2011 8:22 | Jan Zagroba

Vážení pacienti. Kampaň děkujeme, odcházíme probíhá již 10 měsíců. Jejím smyslem bylo m.j.upozornit na to, že dochází nejen k rozkrádání nemocnic a prostředků Vašeho zdravotního pojištění formou předražených nákupů a podivných zakázek, a dále, že Česká republika přichází o vzdělané a kvalifikované lékaře a ten zbytek, který tu zůstává nestíhá ošetřit takové množství pacientů. 10 měsíců ministerstvo neustále mlží a místo toho, aby pochopilo všech 13 nejakutnějších problémů zdravotnictví, nechali situaci dojít až k reálným podáním výpovědí. Média zjednodušila celý protest pouze na otázku peněz, ale intelignetní člověk si přebere, kam ministerstvo směřuje své kroky - snížení počtu nemocnic, lůžek, dostupnosti zdravotní péče a tím ušetření dalších prostředků ze zdravotního pojištění...Kam asi ty peníze půjdou, pane Kalousku? Vážím si odvahy lékařů, kteří se dokázali po 20 letech vzepřít proti korupci, rozvrácenosti systému a lidských hodnot a je mi jich líto, protože neměli jinou možnost svůj protest vyjádřit než podáním výpovědi. Teď berou pacienty jako rukojmí představitelé námi zvolené vlády svojí (ne)činností a vymýšlením krizových scénářů. Uvědomme si, že ke stejné situaci by došlo za několik let....plíživě by odešlo stejné množství lékařů, dokud by si pacienti nevšimli, že je nemá kdo ošetřit a v nemocnicích kromě managementu nikdo nezůstal.... V konečném důsledku tak na celé kampani nevydělají lékaři, ale hlavně pacienti! Držím pěsti všem, kteří v sobě našli dost odvahy podáním výpovědi říct dost marasmu, který se zde 20 let pěstuje.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 1. 2011 8:20 | Lanza

Pokud jste viděl, co jste napsal.."Viděl jsem ten neustálý chaos v organizaci, plýtvání prostředků na léky, ...", tak přesně to je problém jen a jen doktorů. Ministr ani ředitel nemocnice neorganizuje práci na oddělení nebo v ambulanci a už vůbec neovlivňuje, jak Vám doktoři předepisují léky. A že je zdravotní sestra ředitelkou nemocnice-proč by ne, i ona může mít vysokou škoul. Když mohl absolvent učiliště s maturitou s půlroční praxí strojvůdce dělat ministra a předsedu vlády, může dělat ředitele nemocnice zdravotní setra.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Petr Toman

advokát

Tomio Okamura

senátor a podnikatel

Petr Toman
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Tomio Okamura
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services