V roce 2007 se změní také sociální dávky

S 1. lednem 2007 dochází rovněž k řadě změn a úprav v systému dávek státní sociální podpory. Některé tyto novinky byly již delší dobu očekávány, např. zvýšení rodičovského příspěvku. O jiných se ovšem prakticky nehovoří, jako např. o změně ve způsobu výpočtu příspěvku na bydlení. Jak jsou tedy dávky nově upraveny? Připravili jsme pro vás i kalkulačky, s jejichž pomocí si můžete zjistit konkrétní výši přídavků atd.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 1. 2007 18:44, riso1

Me spise desi schopnost vsech politiku bez rozdilu pridavat duchodcum kazdy rok, kdyz pritom statni rozpocet zeje prazdnotou. A duchodci pritom krici ze nemohou jezdit dvakrat rocne na dovolenou, a to ani pokud si prividelavaji. Pokud pracuji, tak jim sebrat duchod a jeste napalit pokutu za obsazovani mist mladsim neduchodcum - v oborech kde takovi zajemci samozrejme realne existuji.

Socialni davky na osobu vzhledem k prumernym platum, ktery nema ani tretina lidi, vytrvale klesaji (nyni dokonce i realne - o 20-30 % kleslo ziv. minimum), naopak prumerny duchod, kterych je stale spousta, je na stale urovni. Navic se pocita jako 40% prumerneho prijmu, ktery je v hrubem a duchod je v cistem, coz je dalsi zkresleni situace.

Pozn. dnes se pocitaji prijmy vsech lidi na stejne adrese (dum), resp. vsech s trvalym bydlistem v byte.

Zobrazit celé vlákno

+46
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 1. 2007 13:01, Jirka

"Děti mají rády oba rodiče." To v mnoha případech není pravda. Jsou dokonce případy, kdy děti nemají rády ani jednoho. Nelze každý případ posuzovat podle jednoho modelu, který považujeme za správný. Mnohdy nebude snadné zjistit, jaké skutečné city k jednotlivým rodičům dítě chová. Ale je třeba to zjišťovat a rozhodnout podle toho. Pokud dítě chce za tím druhým z rozvedených rodičů, měl by mu to ten první umožnit. Samozřejmě až na krátkodobé trucování, apod. Alespoň zjistí, jak se o něj ten druhý bude starat a jak mu na něm záleží. Když dítě tatík v nové domácnosti hodí na krk nové družce, dítě vystřízliví.

Nejsem rodič, ale byl jsem dítě rozvedených rodičů. Když mne a matku s bráchou otec opustil, nevšiml jsem si, že by se někomu z nás po něm stýskalo, ačkoli to nebyl žádný tyran. Otec byl stěhovavý pták a kdybych měl být každý sudý měsíc s ním, vystřídal bych s ním tolik domovů, že bych vlastně nebyl doma nikde. 2 dny z měsíce bych strávil ve vlaku. Takové dětství byste mi přála? Udržovat má smysl jen taková pouta, která se stačila vytvořit. A pro jejich udržení by měl dělat něco především ten, kdo je za jejich vznik zodpovědný - tedy rodič. Z jakého důvodu bych měl mít jako dítě rád oba rodiče, pokud budou myslet jen na své pohodlí a se mnou budou zacházet jako s věcí na půjčování? Mám rád svou matku, která se dokáže obětavě starat nejen o své děti, i když už je v důchodu. A snažím se jí to vracet. Otci nemám co vracet. On se mé lásky z vlastní vůle vzdal.

Hlídání dětí jsem si užil jako nejstarší z dětí, ne jako rodič. Nebylo to 14 dní v kuse, ale pro představu to stačilo. Neženu se do rodičovství, dokud si nejsem alespoň trochu jist, že to zvládnu. Pokud se rozhodnu být rodičem, pak s vědomím, že jím budu, ať to stojí, co to stojí. Nechci zjišťovat, zda to zvládnu až pak. Je-li to zbabělost, pak ať mi to život spočítá. Ale nechci mít nikoho na svědomí jen proto, že jsem přecenil své schopnosti a nedokázal své rodičovství dotáhnout úspěšně do konce.

Zobrazit celé vlákno

-17
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 67 komentářů)

9. 1. 2007 8:45 | Jarmila

Buďme spravedliví, občas je příčinou rozvratu druhá míza chlapa, který si chce dokázat, že je ještě Jura, občas to způsobí nudící se ženská, třeba na mateřské. Řešením by mohla být např. střídavá péče. Měsíc u matky, měsíc u otce. Ono by náhradního partnera třeba rychle přešla chuť suplovat otce/matku, když by dítě onemocnělo, bylo mu třeba zašít ponožky nebo jinou součást oblečení, vyprat, uvařit jídlo pro rozežrané dospívající potomky nebo se s nimi dohadovat, kdy vlastně přijdou domů, když s nimi mlátí hormony. Tím by se vyřešila i otázka výživného - půl na půl. Když by se pak v rodině v jednom měsíci sešly děti jednoho i druhého rozvedeného partnera, nemuseli by se aspoň hádat, kdo z nich je lepší rodič a odpadly by výčitky, kdo se o děti stará a kdo je živí.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 1. 2007 22:32 | jezevec

Opravdu si myslím že druhá míza existuje, ale nikdy ne bez varování a nikdy ne bez důvodu. Chlapi jsou přirozeně líná stvoření a nikdy nemají důvod měnit něco, co alespoň v základních obrysech funguje. I když ten důvod naleznou, tak je ještě dost času napravovat - ostatně o zmíněném vztahu se šušká už dva roky. Nebo že by si manželka nikdy nevšimla, že manžel občas nepřespává doma? To bych se přequapil. Jinak osobně se domnívám, že je tragickou chybou, že soud již nezkoumá příčiny rozvratu manželství, a že tato skutečnost není drtivou měrou zohledňována při rozvodových vypořádáních. Tedy našla si manželka nového mlamoje? Budiž tedy, nechť si odejde za svou osudovou láskou, ale s holou zadelí a mlamoj bude přispívat na životní jistoty její bývalé rodiny. Ne že žena která zavinila rozvrat manželství, automaticky dostane bývalý společný byt, děti do péče, a ještě solidní apanáž, a po manželovi který by rád zašel s dětma do zoo, chce radši peníze na ruku a děti mu ani nepučí. Našel si manžel novou břehuli? Nechť tedy se za ní odstěhuje, ale 90% svého příjmu odevzdává bývalé rodině. Ne že si založí novou rodinu a na starou se vykašle. Jsou vinni oba? Nechť nedostane nikdo nic a o dětech se dohodnou, nikdo je přece nenutil vzdávat budování vztahu.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 1. 2007 18:08 | Rudolf

Jsem chlap a jsem jím rád. Neměnil bych.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 1. 2007 15:07 | Martin

Vidíš jak hezky kvokáš, tak že přeci jen slípka? Odhadoval jsem tě na něco jiného. Nic si z toho nedělej, nikdo není dokonalý.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 1. 2007 11:34 | Ech...

To máš milá Martino smůlu. Strkej si hlavu do písku, jak chceš, ale holt, s takovými jako já se setkávat prostě budeš. A to i v případě, že nechceš. I já jsem veřejnost a mám nárok na názor. Kvok!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 1. 2007 11:09 | Martin

Milý tupý ECHU alisas PSYCHOLOŽKO alisas kdoví kdo nebo co ještě, teď jsi nám v tom udělal pěkný maglajs, nevíme jsetli jsi slípka nebo kohout, v každé případě ale víme, že jsi trapný stejně jako tvoje nic neříkající příspěvky a kdákáš nebo kokrháš na blbém smetišti. Linku 112 si zavolej sám a žádej rychlou psychiatrickou pomoc, neváhej a volej, rádi na to obětujeme peníze z našich daní, žádný strach, než žít společně s takovýma d.e.b.i.l.a.m.a, tak se vzdám peněz ve prospěch jakýchkoli soc dávek, hlavně, že s nima nebudu muset nijak komunikovat.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 1. 2007 8:32 | Jarmila

Jen Vás doplním: to bylo krajské kolo olympiády v českém jazyce.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 1. 2007 8:29 | Jarmila

Ale Jezevče, podívejte se na současného premiéra. S jednou ženou jde na novoroční večeři k presidentovi, ke druhé večer spát. Proč by totéž proboha nemohl udělat jiný chlap? Myslíte, že je to tak neobvyklé, že chlapovi po čtyřicítce prostě rupne v bedně a chytí druhou mízu?
Karolína má ale pravdu v jednom: pokud se rozpadne rodina - což je věc, která se může stát každému - měl by mít každý z rodičů vůči dětem stejné povinnosti. To ale není, protože po rozvodu se o děti chce starat jen mizivá část otců (což je zkušenost rozvodových soudců). Co se týká výživného, je to jen vyjádření toho, že pokud už dětem nedávám volný čas, nevařím, neperu, nejdu s nimi do kina ani do ZOO, měl bych na ně tedy přispívat finančně. Pokud jsou ale přídavky stanoveny ve výši 300,- Kč/měsíc, pak má (většinou) ženská na krku péči o děti i jejich výživu, přestože ženské mívají v drtivé většině nižší plat než chlapi. Z takových přídavků pak dítě neuživíte ani omylem. Taková neúplná rodina pak dostává sociální dávky ze státního rozpočtu a při stavu naší byrokracie je to vpodstatě tunelování státního rozpočtu. Takže na děti z neúplných rodin platí snad každý daňový poplatník.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 1. 2007 8:14 | Jarmila

Nepletete si náhodou mateřskou a rodičovskou? Jinak rodičovský příspěvek vznikl až po r. 1989 jako náhrada za zrušené jesle. Pro dítě je lepší, když zůstává do 3 let s matkou doma a ženy, jejichž děti chodily do jeslí, měly děti více nemocné a byly prakticky nezaměstnatelné. Proto byl za vlády p. Klause vymyšlen rodičovský příspěvek. Máte pravdu, jsou země, kdy chlap rodinu s malými dětmi uživí, i když je s nimi matka doma. U nás tomu tak ale bylo naposledy před 2. sv. válkou, po r. 1948 byla zavedena všeobecná pracovní povinnost.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 1. 2007 0:39 | Tomáš Marný

Mno, když jsem viděl výše uvedený příspěvek na hlavní stránce, tak jsem si říkal, který hulvát to sem píše, ale když jsem si projel celou diskuzi, tak on ten příspěvek sedí :-D.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 1. 2007 9:14

ty zamindrákovana pičo
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 1. 2007 7:50 | Navrátil Petr

Celá sociální politika je založena na státním dluhu a to je špatné.Čtyři roky mateřské nemají ani ty nejbohatší státy ,tam trvá mateřská jen několik měsíců.Bude se tady také rodit hodně dětí v rodinách nepřízpůsobivých občanů,pouze kvůli těmto dávkám.Mateřská dovolená má být vypočtena procenty z platu,tak by to bylo spravedlivé.Vznikne tady nová skupina žen, rodiček z povolání,které budou celé svoje plodné období na mateřské dovolené ,z které budou odcházet rovnou do důchodu.
-6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 1. 2007 7:38 | Navrátil Petr

Celá sociální politika je založena na státním dluhu a to je špatné.Čtyři roky mateřské nemají ani ty nejbohatší státy ,tam trvá mateřská jen několik měsíců.Bude se tady také rodit hodně dětí v rodinách nepřízpůsobivých občanů,pouze kvůli těmto dávkám.Mateřská dovolená má být vypočtena procenty z platu,tak by to bylo spravedlivé.Vznikne tady nová skupina žen, rodiček z povolání,které budou celé svoje plodné období na mateřské dovolené ,z které budou odcházet rovnou do důchodu.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 1. 2007 7:30 | Petulina

Jsem na mateřské,takže každopádně zvýšenej rodičák vítám.Oproti částce,která to byla dotedka,je to docela slušný.Když k tomu dostanu přídavky,bude to ještě lepší.A co se týče porodného,tak to bych trošku snížila.Akorát se motivujou určitý "lidi" k tomu,aby měly další děti.Dostanou prachy a o to jim jde.Nejde jim o děti.Myslím,že všichni víme o který "lidi"jde .Já jsem měla první porodné 6.400 a druhé 8.450 a tak bych to taky nechala.Myslela jsem,že porodné chtěj snížit a oni ho ještě zvýšily.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 1. 2007 7:16

Úpravy jsou pouze kosmetické,asi aby oklamaly daňové poplatníky.Porodné bych zrušila úplně,děti bychom měli mít proto,že je chceme,nikoliv jako vedlejší produkt porodného a soiálních dávek, nebo bych dala porodně jen na první dítě a nevidím důvod násobků při dvojčatech,trojčatech.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 1. 2007 1:39 | jezevec

Ten šok, večer ještě usnout u etalonu mužství - a ráno se probudit vedle ožralého idiota a gaunera, který se vzápětí odstěhuje za milenkou - ten se jistě nedá přetrpět bez balíku sociálních dávek. No bať, strejda jezevec taky do toho jackpotu přispívá. A rád. Bueehehehéééchlemst!
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 1. 2007 1:33 | jezevec

Pochopil jsem to tedy tak - že milý, hodný, šikovný, pracovitý, inteligentní a relativně movitý jedinec, po několika letech romaticky ideálního života ve spokojeném manželství - najednou ze dne na den zmagořel, a bez jakéhokoliv důvodu a bez jakéhokoliv varování či progrese oustil svou krásnou, milou, hodnou a pečující manželku, jakož i dvě dítka - aby si užil blažené prohry na hracích automatech, nezřízeného chlastu, a nezletilé milenky. Navíc má úmyslně tak malý plat, že mu z něj soud nedokáže vyměřit více než 1500/měsíčně na dvě děti - na ty děti o které se až do posledního dne vzorně staral a vroucně je miloval.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 1. 2007 0:27 | jezevec

Nejsou to spíš vietnamci? Skutečnost že vietnamská dívka vyhrála vloni literární školní soutěž, mne dcela pobavila.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 1. 2007 22:53 | Honza

Jo, ještě bych dodal, že můj obdiv patří Číňanům, kteří to pochopili. Skromností a pracovitostí nás jednou brzy ekonomicky převálcujou. Nikoliv s použitím čepic jako zbraní, jak jsme se dříve obávali.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 1. 2007 22:49 | Honza

Změny v systému soc. sítě by měly víc motivovat k práci. Proč tedy sakra životní minimum a různé dávky a příplatky jsou na kdeco, ale nijak neobráží vztah člověka k práci? Pracující člověk má přece větší náklady nejméně o 2.000 měsíčně i víc, podle toho jestli musí dojíždět apod. Studenti taky. Člověk, který v posledním roce odpracoval dejme tomu alespoň 6 měsíců tak, že platil pojistné, by měl mít minimum vyšší. Dlouhodobí flákači pak nižší. Porodné je úplná blbost. Svět je přelidněn a není žádný důvod, kromě důvodů sebevražedných, abychom podporovali porodnost a imigraci. Jsem přesvědčen, že kdyby na světě byla polovina dnešní populace, svět by měl jen zlomek dnešních problémů. Stejně jako odkládáním penzijní reformy i podporou porodnosti přenášíme řešení na příští generace, které to budou mít mnohem bolestivější, než my.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Pavel Mertlík

exministr a ekonom

Jan Mládek

politik

Pavel Mertlík
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Jan Mládek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services