Timesharing aneb proč si (ne)pronajmout dovolenkový apartmán

Už vás někdy před nákupním centrem zastavili s otázkou, zda rádi jezdíte na dovolenou a že pokud odpovíte na pár otázek, můžete vyhrát "dovolenou snů"? Toto je jen jeden ze způsobů, jak vás nalákat na prezentaci tzv. timesharingu alias dlouhodobého pronájmu nemovitosti většinou v některém zahraničním letovisku. Bohužel se často jedná o podvod, finanční ztráty mohou být obrovské a téměř každý, kdo podlehl, říká "už nikdy víc".

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 8. 2006 13:51, janasv

I za předpokladu, že to není podvod, nechápu, v čem je timesharing přínosný. Je to opravdu výhra muset jezdit na dovolenou každý rok ve stejnou dobu a na stejné místo? Když vezmu v úvahu rizika s tím spojená včetně toho, že musím platit na nevím kolik let předem, připadá mi to spíše jako špatná investice než dovolená snů. Vždyť je dnes možno téměř cokoliv si jednorázově pronajmout

+37
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 9. 2006 9:10, janasv

Nemusite, ale jak jsem pochopila, ze jinou lokalitu se musi extra priplacet, a ne zrovna malo...

Zobrazit celé vlákno

-34
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 31 komentářů)

1. 8. 2006 17:46 | Jirka

Vlastním 14 dnů na Lanzarote od roku 1994. Vše klape k plné spokojenosti, včetně event. výměn v mezinárodní organisaci, sdružující asi 2000 resortů. Nicméně už bych podruhé nekupoval. Důvody: - Počáteční vklad činil za dva týdny cca 400000,- Kč. - Roční udržovací poplatky činí za 14 dnů cca 20000,- Kč. Zpáteční letenka na Lanzarote pro dva dospělé činí cca 20000,- Kč. Tedy za 40000 Kč mám zajištěnou dovolenou 14 dnů sice ve velmi hezkém prostředí, avšak se starostmi o dopravu a stravování. Přičtu-li částku za stravování, vyjde mi celková hodnota dvou týdnů pro dva lidi na cca 60000,- Kč. Za tuto cenu mohu mít zaplacen zájezd v kterékoliv slušné cestovce ve formě all inclusive. Pokud se rozhodnu pro výměnu v jiném resortu kdekoliv na světě, musím zaplatit poplatek za výměnu cca 200 Euro. Tedy další vydání. Jak vidět, jde o velmi nákladnou záležitost a já jí využívám pouze proto, že zpětný odkup i přes počáteční ujištění není možný /několikrát jsem to zkoušel i přes takzvané specialisované společnosti, které jsou však pouze podvodníky/, a je mi líto investovaných peněz. Proto radím všem - rozmýšlejte
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 7. 2006 22:13 | jezevec

Ale taxamozřejmě že to je lepší - ale je to i dražší. Princip timeshare je podobný, jako když vlastníte s bráchou napůl chatu. Akorát že spolumajitelů je třeba několik set a nemusí se znát. PR článkům o fantastickém zhodnocování nemovitostí v Chorvatsku ale moc nevěřte - kdyby to bylo tak lukrativní, žádné na vás nezbydou.
+23
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 7. 2006 17:42 | MS

To by si každý měl vyzkoušet!!!! .... po dlouhé telefonické debatě s dámou, která mě přesvědčovala o výhře zájezdu a nic nedala na to, že člověk nesázející, nemůže vyhrát.... jsme se rozhodli, že se podíváme, CO nabízejí. Den předtím, mi ještě zavolala, ať si vezmu vyšší hotovost, nebo platební kartu s možností výběru vyšší hotovosti. Jak nabídka probíhala, je zde už zapsáno. ... Manžel je právník a tak po výčtu ´výhod a posledních šancí´ upozornil hlasitým projevem, že je porušovaný zákon /paragraf si už nepamatuju/ . Přišli dva páni a odvedli nás na chodbu s tím, že to pro nás asi nebude.... je to už dost dlouho, ale tehdy byla nápadná vysoká částka za údržbu oné nemovitosti.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 7. 2006 12:55

Při prezentaci je často nabízen dárek,pobyt v klubovém zařízení zdarma i bez zakoupení.Musím říct,že klubová zařízení jsou nádherná,služby vynikající a ve Španělsku je i v listopadu nádherně.Naše dvě dovolené byly krásné a pokud víte,o co jde,klidně prezentaci dvě hodiny vydržíte.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 7. 2006 11:50 | anonym

Me to cele prijde nejake divne. Rekneme, ze nevim, co s penezma, domaci bezrizikove vynosy, rekneme 2-3 % rocne, mi nestaci, tak si poridim byt nekde u more. Mam to k nemu tisic kilometru a na tuto vzdalenost se o nej svepomoci nepostaram, takze na nejake pronajimani SE ZISKEM to nevidim realne, pokud tam tedy nechci v lete byt ctyri mesice v kuse. Ceny nemovitosti ted rostou, za cas zase budou klesat, tento obchod prenecham spekulantum. Jsem pak vazan na jedno stale stejne misto. To si radeji jednou rocne zaplatim nejaky lastminute, den s polopenzi i cestou me vyjde na tisicovku, k nicemu se nezavazuji, nic dopredu neplatim a hlavne v tom nemam blokovane statisice korun. PS: A zrovna to Chorvatsko, no nevim nevim za jak dlouho se zacnou se Srbama zase rezat.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 7. 2006 11:00 | Ilona

A není pak lepší si nemovitost koupit jen pro sebe? Četla jsem docela zajímavý článek na toto téma v příloze, tuším, Lidovek. Jednalo se o letní byty v Chorvatsku, nemovitosti se kupcům zhodnocovaly a část z nich se tem dokonce nastěhoval natrvalo:o)
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 7. 2006 10:52 | jezevec

Timeshare není v principu špatný ani nerealistický nápad. Pokud věříte na inflaci a na existenci zisků cestovek - logicky se vždy musí vyplatit rekreační nemovitost spoluvlastnit, než si jí pronajímat - neb při nějaké formě vlastnictví neplatíte zisk pronajímatele, a cena nájmu neroste s budoucí vyšší cenou novějších nemovitostí. Problém bych viděl ve dvou věcech: Zaprvé v ceně dopravy, která u individuálních letenek obvykle převýší cenu celého zájezdu komplet se vším všudy přes cestovku. A zadruhé že u pronajímaných apartmentech není poskytovatel nijak motivován ani vázán k tomu, aby vaši nemovitost skutečně pronajal, takže postižení pak vlastní mrtvou investici.
Jinak pokud někdo podlehne davové psychóze, vytuneluje úspory, a podepíše dementní smlouvu - takovému není pomoci. To ale není problém timeshare.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 7. 2006 9:50 | K. Boušová

Podle informací Evropského spotřebitelského centra, SOS i internetových diskuzí lidí, kteří timesharing zkusili to vypadá, že přinejmenším v Evropě je timesharing skutečně synonymem pro podvod. Také by mě zajímalo, zda někdo někde podniká v tomto oboru poctivě a úspěšně. Máte-li někdo pozitivní zkušenost, napište!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 7. 2006 9:45 | Bob

Jestli tento systém kdysi úspěšně rozjeli podnikatele ve francouzských Alpách, tak by mě zajímalo, zda tam ještě takoví jsou (nebo jejich potomci) a zda to u nich ještě funguje na bázi poctivého podnikání, rád se na ně obrátím přímo. Z článku mám dojem, že je to podvod od samého počátku.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 7. 2006 8:56 | Jarmila

Taky jsem se jednou účastnila podobné prezentace. Milé hostesky a hostesové si rozebrali jednotlivé páry a vesele se ptali, kam by asi tak chtěli jet na dovolenou. Padaly názvy jako Karibik, Kanáry apod. Já to ale obrátila a zeptala se naší hostesky, kde byla ona. Dívčina viditelně znejistěla a tak jsem ji do zahájení prezentace lehce podeptávala. Pak začala videoprezentace. Cestování v růžových barvách, snad i do ráje. Všude báječně, úžasně, jedinečně. Pak nastoupil (prý) čistokrevný Angličan a tlumočilo se. Nejnižší nabídka byla na 4 roky tuším za nějakých 70.000. No, neberte to za ty peníze. Když si spočítáte, že: a) nemáte jistotu, že se ten rok na Vás dostane, neb zamluvení termínu se provádí někde přes systém b) konverzace se systémem je někde v zahraničí c) můžete si sice "váš" apartmán vyměnit za jiný, ale dále viz a) a b), tedy nevíte kam a kdy d) platíte čisté ubytování. V ceně není stravování ani doprava. U CK, která objednává ve velkém, Vás dovolená přijde nastejno nebo i levněji, k čemuž většinou máte možnost dopravy i stravování. Snažili se prodat za každou cenu. Předložili smlouvu. Vzala jsem si ji s tím, že si ji pročtu v klidu doma. A co nevidět: smlouvu nabízela jedna firma. Nesouhlasila u ní ale adresa z živnostenského rejstříku ani jméno majitele firmy. Když jsem tam zavolala, odkázali mne na jinou firmu. Ta pro jistotu v živnostenském rejstříku ani nebyla. Podruhé mne odkázali na další firmu, ta zas měla jiný obor podnikání, tuším, že to byl instalatér. Koupě se nekonala. Své peníze dovedu utratit i bez jejich pomoci. PS: naše rodinné známé, kteří nás na tuto prezentaci pozvali, vyšla 14-denní rodinná dovolená pro 4 osoby na Kanárských ostrovech na 70.000,- Kč. Ještě dlouho potom si drbali hlavu nad "výhodnou" koupí. S Fischerem by je to tenkrát vyšlo na polovic. Inu, kdo chce kam....
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 7. 2006 6:44 | anonym

Rodice jednou chteli zazit takovy manipulativni vecer, tak prijali jedno pozvani a samozrejme dopredu nevedeli, o co jde. Cekali nejakou prezentaci Amway nebo Herbalife, takze tomu natlaku byli pripraveni, ale toto (timesharing, firmu si nepamatuji) predcilo i jejich ocekavani. Opravdu pohosteni, navozeni atmosfery dluhu za to pohosteni, natlaky stylu "prece manzelce neuprete dovolenou", dalsi dva pary (evidentne zaplaceni poradatelem) ihned se do obchodu hrnouci, iluze nedostatku a natlak na urychlene podepsani, sance se nebude opakovat,...
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Tomáš Březina

podnikatel, Best

Vlasta Parkanová

politička

Tomáš Březina
ÚSPĚŠNOST
66,67 %

z 3 duelů
×
Vlasta Parkanová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services