Kolik letos zaplatíme za plyn a elektřinu?

Zdá se vám, že platba za spotřebovanou energii vaší domácností spolkne příliš mnoho z rozpočtu? Nechápete, proč se elektřina pořád zdražuje, zatímco plyn už podruhé zlevnil? Považujete ČEZ za štědrý zdroj peněz pro státní rozpočet? Na tyto a další otázky se vám pokusí odpovědět náš článek.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 2. 2007 10:30, Jirka

100MW? Tak to už by bylo zajímavé. Ale spíš jen pro krátkodobé vyrovnávání výkyvů v soustavě. Nepamatujete si kapacitu? U těch setrvačníků, co jsem uváděl, to vychází na zásobu energie na 1,5 minuty při maximálním odběru. Je třeba počítat i s tím, že setrvačník brzdí vlivem tření ložisek. Má-li točit 100MW generátorem, musí mít pořádnou hmotnost. Na vyrovnání denního a nočního odběru to nebude. Ale jeden takový setrvačník pro větrnou farmu je lepší, než nic nebo soustava malých setrvačníků. Regulaci sítě by to určitě prospělo.

Zobrazit celé vlákno

+64
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 2. 2007 12:09, Jirka

Ty setrvačníky vyrábí třeba firma, která vyrobila větrníky pro Jindřichovice (www.enercon.de). Používají se na místech, kde není k dispozici elektrická síť. Větrník má výkon vyšší, než je průměrná spotřeba a roztáčí elektromotorem setrvačník. Ten pohání generátor, z něhož měnič bere jen tolik, kolik je třeba. Pokud vítr nemá delší výpadky, jako lokální zdroj je to soběstačné. To je ovšem řešení pro turbíny v řádu jednotek megawatt. Setrvačník dokáže vstřebat energii 5kWh a odevzdávat max. výkon 200kW. Na noční vyrovnávání velké sítě to nebude úplně ideální řešení. Ale něco v tomto směru hledat musíme.
Turbíny Enercon snižují výkon při rychlostech větru 28-34m/s, až do odstavení. Vyrábět začínají od cca 2m/s. Momentálně vyrábějí turbíny 330kW až 2MW a pracují na 8MW prototypu. Větrník 500W je podstatně menší, takže může snášet i prudší vítr.

Zobrazit celé vlákno

-16
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 28 komentářů)

14. 2. 2007 10:56 | Pavel

Jak je možné, že cena byla za nulu. Jednoduše. Nejprve je třeba si uvědomit, že cena na trhu nijak nesouvisí s náklady na získání prodávaného produktu. Dále je nutné vzít v potaz deformaci trhu s elektřinou způsobenou povinným výkupem "zelené" elektřiny. A dále stabilizace energetické soustavy je dost složitá a energetická soustava jako celek nedokáže okamžitě reagovat na rychlý a velký pokles/vzestup výroby. Tedy co se stalo. Energetická soustava jela s podílem větrníků nula, nula, nic. Pak se najednou přihnal Kiril a větrníky začaly cpát do soustavy spoustu elektřiny, která musela být povinně odebrána, ale kterou ve skutečnosti nikdo nechtěl. Navíc nebylo možné klasické zdroje vypínat, protože mohlo kdykoliv přestat foukat stejně rychle, jako začalo a pak by zase bylo Německo bez proudu. No a protože se elektřina nedá stáčet do lahví a schovat pro horší časy, klesla její cena až na nulu, aby ji někdo odebral.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 2. 2007 10:34 | Larus

To s tou cirkulací vzduchu kolem elektrárny musí být pravda, ale nejsem si jistý, nakolik je to "výtěžné" (myslím ekonomicky). Tepelný zářič to bude ještě větší. Např. Počerady mají 1000MW instalovaný výkon, účinnost mají (když budu velký optimista) řekněme 40%, takže tepla z nich je cca 1,5 GW. Nikdy jsem si ale nevšiml, že by kolem nich byl nějaký signifikantní vítr. Temelín má 2000MW, čili tepla cca 3GW (něco se nacpe do řeky). Ale nikdy jsem nebyl přímo u něj, takže s větrem nevím. Nejenom větrné, ale i sluneční a jaderné elektrárny by měly být schopné udržovat stabilní ceny. Pomineme-li cenu uranu, je jaderný reaktor prakticky věčný (běžně se povoluje prodloužení provozu za původní plánovanou životnost). Tedy po zaplacení výstavby a likvidace je proud skoro "zadarmo". A perlička k větru - četl jsem, že když byl v Německu Kyrill, byl v jednu chvíli proud na burze zadarmo. Nevím, jak je to možné (nulová cena umožnuje koupit celý trh za nulu peněz), ale je to zábavné (tedy jestli to je pravda).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 2. 2007 7:43 | Energetik

Ještě ke "zlevnění" plynu. Na plynu pouze vařím a jak se píše v článku, neušetřím nic. Není to ale malou spotřebou, ale tím, že po rozdělení plateb plynu na několik dílčích se mi k dosavadní měsíční paušální platbě připočetlo cca 6 Kč. Jasně, je to pakatel, ale zcela nahrazuje úspory za spotřebované MWh. Nevíte někdo jak plynaři přišli na těch 6 korun? A jestli to příští rok nebude třeba 60 Kč :-) Jinak to "zlevňování" plynu mi připomíná pana Škutinu, který popisoval éru normalizace tak, že komunisti to o dva závity utáhli, a pak o půl závitu povolili a lidi si pochvalovali jak se jim krásně žije. S tím plynem je to stejné, zdražení o 20%, zlevnění o 4%...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 2. 2007 7:41 | Fana

Alt. zdroje palivo potřebují při výstavbě. Přichází zde v úvahu jakejsi koeficient energetické návratnosti, už nevím, jak se jmenuje. Je to takovej ten poměr, kolik se dohromady spotřebuje energie při výrobě, instalaci, údržbě a likvidaci a kolik to energie vyrobí. Např: teplo z pálení uhlí 3, pálení ropy 7, pálení řepkovýko oleje 1,5, elektřina ze solárka 0,1, elektřina z větráku 0,2. Konkrétní hodnoty jsem si tipl, ale inspiroval jsem se jakýmsi článkem na Internetu, už nevím kde.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 2. 2007 18:41 | Jaroslav

Je od ČEZU nehoráznost tvrdit, že mzdy stouply od roku 89 o 600%. To se jim to zdražuje, když neumí počítat. Vážně máme dneska samé "odborníky"!!!
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 2. 2007 14:44 | Jirka

Výmluvu na pevné výkupní ceny elektřiny z větrných elektráren jsem očekával. Při tak malém podílu produkce jistě signifikantně ovlivní cenu elektřiny na trhu. Nehledě na to, že by ji mohl ovlivnit nárůst produkce ze zelených zdrojů a nikoli její stálý stav. Kolik se těch větrníků za poslední rok postavilo? Mám dojem, že než u nás budou větrníky vyrábět alespoň 5% produkce, stoupne cena elektřiny nad úroveň zaručených výkupních cen elektřiny z alternativních zdrojů. Až bude uhlí, které pohání většinu produkce, několikrát dražší, zdalipak si přečteme, jak cena elektřiny na trhu klesá v důsledku větrnějšího počasí?
Běžná uhelná elektrárna představuje asi 1GW tepelný zářič, který způsobuje cirkulaci vzduchu. Ten se nasává z okolí elektrárny a pak ohřátý stoupá vzhůru. V důsledku toho kolem tepelných elektráren není prakticky nikdy bezvětří. Před několika měsíci jsem četl, že ČEZ chystá výstavbu větrného parku v okolí některých tepelných elektráren. Nechci ani domyslet, co to udělá s cenou elektřiny, je-li na ní dnes znát těch pár experimentů s větrníky. Na druhou stranu jsem zvědav, zda bude ČEZ lobovat za snížení nebo uvolnění výkupních cen energie z větrníků, jelikož po splacení výstavby budou zdrojem s minimálními nároky na údržbu a s "palivem" zcela zdarma. A když jsem u toho paliva: Neměl by stávající podíl alternativních zdrojů spíše brzdit růst cen energie protože žádné palivo nepotřebují a tudíž se zdražení paliv do cen alternativních energií nepromítne?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 2. 2007 13:45 | Energetik

Vyjádření PRE ohledně potřeby budování nových zdrojů je sice pravdivé, ale vzhledem k tomu, že PRE žádné budování nových zdrojů neplánuje, jde o alibismus. Vyjádření ČEZu, že ceny určuje trh a nikoliv mangement, je k smíchu, protože každý kupec na trhu chce koupit co nejlevněji a je to jen a pouze výrobce (v našem případě monopolní ČEZ), kdo při zvýšené poptávce zdražuje. S názorem ČEZ = dojná kráve státního rozpočtu zcela souhlasím, neboť kromě vlastního zisku firmy a z něj placených daní, je třeba počítat s příjmy státu za dividendy, odvody na soc/zdrav pojištění a daně z příjmu zaměstnanců. Při každém zdražení elektřiny tyto příjmy vzrostou a ČEZ je dokonalé perpetuum mobile, pánové by si to měli nechat patentovat:-) Že ÚOHS pod vedením p. Peciny neshledal žádné pochybení při určování cen v ČEZu mne vůbec nepřekvapuje, nejedná se přece o zprivatizovaný Transgas, ale o státní ČEZ.
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 2. 2007 8:20 | Bouček Antonín

Četl jsem v Euru, že ceny elektřiny v Německu spadly pod cenu elektřiny v ČR (což by docela dobře mohl být důvod, proč byly exporty zastaveny a "ČR má být soběstačná"). V tomto ohledu tedy žádný cenový rozdíl mezi námi a západní Evropou neexistuje. Neví někdo, co je na tom pravdy?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Václav Hrbek

podnikatel, Alpine Pro

Eva Jiřičná

architektka

Václav Hrbek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 2 duelů
×
Eva Jiřičná
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services