Nový stavební zákon: komplikované zjednodušené povolování staveb

Luděk Šikola | | 21. 11. 2006 | 11 komentářů
Nový stavební zákon by měl zájemcům o vlastní bydlení výrazně zjednodušit proces, při kterém se snaží získat povolení ke stavbě. Nabízí proto několik tzv. zkrácených postupů. Ty bohužel ale ne vždy jednodušší cestu skutečně představují. Jaké komplikace je třeba očekávat? Jak využít institutu ohlášení stavby, kdy se zamyslet nad veřejnoprávní smlouvu, komu poslouží certifikát autorizovaného inspektora? Samozřejmě nechybí ani obecné informace o stavebním povolení, územním řízení a územním rozhodnutí.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 11. 2006 14:05, Josef

1. Ahá , KGB a STB zde zase odhaluje , kdo se jak jmenuje a kdyz je vse odhaleno , pak je nepohodlna novinarka v Rusku , nebo spion v Londyne zamordovan.
.
2. Zde je diskuse o stavebnim zakonu a sem patri tedy , ze zakon dovoluje , aby si Rusi kupovali stavby a pozemky a staveli stavby v Karlovych Varech. Karlovy Vary , Ivanovy Vary , Ivansbad.
A tak patri domy v Karlovych Varech dnes z 60% Rusum. A pozdeji i Baden Baden. A Praha.
A to neni fair , kdyz Rusi nejsou v Evropske Unii , nemeli by miti pravo si nemovitosti v Unii kupovat a bydlet tam , bez politickeho azylu.

Zobrazit celé vlákno

+96
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 12. 2006 21:59

Podali jsme si žádost o stavební povolení a vzhledem k úmrtí jednoho člena našeho společenství, nestihne stavební úřad vydat do konce roku stavební povolení. Nením zda po novém roce budeme celý proces vydání stavebního povolení opakovat anebo stavební úřad vydá povolení podle starého zákona, \kdo poradí_ nárory stavebních úřadů se liší a nebo kde mohu sehnat výklad závazný pro stavební úřady?

-6
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 11 komentářů)

29. 5. 2007 22:45

Dobrý den, po dohodě k odprodeji pozemku s obcí(schválení), jsem započal geometrické zaměření pozemku (nového= z části obecního majetku/dělení), toto bylo zdlouhavé, složité a rozporuplné /nekorespodovalo s minulým měřením (de facto i de iure). Pak jsem se obrátil na SÚ a sdělil požadavek na stavbu drobnou =plot. Dle pokynu SÚ, neboť jsem nenabyl pozemek (zatím), jsem nesměl vykonávat stavební práce = stavbu plotu. Toto jsem z části porušil, stavěl jsem bez schválení ohlášky, od té doby již beze změn. Změnou stavebního zákona již nemusím ohlašovat stavbu plotu do 1,8 M, v mém případě není zde veřejná komunikace v těsné blízkosti a veřejné prostranství, takže mne SÚ nezajímá.... Chci dořešit veškeré právní vztahy a zajímá mne názor ostatních ĺidu !!!!!
+23
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 12. 2006 21:59

Podali jsme si žádost o stavební povolení a vzhledem k úmrtí jednoho člena našeho společenství, nestihne stavební úřad vydat do konce roku stavební povolení. Nením zda po novém roce budeme celý proces vydání stavebního povolení opakovat anebo stavební úřad vydá povolení podle starého zákona, \kdo poradí_ nárory stavebních úřadů se liší a nebo kde mohu sehnat výklad závazný pro stavební úřady?
-6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 11. 2006 14:22 | Petr

ricmunde: Tak to jó, asi si musí někde pobrečet.
Nový stavební zákon vstoupí v účinnost 1. ledna 2007. O něm je článek. Ptám se znovu, Jakou souvislost mají ty dva výlevy s NOVÝM stavebním zákonem?
K věci byste si poplakal mnohem lépe tady: http://www.mesec.cz/clanky/nabyvani-nemovitosti-cizinci-nelze/
+24
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 11. 2006 14:05 | Josef

1. Ahá , KGB a STB zde zase odhaluje , kdo se jak jmenuje a kdyz je vse odhaleno , pak je nepohodlna novinarka v Rusku , nebo spion v Londyne zamordovan. . 2. Zde je diskuse o stavebnim zakonu a sem patri tedy , ze zakon dovoluje , aby si Rusi kupovali stavby a pozemky a staveli stavby v Karlovych Varech. Karlovy Vary , Ivanovy Vary , Ivansbad. A tak patri domy v Karlovych Varech dnes z 60% Rusum. A pozdeji i Baden Baden. A Praha. A to neni fair , kdyz Rusi nejsou v Evropske Unii , nemeli by miti pravo si nemovitosti v Unii kupovat a bydlet tam , bez politickeho azylu.
+96
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 11. 2006 13:20 | ricmund

To je pan Konečný. To je v pořádku Petře ;)
+65
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 11. 2006 10:00 | Petr

Jakou souvislost má tento výlev s novým stavebním zákonem?
+14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 11. 2006 4:34 | Otto Normál

Nemovitosti české : To je pěkná sviňána ! I když všechno , co povídaji v televizi , neni asi pravda. Povídali v televizi , že 60% domů v Karlových Varech patří dnes Rusum a tak město jmenují dnes Ivanovy Vary = Ivansbad. Škandál ! Kdyby polovina českých ministrů nespolupracovala ještě furt s Moskvou , pak by český zákon nemohl dovolit , aby si Rusi kupovali nemovitosti v Čechách , když nejsou v Evropské Unii. Jistě by česká , z poloviny komunistická , nebo jakobydemokratická vláda prodala Rusum za milion euro i Karlův most a kdoví , jak by se pak jmenoval. Nikitův most. A jestli bude Karlův most potřebovat za milony opravit a nebudou na to peníze , snadno ten most vláda prodá nejakému Rusovi. Jako obvykle to sprostředkuje pan Bakala přes jeho spolek na Kypru a vezme si z toho prodeje 10% provizi.
+24
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 11. 2006 9:01 | Vaňas

Nechci nový stavební zákon vyloženě kritizovat a nadávat,ale nazval bych svůj postoj k němu - určitým rozpakem.Dále bych se s klidným svědomím přiznal,že jsem vedoucím odboru výstavby jednoho městského úřadu a pokusím se vyjádřit jak názor úředníka,tak občana,který se s tím bude muset poprat.Řekl bych,že v určitých případech zákon zjednodušení přináší,těchto míst však není mnoho.Pro úředníky je to zjevná papírovací zátěž,naivně jsem si po 20ti letech práce ve státní správě myslel,že skutešně už nějdy dojde k snížení pracnosti - bohužel.Ve vztahu k občanovi je zákon šit tak,že občan musí silně zvažovat,přemýšlet a zkoumat,jakou cestou půjde.Dnes byla žádost o uzemní řízení,stavební povolení většinou jednostránková,dnes již to jsou stránky i tři.Se stavebníky většinou i tu jednostránkovou žádost dovyplňováváme,protože neví co tam má psát,i když to má předepsáno a nám úředníkům je jasno a jsem tu od toho poradit.Nic proti ničemu,ale domnívám se,že občané této země nejsou na uvedené skutečnosti připraveni a vybaveni.K dnešnímu dni tj.29.11.2006 jsme jako úředníci prodělali k novému zákonu pouze ne příliš zdařená proškolení,vše je chaotické,ne příliš dobře připravené,absentují prováděcí předpisy,první balík vyhlášek vypadl na světlo bóží 28.11.2006 (včera),vyhláška 137 je lehce upravena,nová bude někdy příští rok,kvalitní výklad zákona jsme neobdrželi - občan už vůbec ne.Politicky mu bylo před volbami z médiií hlásáno - Ty budeš občane stavět lehce a lidi již se těší - i druhá strana se těšila - my úředníci.A zde jsou na místě mé rozpaky,domnívám se totiž,že k výraznému zjednodušení nedochází a občanům a vlastně všem se řeklo B a zapomělo se říci A.Účinnost zákona je však jasná tzn.1.1.2007.Dle informací ministerských úředníků se nabíhání zákona předpokládá v rozmezí 3-5 let,ale občan přijde 1.1.2007 ( respektive 2.1.2007 ) a bude koukat a případně nadávat lidem,kteří nejsou kvalitně připraveni a nemí tudíš aplikovat změť nového.Zároveň se bude divit,proč je třeba to či ono,a bude docházet k střetovým a mnohdy vyhroceným situacím.My v první lajně a občané nemáme tu možnost jako tvůrci těchto zákonů - zavřít se za troje dveře,nezvedat telefony,předstrčit sekretářky,hrát mrtvý brouky.My musíme dělat,lidi - veřejnost to od nás právem očekává.Minimálně první pololetí bude dle mého názoru jedním velkým chaosem a nedomýšlím co vše může nastat,protože se blíží období klidných svátků a já nehodlám skončit v psychiatrické léčebně.Za úředníky,konkrétné za můj tým pracovníků mohu slíbit,že uděláme maximum pro veřejnost,žádám však i za ostátní úřady v této zemi o určitý druh shovívavosti a tolerance ze strany veřejnosti.Takto rozsáhlý zákon nelze spustit bezbolestně s takovou nedostatečnou připraveností a informovaností,jako se právě teď děje.Můžete se mnou i souhlasit či nesouhlasit,to je však vše,co se s tím dá dělat.
+77
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 11. 2006 9:01 | Vaňas

Nechci nový stavební zákon vyloženě kritizovat a nadávat,ale nazval bych svůj postoj k němu - určitým rozpakem.Dále bych se s klidným svědomím přiznal,že jsem vedoucím odboru výstavby jednoho městského úřadu a pokusím se vyjádřit jak názor úředníka,tak občana,který se s tím bude muset poprat.Řekl bych,že v určitých případech zákon zjednodušení přináší,těchto míst však není mnoho.Pro úředníky je to zjevná papírovací zátěž,naivně jsem si po 20ti letech práce ve státní správě myslel,že skutešně už nějdy dojde k snížení pracnosti - bohužel.Ve vztahu k občanovi je zákon šit tak,že občan musí silně zvažovat,přemýšlet a zkoumat,jakou cestou půjde.Dnes byla žádost o uzemní řízení,stavební povolení většinou jednostránková,dnes již to jsou stránky i tři.Se stavebníky většinou i tu jednostránkovou žádost dovyplňováváme,protože neví co tam má psát,i když to má předepsáno a nám úředníkům je jasno a jsem tu od toho poradit.Nic proti ničemu,ale domnívám se,že občané této země nejsou na uvedené skutečnosti připraveni a vybaveni.K dnešnímu dni tj.29.11.2006 jsme jako úředníci prodělali k novému zákonu pouze ne příliš zdařená proškolení,vše je chaotické,ne příliš dobře připravené,absentují prováděcí předpisy,první balík vyhlášek vypadl na světlo bóží 28.11.2006 (včera),vyhláška 137 je lehce upravena,nová bude někdy příští rok,kvalitní výklad zákona jsme neobdrželi - občan už vůbec ne.Politicky mu bylo před volbami z médiií hlásáno - Ty budeš občane stavět lehce a lidi již se těší - i druhá strana se těšila - my úředníci.A zde jsou na místě mé rozpaky,domnívám se totiž,že k výraznému zjednodušení nedochází a občanům a vlastně všem se řeklo B a zapomělo se říci A.Účinnost zákona je však jasná tzn.1.1.2007.Dle informací ministerských úředníků se nabíhání zákona předpokládá v rozmezí 3-5 let,ale občan přijde 1.1.2007 ( respektive 2.1.2007 ) a bude koukat a případně nadávat lidem,kteří nejsou kvalitně připraveni a nemí tudíš aplikovat změť nového.Zároveň se bude divit,proč je třeba to či ono,a bude docházet k střetovým a mnohdy vyhroceným situacím.My v první lajně a občané nemáme tu možnost jako tvůrci těchto zákonů - zavřít se za troje dveře,nezvedat telefony,předstrčit sekretářky,hrát mrtvý brouky.My musíme dělat,lidi - veřejnost to od nás právem očekává.Minimálně první pololetí bude dle mého názoru jedním velkým chaosem a nedomýšlím co vše může nastat,protože se blíží období klidných svátků a já nehodlám skončit v psychiatrické léčebně.Za úředníky,konkrétné za můj tým pracovníků mohu slíbit,že uděláme maximum pro veřejnost,žádám však i za ostátní úřady v této zemi o určitý druh shovívavosti a tolerance ze strany veřejnosti.Takto rozsáhlý zákon nelze spustit bezbolestně s takovou nedostatečnou připraveností a informovaností,jako se právě teď děje.Můžete se mnou i souhlasit či nesouhlasit,to je však vše,co se s tím dá dělat.
+24
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 11. 2006 22:34

Myslím, že nový zákon snad trochu pomuže. Bude méně rozhodnutí, čímž by se mohla o něco zkrátit celková doba vyřizování. Dokonce i v umístění stavby, což nikdy nebylo. Na ohlášení bude dobré, že úřad musí něco napat do těch 30 či 40 dnů, dneska to trvá neúměrně dlouho, maj tam málo lidí a nakonec za ten plat :)) Zkušenost Praha 4, 10 a 12.
+21
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 11. 2006 16:15 | jezevec

Každý cizinec (tedy i rus) má právo založit si tady české s.r.o. a vlastnit ho. Toto české s.r.o. je pak ve stejném právním postavení jako jakékoliv jiné české s.r.o. - tedy i v právu nabývat nemovitosti, i ve stavebním řízení. Nový stavební zákon je tedy k rusům i ke karlsbadu inertní; jinak řečeno nepřináší žádnou změnu. Mimochodem pokud vám vadí, že rusové skupují karlovy vary - kupte si ony nemovitosti sám, a neprodejte jim je. Jiná šance neni.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Michal Mejstřík

ekonom

Pavel Kohout

ekonom

Michal Mejstřík
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Pavel Kohout
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services