Čipová karta brzy v každé kapse: (ne)bezpečí pro osobní data?

Čipová technologie nachází svoje uplatnění nejen v bankovní sféře. Kde, kromě platebních karet, se dnes s čipy můžete setkat? Mohou být osobní údaje z čipu zneužity? Nehrozí, že nás vydavatelé čipových karet budou špehovat?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 5 komentářů)

1. 4. 2017 16:19 | Ivan

Tohle je téma na delší diskuzi, ale myslím si, že v případě dopravy by to mohlo udělat docela posun. Vezměte si, kdyby takové digitální tachografy byly součástí všech vozidel. Řidič by si pak nemohl dovolit jen tak překračovat rychlost, když je menší provoz. My to ve firmě používáme a jsme maximálně spokojení, zařizovali jsme to přes http://www.mechanikadc.cz/, je tam spousta informací a dělají myslím i školení a tak, tak se když tak mrkněte. :)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 9. 2006 23:31 | Dan

Orwell neorwell, trend ke ztrate soukromi je jednoznacny. V praxi, kdyz lidem nabidnete neco, co je pro ne pohodlne, ale znamena to urcitou ztratu soukromi nebo neco, co ji neznamena, ale je to pro ne pracnejsi nebo nakladnejsi, majorita bez zavahani sahne po tom prvnim. Kdo nic nedela nema co skryvat ? Jiste ne, Smerujeme jinam - smerujme k tomu, ze co na sebe povite sam nemuze proti vam pouzit u znikdo jiny. Vsichni budou vedet o komkoliv takrka cokoliv a bude to nakonec natolik bezne, ze to nikomu nebude divne. A nepujde to pouzit k vydirani ani nicemu jinemu. Nikdo nemuze vyhrozovat vyzrazenim neceho, co muze vedet kdokoliv, jen kdyz bude chtit. Lidi si zvyknou. Bude to par let trvat, prechodne obdobi bude bolet, ale nakonec, kdyz vsichni budou vedet na kohokoliv cokoliv, nebude to o tolik horsi nez soucasnost, kdy vsechno mohou bez problemu na kohokoliv vedet - jen nekteri ... Mira dnesniho sledovani cinnosti jednotlivcu - pocinaje kamerovymi systemy ve mestech, platebnimi kartami, moznost vice-mene permanentne sledovat pozici cloveka vybaveneho zapnutym mobilnim telefonem (a to ma dneska kazdy) by pred dve ste lety vyvolala zdeseni s tim, ze takto sledovana spolecnost je nehumanni a nemuze dlouhodobe existovat. Vymirame, ale existujeme ...
+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 9. 2006 11:06 | R_R

Jsme Borgove, odpor je marny, budete asimilovani..
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 9. 2006 11:03 | Jirka

Napadá mě, co by bylo v případě ztráty takové karty na všechno? Jednak je to lehká tenká věc, kterou je mnohem snazší ztratit, než peněženku nacpanou hotovostí, doklady a několika různými kartami. A pokud o ni přijdu, najednou nemám šanci nic zaplatit, svézt se hromadnou dopravou, prokázat totožnost... Nemusím ji jen ztratit, stačí poškození čipu. Nemám možnost odložit část aplikací, které nebudu potřebovat, doma, tak jako si na vodácký výlet nebudu brát řidičák, pas a třeba průkazku do knihovny. S elektronickou peněženkou ztratím i nabité peníze narozdíl od klasické bankovní karty, kdy peníze zůstanou v bance a já ztratím pouze dočasně přístup k jejich výběru. Tím se vytrácí výhoda karet, které umožnily nebrat s sebou větší obnos v hotovosti. Nehledě na to, že budu ještě dlouho muset mít u sebe i tu hotovost, než budou terminály na univerzální karty i u stánků na tržnici.
Bude třeba jinak vyřešit případy služeb, kdy se ke smlouvě přikládají fotokopie 2 dokladů.
O něco menší obavy bych měl, kdyby se jednalo o podkožní implantát. I když představa, že zloději budou chodit se skalpelem v kapse taky není zrovna legrační.
+24
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 9. 2006 9:21 | MoB

Ono to je těžké... Na jednu stranu si dokážu představit komfort, který by taková multifunkční karta poskytla - jízdné MHD (projeté lístky účtované 1x měsíčně? dlouhodobé kupóny?), vstupy do budov (univerzální aplikace, doplňovala by se jen data pro vstup do různých objektů...), elektronická peněženka (opět jen jedna) a tak dále. Ovšem všichni účastníci by museli pečlivě dodržovat standardy, jinak by to nefungovalo.
Na druhou stranu co dělat když by taková věc přestala fungovat... některé z těch systému by mohly mít výpadky... a co je nejhorší v této bezskrupolózní zemičce, riziko zneužití osobních dat. Za peníze tady lze pořídit cokoliv, i soukromá data, bez problémů. A tohle riziko je hodně velké a bohužel se mi zdá větší než přínosy :-(
Případným námitkám "dyť kdo nic nedělá, nemá co skrývat" se směju, protože to je argument hloupý. Radím, přečtěte si Orwella, 1984. Je to drsné, ale pomalu tam spějeme... samozřejmě nikde není řečeno, že tam dojdeme (já doufám, že ne), ale kurs nastavený máme.
+28
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Petr Šourek

mediátor a podnikatel, Corrupt Tour

Miloš Endrle

podnikatel, Geewa

Petr Šourek
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Miloš Endrle
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services