Společné zdanění manželů 2006: stále plné problémů a nesmyslů

Úskalími společného zdanění se postupně prokousali občané i úřady, rok 2005 je uzavřen. Důsledky se ovšem promítají i do roku letošního, především v oblasti záloh na daň. Stačí totiž třeba, aby si matka na mateřské přivydělala pár tisíc Kč a už musí zaplatit zálohy z celé poloviny loňského společného příjmu. Nesmyslů je v platné úpravě standardně víc, podívejme se na ně a také na to, jak a jestli je lze řešit.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 2. 2007 9:14, Jana

Penále za pozdní převod? Za rok 2005 jsme podali společné zdanění a mysleli si , že v pořádku. Z přeplatku manžela si sám měl FÚ převést moji výši daně. V šoku jsem zůstala, když mi přišla doporučeně výzva k úhradě penále na 120 Kč za pozdní zaplacení daně. Prostě FÚ mně napočítal penále za to , že si sám pozdě převedl částku od manžela za mně ze svého účtu na svůj účet. Prý bych mohla 120 Kč zaplatit a podat žádost o prominutí penále a čekat na vyřízení. Máte někdo takovou zkušenost taky z loňska taky? Asi si tím FÚ záplatuje díru v příjmu daní? Jak se tomu vyvarovat letos?

+56
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 8. 2006 18:48, MoB

Přesně tak. Lépe to napsat nejde...

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 27 komentářů)

22. 8. 2006 13:44 | comment

Přemýšlel jsem nad tím, že tento zákon prosadila lobby daňových poradců. Myslím, že běžný člověk to bez jejich pomoci nemůže zvládnout správně vypapírovat. Alespoň já se na to tedy necítím.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 8. 2006 13:43 | comment

Myslím, že s tím "proč mají chudí daňoví poplatníci platit rodině proto , že se manželka rozhodla placatit v domácnosti" jste myslím trochu šlápla vedle. Abych tak řekl pláčete správně, ale na špatném hrobě. Vaše výhrada by byla naprosto oprávněná proti jakémukoliv jinému sociálnímu přídavku - například na rómské děti jejichž rodiče to utratí za alkohol a cigarety - není ale na místě proti společnému zdanění manželů, protože v tomto případě (výjimečně) jde o "krok správným směrem" - stát nepřerozděluje peníze někomu jinému sebrané, ale naopak peněz vybere méně. Vaši chudí daňoví poplatníci tedy nikomu za placatění doma nic neplatí - maximálně tak mohou závidět, že ten bohatý platí méně, než oni by si představovali, že by platit měl.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 8. 2006 13:17 | Jarmila

Radmilo, myslím, že systém by měl podporovat celé rodiny, ne je rozdělovat. Např. i v tom šetřění na důchod. Pokud bude žena dvakrát po sobě na mateřské a ještě se jaksi přepokládá, že v případě nutnosti opečuje nemohoucí rodiče, nemá si v současném systému možnost vydělat na důchod, protože ten je vypočítáván na jednotlivé osoby, nikoli na rodiny. Dneska je naštěstí možnost si na důchod soukromně přispořit, což dřív nebylo. Jedna moje příbuzná na to dojela. Sice vychovala 4 děti a postarala se o téměř bezmocnou matku, čímž ušetřila státu nemalý peníz na sociálních dávkávch i na provozu domova důchodců, tím ale stačila odpracovat pouhých 25 let a dneska by možná neměla ani životní minimum, kdyby ji neživily děti. Další příbuzná děti neměla, díky tomu měla i dobře placenou práci a dneska si žije jako král. Je to paradox: za více práce (děti + rodiče) se vlastně dobrovolně odsuzujete k celoživotně snížené životní úrovni. Připadá mi to jako masochismus.
Proto bych osobně brala vytvoření jakéhosi "rodinného účtu", a to jak na důchod, tak i jako sociální fond. Myslím, že v době počítačů by to zas takový problém být nemusel. V případě rozpadu rodiny by se virtuání peníze rozdělily na všechny členy rodiny (dospělé i děti) a pokračovalo by se dál.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 8. 2006 10:20 | Michal Kára

Dobre, zamente v predchozim prispevku "mne" za "nam", to je o slovickach. Beru jako samozrejmost, ze rodina je jeden ekonomicky celek, z penez co vydelam maji prospech vsichni.
Pokud nepujde (manzelka) do prace, tak nam preci nikdo nic platit nebude, nevim, na co narazite(?) Navic az bude mit po rodicovske dovolene, tak ji stejne nejspis budu vykazovat jako spolupracujici osobu, kvuli socialnimu (a zdravotnimu) pojisteni.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 8. 2006 10:08 | Vlado

Celé to je koncipováno tím způsobem,aby problematika společného zdanění byla natolik zamotaná,že spoustu možných zájemců svojí složitostí odradí. Kdo nevěří,neuvěří.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 8. 2006 10:04

Jenom by mě zajímalo, jak se na to budete dívat, až manželka bude chtít jít do zaměstnání. Zda se pak to společné zdanění manželů neobrátí proti ní. Zda na ni nezačne nátlak typu, poškodí mě to...co bys chodila do práce...Také mě zajímá, jak to má Vaše žena s šetřením na důchod? Osobně si totiž myslím, že systém by měl podporovat především takové páry, které pracují. Jde to ze společných peněz , a dokud je Vaše žena na rodičovské "službě", pak je to humánní, aby byla taková rodina podporovaná ze společných daní, ale jakmile bude po rodičovské dovolené pak se ptám, proč mají (i chudí!!!) daňoví poplatníci platit rodině (často i velmi bohaté!!!) jenom proto , že se jeden, zpravidla manželka muže, který velmi dobře vydělává, "rozhodl" "placatit" v domácnosti? (Zde bych zohlednila počet dětí. Jiné je být doma s jedním, jiné se třemi, jiné se zdravým, jiné s nemocným dítětem. Roli hrají také nároky manžela či práce na zahradě...) Jak k tomu přijde rodina zaměstnané ženy, která se snaží přispět do rodinného rozpočtu, a poctivě zvládá obě směny ? Jak k tomu přijde rodina, ve které se oba snaží o výdělky, seč mohou? Neberte to prosím ve zlém, znovu opakuji, nic proti tomu, že Vám to pomáhá, ale otázka zní, zda není lépe těmi financemi, alespoň symbolicky, ocenit práci ženy, která celodenně pečuje o dítě, než , jak Vy píšete : "MNĚ naopak systém záloh vyhovuje...jsem spadl..." Dávky by měly manžely spojovat, tak, aby se podporovalo ono slůvko "my". Ale ne úředně , zdůrazňuji - úředně - jednoho zvýhodňovat prostřednictvím druhého, ostatně už je to cítit z Vašeho textu - To je můj názor, nemějte mi to za zlé, prosím.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 8. 2006 9:00 | Michal Kára

Mne naopak system zaloh vyhovuje. Podnikam, manzelka na materske, a diky SZM jsem "spadl" pod hranici pro placeni zaloh, takze naopak stat uveruje mne :-)
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Michal Jirák

podnikatel, Miton

Jan Kočka

podnikatel

Michal Jirák
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 2 duelů
×
Jan Kočka
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services