Vyplatí se ještě stavební spoření?

Jaké jsou výhody a nevýhody stavebního spoření? Kolik vám stavební spoření může za 6 let vynést? Jaké poplatky jsou s uzavřením smlouvy a vedením spořícího účtu spojeny? Je spoření výhodné pro děti? Jaké "vánoční dárečky" letos ke smlouvě nabízejí stavební spořitelny?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 11. 2006 13:59

Státní podpora bude časem stejně ještě snížena jako v Německu ale vzhledem k výhodným úvěrům s pevnou úrokovou sazbou bude st.spoř v ČR prosperovat dále.
TIP!Pokud chcete zrušit stav.spoření před vázací dobou 5/6 let, tak si nejprve snižte cílovou částku do výše naspořené částky, aby sankce 0,5% z cíl.částky byla minimální.
Sinuhet

+61
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 11. 2006 20:48, Jarmila

OddTome, musím odporovat:
u stavebního spoření NEDOSTANETE více než jednu státní podporu, i kdybyste uzavřel na své jméno VŠECHNY smlouvy, co jich stavební spořitelny mají. Takže tam se o podvod nejedná a NIKDY jednat nebude. Tohle kontroluje ministerstvo financí na základě rodných čísel a státní podpora je přiznávána na rodné číslo (dříve na jednu smlouvu).

Píšete: "myslíte, že FÚ opravdu kontroluje, zda náhodou v rodině XY neodečítají čtyři dospělí lidé úroky na tutéž akci na stejné adrese?" I v tomto jste mimo mísu. To totiž lze a je to zcela legální. Samy stavební spořitelny to doporučují a dělá se to tam, kde jsou třeba dva stavebníci, z nichž se postupem času třeba stanou manželé, nebo jde o rodiče a děti, kdy se spoří třeba na 4 smlouvy (rodiče dítěte, ženaté/vdané dítě s partnerem). Dokonce lze pro účely úvěru více smluv sloučit a úvěr platit jako jeden. Ani v tomto případě se o podvod nejedná.

Připouštím, že u úvěru může mnou popsanou situaci někdo chápat třeba i jako jakýsi druh podvodu. Ale: stavební práce JSOU provedeny. MUSÍ být provedeny na doklad. Úvěr ze stavebního spoření dostanete i bez nutnosti předchozího spoření, někdy je dokonce úvěr bez předchozího spoření výhodnější než úvěr se spořením. Stavební spořitely půjčují dosti ochotně a u úvěrů do 300.000 Kč v půjčování na bydlení nemají konkurenci. U úvěrů nad 300.000 docela zdárně konkurují hypotékám. Jde jen a pouze o to, že můžete mít úvěrů více a peníze takto získané použít na cokoli. Musíte ale splňovat bonitu a za všechno obvykle ručíte vlastní nemovitostí. Problém je v tom, že pokud stavíte, tak např. potřebujete peníze, abyste zaplatil řemeslníka. Potřebujete práci na 3 dny. Pro firmu je to tak drobná zakázka, že se to nevyplatí a pro Vás jako pro stavebníka je to přes firmu drahé. Domluvíte se přímo s řemeslníkem a narazíte na problém: on Vám nemůže dát fakturu na provedeené práce, protože má pozastavený ŽL. Ten má pozastavený z důvodu, že je zaměstnanec a nemůže mít ŽL na hlavní činnost firmy, u které je zaměstnán. Na vlastní ŽL nepracuje, protože nesežene dostatek zakázek. Takže Vám s vědomím své mateřské firmy udělá práci, protože oni si navzájem nekonkurují. No, a mateřská firma se Vás ještě zeptá, jestli na materiál potřebujete papír. Pokud ne, je ochotna Vám materiál dodat za režijní cenu s 5% DPH protože sama vyinkasuje zbytek DPH, což jí uhradí případné náklady). Kdo tu teda podvádí? Vy, protože na stavbu potřebujete peníze, ale na platbu neseženete doklad (a mimochodem, na tohle potřebuju dva souběžné úvěry na stavební spoření, protože i řemeslníky musí někdo zaplatit)? Zedník, který u Vás dělá de facto načerno, protože nemůže mít ŽL, takže za svou činnost zinkasuje nezdaněné peníze? Firma, která je ochotna Vám dodat materiál za 5% DPH, pokud ovšem nebudete chtít doklad?

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 75 komentářů)

11. 11. 2006 16:52 | oddTom

"Mně tohle jako podvod moc nepřipadá."
Trestnímu zákonu (a právě ten je pro soud závazný) to tak ale připadá:
"§ 250b Úvěrový podvod (1) Kdo při sjednávání úvěrové smlouvy či v žádosti o poskytnutí subvence nebo dotace uvede nepravdivé nebo hrubě zkreslené údaje nebo podstatné údaje zamlčí, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti nebo peněžitým trestem.
(2) Stejně bude potrestán, kdo bez souhlasu věřitele nebo jiné oprávněné osoby použije úvěr, subvenci nebo dotaci na jiný než určený účel."
http://business.center.cz/business/pravo/zakony/trestni_zakon/cast2h9.aspx
Úvěrovej podvod jako vyšitej.

"a hlavně, vůbec neokrádáte stát."
a) Propána, okrádat se snad nesmí nikdo, ne? b) To není pravda. Co neoprávněně vyplacené (v případě zfalšovaného úvěru) státní podpory? Ta se dříve než po 5/6 letech vyplácí jen v případě úvěru, a to pokud účastník stav. spoření "použije uspořenou částku, peněžní prostředky z tohoto úvěru a tyto zálohy státní podpory na bytové potřeby." http://www.cmss.cz/produkty/zakony_podminky/novela_zakona011005
To je pro změnu klasický podvod. "§ 250 Podvod (1) Kdo ke škodě cizího majetku sebe nebo jiného obohatí tím, že uvede někoho v omyl, využije něčího omylu nebo zamlčí podstatné skutečnosti, a způsobí tak na cizím majetku škodu nikoli nepatrnou, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti nebo peněžitým trestem nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty" (následují vyšší tresty při větších škodách)
Škoda nikoli nepatrná = 5 000 Kč. To máte na státní podpoře za dva roky - a dřív stejně klasický úvěr nedostanete.
O porušení zákona o stav. spoření a obch, podmínek stav. spořitelny nemluvě.
Kromě toho, pokud úroky z takových úvěrů odečítáte od základu daně, dopouštíte se daňového podvodu a okrádáte stát, resp. nás všechny, o daně. Viz poznámka na konci.

"To, že máte snížený úrok na půjčce nikomu neublíží."
Kromě výše uvedeného nelegálního a za určitých okolností každému občanovi škodu působícího chování si dovedu představit, že kdyby to tak dělal každý, oklamaná stavební spořitelna by všem (budoucím) klientům bez rozdílu mohla upravit úrok z úvěru nebo úrok z úspor, aby zachovala aktuální zisk. Při vyšším úroku z úvěru by do toho třeba mnozí nešli (takže by spořitelna mohla ve výsledku tratit), ale někteří stále ano. Obdobně lze uvažovat i o částce státní podpory na osobu.
A technická (laická) poznámka - neodvádí věřitel z vybraných úroků daně? Pokud ano, pak i státním financím ublíží, pokud dlužník neoprávněně platí nižší úrok. A snad se shodneme, že není jedno, kolik stát na daních vybírá (a následně rozpouští zpět mezi lidi) - a stejně tak by nemělo být jedno, kolik na nich nevybere.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 11. 2006 12:55 | Nox

Neco blizsiho k tomu?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 11. 2006 11:29 | SocPredator

Mně tohle jako podvod moc nepřipadá. Za tu srandu zaplatíte dost peněz na poplatcích a hlavně, vůbec neokrádáte stát. To, že máte snížený úrok na půjčce nikomu neublíží. Leda lichvářům nabízejícím půjčky na cokoli od RPSN 20%.
A pokud jde o zveřejnění, je to jen dobře. Buď dojde ke změně zákona nebo to pomůže dalším lidem.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 11. 2006 10:22 | oddTom

Ona ta Jarmila asi bude pěkný ptáček. V diskusi o rodičovském příspěvku zase bez uzardění vylíčila, jak před státem při žádosti o soc. dávky vydávala druha (člena domácnosti) za podnájemníka.
Je cosi shnilého v království českém - a dokud se nezmění myšlení lidí, tak příliš nepomůžou sebelepší zákony. Pokud kdokoliv (ne třeba jen tunelář - princip podvodu je přeci pořád stejný) obhajuje obcházení práva tím, že sám stát hospodaří, jak hospodaří, nebo že někteří politici jsou vykukové, je to jen trpký alibismus. A pokud má takový podvodníček ještě odvahu říkat státu, co dělá blbě a co změnit (aby - doufejme - sám přestal podvádět - a tedy okrádat třeba i vás), je to trapné. Pokud nezačneme u sebe, jak může být "dokonalý" stát?
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 11. 2006 6:37 | dude

vy musíte být asi hóóódně hloupá, když tady na fin. webu rozhlašujete, že děláte úvěrové podvody. Když už něco děláte nezákonně, tak se s tím alespoň nechlubte. Mimochodem tenhle postup je známý staršně dlouho....
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 11. 2006 22:31

muzu dat pomoc ?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 11. 2006 22:28

pupy - pupy
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 11. 2006 21:43

A nepracujete jako ochranka?To by snad sedělo líp.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 11. 2006 21:39 | SocPredator

Docela dobrý nápad, jen je tedy nutné mít smlouvy u více spořitelen. Na více smluv u jedné spořitelny by to asi neklaplo :-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 11. 2006 21:33 | jezevec

Něco podobného se dělá už roky. Máte kamaráda ve spřátelené firmě. Necháte si proplatit fakturu na jeho konto, odevzdáte ďáblu 5% dph, a penízky shrábnete cash. Většina firem ve stavebnictví podniká s tak minimální marží, že za pár set tisíc ve fiktivním zisku ani nechtějí žádnou provizi, nebo jen symbolické jedno procentíčko.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 11. 2006 18:00 | Vykuk

Muzete prosim uvest, jak jste dospel k onem 7%? Jen hruby nastrel: jestlize nasypu do SS 6x20.000=120.000. Banka si strhne (7x300) za vedeni uctu v prvnim roce i po pripsani posledni st. podpory v nasledujicim roce, proto 7x + (7x25) za odeslani vypisu + (1.500) jako poplatek za uzavreni smlouvy na cilovou castku 150tis., tj. celkem naklady (3.775). Stat mi posle 6x3000=18.000 a uroky vynesou neco kolem 7.000 (vkladam-li 20tis. vzdy ke konci prosince). Tzn. vlozil jsem svych 120.000 - zprumerujeme na 60.000, ze zacatku je to mene a na konci vice. Vynos je 18.000+7.000-3.775=21.225 / 60.000 prumerne vlozeno = 35.3% / 6 let = 5.9%, jak se lze dostat na 7%?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 11. 2006 16:09 | Nox

Prave si nejsem jisty detaily a neznam nikoho duveryhodneho pro konzultace. Ja s financema teprv zacinam.
+35
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 11. 2006 16:07 | Jarmila

Když to dáte dohromady, spočítáte a napíšete o tom pár zajímavostí, které budou mít hlavu a patu, tak Vám to můžou na finančním webu otisknout, aniž byste byl jeho zaměstnanec. Většina autorů článků jsou externisté, jejichž koníčkem jsou peníze.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 11. 2006 14:13 | Nox

Protoze nejsem pracovnik zadneho financniho webu v CR, takze by to nikdo nezverejnil. A sice o stavebnim sporeni neco vim, ale netroufam si tvrdit ze uplne vse, abych treba nekdy na neco nezapomel - ted me napada treba poplatek za vypis z uctu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 11. 2006 14:10 | Jarmila

Zase si tu někdo bere do své nevymáchané huby můj nick. Teda, normálně by mi to nevadilo, Jarmil můžou běhat po republice houfy, ale kdyby byl ten dotyčený aspoň slušný.
Jinak: stavební spoření mi nevadí, má i své nechtěné kouzlo. Protože jsem vlastník nemovitosti, umožňuje mi postupnou kumulaci prostředků na různé opravy. A jak jsem tak zjistila, je možné ho použít na úvěr na cokoliv. Postup je vcelku jednoduchý: vezmete si dva nebo více úvěrů ze stavebního spoření. U úvěru musíte stavební spořitelně dokladovat, že byl použit na bydlení. Následně provedeme úpravu, kterou chceme s použitím stavebního spoření provést. Na tuto akci si necháme vystavit potřebný počet faktur, tedy minimálně dvě. Následně všem stavebním spořitelnám, od nichž jsme si vzali úvěr, dokladujeme použití úvěru, přičemž akci 1x zaplatíme jejímu dodavateli a ostatní penízky použijeme dle svého uvážení. Vzhledem k tomu, že informační systémy jednotlivých stavebních spořitelen nejsou propojeny, získáme levný úvěr na cokoliv. A proto: ať žije stavební spoření! PS: tento postup se nehodí pro toho, kdo neprovádí žádné stavební úpravy!! Takto použité fakt nemá chybu!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 11. 2006 14:03 | Tomas

Kdyz si spocitate, prijdete na to, ze vynos ze stavebniho sporeni je jiz po odecteni vsech poplatku kolem sedmi procent. Navic je to bezpecny zpusob sporeni, takze nikdo nemusi mit strach, ze prijde o sve penize. Jelikoz pracuji v bankovnictvi, vim, ze stavebni sporitelny vydelaji max. 5 % na trhu (nemohou moc investovat na trhu), klient dostane v prumeru 2 % + nekdy dodatecne urokove zvyhodneni. Vynos v bance je neco malo pres 1% a inflace pres 2 %, takze penize ulozene v bance prodelavaji. Navic stavebni sporeni funguje na zaklade hodne tvrdeho zakona a skoro ve vsech sporitelnach obdobne, takze si myslim, ze nema moc velkou cenu se nad tim rozcilovat, jelikoz zakon je zakon :-)
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 11. 2006 11:14 | isa

Nekritizoval jsem, jen upřesňoval :-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 11. 2006 10:33 | Sikin

Fakticky po odečtení poplatků budete mít výnos samozřejmě hodně nízko, u nižších částek možná i v mínusu a pokud Vám udělá smlouvu ZFP bez státního příspěvku na 999.000.- tak je to uplne v prrr. :)) Já sem jen reagoval na to, že tu zaznělo že za 2 % p.a. je moc málo na to že se ,, uvážete,, na dlouhou dobu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 11. 2006 10:02 | noname

Díky za hodnocení. Vážená paní,nejste Vy tak čirou náhodou ta potrefená LIŠKA s BUŘINKOU na hlavě a bydlící v MODRÉ PYRAMIDĚ?
Já fakt nevím,co je na těch stavebkách tak výhodného?Celých 6 let si na ně v uvozovkách nesáhnu.Stavebky investují do akcií a mně dají potom jako nějakou pozornost od státu(st.příspěvek). Běžte s tím do háje zelenýho...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 11. 2006 8:23 | Tomáš Marný

Za zrušení většinou taktéž 1% z cílové částky (tedy stejně jako za zřízení), takže jste po zrušení takového spoření silně v minusu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jiří Paroubek

politik

Jaromír Soukup

mediální magnát, Médea

Jiří Paroubek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Jaromír Soukup
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services