Za vším hledej plodnou ženu

Ženská plodnost je jednou z hlavních příčin rozdílného ekonomického vývoje Spojených států a Evropské unie. A nejen to. Vysvětluje dokonce také, proč si i do budoucna Amerika zachová nálepku světové supervelmoci a z tohoto trůnu ji nesesadí ani Čína, ani Indie a už vůbec ne Evropa. Nevěříte?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 1. 2007 9:37

Článek je bohužel věštěním z koule(křišťálové). To jak vypadá vývoj v Číně a Indii dnes, vůbec nic neříká o tom, že to tak bude i za 40 let. Lidé předce jenom nejsou tak úplně nepoučitelní a za tak dlouhý čas budou mít hodně příležitostí zareagovat a napravit chyby současné politiky. Myslím si, že Čína a Indii budou ekonomickými velmocemi budoucnosti, přes všechna rizika, která jejich současný vývoj skrývá. A bude to dobře i pro nás, protože svět bude rozmanitější a bohatší (již dnes si užíváme levnou kvalitní elektroniku, boty a textil z asie), a stejně bude velmocí i USA, které musí taky řešit jeden zásadní problém-že totiž neví kam směruje a co vlastně chce. Jenom zvyšující se výdělky totiž k vytvoření spokojeného a vyrovnaného člověka(a následně pak efektivního pracovníka) nestačí, alespoň ne v poměrech vyspělé západní civilizace. S tím jak zmizeli problémi hladu, infekcí a malhygieny, staále větší váhu nabívají další-neekonomické resp. nepřímé ekonomické hodnoty. A to je problém stejně velký jako demografický vývoj.(a hodně úzce související) Číňanovi zatím stačí ke štěstí to, že bohatne. Nám již ne.

+54
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 1. 2007 16:39, s.made

hezky opsané:(

http://www.investujeme.cz/?object=toptema&menu=80&sekce=0050&sid=162

-25
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 45 komentářů)

26. 1. 2007 9:22 | Honza

Neochota i neschopnost (sociální i biologická) dnešních Evropanů pořizovat si děti se během 2 a ž 3 generací sama vyřeší biologicky v duchu darwinismu. Prostě ti, kteří si děti pořizují a starají se o ně (aspoň do té míry, aby se i ty děti potom množily) mají evoluční výhodu.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 1. 2007 9:17

kdyz to takhle hodite na 1 papir, opravdu EU nema proti USA zadnou sanci.. - jiz dnes USA nasava jak "houba" mozky nejenom z Evropy, srovnejte s obstukcemi stare 15ky na pracovnim trhu ! - zivotni uroven za velkou louzi nema ani cenu srovnavat s necim v EU, zvlastne pak od Nemecka na vychod ... - stale platna anglosaska samostatnost vs socialisticky "asocialni" system EU, ktery mimochodem odporuje zakladnim prirodnim zakonum (kdo nepracuje, nevytvari hodnoty ma mnohdy lepsi zivotni uroven nez pracujici, dane platici clovek..) - EU nesourody spolek stale jakychsi samostanych 25 statu, X ruznych jazyku vs USA, kde se domluvite anglicky+spanelsky mluvim o horizontu 30-40-50 let, v blizke dobe se USA budou muset vyporadat s peknou radou problemu... uvidime, rekl slepy..
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 1. 2007 9:06

dle meho nazoru pekny clanek... zvlaste pak korelace velikost/dostupnost bydleni vs porodnost.. nazornym prikladem je CR, kde stavajici socialisticka regulace bydleni nahrava gerontum a dusi mlade rodiny neuveritelnym zpusobem..:-(
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 1. 2007 8:31

Věškeré tyto úvahy nastolují základní otázku co je důležitější - růst HDP a nebo život člověka? Rostoucí počet obyvatel a tlak na nutnost neustálého růstu HDP (rozuměj - neustálý růst spotřeby) vede lidstvo do záhuby. Ať žije svatý grál naší civilizace - růst HDP!! Matematika - konkrétně exponenciální funkce - nám dává jednoznačnou odpoveď jak bude vypadat naše budoucnost. Vzpomínáte jakou odměnu žádal vynálezce šachů ? Jedno zrnko obilí na první políčko, 2 na druhé, 4 na třetí, 16 na další .... Za celou dosavadní historii ještě lidé nevypěstovali tolik obilí... Nebo - pokud poroste počet obyvatel na zeměkouli o "pouhá" 3% ročně, tak za 750 let bude připadat 1 člověk na 1m2 souše. Trvalý růst čehokoliv není udržitelný.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 1. 2007 2:22 | Honza

Jestli si někdo myslí, že ekonomika založená na demografickém růstu nevede do záhuby, to vůbec nevadí. Příroda si s ním poradí. Lidstvo má tím větší šance na přežití, čím to pochopí dřív. Raději bych volil stabilitu, polovinu lidí na světě a třeba i dočasně starší populaci a trochu skromnosti, než ekonomický růst, spálené zdroje i zemi a přelidnění. Rád bych, aby na pisálky, kteří hovnu rozumí, nebrali mocní tohoto světa ohled. Čína to pochopila a je možné, že až to pochopí Amerika, bude pro ni pozdě. Za 100 let z ní bude třeba přelidněná země sice se skvělým demografickým složením, důchodců bude ještě únosný počet, ale lidi tam polezou přes sebe a ekonomika bude mít před sebou podobně chmurnou budoucnost, jako nám je líčena teď. Evropa a Čína v té době překonají období demografické restrukturalizace a bude se v ní snad žít líp.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 3/3

3

Následující

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jan Procházka

ekonom

Tomáš Karpíšek

restauratér a podnikatel, Ambiente

Jan Procházka
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Tomáš Karpíšek
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services