Kamarádit s počítačem se vyplácí, a to doslova

Víte, kolik procent Čechů umí pracovat s počítačem? A kolik z nich používá internet a e-mail? Pro kterou skupinu obyvatel je počítač největší kamarád a pro koho naopak nepřítel? O kolik peněz více tzv. počítačově gramotní lidé vydělávají? Nebo jak si stojíme ve srovnání s ostatními zeměmi Evropské unie?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 9. 2006 13:52, Larry Williams

Výborná informace ! Asi ta první výborná informace od korespondenta jmenem JIRKA !
Jako amater clovek muze ale cely zivot vystacit s HTML a neprechazet kazdy rok na to nejmodernejsi , to je jen pro profesionalni vyrobce webstranek.
Okopirovanim na cizi strance jsem myslel jen , 1) okopirovati si nekde java script nutny pro oznamovani dne nebo hodin a nebo 2) dostati na stranku sumeni more s applet a param
Nic jineho jsem kopirovat nechtel.

Zobrazit celé vlákno

+53
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 9. 2006 7:39, Pavel

Myslel jsem NT jako obchodní značku, ne jako "technologii", samozřejmě Win2000 a Win XP jsou postavený na stejným humusu (mimochodem, je to v podstatě špatně upsaný UNIX). Ale už tam (radší) nepíšeou NT.

Zobrazit celé vlákno

-10
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 26 komentářů)

15. 9. 2006 11:56 | Gergi

Opak je pravdou, Internet prave vzniknul puvodne jako system pro dalkove propojeni vypocetnich center. Na velkych serverech a UNIXu byl Internet davno pred tim nez na PC se objevily slavne Windows for Workgroups, ktere umoznily propojit primitivnim zpusobem par PC v jedne mistnosti, jeste v polovine 90 let vetsina PC byla zapojena pouze v lokalnich sitich - treba Novell - kde je mu dnes konec. Takze vic mimo uz asi vas prispevek byt nemohl. Je mi lito.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 9. 2006 11:43 | Jarmila

Zas na druhou stranu je třeba si přiznat, že kdyby PC běhala každý se svým vlastním operačním systémem, tak by asi nevzniknul internet (pamatujete na sálové počítače, kdy zabraly celou místnost, musely mít klimatizaci, jinak nepracovaly a chodilo se kolem nich jen v bílých pláštích? Takový "Jáchyme, hoď ho do stroje"). I síť počítačů se musela nějak propojit a počítače se musely spolu vzájemně domluvit, což by asi v systému sálových počítačů nevzniklo nebo by se to rodilo hodně pomalu . Stejně to ale byl úžasně raketový rozvoj! Dneska s tím pracujou i babičky. Tuhle byla v televizních zprávách česká dáma, tuším 96-letá, co si bez počítače a internetu nedovede představit život. Přečte si zprávy na CNN, pobrousí po svých hobby, napíše pár mailů známým a půldne je pryč. Její vitalita byla obdivuhodná.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 9. 2006 11:26 | Jirka

Ty testy je třeba brát s rezervou. Výzkumníci by asi těžko byli ochotni čekat, až se někdo rozkouká v aplikaci, s níž nikdy nepracoval, protože to nepotřeboval. To ovšem nevylučuje, že by ji zvládl. Já se považuji za experta, dokázal jsem už různé softwarové divy, postavil jsem přes 100ks PC od 486 po P III, ještě víc jich modernizoval a opravoval. 99% věcí jsem se naučil samostudiem. I tak je spousta věcí, které se s PC dají dělat a já jsem to zatím nezkusil. Takže bych se nedivil, kdyby mě označili za částečně negramotného. Jak píše Pavel výše, dávali k testování jen 1 druh PC a software z jedné dílny. Kdo si oblíbil Linux nebo si místo IBM kompatibilního PC pořídil Apple, by vypadal jako trouba, ačkoli na svém zvládá všechno perfektně. A právě internet je prostředí, kde na osobním vybavení nezáleží. Všichni mohou komunikovat se všemi. Jen při sdílení souborů bývá trochu problém kvůli formátům. Ale i tam existuje spousta možností k převodu. Problém je jen se specialitami, jako jsou makra v dokumentu a podobné lahůdky.
Právě ta naše přizpůsobivost a koumáctví je nějak problém v mnoha zahraničních firmách, které nám vyrostly na průmyslových zónách. Hlavně německé firmy v mém okolí mají problém naplnit stavy, protože našincům nevoní pracovat jako naprogramovaný blb. Raději volí méně lákavou práci, než buzeraci a normy i na sezení u stolu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 9. 2006 11:02 | Jirka

Přesně tak. EU už před pár lety vyhrožovala, že vyháže ze svých úřadů Wokna. Ale pak asi přišla na to, že je snazší a pro ni příjemnější pokutovat Microsoft, než se naučit pracovat s jiným systémem. Rád bych věděl, koho by pokutovala v případě Linuxu.:-) Proto komunikovat dnes s nějakým úřadem a nemít Gatesovy hračky, je problém. Ovšem ani uživatel MS produktů nemá vyhráno. Už jsem se setkal s tím, že si firma nainstalovala elektronický formulář od úřadu dělaný v Accessu a bylo to na reinstalaci celého PC, protože se tam servaly verze. Programátoři státu nějak rádi zapomínají, že každý nemá programy od MS. A pokud ano, že velká část z nich má starší verze a nemá chuť každý rok až dva upgradovat za nějakých 20 tisíc na každý PC jen proto, aby byla s úřady kompatibilní. Vesele tak podporují monopol Microsoftu a ÚOHS se zatím zabývá cenami benzínu nebo bankovními poplatky.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 9. 2006 9:59 | Pavel

Co já vim, tak se netestovala počítačová gramotnost, ale znalost produktů M$. Můj známý, který spravuje síť linuxových serverů (a dokonce se i na vývoji Linuxu podílí), v testu propadl.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 9. 2006 9:37 | Jarmila

Nevím, jak bychom dopadli, kdyby se testovala např. schopnost řidičské gramotnosti. Na základní úrovni by bylo ovládat řízení vozidla, na pokročilé schopnost ho konstruovat. Někteří lidé sice neumějí nainstalovat program, ale s počítačem pracují. Pracuje s ním vpodstatě každá pokladní v supermarketu, přesto není méněcenná. Do základních funkcí se zaučí, ale správce databáze dělat nemůže. Počítačový obor je dneska tak rozsáhlý, že podobné testování nic moc nedokazuje. Navíc zahraniční vlastníci montoven preferují hlavně manuální zručnost. Já spíš obdivuju to, že se Češi naučili počítače využívat, a to opravdu rychle, navíc mnozí patří ke světovým špičkám (např. výrobci antivirových programů), máme hodně programátorů, počítače se rychle rozšířily, a to hlavně různým nadšencům, kteří kopírovali o sto šest. Zlaté české ručičky a mozečky! Kdyby jich nebylo, jak se na počítače ještě jezdíme jen dívat. Stačí se jen podívat, jak moc k počítačové gramotnosti přispělo školství.
Na Západě je to jinak: tam je třeba na každou dovednost zvláštní kurs, na to osvědčení a když počítač zareaguje jinak, zavolá se odborník a než přijde, práce stojí. Čech, zvyklý opravit i neopravitelné, si sedne a když to nejde zleva, udělá odbočku a jde na věc zprava. Když přijde odborník, práce je hotová. Sice to ti Zápaďáci mnohokrát považují za porušení předem stanoveného postupu, ale oni naši flexibilitu už dávno ztratili. My ji postupně ztrácíme taky. Doufám, že si ale zachováme schopnost přemýšlet a používat zdravý (selský) rozum.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Pavel Blažek

politik

Daniel Křetínský

podnikatel, EPH a AC Sparta Praha

Pavel Blažek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Daniel Křetínský
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services