Koupě ojetého automobilu: znáte svá práva?

Chystáte se koupit ojeté auto? Víte, na co máte nárok a jaké jsou povinnosti autobazaru či přímého prodejce? Jak napsat kupní smlouvu, aby nebyla pro spotřebitele nevýhodná? Na jak dlouhou záruční dobu máte nárok nebo jak reklamovat případné vady? Jak zjistit, zda na autě nevázne zástavní právo, nesplacený leasing či není předmětem právního sporu?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 10. 2007 13:51

Jestli se bude smlouva řídit občanský a nebo obchodním zákoníkem rozhoduje kdo vozidlo kupuje. Pokud je kupující soukromá osoba, řídí se prodej občanským zákoníkem a pokud vozidlo kupuje právní subjekt, řídí se prodej obchodním zákoníkem.

Zobrazit celé vlákno

+125
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 6. 2016 14:46, Josef

Co možná nevíte-existuje ,,rodný list,, vozu vystavený výrobcem.Já jsem se k němu dostal přes problémy s vozem.Z něho jsem se dozvěděl věci o
kterých jsem neměl ani páru-typ a výrobní číslo motoru,typ a výrobní číslo převodovky,kdy začala běžet záruka na vozidlo.Bylo to pro mne hodně důležitý protože někteří výrobci vozů mají stejné označení typu motoru,ale ten typ má ještě další variace označené dodatečným písmenem a to se už do technického průkazu nepíše,zrovna tak se nedovíte z TP,že vůz jezdil jako předváděcí vozidlo a pak byl následně prodán a tedy první registrace je až po prodeji.K čemu typ převodovky-nemusí být vhodná na motor,který je ve voze nainstalován,ona ta převodovka nezlobí,ale při ohledání soudním znalcem bylo zjištěno,že chybí pár šroubů,protože je nebylo kam zašroubovat a k čemu vám je skutečný stav tachometru,když někdo tam dá motor z vrakoviště?Mám poznatek,že o nějakém ,,rodném listě,, vozu neví ani automechanici,bazary,řidiči a že mnoho lidí žije v představě,že výrobní číslo motoru je nezjistitelné.NENÍ TO PRAVDA!!!!

-1
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 44 komentářů)

30. 1. 2014 0:51 | skuciusludek

dobry den, mel bych dotaz koupil sem pred dvouma dnama auto ale druhy den mi auto zacalo z niceho nic chcipat brzdy skoro nebrzdi a na aute je delana technicka 11/2013 ... ve smlouve mam bouzel napsano kupujici byl seznamen s technickym stavem vozidla... ale tyhle vady mi nikdo nerekl takze to beru jako skrytou vadu mam nejakou moznost na odstoupeni od smlouvy a vraceni penez zpet nebo nechat si to opravit od bazaru na jejich naklady ?? prosim odpovezte na email skucius@centrum.cz co nejdriv specha to !!! dekuji
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 7. 2013 18:31 | martin

Dobrý den , prosím vás prodal sem auto a kupujici byl seznámen o vadách auta o kterých sem vědel , pak my zavolal že dojel dom a že auto nejede , jak mužu vědet že auto nerozbyl on bylo to staré auto z roku 96 240 tisíc najeto děkuji
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 6. 2013 21:27 | Tomáš

Dobrý den chci se zeptat prodal jsem auto je to dva a půl mněsíce při prodeji jsem kupujícího se vším seznámil i napsal do smlouva tet se mi ozval že nemůže auto nastartovat a že by chtěl od smlouvy odstoupit auto jsem mněl tři roky a v pohodě jak můžu vědět že sním on něco neprovedl nebo že se něco nepokazilo použiváním přece za to já nemůžu je to staré auto rok 1999 prodával jsem ho za 31000 poradte jaké já mam právo.
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 12. 2012 11:01 | Helena

Dobrý den, v polovině listopadu letošního roku jsme kupovali ojeté auto. Vše v pořádku, ještě nám přislíbili letní pneu. Co se ale nestalo. Dnes jsme šli na technickou a tam nám řekli, že máme letní. Můž si toto autobazar dovolit? Vždyť došlo k ohrožení a navíc by případná pokuta byla na nás. Zajímalo by mne, jestli se jako kupující můžu nějakým způsobem bránit. Absolvovali jsme i testovací jízdu. Takže jako ta byla se zimníma a pak nám to rychle vyměnili? Jde to se vůbec nějakým způsobem bránit a nebo nám zbývá jen si ty zimní dokoupit? Předem děkuji za odpověď.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 12. 2011 19:00 | Hrustic

Rebeko, autobazary nejsou projev nejake chudoby, ale obecne jen celkovou nizsi kupni silou oproti zapadnim statum. Ojetiny si kupuji i lidi, kteri maji penez pomerne dost - ale kupuji si proste lepsi auta. Stejne jako kluci s cerstvym ridicakem si bezi koupit karu podle toho na co maji. budme radi za ty moznosti ... Ale fakt, ze je, ze prodejcum ojetin se neda verit - ani tem znackovym. VZDYCKY si vzit s sebou pred koupi na obhlidku automechanika. Nemusi to byt kamarad, ale tisicovka za hodinu jeho casu se bohate vyplati.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 10. 2010 17:01 | Rebeka

Kdyby měli lidi na nový auta, tak by nekupovali vykloktaný plečky z bazarů. Každý kupuje podle svý peněženky, což dá asi rozum. Vykládejte chudýmu, že si má jít koupit nový auto, když na něj nemá. A nějaký záruky už dávají i bazary, alespoň ty serióznější. Samozřejmě to nemůže být záruka jako na nový auto, ale snaží se...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 8. 2010 14:19 | kentak

Souhlas s frikulinem, vždycky je důležitý nejdřív zvážit, kam vlezu. Při průměrný inteligenci je každý schopen odhadnout, jestli leze k podvodníkovi nebo ne. Bazar Lojza Červeňák a syn asi není ta nejlepší volba. Dá se to složit a během chvíle přestěhovat do jinýho dvora pod jiným jménem. A už není žádná šance na jakékoliv dohledání, o případný reklamaci ani nemluvě.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 8. 2010 15:18 | frikulin

Ladislave, Ladislave, tady je každá rada drahá. Pozdě bycha honiti... Příliš snadno jste naletěl podvodníkům. Auto není houska, kterou můžu bez váhání vyhodit, pokud je špatná. Tím spíše, když autům nerozumíte, si máte k ruce vzít někoho znalejšího. A kardinální chybu jste udělal tím, že jste vlezl do bazaru, kam jste lézt neměl. Příště si vyberte serióznější bazar, který vám dává nějaké garance. Prvním předpokladem je to, že prodávané auto v okamžiku prodeje vlastní. Pak by se vám nemohlo stát, že si bude bazar přehazovat zodpovědnost s původním majitelem a nikdo za nic nebude odpovědný. Snad si příště budete počínat chytřeji...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 9. 2009 20:41 | Ladislav

Dobrý den. Přidám se také do této diskuze,jelikož právě řeším podobnou a dost závažnou situaci s ojetým vozidlem ( jestli se tím ten vrak dá nazvat ). V lednu tohoto roku jsem na stránkách www.bazos.cz nalezl vůz Peugeot Partner 1.9 D r.v.2000 za 110.000 Kč.Byly tam i hezké fotky,na kterých auto vypadalo opravdu bezvadně.A ještě k tomu ta lákavá nabídka - při rychlém jednání sleva 10.000 Kč a povinné ručení na rok zdarma.Neváhal jsem a ihned kontaktoval prodávajícího.Ten s prodejem samozřejmě souhlasil.V tu dobu jsem ale čekal na příspěvek od sociálního úřadu,jelikož vůz potřebuji k dopravě svého zdravotně postiženého syna. Pan prodávající mi tedy slíbil,že s prodejem počká.Jelikož jsme se chtěli vyhnout ověřování podpisů u notáře,vyřešili jsme prodej přes autobazar.Majitel bazaru byl ale údajně známý prodávajícího,takže vše zařídil on. Pro vůz jsem si jel začátkem března. Hned po příjezdu do bazaru mě pan majitel zběžně seznámil s autem,řekl jen pár maličkostí a honem ať už je to pryč.Tak jsem si vůz jen tak prohlédl a jelikož tomu nijak moc nerozumím,na koupi jsem přistoupil. Ujel jsem zhruba 20 km,když mi začal téct olej z motoru.Okamžitě jsem zavolal majiteli bazaru a zdělil mu tuto závadu.On mi ale řekl,že jemu žádný olej nikde netekl a že je to zřejmě má vina.Následovalo slovní dohadování,ve kterém mi bylo řečeno,že toto musím řešit s majitelem vozu,jelikož bazar zde působí pouze jako zprostředkovatel prodeje.To jsem tedy udělal,ale byl jsem hrubě odmítnut se slovy,že si to auto mám strčit do pr.....!!!!!!!!Takové jednání je opravdu skvělé,obzvlášť když pan prodávající věděl,že vůz potřebuji pro postiženého. Dojel jsem tedy chtě nechtě domů a dal auto do dílny.Tam mi ale našli takové závady,že mi naskočila až husí kůže.Dokonce se zjistilo,že auto bylo v minulosti havarivané na pravou stranu a rované tím pádem na stolici. Poslal jsem tedy panu majiteli dopis s odstoupením od kupní smlouvy,ale on mi ho vrátil zpět s tím,že to není pravda.Podal jsem na něho trestní oznámení pro podvod a zatajení skutečností.Jenže naše slavná policie jsde všem takovým grázlům na ruku,takže mi přišlo vyrozumění,že nebylo nic prokázáno a že svoje nároky můžu uplatnit jedině občanskoprávní cestou. Jsem už zhnusen tímto přístupem,protože se stejně asi nikde nedovolám pomoci.Nejhorší na celé situaci je ten fakt,že můj postižený syn se bez dopravy autem už skoro neobejde.Je mu 9 let a já ho musím denně tahat do školy,na rehabilitace a po doktorech na invalidním vozíku. Ještě lepší je ta skutečnost,že jsem na tento vůz dostal příspěvek 100.000 Kč od sociálního úřadu a ten ho chce teď po mě spátky.Nebo se prý mám stát majitelem tohoto vraku,který ani neprošel technickou kontrolou. Už si nevím rady,co dál?!?!Prosím,poradí mi někdo????Přemýšlím už i o televizním Občanském judu.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 7. 2009 20:16 | Jirka

Zdravím všechny účastníky diskuze a přidám svoji trochu do mlýna. Před měsícem a půl jsem si koupil Subaru Outback r.v. 2006 za 360000Kč. Při prohlídce vozidla v bararu jsem našel menší kosmetické vady, ale to mi nevadilo také mám auto jako pracovní nástroj a ne člena rodiny. Bylo mi doporučeno vyměnit svíčky a nechat seřídit ventily (což prý doporučil autorizovaný servis). Již při cestě domů asi po 200km se mi rozsvítila kontrolka check engine a tím pádem přestal fungovat tempomat. Obratem jsem volal do bazaru a tam mi řekli, že to má na svědomí právě to neseřízení ventilů a staré svíčky. Pro jistotu jsme si zavolal i do toho autorizovaného servisu a tam mi řekli, že si bazar nechal vymazat paměť závad den před tím, než jsem auto kupoval a že check engine může ale taky vůbec nemusí mít souvislot se svíčkami a seřízením ventilů. Asi po 5 dnech jsem se dostal do autorizovaného servisu v blízkosti mého bydliště a nechal jsem si vůz důkladně prohlédnout. Bohužel mi tam sdělili, že vůz má vadný katalyzátor a to způsobuje svícení kontrolky check engine. Volal jsem tedy do bazaru, že žádám slevu z kupní ceny vozu, abych jej mohl opravit nebo stronování obchodu, ale ani o jedné variantě se nechatěli bazarníci bavit. Jelikož auto potřebuji tak ač nerad jsem tento fakt překousl a jezdil dál. Ale před týdnem mi zarachtalo v motoru a auto je téměř nepojízdné (skoro nejede a něco hodně hlasitě klepe v motoru). A to podotýkám že auto má cca měsíc starý servis v autorizovaném servise kde bylo vyměněno vše co se obvykle mění, tedy olej, svíčky, filtry atd. Volal jsem tedy do bazaru, že chci odstoupit od smlouvy, ale o tom majitel bazaru nechce ani slyšet a tvrdí mi, že je to můj problém, že já jsem již majitelem vozidla. Tak kdyby jste měl někdo tip jak tuto situaci vyřešit, byl bych vděčný.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 7. 2009 10:02 | Michal

Dobrý den,chtěl bych poradit,před 15 měsíci jsem koupil VW golf r.v.1999,v pěkném stavu a dobrým motorem, v autobazaru mě řekli,že v ceně mi udělaj nové rozvody na motoru,udělali,ale po pul roce se ta onen opravovaná část rozbila,tak jsem to nechal přes ten bazar reklamovat,uspěl jsem a oni mě to nechaly zpravit,ale za dalšího pul roku se to zase porouchalo a ted mě stojí v garáži nepojízdné auto,už mě došla trpělivost a chtěl bych jim auto vrátit,půjde to když to auto mám na leasing?slyšel jsem že pokud nejsem spokojený a pokud se auto furt rozbyjí,a nemůžu za to já tek můžu auto vrátit a odstoupit od smlouvy. Děkuji za rady
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 6. 2009 15:26 | http://www.penize.cz/18259-koupe-ojeteho-automobil

dobrý den podívejte se na tyto stránky a důkladně si je pročtěte http://www.penize.cz/18259-koupe-ojeteho-automobilu-jak-poznat-ze-je-auto-kradene-ci-omlazene
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 6. 2009 22:10 | Ivana

Dobrý den,je mi nabídnuto auto skoda octaviaII za necelých dvěstě tisíc,rok výroby 2007.Auto má najeto jen málo kilometrů.Obávám se,aby v tom nebyl nějaký podvod,např. právní závady auta.Ikdyž mi bylo rěčeno,že auto měl kdosi na leasing,přestal ho platit,bylo mu zabaveno a ta osoba,která mi ho teď nabízí řekla,že leasing doplatí leasingové společnosti(právě těch necelých dvěstě tisíc) a mě ho za tu cenu prodá.Je to snad nějaká společnost či osoba,která se tímto živí.Chtěla bych se vás proto zeptat,jestli vůbec něco takového existuje a zda tomu můžu důvěřovat.A ještě by mě zajímalo,zda mohu popřípadě po prodejci chtít,aby zahrnul alespoň dodatečně do kupní smlouvy,že mi v případě právních závad auta vrátí peníze.Děkuji předem za radu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 9. 2008 9:22 | Tom

odstoupit od smlouvy...
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 10. 2007 21:02

Dobry den prosim vas pisi vam z duvodu toho ze potrebuji nutne pomoct !!!! Asy pred mesicem jsem zakoupil automobil Ford escort 1991 se kterym jsem absolutne nespokojen jde mi o to ze bych potreboval vedet sva prava jak vec dal resit a to jest:Tento vuz mi byl prodan jako zcela v poradku bez zavad bylo mi receno ze vuz ma pouze nesrovnanou predni Geometrii tak jsem si rekl ale co to je malickost ktera se da udelat za par korun.Jenze dnes po mesici jsem zjistil ze auto ma daleko vic skrytych zavad o kterych mi receno nebylo jako napriklad :Auto ma spotrebu 12 litru na 100 km s motorem 1,3i benzin,predni manzety u kol,Silenbloky naprav ,hnuta zadni naprava,Tlumice jak predni tak i zadni zcela znicene,plus to ze mi jde olej do benzinu takze asy tlaky motoru atd... Dalsi zavady ani uz nebudu psat vypsal jsem jen ty nejhlavnejsi jde podle meho o skryte zavady o kterych mi nikdo nerekl .Timto bych potreboval vedet jestli je mozne auto vratit prodejci a chtit zpatky penize a nebo bych to mel resit na jeho naklady soudne? poradte mi prosim jak to mam resit jsem nestastny a opravdu si nevim rady . Sice jsem cetl ma prava na teto strance ale moc chytry z toho nejsem.Dekuji mockrat a doufam ze budete tak hodny a pomuzete mi.S Pozdravem Macha
+60
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 10. 2007 14:16 | Jana

Smluvni strany si mohou dohodnout pouziti obchodniho zakoniku na dany vztah, i kdyz jedna ze stran neni podnikatel. Je vsak otazka, jaky to ma vliv na prava teto strany, ktera podnikatelem neni, v souvislosti s ustanovenimi o spoterbitelskych smlouvach. To je na pravni analyzu a tu ja neumim - nejsem pravnik.
+57
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 10. 2007 13:51

Jestli se bude smlouva řídit občanský a nebo obchodním zákoníkem rozhoduje kdo vozidlo kupuje. Pokud je kupující soukromá osoba, řídí se prodej občanským zákoníkem a pokud vozidlo kupuje právní subjekt, řídí se prodej obchodním zákoníkem.
+125
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 9. 2007 11:37

V jednom bazaru jsem si koupil za 200tisic. vuz.U pri prevzeti se ukazala zavada (nepravidelny volnobeh, svitici kontrolky atd) Vuz jsem tedy vratil a bazar zacal resit problem opravou. Po tydnu oprav se auto chovalo uplne stejne i presto, ze dle bazaru je opraveno v autorizovanem servisu. Opet jsem auto vratil a kolotoc zacal znovu. Auto opravuji jiz 14dni, telefony nezvedaji.Zacal jsem tedy patrat a auto jsem nasel v usmudlanem servisu a nyni u nejde ani nastartovat. Na otazku smerovanou mechanikovi, co s tim je, odpovedel ze nevi. Muze te mi poradit co muzu delat.Dekuji
+96
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 9. 2006 13:49

tak tohle mohu potvrdit a doporučuji všem, kteří prodávají svá vozidla přes autobazar, aby uzavřeli dodatky ke smlouvám kde si nadefinují termín kdy má autobazar od prodeje poslat finance nebo jdete jinam. Takhle autobazar sedí 2 měsíce na panězích, které nejsouj jejich. Tak by mě zajímalo jak to daní ? VM
+29
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 9. 2006 11:53

Dobrý den, mě by více zajímal názor odborníků ohledně prodeje aut přes autobazar. Např. jak má má trvat dlouho převod aut na nového majitele a kdy se mají vyplatit peníze prodávajícímu na účet. Můj známý takhle čeká 3 měsíce - 1 měsíc má autobazar na prodej vozu, měsíc má autobazar na převod na magistrátu a měsíc má autobazar na výplatu peněž. Ve smlouvě s autobazarem není ani řádka o tom jak dlouho trvá převod na nového majitele. Děkuji za info
+54
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Bohuslav Sobotka

politik

Jan Sokol

filosof a exministr

Bohuslav Sobotka
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Jan Sokol
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services