Interaktivní grafiky
Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla
Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více
Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny
Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více
Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích
Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více
Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky
Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více
Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety
Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více
Doporučujeme
Přihlášení k newsletteru
Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.
Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.
Petr Kratochvíl
producent a podnikatel
Petr Teplý
ekonom
100,00 %
z 1 duelů
100,00 %
z 1 duelů
Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů
Kdo na Silvestra nepřipíjí pivem, není Čech
Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)
Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy
30. 12. 2006 1:46, yntovon
hodně moc piv :) ... a levnejch :)
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy
30. 12. 2006 19:14, Henri
Nedělejme z Čechů opilecký národ aneb co statistiky neříkají přesně!
Spotřeba alkoholu v ČR stejně jako konzumace piva dlouhodobě stagnuje. Potvrzují to data Českého stat. úřadu
U piva je možná situace o to specifičtější, že pivo je nejen národním nápojem, ale podle řady průzkumů patří k hlavním lákadlům pro návštěvníky ze zahraničí. Je to jednak pivo konzumované v gastronomických zařízeních, jednak je to oblíbené zboží v nákupních košících řady zahraničních návštěvníků. V loňském roce k nám přijelo 100 466 300 osob a mezi nimi narůstá počet těch, kteří u nás pobývají v průměru více než 4 dny. Dále u nás pracuje 310 000 lidí z ciziny. Právě v tom spočívá určitá nepřesnost jinak spolehlivých statistik: nespecifikují podíl cizinců a Čechů na konzumaci alkoholu.
Každý soudný člověk jistě souhlasí s tím, že konzumace alkoholu, pokud je ‚přes míru‘, lidskému zdraví škodí a tento názor zastávají i pivovarníci. Na druhé straně je třeba vidět problém reálně a pravdivě a nevytvářet katastrofické zprávy o tom, že Češi jsou málem největšími pijany na světě. Seriózní pohled na statistiky a jejich interpretace ukazuje, že tomu tak není.
Podle statistik k nám v loňském roce přijelo o téměř 5 % více zahraničních návštěvníků než v roce 2004. Nepochybně alespoň část z nich konzumuje alkohol ve formě destilátů, vína nebo piva. Faktem je, že mnozí lidé k nám jezdí také na nákupy. A spotřebovávají služby v gastronomických zařízení a kupují pivo po přepravkách. Tento silný přeshraniční ruch má své ekonomické důvody. Stravovací služby a také některé nápoje s obsahem alkoholu jsou u nás nesrovnatelně levnější než např. v sousedním Německu či Rakousku. Počet zahraničních návštěvníků neustále roste a loňský rok byl v historii existence ČR skutečný rekord: Přijelo 6 336 128 osob a realizovaly přes 19,5 milionů přenocování. Do výše uvedené statistiky jsou však zahrnuti jenom ti, kteří u nás pobývají déle než 24 hodin a jsou ubytováni v hotelových a podobných zařízeních. Z průzkumů také víme, že jedním z turisticky nejvýznamnějších „taháků“ je české pivo. Asi nelze přesně zjistit, kolik jej návštěvníci zkonzumují, je však jisté, že se nejedná o malé objemy. Kdybychom jen velmi přibližně počítali průměrnou spotřebu piva u zahraničních turistů v ČR na 4 piva za celou dobu jejich pobytu, znamenalo by to kolem dvou milionů hektolitrů zkonzumovaného piva, což se rovná asi 12,5 % veškerého piva vypitého v ČR. Ve spotřebě na hlavu a rok to znamená 20 litrů z oněch 160 litrů. Domnívám se, že i tento odhad je velmi konzervativní. .
K vazbám mezi prodaným množstvím alkoholu a jeho mechanickým přepočítáváním na počet obyvatel je třeba přistupovat seriózně, bez emocí a objektivně.
Další příspěvky v diskuzi (celkem 27 komentářů)
4. 1. 2007 11:46 | van Thomas
Osobně se domnívám, že ekonomický pravidla v EU byla v jejích prapočátcích v 50. letech nastavena jako politicky průchodná forma reparací Německa za 2. sv. válku. To tehdejší ukázkové Francousko-Německé usmíření (po 1000 letech soupeření až nepřátelství) prostě nebylo zadarmo.
Souhlasím s tím, že když už daň, tak aby byla nějak - např. zdravotně - ospravedlnitelná, musí být vyměřována podle množství ethanolu, tj. stejné podmínky pro piva, vína i lihoviny a navíc pro všechny unijní státy.
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
3. 1. 2007 11:26 | Jahoda František
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
2. 1. 2007 19:33
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
2. 1. 2007 17:16 | Bernard
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
2. 1. 2007 10:33 | Moravan
2. 1. 2007 8:10 | Jahoda František
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
1. 1. 2007 19:42
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
31. 12. 2006 16:50 | Jarmila
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
31. 12. 2006 8:14 | Patrik
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
31. 12. 2006 8:10 | Patrik
U láhve 38 % destilátu je to tedy 100,7 + DPH = 119,83 (+ DPH z ceny samotného destilátu)
Kdyby se stejným způsobem počítala u vína: Vezmu víno s 13 % alkoholu = 34,45 + DPH = 41 Kč (+ DPH z ceny samotného vína) pokud by bylo silnější, řekněme 16 % = 42,4 + DPH = 50,46 (+ DPH z ceny samotného vína) V současné době u nás na nešumivá vína není daň žádná
U piva je daň 24 haléřů za každý stupeň a litr, tedy litr "dvanáctky" má daň 2,88 Kč + DPH = 3,43 (u malých pivovarů je to méně, může to být až polovina). Je to tedy výrazně méně, než kdyby se danilo jako lihoviny (při obsahu řekněmě 4,2 % alkoholu by byla daň 11,13 + DPH = 13,24), ale pořád je výrazně znevýhodněno oproti vínu.
30. 12. 2006 3:03 | Honza
Náklady na výrobu piva jsou minimální, v hodpodách stojí stejně dost. Je tady ale jiný OPRAVDOVÝ PROBLÉM: V řadě hospod zavádějí špatnou míru. Místo půllitru dostanete jen 4 deci, nebo dokonce jen 0,3 l. Co je tohle za bordel? Přidejte se k bojkotu takových restaurací, ve kterých se snoubí kultura předraženého jídla s bůhvíodkud dovezenou kulturou malých flaštiček? Ani minerálku vám nedají větší. Fuj. Jak máme dodržovat pitný režim? Další problém specifický pro české prostředí je ten, že abstinence je opravdu nákladný koníček. Ačkoliv pivo je v maloobchodě dražší, než většina nealkoholických nápojů a leckdy i džusů, v restauracích je tomu naopak. Opravdu nevím, jak se dá zdůvodnit, že třetinka minerálky v žádné restauraci není levnější, než půllitr piva (týká se těch, kde nabízejí správnou míru). Můžete mi to vysvětlit?
30. 12. 2006 1:46 | M
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
29. 12. 2006 23:56 | HonzaV
"Češi v průměru utratí za alkohol a tabák více než vydají na své zdraví a vzdělání dohromady. To skutečně ve světě obdoby nemá. Že by další prvenství?" - nebyl by odkaz na statistiku, která dokládá, že "to nemá ve světě obdoby"? díky.
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
29. 12. 2006 20:22
29. 12. 2006 17:02 | hynek1
30. 12. 2006 19:14 | Henri
30. 12. 2006 14:58 | Pepan
30. 12. 2006 12:39 | adelka
29. 12. 2006 15:01 | Jahoda František
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
29. 12. 2006 14:52 | Bouček Antonín
Stránka 1/2
Předchozí