V roce 2007 se změní také sociální dávky

S 1. lednem 2007 dochází rovněž k řadě změn a úprav v systému dávek státní sociální podpory. Některé tyto novinky byly již delší dobu očekávány, např. zvýšení rodičovského příspěvku. O jiných se ovšem prakticky nehovoří, jako např. o změně ve způsobu výpočtu příspěvku na bydlení. Jak jsou tedy dávky nově upraveny? Připravili jsme pro vás i kalkulačky, s jejichž pomocí si můžete zjistit konkrétní výši přídavků atd.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 1. 2007 18:44, riso1

Me spise desi schopnost vsech politiku bez rozdilu pridavat duchodcum kazdy rok, kdyz pritom statni rozpocet zeje prazdnotou. A duchodci pritom krici ze nemohou jezdit dvakrat rocne na dovolenou, a to ani pokud si prividelavaji. Pokud pracuji, tak jim sebrat duchod a jeste napalit pokutu za obsazovani mist mladsim neduchodcum - v oborech kde takovi zajemci samozrejme realne existuji.

Socialni davky na osobu vzhledem k prumernym platum, ktery nema ani tretina lidi, vytrvale klesaji (nyni dokonce i realne - o 20-30 % kleslo ziv. minimum), naopak prumerny duchod, kterych je stale spousta, je na stale urovni. Navic se pocita jako 40% prumerneho prijmu, ktery je v hrubem a duchod je v cistem, coz je dalsi zkresleni situace.

Pozn. dnes se pocitaji prijmy vsech lidi na stejne adrese (dum), resp. vsech s trvalym bydlistem v byte.

Zobrazit celé vlákno

+46
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 1. 2007 13:01, Jirka

"Děti mají rády oba rodiče." To v mnoha případech není pravda. Jsou dokonce případy, kdy děti nemají rády ani jednoho. Nelze každý případ posuzovat podle jednoho modelu, který považujeme za správný. Mnohdy nebude snadné zjistit, jaké skutečné city k jednotlivým rodičům dítě chová. Ale je třeba to zjišťovat a rozhodnout podle toho. Pokud dítě chce za tím druhým z rozvedených rodičů, měl by mu to ten první umožnit. Samozřejmě až na krátkodobé trucování, apod. Alespoň zjistí, jak se o něj ten druhý bude starat a jak mu na něm záleží. Když dítě tatík v nové domácnosti hodí na krk nové družce, dítě vystřízliví.

Nejsem rodič, ale byl jsem dítě rozvedených rodičů. Když mne a matku s bráchou otec opustil, nevšiml jsem si, že by se někomu z nás po něm stýskalo, ačkoli to nebyl žádný tyran. Otec byl stěhovavý pták a kdybych měl být každý sudý měsíc s ním, vystřídal bych s ním tolik domovů, že bych vlastně nebyl doma nikde. 2 dny z měsíce bych strávil ve vlaku. Takové dětství byste mi přála? Udržovat má smysl jen taková pouta, která se stačila vytvořit. A pro jejich udržení by měl dělat něco především ten, kdo je za jejich vznik zodpovědný - tedy rodič. Z jakého důvodu bych měl mít jako dítě rád oba rodiče, pokud budou myslet jen na své pohodlí a se mnou budou zacházet jako s věcí na půjčování? Mám rád svou matku, která se dokáže obětavě starat nejen o své děti, i když už je v důchodu. A snažím se jí to vracet. Otci nemám co vracet. On se mé lásky z vlastní vůle vzdal.

Hlídání dětí jsem si užil jako nejstarší z dětí, ne jako rodič. Nebylo to 14 dní v kuse, ale pro představu to stačilo. Neženu se do rodičovství, dokud si nejsem alespoň trochu jist, že to zvládnu. Pokud se rozhodnu být rodičem, pak s vědomím, že jím budu, ať to stojí, co to stojí. Nechci zjišťovat, zda to zvládnu až pak. Je-li to zbabělost, pak ať mi to život spočítá. Ale nechci mít nikoho na svědomí jen proto, že jsem přecenil své schopnosti a nedokázal své rodičovství dotáhnout úspěšně do konce.

Zobrazit celé vlákno

-17
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 67 komentářů)

5. 1. 2007 18:20 | Psycholožka

Nejsem Ech, jsem Psycholožka. Buďte ráda alespoň za to, co je. Jinde dostanou ještě méně. Jinak také nabízím pomoc. Volejte 112.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 1. 2007 17:47 | Pavel Pstros

Lidi budte rozumni a neobvinujte jednotlive politicke strany. Nema to smysl, vsechny strany se chovaji populisticky tj. snazi se urvat si koryta na zaklade verejneho mineni. Temito pripominkami, zbytecne stravite cas, ktery se da venovat mnohem prijemnejsim vecem.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 1. 2007 16:57 | Ech...

Dnes je to tady ale neuvěřitelný slepičinec...
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 1. 2007 15:01 | MotýlEmanuel

Milý pane ECH, kdyby nebylo ješitných a namyšlených blbounů jako jste vy, tak by sociálních dávek nebylo třeba! A víte co je nejhorší? Srážka s blbcem, ti vám vlezou všude...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 1. 2007 14:38 | Karolína z předchozí diskuze

Milá Apolenko, děkuji za nabídku, ale jsem z Karlových Varů, tak to uskutečnit nepůjde. Také si myslím, že to není ani nutné, nechala jsem se unést pouze některými příspěvky, které mi přišly, promiňte mi to, ale pitomé. Je zajímavé, jak někteří muži všechno ví a všechno znají a mají hned po ruce řešení, které je ale většinou nedomyšlené, ale nemá cenu to tu znova rozebírat. Co se týče článku na téma sociální dávky, jsem už své řekla. Máte pravdu v tom, že člověk by měl psát přímo k věci a neukazovat to na příkladech ze života, hlavně ne ze svého, vykřikovat tak nechtěně své problémy, i když někdy to vlastně ani jinak nejde. Přesto děkuji.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 1. 2007 14:00 | Karolína z předchozí diskuze

No, jo. Co k tomu dodat, že? Nejseš to náhodou ty, kdo napsal ten první příspěvek? Ani bych se nedivila, takových se to totiž vždycky nejvíc dotkne a kopou kolem sebe. A už jsem psala i v předchozí diskuzi, že neházím všechny do jednoho pytle, ale je to vlastně jedno, alespoň se nám ty diskuze pěkně rozvířily, že? Protože co bys jinak dělal, chudáčku, nudil se ne?, když vlastní smysluplný názor ke článku ti chybí, ne?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 1. 2007 13:40 | Ludmila Řezníčková

Milý Jirko, se zájmem si pročítám diskusi pod mým článkem, ale na vaši připomínku skutečně musím reagovat. Vy jste se na stránky Sbírky zákonů už díval asi opravdu před delším časem, že? Nový zákon o dávkách v hmotné nouzi o sociálních službách jste asi nečetl, že? Jinak byste totiž zde nemohl horovat o jednoduchosti sociálních zákonů.. Jenom pro ukázku - zákon o hmotné nouzi 83 §§ - zákon o sociálních službách 122 §§ - zákon o státní sociální podpoře 81 §§ - zákon o důchodovém pojištění 110 §§ atd. Ke každému zákonu už jsou další prováděcí předpisy. A jejich text? Na stránkách Sbírky je momentálně nenajdete, ale mám jejich texty k dispozici, ráda vám je přepošlu. Až si je přečtete, popovídáme si o tom, jak jsou přehledné a jednoduché a laické veřejnosti naprosto srozumitelné a uvidíme. Chcete?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 1. 2007 13:38 | Ech...

A to vše zcela bez příčiny, jen tak, že...? Prostě se mu tak nějak začalo chtít zalumpačit si, ne? Z ničeho nic, což? JéžišiMarjááááááá, buď se podívejte do zrcadla nebo se nad sebou zamyslete, nejlépe obojí. Chlap je vždy ten špatnej, viďte? A přes veškerou péči a lásku se prostě z ničeho nic pomátne. Nesoudná slípka jste.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 1. 2007 13:38 | ApolenkaM

Karolíno, četla jsem předešlou diskuzi celou a musím říct, že to co píšete logiku má, na rozdíl od jiných příspěvků a znám, bohužel, hodně žen, které si prošly stejnými situacemi a musejí denně řešit stejné problémy na rozdíl od jejich mužských protějšků, jenom ta vaše zaujatost vůči mužům je pravdu velká, zřejmě vám musel někdo hodně ublížit, ale tím, že to vykřičíte na podobných diskuzích si nepomůžete a ani tím, že to budete v sobě dusit. Spousta lidí, dokud si tím sami neprojdou, si to vůbec nepřipouští, nevěří a potom mají takové reakce, které vám též nepomůžou, spíš uškodí. Budete-li mít zájem nabízím vám odbornou pomoc nebo vám mohu někoho doporučit, ale nevím odkud jste, já jsem z Brna.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 1. 2007 13:17 | Karolína z předchozí diskuze

Jistě, dělala jsem služku a dělala jsem jí ráda, protože jsem ho milovala, jsem holt ženská. Chlapa by to asi nenapadlo. Že se to zvrtlo, no jo, stane se, chlap jindy milý a pracovitý začne hrát automaty, chlastat, najde si náctiletou milenku atd. Jsem ale vděčná za jedno a to, že mě naučil postavit se na vlastní nohy. Je to sice na úkor času, který jsem chtěla strávit s dětmi, ale co naděláte, že? No a nevím jaké názory máte na mysli, asi že jsem silně zaujatá proti chlapů? Divíte se?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 1. 2007 13:04 | Karolína z předchozí diskuze

Vždyť co je tam napsané, je úplně zmatené. Věříte tomu? V předchozí diskuzi jsem psala a hlavně reagovala na článek tak, že si myslím, že sociální dávky jsou nutné, protože se dostanente do svízelné situace ani nevíte jak, a že bez nich by se spousta lidí ze srabu nevyhrabala, hlavně se to týká žen, bohužel. A vaše věta, cituji Svobodná matka je prostě blbá ženská, takový bych nepodporoval, je pěkně ujetá. Teď jste možná šťasně ženatý a nepřipouštíte si možnost, že se něco může stát, jenže ono může, a dokonce to nemusí být ani vaše chyba, tak potom bude vaše žena tou, jak jste to říkal?, blbou svobodnou ženskou? Nebo vy budete tím blbým svobodným mužem, který je srab a přispějě na svého potomka 1500,- měsíčně a bude jako z obliga? Nezlobte se na mě, mám fakt blbou zkušenost a myslím, že nejsem sama, chápu ale že na ten první příspěvek, který někdo napsal, se těžko dá něco vymyslet. Karolína
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 1. 2007 12:46 | Karolína z předchozí diskuze

Psycholožko, přečtěte si diskuzi předchozí na toto téma, dotkla jsem se tam jednoho "pána tvorstva" a ten to nemůže nyní rozchodit a myslí si jak je vtipnej, když napíše toto cizím jménem, zplácá všechno dohromady a vše zkreslí. Chudák. Jenom tím opět potvrdil jaký jsou někteří chlapi PAKA, opakuji někteří, neházím všechny do jednoho pytle, což už jsem také psala.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 1. 2007 12:42 | Jirka

Pokud už mají ti chudí přístup k internetu, mohou si to vyčíst i ze sbírky zákonů na http://www.mvcr.cz/sbirka/index.html. Párkrát jsem o zákony týkající se sociální podpory zavadil a žasnul jsem, jak byly stručné, narozdíl třeba od daňových. Kdyby tedy naši chudí brali informace přímo od pramene, třeba by se zamysleli. A došlo by jim, jak jim politici mažou med kolem huby, když se jejich "dobrodiní" vejde i s podpisem prezidenta, předsedy vlády a ministra na 1-2 stránky, zatímco když nás chtějí oškubat, popíšou 120 stran (Zákon o dani z příjmů). Výjimkou jsou snad zákony o důchodovém zabezpečení. Zákon o pojistném je přibližně stejně rozsáhlý. Z větší části se ovšem týká OSVČ. A důchody jsou zvláštní tím, že je stát musí vyplácet všem. Nejen svým milovaným manipulovatelným. Takže asi proto je příslušný zákon podstatně delší, než ty o sociálních dávkách. Díky stručnosti jsou sice srozumitelnější, ale asi těžko mohou dokázat rozlišit, kdo skutečně potřebuje pomoc a v jaké výši. To je myslím mnohem zajímavější, než číslo z kalkulačky, která ani nemusí správně počítat. Zákon platí, i když je odbytý.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 1. 2007 11:50 | no nevim

Aby to nebylo naopak. Treba ten rodicovsky prispevek byl prijat diky modremu ptakovi, zcela proti vuli CSSD.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 1. 2007 10:56 | Petr

To je jen planá proklamace. Konkrétní výtka?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 1. 2007 10:23 | Ech...

S těmito názory se vám vůbec nedivím, že od vás utekl. Dobře udělal. Zkusila jste mu krom výčitek, že vám upředl děcko někdy alespoň podrbat záda? Nebo, nedej Bůh, uvařit? No, to jsem zase něco řekl, co? Slípko.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 1. 2007 9:37 | Larus

1) jsem muž 2) až na výjimky si žena vybírá, s kým zabřezne, nikoliv obráceně. Jinými slovy - ženská má takového chlapa, jakého si sama vybrala, když jí opustí, je to její blbost. 3) opakovaně navrhuji svojí ženě, že zůstanu s dětma doma a ať ona chodí do práce (vyděláváme oba cca stejně). Nechce. Ani po tom, co přestane kojit, nechce. 4) jo, mateřská je nízká, ale její zvýšení bych podmínil tím, že partner/manžel pracuje a platí daně. Svobodná matka je prostě blbá ženská, takový bych nepodporoval (nějak jo, ale ne tak, jako úplné rodiny). Výjimky existují (ovdovění, znásilnění...). 5) neberte si to osobně, neznám vás a nemám v úmyslu vás nijak urážet. Jestli jste svobodná matka - nemáte rodiče? Jiné příbuzné? Jestli živíte sebe a děti sama prací, tak jste více schopná, než většina a je to úctyhodné. To nemění nic na mých výše zmíněných názorech.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 1. 2007 9:37 | Psychložka

Předpokládám, že jste si dítě adoptovala, protože už jen představa, že jste si ho pořídila byť jen umělým oplodněním je pro Vás jistě nepředstavitelná.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 1. 2007 9:22 | Karolína

Chlapi jsou neuvěřitelný gauneři, to je vidět, kdo ty zákony vymýšlí. Myslíte si, že je možné v dnešní době přežít s tak nízkou mateřskou? Když vám ještě odejde chlap od rodiny? Ani mi stát nechce zaplatit mé opětovné vzdělávání, to mi pak na rekvalifikaci nestačí ani ta mateřská! Ještě že my ženy máme mateřský pud, bez nás by lidstvo vyhynulo. Já mám dvě zaměstnání, tak se nedivte, že jsem ulítaná nervózní a zapšklá, bez toho bych tady nenadávala a měla bych čas na smysluplnější činnost.
PS: Prosím, ať na tento příspěvek nereaguje žádný chlap, stejně bych mu nevěřila, všichni se jenom trapně vychloubáte, chudáci. Chlapi to mají ve všem jednodušší, protože nikdy nemají na krku žádné děti, a pokud jo, tak se jim o ně stará žena.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 1. 2007 9:06 | Marcel

Není náhodou chyba v tabulce přídavků na dítě hned v prvním sloupci dole? Místo 910 Kč by tam mělo být 810 Kč. Takže tento rok se nic nemění.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Pavel Turek

manažer a podnikatel

Martin Kuba

politik

Pavel Turek
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 4 duelů
×
Martin Kuba
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services