Kdo na Silvestra nepřipíjí pivem, není Čech

Ministr Tlustý věnoval veškeré své úsilí posledních několika měsíců tomu, aby zlé Evropské unii zabránil zdražit Čechům jejich oblíbený zlatavý mok. Místo reformě veřejných rozpočtů a penzí věnoval svůj cenný ministerský čas vyrábění odznáčků a vlaječek s nápisem "Czech Beer" a jejich rozdávání na unijní půdě. Uspěl, pivo nezdražilo. Nepokažme mu proto poslední den v roce zaslouženou radost, nechme sekt v lednici a připijme si sklenicí českého ležáku. Oslavme společně Tlustého triumf, kterému celá Evropa tleská.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 12. 2006 1:46, yntovon

hodně moc piv :) ... a levnejch :)

Zobrazit celé vlákno

+75
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 12. 2006 19:14, Henri

Nedělejme z Čechů opilecký národ aneb co statistiky neříkají přesně!
Spotřeba alkoholu v ČR stejně jako konzumace piva dlouhodobě stagnuje. Potvrzují to data Českého stat. úřadu
U piva je možná situace o to specifičtější, že pivo je nejen národním nápojem, ale podle řady průzkumů patří k hlavním lákadlům pro návštěvníky ze zahraničí. Je to jednak pivo konzumované v gastronomických zařízeních, jednak je to oblíbené zboží v nákupních košících řady zahraničních návštěvníků. V loňském roce k nám přijelo 100 466 300 osob a mezi nimi narůstá počet těch, kteří u nás pobývají v průměru více než 4 dny. Dále u nás pracuje 310 000 lidí z ciziny. Právě v tom spočívá určitá nepřesnost jinak spolehlivých statistik: nespecifikují podíl cizinců a Čechů na konzumaci alkoholu.
Každý soudný člověk jistě souhlasí s tím, že konzumace alkoholu, pokud je ‚přes míru‘, lidskému zdraví škodí a tento názor zastávají i pivovarníci. Na druhé straně je třeba vidět problém reálně a pravdivě a nevytvářet katastrofické zprávy o tom, že Češi jsou málem největšími pijany na světě. Seriózní pohled na statistiky a jejich interpretace ukazuje, že tomu tak není.
Podle statistik k nám v loňském roce přijelo o téměř 5 % více zahraničních návštěvníků než v roce 2004. Nepochybně alespoň část z nich konzumuje alkohol ve formě destilátů, vína nebo piva. Faktem je, že mnozí lidé k nám jezdí také na nákupy. A spotřebovávají služby v gastronomických zařízení a kupují pivo po přepravkách. Tento silný přeshraniční ruch má své ekonomické důvody. Stravovací služby a také některé nápoje s obsahem alkoholu jsou u nás nesrovnatelně levnější než např. v sousedním Německu či Rakousku. Počet zahraničních návštěvníků neustále roste a loňský rok byl v historii existence ČR skutečný rekord: Přijelo 6 336 128 osob a realizovaly přes 19,5 milionů přenocování. Do výše uvedené statistiky jsou však zahrnuti jenom ti, kteří u nás pobývají déle než 24 hodin a jsou ubytováni v hotelových a podobných zařízeních. Z průzkumů také víme, že jedním z turisticky nejvýznamnějších „taháků“ je české pivo. Asi nelze přesně zjistit, kolik jej návštěvníci zkonzumují, je však jisté, že se nejedná o malé objemy. Kdybychom jen velmi přibližně počítali průměrnou spotřebu piva u zahraničních turistů v ČR na 4 piva za celou dobu jejich pobytu, znamenalo by to kolem dvou milionů hektolitrů zkonzumovaného piva, což se rovná asi 12,5 % veškerého piva vypitého v ČR. Ve spotřebě na hlavu a rok to znamená 20 litrů z oněch 160 litrů. Domnívám se, že i tento odhad je velmi konzervativní. .
K vazbám mezi prodaným množstvím alkoholu a jeho mechanickým přepočítáváním na počet obyvatel je třeba přistupovat seriózně, bez emocí a objektivně.

-12
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 27 komentářů)

29. 12. 2006 14:30 | LS

Jasne, takze vlada v demisi ma delat reformy a snizovat statni dluh ? To si vyridte s predchozimi vladami a ne s nekym, jehoz cast barikady nema v parlamentu vetsinu, s opozici se neshodne (coz je logicke, protoze tak jak to je ted vedla opozice) a jeste ke vsemu je v demisi.... Takze bych zlyncoval Tlusteho za to, ze vetoval zakon o dalsim navysovani dani. O cem se muzeme bavit je to, jestli to opravdu bylo nutne, kdyz by se to u nas neprojevilo (coz tedy asi nebylo). Co me vsak dokaze rozehrat je, jak autorka chce "donutit" lid "zdrave" zit zvysovanim dani... Vymyslete neco jineho motivacniho a ne jen lidi obirat o penize. Dete s tou preregulaci, prerozdelovanim a danenim vseho kolem sebe co aspon trosku funguje nekam. Ja jsem svobodny clovek a budu si jist a pit co chci a kdy chci. Nejsem majetek statu.
P.S. jsem nekurak, alkohol piji jen prilezitostne a snazim se mit pestrou stravu. Zvednuti ceny piva by se me temer nedotklo.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 12. 2006 13:33 | Jaroslav

Ano, problém je jinde. A sice v tom, že my se při jednáních EU dokážeme zviditelnit tak maximálně tím, že vetujeme zvýšení pivní daně. Nezlobte se, ale to považuji to za spíše marginální věc (byť máte nejspíš pravdu, v tom co píšete). Abych nekřivdil, některé aktivity ministra Svobody v minulosti byly chvályhodné a byly "vidět". Ale to je tak všechno. Já osobně si tedy žádnou jinou viditelnou aktivitu při jednáních EU o podstatných věcech nevybavuji.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 12. 2006 13:25 | Jarmila

Ježkovy voči, paní Plischke, po kolika pivech to bylo?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 12. 2006 11:47 | Petr

Problém je úplně jinde: dokud EU nezdaňuje víno a považuje ho tak za "nealkoholický" nápoj (vinou franc-ital lobby), tak je i pivo limonáda a ať jde EU kamsi...
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 12. 2006 9:32 | MoB

Asi chce naznačit, že ministr Tlustý je ho****, které místo podstatných věcí řeší chu**viny. Zvolili jsme si zřejmě pivního skauta. Co, státní dluh, zdravotnictví, školství, to vše se musí sklonit před pivem. Už aby bylo ministertstvo piva. Tam bychom konečně mohli mít správně Tlustého ministra.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 12. 2006 7:59 | Josef

Myslím, že to docela určitě je silvestrovský článek, ovšem není to jen na nevážné téma. Pokud jste tu věc nesledoval, nebo nečetl pozorně - u nás by pivo nezdražilo tak jako tak. A i kdyby, tak co? Článek poukazuje na naprosto přihlouplé počínání Tlustého, který se místo důležitým věcem věnoval podružné prkotině.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 12. 2006 0:39 | jezevec

Pokud to není předčasný apríl - tak co vlastně chce autorka svými pindy dosáhnout? Aby zdražlo pivo, a stát vybral víc peněz? Aby zdražilo pivo, a lidi míň chlastali? Aby zdražilo pivo, protože ona ho nepije a pak je nižší pravděpodobnost žese zdraží něco co kupuje?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Miroslava Němcová

politička

Jaromír Soukup

mediální magnát, Médea

Miroslava Němcová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Jaromír Soukup
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services