Koupě ojetého automobilu: jak poznat, že je auto kradené či omlazené

Věděli jste, že v České republice je každé čtvrté auto úředně omlazené, každé desáté auto má pozměněné identifikátory a každých 25 minut je nějaké auto ukradeno? Poradíme vám, jak při koupi ojetého auta zkontrolovat jeho základní identifikátory a prověřit, zda kupujete vozidlo s těmi parametry, které jsou uvedeny v technickém průkazu. A zda vůbec kupujete to auto, které je v něm uvedeno.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 3. 2007 1:56, Lenny

No...tady je celkem legrace. Za prvý tu někdo psal, že přetočit digitální tavchometr nejde :o))))))
Jde...a během několika málo vteřin a bez problémů (pomocí kabelu a PC)...to jen aby si někdo nemyslel, že když kupuje auto s digitálním tachometrem, tak může být bez obav. Je to mnohem jednodušší a rychlejší než přetočit mechanický tachometr. Ale většinou je tento údaj uložen ještě jinde a ten se dá přečíst pomocí počítače, příslušného datového kabelu a softwaru.

Nicméně počet najetých km se dá také do jisté míry poznat ještě ze stavu opotřebování volantu, sedadla řidiče, pedálů, řadící páky a interiéru celkově. I když i tyto části se dají vyměnit ,ale často se nechávají v domění, že zákázník si toto neuvědomí. Nicméně je to lepší než koukat jen na čísílka na tachometru (pokud s sebou nemáte notebook a kabel a SW).

No a pak bych ještě rád reagoval na zrezlý VIN. No..rozhodně bych si asi nekoupil Octavii s vyrezlým VINem, protože sám jsem majitelem Octavie z r.v.98 a mám spoustu známých a kamarádů, kteří jsou majiteli této značky a modelu Octavie (97-2004) a ani u těch nejstarších není na VIN kódu znát rez. Takže je to buď podezřelé a nebo výrobní vada, která by asi stála za reklamaci.

+154
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 6. 2009 11:01

Já doporučuji velké autobazary, jako je např. auto esa. Bazary si nemůžou v dnešní době dovolit stahovat km a jakkolv podvádět. Koupila jsem si u nich 5 let starou Octavii a následně podle vin codu mi dohledali v autorizovanym servise, poctive km.

-18
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 34 komentářů)

30. 8. 2006 8:43 | Jana

Diky za info. To auto uz mam pres rok a pul, najela jsem padesat tisic a nic. Jezdi skvele. Tak snad se sleva vyplatila :-) Vzhledem k tomu, ze to tehdy byla dojizdejici rada a tech aut tehdy prodavali asi osm najednou v dobe pred a tesne tesne po zavedeni nove generace toho modelu, mela tretinova sleva vcelku logiku.
+36
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 8. 2006 12:52 | jezevec

http://www.skoda-auto.com/cze/drivers/services/guarantees.htm záruka tři roky na lak, 12 let na rez karoserie. nevim co řešíte za blbosti
+72
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 8. 2006 12:47 | jezevec

Přiměřenou ano. Může to samozřejmě být auto, které jako drožka či referenční vozidlo najelo za toho půl roku stopadesát tisíc, a pak ho stáhli z lýzingu a dali do něj řídící jednotku z nějaké kaše co se rozflákala hned v bráně autoservisu. Může to být předváděcí auto po těžké havárii, kterou autoservis jaxi pozpomněl zapsat do TP, ale ve vlastní režii si to opravili a prodávají s nepatrnou slevou. Může to taky být auto s nějakou potměšilou závadou, která se projeví jenom při určitém tlaku vzduchu nebo koincidenci neznámých fakorů, které prodejce radši stáhl od dobrého klienta a vyměnil za nové. Osobně míním že relativně největší jistotu máte u auta od někoho známého, které jste viděla jako nové a viděla ho postupně stárnout. Potom v Německu, kde přetočení tachometru je trestný čin s odnětím svobody na tvrdo, a tato praxe tam není tak obvyklá - přesto však je lepší kupovat v servisech co nejdál na severu a ne od majitelů polských jmen. I auto s poctivě najetými pár tisíci kilometry mohlo ale jezdit bez oleje, stovkou po poli, nebo s tim velmi necitlivě jezdilo kdejaké prase, může být přidřený motor a nakopnutá spojka špatným nebo dokonce úmyslně nesprávným zajížděním (však vy přijdete na opravu), . . . . . Ježíšek neexistuje. 10-20% sleva na předváděčky není sleva, ale cena rizika.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 8. 2006 8:22 | Michal

Škoda Octavia. Stejně se bude prodávat, má najeto docela dost kilometrů (asi 320.000).
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 8. 2006 8:08 | Jana

Takze predpokladam, ze kdyz si koupim predvadeci vozidlo s prvnim uvedenim do provozu pred sesti mesici s digitalnim tachometrem s nekolika tisici km od autorizovaneho prodejce, mela bych mit primerenou jistotu...
+40
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 8. 2006 0:29 | jezevec

Na mechanických to nepoznáte. Digitální tachometry přetočit nejdou, ale jde vyměnit řídící jednotka. Tedy z nějaké kaše vytáhnu tachometr s najetými 10.000km a dám ho do olítané pastě, neni to ani nelegální. Jediné jakš-takš průkazné je průběžná evidence vozidla v databázi autorizovaného servisu. Nemyslím papírová servisní knížka - ale kopie faktur za pravidelně prováděné úkony, včetně záznamu o km.
+24
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 8. 2006 14:30 | aaa

Ani ne tak výrobců automobilů jako VELKÉHO AUTOBAZARU!!!
+74
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 8. 2006 11:52 | Jana

Mě by spíš zajímala jiná věc, na kterou jsem v článku nenašla odpověď: lze nějak poznat, že byl u automobilu přetočen tachometr? To mi připadá skoro důležitější než vědět datum výroby...
+54
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 8. 2006 11:08

Co to bylo za auto? Zajima me, u ktere znacky muze za 4 roky VIN zreznout... (pokud to teda nejezdilo pod vodou)
+22
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 8. 2006 17:06 | Michal Kára

SOVA nenavstivil lobista, sama o sobe je to lobisticka organizace vyrobcu automobilu, kteri nelibe nesou, ze si cesi nechteji za 20 prumernych mesicnich platu koupit male a spatne vybavene auto a radsi si za mensi penize dovezou vetsi a lepe vybavene :-)
+30
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 8. 2006 15:27

No, já nevím jak je to s tím dovážením vraků. Vraky se k nám totiž moc nedovážejí.
1) Do teď se koupil vrak ČR a následně se na jeho papíry přihlásilo auto (čili ne-vrak) z Německa.
2) Přihlášení auta stojí 10K (ano jde o úplatek v případě, že vaše auto je starší než 8 let a je dotaženo). Dovážet vraky se nevyplatí. Když někdo dováží jde mu o peníze a dovézt auto se vyplatí až od nějaké hranice.
Dovezená auta budou muset procházet kontrolou (nejspíš bude nějaká šance ji obejít, ale toho se národ český asi nezbaví). Spíš se zmenší podíl vraků na silnicích, protože si již mladí řidiči nebudou kupovat "fávo za pár klacků či flašku", ale vyplatí se jim pár měsíců počkat a dovézt si auto v lepším stavu, nemluvím o bezpečnosti škodováckých rakví. Podle mě je SOVA tak aktivní, protože ji navštívil nějaký lobista a přesvědčil ji, že některé české fy tento zákon nevítají s úsměvem. Stačí nějaký velký autobazar apod.
+109
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 8. 2006 12:04 | jezevec

no to je gut. asi budete muset koupit papíry od nějaký kaše a převařit torpédo s nově nabytým VIN. ať žije socialismus. mimochodem nemají náhodou dnešní auta deset let záruku na kastli? pokud je VIN součástí kastle bych jim to omlátil o hlavu.
+60
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 8. 2006 11:27 | Adéla

Není to důvod k reklamaci u prodejce vozu? Aby VIN kód po 4 letech provozu vyreznul, je docela brzy:o)
+68
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 8. 2006 11:08 | Michal

S VIN-kódem nemusíte ani manipulovat, aby byl nevěrohodný. Naše firma je prvním majitelem letos čtyřletého auta. Auto neprošlo při STK, protože mělo nečitelný VIN-kód. Bohužel vyreznul. Takže v evidenci automobilů nám dali potvrzení do velkého TP, že VIN-kód je nečitelný. S jejich potvrzením auto STK dostalo. Jak bychom ale auto prodali, přestože jsme první majitel? Vždyť by nám nikdo nevěřil, že jsme s autem nijak nemanipulovali.
+76
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Miloš Čermák

žurnalista

Vladimír Železný

podnikatel a politik

Miloš Čermák
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Vladimír Železný
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services