Složené úročení aneb deset milionů stříbrných zeměkoulí II.

Minule jsme si „představili„ sílu složeného úročení, na příkladu římského vojáka. Ten by uložením jediného denáru na 4 % a 2006 let získal tolik mincí, že stříbro v nich obsažené by vážilo jako 10 milionů zeměkoulí. Dnes si přečtete, proč takto jednoduše nemůže složené úročení fungovat.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 11. 2006 21:21, Michal Kára

Ad a) Popisujete situaci dnes. Za ranneho stredoveku v Ceskych zemich (jinde bych rekl, ze to bylo podobne) bylo misto kneze docela terno - bylo to jedno z mala zamestnani. Ne nadarmo se na kneze posilali studovat druho- a vice-rozeni synove slechticu, aby byli nejak zabezpeceni, kdyz prvorozeni zdedi panstvi (coz tedy mohl byt taky vetsi selsky dvur s polnostmi, ale to je jina).

Pokud vim, tak opravdu zakaz zeneni je proto, aby nemohli existovat legalni dedicove (opet se bavime o rannem stredoveku).

S temi krizovymi vypravami mate ovsem pravdu - viz napriklad detska krizova vyprava.

Zobrazit celé vlákno

+45
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 11. 2006 17:44, Jahoda Frantisek

Píšete jak Jirásek, paní Jarmilo. Jenom malá poznámka - nebýt katolické církve, obzvláště irských mnichů, nevyprávěly by dějiny Evropy o ničem, neb by obyvatelé západní a střední Evropy mezi 5. a 8. stoletím našeho letopočtu zapomněli číst a psát. Nebýt pravoslavných mnichů, pak by nečetli a nepsali obyvatelé Evropy východní (Řekové by si snad gramotnost dokázali zachovat).

Zobrazit celé vlákno

-18
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 24 komentářů)

21. 11. 2006 12:21 | Jirka

Jak vidno, za svého života složeným úročením nezbohatneme a protahovat to do n-tého kolena nemá smysl. Přesto jde o princip hodný pozornosti. Takové reinvestování výnosů už představuje zajímavější výsledky. Přitom jde o totéž, pouze se zvýší "úroková sazba". A stejně tak je dobré nezapomínat na efekt složeného úročení u úvěrů, kde jsou jednak sazby vyšší a kde efekt pracuje proti nám - oddaluje moment našeho oddlužení. Odejít s tohoto světa s dluhy na krku je pro pozůstalé ještě horší dědictví, než hmotné statky a úspory.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 11. 2006 12:02 | Jirka

Připojuji se k souhlasu. Pokud jde o mecenáše, více si vážím těch, kteří dají svoji nepatrnou trošku na něco opravdu prospěšného, než těch, kteří si ostrými lokty a podnikáním přinejmenším na hranici fair play vydělali gigantické jmění a pak si léčí své špatné svědomí rozdáváním jeho menší části na líbivé účely. A pokud jde o dědictví - nejvíce si cením toho nehmotného, kterého se mi dostává a dostávalo od rodičů a prarodičů ještě v době jejich života. Hmotné dědictví je téměř vždy jablkem sváru mezi pozůstalými a svým způsobem nezaslouženým příjmem. Mnohem praktičtější mi připadají znalosti, dovednosti a životní moudrost, které dědím průběžně a doufám, že ještě dlouho budu.
BTW: Nemyslím si, že peníze kazí charakter. Spíš mám pocit, že pro takový charakter mají magnetické vlastnosti. Zřejmě ale závisí i na druhu té špatnosti. Spousty lidí se peníze nedrží, ačkoli o jejich dobrém charakteru mám vážné pochybnosti a je zjevné, že by jim více peněz nevadilo.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 11. 2006 9:49 | Jiří

Souhlasím. A jenom dodám, že mě vždy nepotěší, když třeba Gates vyplázne x mil. dolarů na nějakou charitu, místo aby je investoval do technologií a kosmonautiky.
Většina těch rádobyhumanistů adoptujících děti v Africe nebo poskytujícím jakoukoli humanitní pomoc si zřejmě neuvědomuje následky svého konání do budoucna, svůj falešný alibismus způsobený pokřiveným pohledem na věc a jejich charakter zkažený penězi, kterými disponují.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 11. 2006 9:23 | Eric

Ideální úspory jakéhokoliv člověka na konci života by měly být 0+ . Přičemž to plus je částka nutná na slušný pohřeb. Totéž platí pro lidstvo. Pokud jsme schopni kvantifikovat bohatství, musíme být schopni kvantifikovat bídu. Jsme-li poblíž nuly pak je čas šetřit na rakev. K nule se dostaneme tak, že budeme rvát peníze do těch chudých částí lidstva, které nemyslí na nic jiného než je prožrat. Chudé části lidstva, které nevezmou rybu, ale síť (pokud jim dáváme síť a ne rybu...cha cha cha cha!) si zaslouží přejít na plusovou stranu, protože mají perspektivu. Takže? Takže aby lidstvo přežilo nekrmte chudé, ale dovolte jim pracovat. Ti, co nechtějí pracovat táhnou lidstvo do hrobu. Ostatně lenost patří k smrtelným hříchům, ne? A my, bohatí? Nedávejme ryby, ale sítě. Tím nemyslím ty sociální.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Markéta Šichtařová

ekonomka

Petr Zahradník

ekonom

Markéta Šichtařová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Petr Zahradník
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services