Rodičovský příspěvek: dojde ke slíbenému zvýšení?

S ubývajícími měsíci roku 2006 roste mezi rodiči, kteří v současné době pobírají rodičovský příspěvek, napětí, zda skutečně dojde k jeho slíbenému a schválenému zvýšení. Napjatému vyčkávání se nelze divit, nejedná o zvýšení zanedbatelné: rodičovský příspěvek by se od 1. 1. 2007 měl více než zdvojnásobit. Zákon je sice vyhlášen ve Sbírce zákonů, přesto je ale oprávněné se ptát, zda k tomuto zvýšení skutečně dojde.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 12. 2006 12:39, INFO

ANO DOJDE, UŽ JE TO JISTÉ

+53
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 12. 2006 17:23, Mora

Pohádka - rodičovský příspěvek je aktuální pro ty lidi kterých se týká, např. manželé a 2leté dítě.
1. - On vydělá 10 000,-celkem a legálně a ona dostane 3696,- plus asi 420,- přídavky plus asi 500,- soc.příplatek plus asi 450,- příspěvek na bydlení = asi 15 000,- a nějaké drobné.. no ani ne 16 000,- (plus, minus,) není to úplně přesně. Splácejí hypotéku okolo 6 500,- plus nějaké to inkaso...(protože 6 500,- za pronájem cizího je moc) částku ať si každý odečte sám, s čísly se dají dělat zázraky ! vzpomeňte na státní rozpočet.
2. - Vezměme 2 důchodce po cca 7 500,- to je asi 15 000,- ( asi se to moc nemění podle kraje taky plus minus, třeba 14 500,-) kteří mají uvedenou částku jen pro sebe - necestují do práce jako výše uvedený otec dítěte, ale pouze autobusem, který je zdarma, nakoupit do supermarketu.. Každý rok a každá vláda jim valorizuje důchod průměrně o 300-600,- kč a ví že si tak zase polepší - jsou to "jistí voliči" a bude jich víc a víc...
Vraťme se k případu rodičů s dítětem. Ona na mateřské dovolené, může si přivydělat neomezeně, ale dítě nemůže dát do školky celodenně a celoměsíčně, rodiče ani babičky u nich nebydlí...a peníze na chůvu na hlídání by taky v práci nevydělala - takže je doma s dítětem. On dojíždí do práce (ne do zaměstnání, to je rozdíl) do pražské firmy, která podniká u nich na stř. Moravě, ale platy už nedává pražské, jenom moravské, protože dobře ví jak to na Moravě chodí, kolik se platí, a kolik se dá vydělat, že zaměstnanec „nemá kam zdrhnout“ a že oné rodině doplatí rozdíl do 1,6x násobku živ. minima Správa soc. zabezbečení ....
A tak ta rodina čeká na navýšení rodičovského příspěvku od 1.ledna 2007 (ono zvednutí je vyšší než to co doplácí sociálka..) a sleduje v médiích jak se poslanci dohadují, potom se „najednou“ shodnou, vláda pořád není (ani to nikomu ale neschází, ono to jede i bez nich).
A je konec pohádky, a to ještě nedošlo na problémy soužití s našimi "sociálně slabšími spoluobčany" jak se teď moderně říká v televizi cikánům, i když jejich předkové by se za ně dnes asi styděly stejně jako já.
Ptáte se že ta pohádka není z naší milované zemičky? Že je to nový díl Pána prstenů? Ale ne. Je to z reality, možná ne tak dost pražské, ale z té naší moravské ano.

Jak se zpívá v jedné písničce :
"...Když stáhneš z háku uzený, svět nádhernej se zdá,
tvůj ráj je rájem na zemi, Morava je kouzelná..."

-354
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 263 komentářů)

22. 11. 2006 7:35 | Tom

doprčic tak dítě jsme si udělali, když se schválilo zvýšení rodičovského příspěvku a teď že zvýšení nebude??? tomu se říká PODVOD!!!!!!!!!!
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 11. 2006 9:20

Přesně tak, úplně souhlasím, už jsem tu psala, že to, co máme teď, je pouhý výsměch. 7612,- bude almužna. Nevím, co tady mluví ti chytráci, nezvyšovat nezvyšovat. Můj manžel pracuje přes dvacet let v jednom obřím, dříve státním, podniku, na kterém má stále stát podíl a rok od roku se mu plat přibližně o tisícovku snižuje, místo vzrůstu, tak ať mi tedy někdo vysvětlí, jak má člověk strojit to své štěstí. A já jsem snad vyšla ze základky a porodila? Ne, studovala jsem a pracovala dlouhý roky. Přijde mi, že někteří, co přispívají do této diskuse považují za příživníky a asociály všechny, kdo si pořizují děti, nejen romy. A taky nemůžeme nadávat jen na romy, jsou takoví i "bílý" a není jich málo! Jen nejsou tolik pohromadě!
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 11. 2006 9:09

Spíš trojnásobek...ne? My tedy hlady neumíráme, jídlo je to nejdůležitější a je opravdu ostuda, pokud skoro neznáte maso, protože to dítě potřebuje. Důležité je taky, kolik vám domů nosí manžel, pokud nějakého máte a pokud ne, snad dostáváte i teď víc než 4 tisíce, ne? Oblečení ze sekáčů a "cokdodá" ostuda není, protože dnes už mají všichni pěkné a kvalitní oblečení a dítě, které roste, to tak nezřídí, tak nevidím důvod, i když na tom nejsem nejhůř, proč tím opovrhovat...Problém vidím ve vodě a energii, ta se v sekáči koupit nedá a jejich cena roste sakramentsky rychle! 7 612,- nebo kolik to má být, bude teprve částka, o které budeme moci říct, že to je "malá mateřská", to co je teď, to je pouhý výsměch!!!
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 11. 2006 8:57

Má kamarádka otěhotněla a porodila při studiu a mám pocit, že jí platila škola, stejně jako platí těch 28 týdnů zaměstnavatel a potom dostala normální rodičovský příspěvek, jak je to běžné.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 11. 2006 8:49 | Míša

Vy nejste buď rodič na mateřské nebo nejste normální, popřípadě žijete v Praze, kde ještě existuje něco jako trh práce. Co se romských spoluobčanů týče, ti se budou rozmnožovat i bez zvýšení rodičovského příspěvku. Až mi nabídnete seriozní práci při mateřské dovolené nebo ukážete jak bez peněz začít podnikat a v čem, z domova, pak si můžete vyskakovat!!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 11. 2006 13:10 | oddTom

No, podvádět mi naopak přijde docela dětinské, ne rozumné. A myslím, že soud by pro takový argument nemusel mít velké pochopení. Ono může taky být výhodnější ukrást milion v bance, než jej ušetřit x-(deseti)letou prací...
A nemluvím o přímo manželství (kde třeba společné zdanění je výhoda, o dalších soc. - právních věcech nemluvě), ale o tom, že když už někdo žije jako druh - družka, tak by to mělo platit vždy, ne jen když se mu to hodí.
Mimochodem, Vám nevadí, že je takto státní pokladna (kterou živíte i Vy) okrádána na soc. aj. dávkách?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 11. 2006 11:56 | Milan Balák

Jojo, tak už to v české republice bývá. Zvyšuje se počet žen, které ani nemají střední školu a odejdou na mateřskou, začnou pobírat dávky a pak další dítě a časem další .. Opravdu si myslíte, že je taková žena pro společnost užitečná krom toho, že rodí děti? Dle mého osobního názoru je taková žena NEZAMĚSTNATELNÁ. A stát jim ještě chce zvýšit příspěvky jen proto, že klesá porodnost z úplně jiných důvodů ..
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 11. 2006 11:53 | Milan Balák

Přesně tak, platí zde zlaté pravidlo "Tady přidáme a tady ubereme".. Tedy matky s dětmi budou dostávat větší příspěvky s tím, že jejich děti pak budou odcházet později do důchodu a budou platit větší daně. S tím je do budoucna opravdu nutné počítat .. Na důchody ať zapomene ten, co si nezajistí příjem v důchodovém věku včetně penzijního připojištění :-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 11. 2006 11:48 | Milan Balák

Každý dělá co je pro něj výhodnější - je to logické a rozumné. Pokud bude manželství výhodnější, tak proč ne .. Zatím je ale vše proti manželství ..
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 11. 2006 11:45 | Milan Balák

Sohlasím s Vámi, jen je potřeba počítat s konečně blížící se důchodovou reformou. Která díky Komunismu přichází teprve teď :-(. Základem reformy, se kterou Nečas přichází, má být prodloužení penzijního věku na 65 let, zavedení plateb za náhradní doby pojištění (například péče o dítě), zavedení stropu platby pojistného - v první fázi by to měl být pětinásobek průměrné mzdy. Co by si občan vydělal nad tuto částku, z toho už by pojistné neplatil. Nečas počítá i se snížením pojistného, ovšem pouze v případě, že by se zavedla ekologická daň. Její příjmy by nahradily výpadek ze sociálního pojistného. Dále navrhuje prodloužení povinné délky pojištění ze současných 25 let na 35 let, zrušení doby studia jako náhradní doby, hodnocení předadopční péče jako doby péče o dítě, zavedení částečného starobního důchodu, kdy by občan pobíral půl důchodu a při tom pracoval. Nečas dále navrhuje vytvoření rezervního fondu, jehož hlavním zdrojem by byly výnosy z privatizace, a zřízení samostatné kapitoly státního rozpočtu pro důchodové pojištění. Jedná se o běžné věci v západních zemích ..
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 11. 2006 11:41 | Milan Balák

Bylo by velice rozumné a logické zvýšit výši rodičovského příspěvku, ale jen za cenu, že by rodiny dostávaly příspěvky jen na maximálně 3 děti a zbytek by musely živit sami ze svého. Tím by se ukončila takzvaná "koncesovaná živnost" romských rodin a nejen to .. Ostatně EU krom volného pohybu osob po zemích EU nic rozumného nenabízí, právě naopak :-( ..
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 11. 2006 11:36 | Milan Balák

Každý svého štěstí strůjcem !! Rozhodně zvýšení rodičovského příspěvku se do budoucna projeví někde jinde a výsledek bude stejný jen s tím rozdílem, že zde bude zase o trošku víc romských spoluobčanů. Zkuste podnikat z domova ..
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 11. 2006 17:00

byla bych moc ráda, kdyby ten rodičovský příspěvek zvýšili. Do svých 33 let jsem vystřídala asi 5 zaměstnání a všude mi psali min. mzdu a zbytek dávali na ruku. Nebyl to můj nápad, ale na Severní Moravě jsou tyto praktiky u podnikatelů normální. Několikrát jsem zkoušela štěstí ve státním sektoru, protože tam bych jednak měla napsaný skut. plat na výpl. pásce a taky bych tam měla rozhodně větší jistotu , že se dodržuje Zák. práce a taky určitou jistotu zaměstnání. I když jsem se zůčastnila spousty konkurzů, tak se mi tam zatím nepodařilo dostat. Přemýšlela jsem, že si na mateřské dodělám dálkově Vysokou školu např. Báňskou, ale roční školné cca Kč 25000,- je pro mě skutečně moc. No, nyní jsem na mateřské a pobírám necelých Kč 6000,-, z důvodů nízkého základu. Vím, že mi to asi teď budete psát, že je to můj problém a že jsem si měla najít práci, kde píše zaměstnavatel skut. příjem, ale bohužel , jak jsem již psala, na Moravě to tak dělá 70% podnikatelů a když se to někomu nelíbí, tak mu podnikatel řekne, že za dveřmi je dalších 20 zájemců. Proč to píšu? Aby jste nás hlavně vy , Pražané , pochopili, proč se někdy zachováme např. ve volbách apod . , pro Vás zcela nepochopitelně.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 11. 2006 23:28 | Jana

Vtipné, ale bohužel reálné. Ovšem kdo je bude živit za pár let, až český národ vyhyne? To jim přeji.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 11. 2006 21:34 | Tom

Moc tomu nevěřím ,politici potřebovali jen hlasy do voleb a v současosti si najdou jiné opodstatnění proč nedojde k navýšení příjmu na mateřské. Na snadě je svést to na unii a na měnnovou politiku státu vždyť to je pro všechny a né jen pro určitou část. Mým názorem je, že by ke slíbenému zvýšení rodičovského příspěvku mělo dojít. Vdyď výše rodičovského příspěvku v současnosti nedosahuje ani životního minima na jednoho občana . A jistě všechny rodiny, kteří měli a nebo mají malé děti . Ví jaké to je, když rodina čeká na další příjem peněz, aby bylo možno opět nakoupit potřebné věci na chod rodiny a zaplatit složenky . Vždyť inflace roste rok od roku cca o 3 - 5% ,kdy v poměru s nárůstem rodičovského příplatku je patrné že životní úroveň rodin s dětmi klesá. Zatímco politici, aby nestrádali tak si projistotu přidají 15 - 20% ke svému skromnému platu.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 11. 2006 18:00

Myslím si, po volbách si žádný politik netroufne hazardovat s více než 400.000 naštvanými voliči a raději už bude zvýšení rodičovské dávky akceptovat - zvýšení bude sice stát nějaké peníze a utažení rozpočtu jinde, ale snad se tato částka dá zvládnout. Osobně, být v rozpočtovém výboru, tak přehodnotím jiné, až obludně navýšené a nemotivující sociální dávky, rozdělené do mnoha a mnoha položek, které příjemci jenom zneužívají. Tento názor mám nejen proto, že znám mnoho těchto tzv. potřebných příjemců, ale také proto, že si konečně manželka na rodičovské dovolené může po dvou letech říct, že se naše starosti s miminem aspoň finančně vyrovnají sousedovi, který v životě nic nedělal ( a dělat asi ani nebude ), bezstarostně spí celé dopoledne a do noci pak spokojeně popíjí levné víno z krabice.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 11. 2006 3:13 | anonym

Chudacku prostoto, kdo je poslednich 8 let u kormidla a pravidelne zvysuje dane? Snizil sazbu dane prime, ale neprime vyrazne zvedl? CSSD. A v jejim cele Paroubek. Kam jsi dal oci? Do volebniho programu, ktery je vymysl jako kazde jeho slovo. Protoze dneska nikdo jiny nemuze za CSSD mluvit. protoze mu to na kongresu sam P. zakazal, jinak ho vyhodi od kormidla.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 11. 2006 18:26

Honzíku tak to si vyděláváš.To my to tak jednoduché nemáme nás tak dobře v práci nehodnotí.A spol.zdanění nám přineslo nula nula
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 11. 2006 18:20

Taky doufám,že zákon nezmění.Joa malý podnikatelé nebo živnostníci to taky nemaj lehké
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 11. 2006 18:17

podle toho jaký podnikatel.Jestli ten co dře a jen tak na hraně uživý rodinu a nebo ten co neví co s penězma.Ti by měli držed pusu
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Josef Jeleček

podnikatel, Tedom

Miroslav Motejlek

ekonomický žurnalista

Josef Jeleček
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Miroslav Motejlek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services