Kdo na Silvestra nepřipíjí pivem, není Čech

Ministr Tlustý věnoval veškeré své úsilí posledních několika měsíců tomu, aby zlé Evropské unii zabránil zdražit Čechům jejich oblíbený zlatavý mok. Místo reformě veřejných rozpočtů a penzí věnoval svůj cenný ministerský čas vyrábění odznáčků a vlaječek s nápisem "Czech Beer" a jejich rozdávání na unijní půdě. Uspěl, pivo nezdražilo. Nepokažme mu proto poslední den v roce zaslouženou radost, nechme sekt v lednici a připijme si sklenicí českého ležáku. Oslavme společně Tlustého triumf, kterému celá Evropa tleská.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 12. 2006 1:46, yntovon

hodně moc piv :) ... a levnejch :)

Zobrazit celé vlákno

+75
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 12. 2006 19:14, Henri

Nedělejme z Čechů opilecký národ aneb co statistiky neříkají přesně!
Spotřeba alkoholu v ČR stejně jako konzumace piva dlouhodobě stagnuje. Potvrzují to data Českého stat. úřadu
U piva je možná situace o to specifičtější, že pivo je nejen národním nápojem, ale podle řady průzkumů patří k hlavním lákadlům pro návštěvníky ze zahraničí. Je to jednak pivo konzumované v gastronomických zařízeních, jednak je to oblíbené zboží v nákupních košících řady zahraničních návštěvníků. V loňském roce k nám přijelo 100 466 300 osob a mezi nimi narůstá počet těch, kteří u nás pobývají v průměru více než 4 dny. Dále u nás pracuje 310 000 lidí z ciziny. Právě v tom spočívá určitá nepřesnost jinak spolehlivých statistik: nespecifikují podíl cizinců a Čechů na konzumaci alkoholu.
Každý soudný člověk jistě souhlasí s tím, že konzumace alkoholu, pokud je ‚přes míru‘, lidskému zdraví škodí a tento názor zastávají i pivovarníci. Na druhé straně je třeba vidět problém reálně a pravdivě a nevytvářet katastrofické zprávy o tom, že Češi jsou málem největšími pijany na světě. Seriózní pohled na statistiky a jejich interpretace ukazuje, že tomu tak není.
Podle statistik k nám v loňském roce přijelo o téměř 5 % více zahraničních návštěvníků než v roce 2004. Nepochybně alespoň část z nich konzumuje alkohol ve formě destilátů, vína nebo piva. Faktem je, že mnozí lidé k nám jezdí také na nákupy. A spotřebovávají služby v gastronomických zařízení a kupují pivo po přepravkách. Tento silný přeshraniční ruch má své ekonomické důvody. Stravovací služby a také některé nápoje s obsahem alkoholu jsou u nás nesrovnatelně levnější než např. v sousedním Německu či Rakousku. Počet zahraničních návštěvníků neustále roste a loňský rok byl v historii existence ČR skutečný rekord: Přijelo 6 336 128 osob a realizovaly přes 19,5 milionů přenocování. Do výše uvedené statistiky jsou však zahrnuti jenom ti, kteří u nás pobývají déle než 24 hodin a jsou ubytováni v hotelových a podobných zařízeních. Z průzkumů také víme, že jedním z turisticky nejvýznamnějších „taháků“ je české pivo. Asi nelze přesně zjistit, kolik jej návštěvníci zkonzumují, je však jisté, že se nejedná o malé objemy. Kdybychom jen velmi přibližně počítali průměrnou spotřebu piva u zahraničních turistů v ČR na 4 piva za celou dobu jejich pobytu, znamenalo by to kolem dvou milionů hektolitrů zkonzumovaného piva, což se rovná asi 12,5 % veškerého piva vypitého v ČR. Ve spotřebě na hlavu a rok to znamená 20 litrů z oněch 160 litrů. Domnívám se, že i tento odhad je velmi konzervativní. .
K vazbám mezi prodaným množstvím alkoholu a jeho mechanickým přepočítáváním na počet obyvatel je třeba přistupovat seriózně, bez emocí a objektivně.

-12
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 27 komentářů)

4. 1. 2007 11:46 | van Thomas

Přesně tak, EU je hospodářsky fakticky "Unií na podporu francouzských zemědělců". Nic víc pro EU není důležitější a na nic se nedává víc peněz. Nulová daň na víno nemá žádné logické zdůvodnění, mluví-li se o zvyšování daně na pivo, pouze francouzský zájem a ten je svatý.
Osobně se domnívám, že ekonomický pravidla v EU byla v jejích prapočátcích v 50. letech nastavena jako politicky průchodná forma reparací Německa za 2. sv. válku. To tehdejší ukázkové Francousko-Německé usmíření (po 1000 letech soupeření až nepřátelství) prostě nebylo zadarmo.
Souhlasím s tím, že když už daň, tak aby byla nějak - např. zdravotně - ospravedlnitelná, musí být vyměřována podle množství ethanolu, tj. stejné podmínky pro piva, vína i lihoviny a navíc pro všechny unijní státy.
+64
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 1. 2007 11:26 | Jahoda František

Naši zástupci se blýskají i při jiných příležitostech (na stránkách evropského parlamentu můžete v češtině najít výstupy každého z nich), pouze pivo však získalo potřebné mediální pokrytí. Mimochodem, zákulisní jednání jsou ještě zajímavější a daleko bizarnější (letecká doprava versus jogurty), do tisku se však bohužel (či naštěstí) nedostanou. Přeji hodně štěstí ve Vašem úsilí za EU lepší a bez národních zájmů.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 1. 2007 19:33

Možná netuším. Ovšem to, že se naši političtí zástupci "blýsknou" jenom tím, že vetují pivní daň, mi prostě připadá přinejmenším trapné. Osobně mi záleží na tom, jak se bude EU vyvíjet a v tomto kontextu jsou mi podobné "národní zájmy" doslova ukradené.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 1. 2007 17:16 | Bernard

Nezdaněným, že? Nevím proč by země jako Francie, Itálie a Španělsko měly mít výhody při exportu svých tradičních produktů před námi, respektive před našimi tradičními produkty. Nejde o prachy (o ty jde až na prvním místě :-) ) jde o princip!
+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 1. 2007 10:33 | Moravan

Souhlasím s nadpisem. Já jsem si připil vínem. Z Moravy. Tož, na zdraví! :-)
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 1. 2007 8:10 | Jahoda František

Pak, obávám se, vůbec netušíte, jakým způsobem fungují nadnárodní aliance a mezinárodní instituce. Slovy britského ministra zahraničí lorda Palmerstoneho: "Státy nemají přátele, pouze vlastní zájmy." Aneb pivo jako typický konflikt zájmů: Skandinávie (jejichž obyvatelé jsou pro uvedení se do alkoholického deliria schopni korzovat přes Balt v trajektech - aniž by svým státům za to odváděli spotřebitelskou daň) pro vysokou daň v rámci celé EU, Itálie s Francií (mohutní producenti vína) pro znevýhodnění piva proti vínu, Česká republika s Německem (mohutní producenti piva) proti znevýhodnění. Co je na tom morálního (popřípadě amorálního)?
+42
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 1. 2007 19:42

Ano, klasické zaprdlé čecháčkovství. Omlouvám se, ale jinak se to říct nedá. Mně připadá minimálně neslušné někam vstoupit a tam jen těžit z výhod a pro celek neudělat nic. Slovem "zviditelňovat" jsem pochopitelně myslel něco dělat, navrhovat řešení, přicházet s vlastními aktivitami, prostě angažovat se ve společných unijních záležitostech. Pokud se budeme pořád chovat tak, jak byste se to představoval vy, budeme se muset stydět sami před sebou.
+46
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 12. 2006 16:50 | Jarmila

Nehledě na to, že nealko nebídku můžu recitovat s číšníkem: fanta, kola, tonik, džus, mattonka. Když ještě Cappy, jde o lepší restauraci. Nic jiného. Drahé a k tomu mizerná nabídka, pak chceme, aby lidi nepili alkohol?
+53
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 12. 2006 8:14 | Patrik

To jsme na tom stejně. Pokud občas někam zajdu, nechám tam za pití víc peněz, než za večeri. Minerálku nebo vodu k jídlu nepiju, tak si obvykle dám džus. Při ceně kolem 30 Kč za dvě deci, to dá docela služnou pálku, když jsem schopný za ten večer vypít i dva litry. To takový pivař to má znatelně levnější :-(
+55
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 12. 2006 8:10 | Patrik

Aha, takže Tlustý je ***, že zabránil francouzské lobby ještě více zvýhodnit vícealkoholické víno (u kterého rozhodně nepatříme mezi významné producenty a už vůbec ne vývozce) oproti pivu, které je náš významný vývozní artikl. Ano, mohl prosazovat mnohem užitečnější věci, ale to neznamená, že tohle není jeho úspěch. Já pivo nepiju (prostě mi nechutná), ale jsem rád, že se mu tohle podařilo. Pokud chceme bojovat proti alkoholismu, byl bych pro rovné zdanění všech alkoholických nápojů podle obsahu alkoholu. A to byste potom viděli, jak je víno drahé. Současná daň "z lihu" je 265 Kč / litr (+ se na celou cenu - včetně cla a spotřební daně - uvalí DPH).
U láhve 38 % destilátu je to tedy 100,7 + DPH = 119,83 (+ DPH z ceny samotného destilátu)
Kdyby se stejným způsobem počítala u vína: Vezmu víno s 13 % alkoholu = 34,45 + DPH = 41 Kč (+ DPH z ceny samotného vína) pokud by bylo silnější, řekněme 16 % = 42,4 + DPH = 50,46 (+ DPH z ceny samotného vína) V současné době u nás na nešumivá vína není daň žádná
U piva je daň 24 haléřů za každý stupeň a litr, tedy litr "dvanáctky" má daň 2,88 Kč + DPH = 3,43 (u malých pivovarů je to méně, může to být až polovina). Je to tedy výrazně méně, než kdyby se danilo jako lihoviny (při obsahu řekněmě 4,2 % alkoholu by byla daň 11,13 + DPH = 13,24), ale pořád je výrazně znevýhodněno oproti vínu.
+50
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 12. 2006 3:03 | Honza

Nehájil bych ceny piva tím, že pivo patří k české kultuře (nebo i německé, jak chcete). Jde přece jen o peníze (z daní) a o zdraví. Copak 1 Kč na flašce stát vytrhne? Vyždímáte z toho sotva jednu miliardu. Věnujte péči podplaceným arbitrážím, ty nás stály víc. Stejně jako sanace bank.
Náklady na výrobu piva jsou minimální, v hodpodách stojí stejně dost. Je tady ale jiný OPRAVDOVÝ PROBLÉM: V řadě hospod zavádějí špatnou míru. Místo půllitru dostanete jen 4 deci, nebo dokonce jen 0,3 l. Co je tohle za bordel? Přidejte se k bojkotu takových restaurací, ve kterých se snoubí kultura předraženého jídla s bůhvíodkud dovezenou kulturou malých flaštiček? Ani minerálku vám nedají větší. Fuj. Jak máme dodržovat pitný režim? Další problém specifický pro české prostředí je ten, že abstinence je opravdu nákladný koníček. Ačkoliv pivo je v maloobchodě dražší, než většina nealkoholických nápojů a leckdy i džusů, v restauracích je tomu naopak. Opravdu nevím, jak se dá zdůvodnit, že třetinka minerálky v žádné restauraci není levnější, než půllitr piva (týká se těch, kde nabízejí správnou míru). Můžete mi to vysvětlit?
+19
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 12. 2006 1:46 | M

hodně moc piv :) ... a levnejch :)
+75
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 12. 2006 23:56 | HonzaV

Navíc vzdělání (a zdravotnictví částečně taky) je služba, a služby jsou u nás na zcela jiné cenové úrovni než v zakládajících zemích EU, přičemž zboží stojí (víceméně) stejně. Takže stejně tak bych mohl říci, že u holiče nechám (vymýšlím si) pět procent toho, co za elektroniku, zatímco Švýcar padesát. Fuj, Čech! Bodejť ne, když v Curychu stojí pánská frizůra šedesát frankenů... :-)
"Češi v průměru utratí za alkohol a tabák více než vydají na své zdraví a vzdělání dohromady. To skutečně ve světě obdoby nemá. Že by další prvenství?" - nebyl by odkaz na statistiku, která dokládá, že "to nemá ve světě obdoby"? díky.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 12. 2006 20:22

Smutné je, že sice Češi pivo konzumují kvantitativně, ale vůbec se v něm nevyznají. Před nedávnem jsem degustoval piva pils, ale a další na výstavišti v Holešovicích, jaké zbytečnosti jsem se dověděl od distributorů bylo až smutné. Běžný kumpán ani neví, že preferuje pils. Tlustý tak bojuje za konzumaci, znalost opět mizí.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 12. 2006 17:02 | hynek1

Já jsem proti jakékoliv zbytečné dani, proti jakémukoliv danění a kvótování výroby, dovozu, produkce,.. ať se argumetuje ochranou zdraví, průmyslu, zaměstnanosti...čímkoliv. Když mají lidi rádi pivo, ať jej pijí, proč by si na tom měli přivydělávat nějací státní úředníci formou zdanění piva?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 12. 2006 19:14 | Henri

Nedělejme z Čechů opilecký národ aneb co statistiky neříkají přesně! Spotřeba alkoholu v ČR stejně jako konzumace piva dlouhodobě stagnuje. Potvrzují to data Českého stat. úřadu U piva je možná situace o to specifičtější, že pivo je nejen národním nápojem, ale podle řady průzkumů patří k hlavním lákadlům pro návštěvníky ze zahraničí. Je to jednak pivo konzumované v gastronomických zařízeních, jednak je to oblíbené zboží v nákupních košících řady zahraničních návštěvníků. V loňském roce k nám přijelo 100 466 300 osob a mezi nimi narůstá počet těch, kteří u nás pobývají v průměru více než 4 dny. Dále u nás pracuje 310 000 lidí z ciziny. Právě v tom spočívá určitá nepřesnost jinak spolehlivých statistik: nespecifikují podíl cizinců a Čechů na konzumaci alkoholu. Každý soudný člověk jistě souhlasí s tím, že konzumace alkoholu, pokud je ‚přes míru‘, lidskému zdraví škodí a tento názor zastávají i pivovarníci. Na druhé straně je třeba vidět problém reálně a pravdivě a nevytvářet katastrofické zprávy o tom, že Češi jsou málem největšími pijany na světě. Seriózní pohled na statistiky a jejich interpretace ukazuje, že tomu tak není. Podle statistik k nám v loňském roce přijelo o téměř 5 % více zahraničních návštěvníků než v roce 2004. Nepochybně alespoň část z nich konzumuje alkohol ve formě destilátů, vína nebo piva. Faktem je, že mnozí lidé k nám jezdí také na nákupy. A spotřebovávají služby v gastronomických zařízení a kupují pivo po přepravkách. Tento silný přeshraniční ruch má své ekonomické důvody. Stravovací služby a také některé nápoje s obsahem alkoholu jsou u nás nesrovnatelně levnější než např. v sousedním Německu či Rakousku. Počet zahraničních návštěvníků neustále roste a loňský rok byl v historii existence ČR skutečný rekord: Přijelo 6 336 128 osob a realizovaly přes 19,5 milionů přenocování. Do výše uvedené statistiky jsou však zahrnuti jenom ti, kteří u nás pobývají déle než 24 hodin a jsou ubytováni v hotelových a podobných zařízeních. Z průzkumů také víme, že jedním z turisticky nejvýznamnějších „taháků“ je české pivo. Asi nelze přesně zjistit, kolik jej návštěvníci zkonzumují, je však jisté, že se nejedná o malé objemy. Kdybychom jen velmi přibližně počítali průměrnou spotřebu piva u zahraničních turistů v ČR na 4 piva za celou dobu jejich pobytu, znamenalo by to kolem dvou milionů hektolitrů zkonzumovaného piva, což se rovná asi 12,5 % veškerého piva vypitého v ČR. Ve spotřebě na hlavu a rok to znamená 20 litrů z oněch 160 litrů. Domnívám se, že i tento odhad je velmi konzervativní. . K vazbám mezi prodaným množstvím alkoholu a jeho mechanickým přepočítáváním na počet obyvatel je třeba přistupovat seriózně, bez emocí a objektivně.
-12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 12. 2006 14:58 | Pepan

S Tlustého postupem nesouhlasím a doufám, že už brzo nebude ministrem (když vlastně fakticky jím ani nebyl). Dokázal za těch pár měsíců vyhodit velmi schopného náměstka Janotu, uzavřít podezřelé narovnání s Nomurou a udělat nám v zahraničí ostudu populistickými gesty právě typu pivo je náš chléb
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 12. 2006 12:39 | adelka

Mě hlavně štve, že je voda a jiná nealka v restauracích o tolik dražší než pivo. Vždyť tím přímo podporujeme u mladých lidí (ca 15,16 let) jeho konzumaci.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 12. 2006 15:01 | Jahoda František

Nevidím důvod, proč by se naši politici měli při jednáních EU nějakým způsobem "zviditelňovat". Převzít, co se hodí, zablokovat, co nevyhovuje - to je můj ideální vzorec chování v rámci EU. Globální starosti , exhibice a pochybné celoevropské projekty bych nechal na starosti těm, co na to mají prostředky a čas.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 12. 2006 14:52 | Bouček Antonín

Ad spotřebitelské výdaje na alkohol a cigarety versus výdaje na zdraví: Zahrnuje tabulka také fakt, že většina výdajů na zdraví je v ČR hrazena ze zdravotního pojištění a tyto výdaje jsou pro občany ČR "bezplatné"? Dle mého osobního názoru, srovnám-li kolik já a můj zaměstnanec odvádíme na zdravotní pojištění (tuším, že 13,5% mého platu) a kolik utrácím za alkohol (nekouřím), zdravotní pojištění stále vede. A vedlo by dokonce, i kdybych vypil oněch 320 piv (čili 160 litrů) ročně, co na mne v průměru v ČR připadá.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Petr Kratochvíl

producent a podnikatel

Petr Teplý

ekonom

Petr Kratochvíl
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Petr Teplý
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services