Jak obchodují na burze profesionálové II.

Petr Vykoukal | | 24. 11. 2006 | 34 komentářů
Po několika měsících jsme opět měli možnost zúčastnit se semináře předních světových spekulantů Joa Rosse a Andyho Jordana. Kromě daytradingu byl seminář tentokrát zaměřen i na pozapomenutý způsob spekulace – spready.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 11. 2006 12:09, Jirka

Z příspěvků holcomba soudím, že ještě není ani začátečníkem na žádném trhu. Nejprve by měl dělat papertrading a přitom zvolený trh pozorovat. Jít rovnou na věc nevede na žádném trhu dlouhodobě k dobrým výsledkům. BCPP mi pro začátečníka připadá dost zrádná. Může totiž vytvořit dojem, že je to snadné. Spousta investorů bez znalostí si na místním trhu vydělala balík. Ale stačila citelnější korekce a mnozí to psychicky nevydrželi. Co potom, kdyby Praha zažila něco na způsob pádu Nasdaqu na přelomu tisíciletí? Já jsem si US trhy vybral proto, že je tam bohatý výběr firem. Lze si tak vyzkoušet, jak se chovají akcie firem z mnoha různých oborů a v mnoha situacích - dobrý/špatný report, nový produkt, nový trh, úspěch či neúspěch konkurence, vliv nálady na trhu a makrodat, a spousta dalších. Lze si ověřit rozdíl mezi prvním dojmem, jak lze vydělat na akciích, které umí několikrát do roka vyskočit o desítky či stovky %, a realitou. Lze poznat rozdíl mezi cyklickými a růstovými akciemi, mezi levnými a dražšími akciemi. Tolik zkušeností na nějakých 10 spadových titulech neposbíráte a ty mimo SPAD se nedají rozumně obchodovat kvůli likviditě. Proto bych právě začátečníkům doporučoval trénovat na trzích jako jsou ty americké. Nejlépe bez peněz, dokud si nebudou jisti svými schopnostmi. V reálném tradingu mě neděsí ani možný propad hlavních indexů. Jednak se dá i na tom vydělávat - kdo nemůže shortovat jednotlivé akcie, má nyní možnost jít long do speciálních ETF na hlavní indexy, které obracejí směr, a to bez páky nebo s pákou 2:1. A pak lze uspět i výběrem akcií. S indexem padají překoupené akcie, hlavně ty, co jsou na tom indexu. Levné firmy s nadějným fundamentem mimo index často z toho pádu profitují, protože se investoři snaží své peníze přesunout z překoupených akcií jinam. A to nejen do zlata.

Pokud jde o FIO, jejich eBroker používám 1,5 roku a určitě jej nepovažuji za špičkovou obchodní aplikaci. Kdyby byl spolehlivější zdroj dat (dělám pouze US trhy, ostatní jsem nezkoumal), byla by to pro investory a poziční tradery docela dobrá aplikace. Jejich streamer neznám. Měl by umožňovat i rychlejší trading, ovšem pokud se něco nezměnilo, je za poplatek. Pro mne zbytečně drahý instrument. FIO jsem si tehdy vybral jednak kvůli nejnižším poplatkům za obchody v mé kategorii (při větším jmění by mi vycházel lépe BrokerJet). Uvítal jsem také možnost využití měnového úvěru pro zajištění proti kurzovému riziku. Tehdy jsem nepoznal jiného českého brokera, který by tuto možnost nabízel. eBroker byla tehdy jediná aplikace u čs brokerů (ze mnou zkoumaných), která byla dostupná i jako demo.

Zobrazit celé vlákno

+49
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 11. 2006 22:58

Panove, ja snad puknu smichy :D :D
Bufetolog s tema 21 ruznejma nickama, L.Konecny, nabizi Dower. cz, ze bude s nema dalkove spolupracovat !! :D :D Ja snad umru :D :D

viz: http://www.dower.cz/index_akcie.php?p=chat&tema=4

(prispevky uprostred stranky ci spise dole )

-7
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 34 komentářů)

27. 11. 2006 14:12 | Chains

To je ryze Vas subjektivni dojem nebo vychazite z nejakeho zverejnenych srovnavacich testu, kdyz tvrdite ze FIO je dobry broker?
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 11. 2006 10:44

Rozdíly mezi KOBOS a RM-SYSTÉM bych se vůbec nezabýval, je to česká zvláštnost. Dobrý broker je FIO www.fio.cz Ale já bych doporučil zaměřit se spíše na americké akcie. Dále doporučuji zdarma semináře FIO - informace také na www.fio.cz
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 11. 2006 10:20 | holcomb

Kdo mi poradi?? Chtěl bych začit investovat do akcii,řekněme ze začátku částkou 100.OOO,-,,, měl bych si otevřit účet o brokerské společnosti. Jak jsem pochopil na hlavní trh SPAD se nedostanu,protože se obchoduje ve velkém množství a v lotech. Zajímalo by měli jaký je rozdíl mezi KOBOS a RM-systémem??a zda brokerská společnost bude zprostředkovavat obchod v KOBOSU nebo RM-systemu?Která brokerská společnost je lepší?dekuji za radu,popřipadě se omlouvam za neznalé otazky.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 11. 2006 1:51 | petr

proste dynamicky generovana stopka... k tomu nepotrebujes automaticky system, klidne muzes obchodovat manualne a automaticky menit jen stopky (v zavislosti na tebou definovanych parametrech)... klidne muzes obchodovat treba pres FIO, BrokerJet (prakticky kohokoliv) a stopky menit externim programem (nejlepe s realdata feedem)... konec koncu, tak to delam prave ja
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 11. 2006 20:03 | Honza

...je...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 11. 2006 20:02 | Honza

Mně jo to jasné.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 11. 2006 18:19 | Eric

Hezký, ale nerozumím ti ani slovo.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 11. 2006 14:25 | Jirka

Hrátky velkých ryb s automatickými stopkami už mi lezly na nervy dost dlouho, takže jsem jejich používání definitivně zavrhnul. Stopka mi téměř nikdy nezachránila víc, než ruční zavření pozice. Zato se příliš často odstřelila zbytečně a zejména před významnějším pohybem kurzu směrem, který jsem předpokládal. Na Forexu navíc nemohu používat ani stopky s limit cenou, takže když si broker nebo nějaké velké zvíře vzpomene a jedním velkým balíkem hodí kurz daleko za stopku, znamená to pro mne mnohem větší, než plánovanou přípustnou ztrátu. Takto jedním tahem přijdu o předchozí drobné, pracně nasbírané profity. Jediná ochrana proti tomu je sebrat velkým hráčům jejich oblíbenou hračku a používat stopky mentální. Sice je kvůli tomu nutné omezit objem obchodů tak, aby případný výraznější pohyb proti mně neznamenal margin call, ale raději sbírat zisky pomalu, než se o ně nechat připravovat.
Se žraločí teorií souhlasím. Investování pouze podle fundamentu mi připadá riskantní, protože krátkodobě nefunguje (trh je ovlivněn žraloky) a dlouhodobě nelze zaručit, že se podmínky pro ocenění instrumentu nezmění. Firmy nejsou věčné (ani ty dnes úspěšné), komodity nejsou nenahraditelné a měny jsou příliš nevyzpytatelné. Proto mi připadá nejpraktičtější analyzovat akce žraloků a vozit se na jejich vlnách.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 11. 2006 9:10 | Honza

Jen vesele do toho. My, obchodníci, vás rádi přesvědčíme o tom, že vy, makléři a spekulanti, vzájemným bojem mezi sebou, snahou vyzrát jeden nad druhým pomocí prefíkanejší strategie, můžete neco vydělat. Vydělá ovšem jenom hrstka z vás, a to jen menší část z toho, co ostatní prodělají. My máme jisté své cca 0,5% z obratu. To je ta větší část.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 11. 2006 8:12 | Bouček Antonín

Ano, ano spreadový obchod. Dlouhá pozice v zemním plynu s dodávkou v březnu, krátká pozice v zemním plynu s dodávkou v dubnu, rozprostřeno mezi lety 2007, 2008, 2009. Přesně tohle letos v září odstřelilo hedge fond Amaranth.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 11. 2006 11:12 | Jirka

Má to ovšem pár háčků. Jednak málokdo se zmůže na vlastní automatický systém nebo nemá důvěru v software na takové úrovni, aby mu svěřil obchodování úplně. A druhý háček spočívá v tom, že i stopka ve vlastním systému se odstřelí, pokud se kurz zhoupne přes její spouštěcí úroveň. Nedělám si iluze, že by nějaký velký obchodník číhal na moji stopku s objemem 100ks akcií. Ta mu za námahu nestojí. Ale stopky se nastavují podle pravidel známých široké traderské veřejnosti. A potom tam, kam si dám stopku já, bude ji mít i spousta dalších. Velký obchodník s cenou cukne kus za takovou předpokládanou úroveň a ani nemusí vidět jednotlivé stopky.
Když už bych si dával automatickou stopku do vlastního systému, musela by být mnohem důmyslnější, než ta klasická, aby rozpoznala manipulaci od oprávněného pohybu kurzu. Třeba tak, že po průrazu spouštěcí úrovně počká určitou dobu a vyhodnotí další chování kurzu. Zajímavé může být i posouzení rychlosti toho pohybu a chování po průrazu stopky v kombinaci s objemem obchodů. Manipulace probíhají zpravidla prudce a kurz se zase rychle vrací. Ale nejlepší vyhodnocení situace si udělám sám. Žádný automat za mne nezanalyzuje zprávy a nerozhodne o postupu, který by znamenal co nejmenší dosažitelnou ztrátu v případě oprávněného pohybu kurzu proti mé pozici. Většina kurzotvorných zpráv přichází mimo obchodní hodiny. Takže už od openu bývá kurz po špatné zprávě hluboko pod úrovní stopky a často potom dokonce dochází k mírnému návratu. Inteligentní stopku bych si v takovém případě představoval tak, že se nastaví o nějaké procento pod open a bude fungovat jako trailing stop. Klasická mi v takovém případě většinou způsobí větší než nutnou ztrátu. A v případech, kdy je pokles plynulý, mám dost času na ruční zavření pozice na lepší ceně, jakmile rozeznám, že vývoj jde opačně, než jsem předpokládal. Mnohokrát jsem zaznamenal i situaci, kdy došlo k prudkému pohybu s návratem, ale v následujících dnech se kurz stejně dostal na úroveň toho pohybu. To bývá v případech, kdy se velká ryba dostane ke kurzotvorné informaci dříve, než zbytek trhu. Automatická stopka by mi pozici zavřela za nejhorší kurz. Při ručním obchodování mi dlouhý knot na svíčkovém grafu poskytne varování a mám možnost za mnohem lepší kurz pozici zavřít, než se tentokrát pomaleji znovu dostane na úroveň konce toho knotu.
Zkrátka rozumně zavřené pozice mi vydělají na ty případy, kdy by automatická stopka zachránila víc. Ale případům, kdy jde jen o manipulaci, se vyhnu a zůstanu v pozici.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 11. 2006 9:12 | Eric

Já obchoduju doma ve slamníčku a nic mi nechybí.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 11. 2006 2:41 | petr

automaticky stoploss muzes vetsinou nastavit bud u brokera nebo u sebe (ve svem systemu). v druhem pripade o SL samozrejme nikdo (krome tebe) nevi.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 11. 2006 14:53 | Honzajs

Kdekoliv čtu doporučení ke stopce, vždy tam zdůrazňují právě onu mentální a nikoliv ji ukazovat trhu / makléři.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Radim Jančura

podnikatel, Student Agency

Jakub Vágner

rybář a podnikatel

Radim Jančura
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 2 duelů
×
Jakub Vágner
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services