Zrušení poplatku za příchozí platbu je jen začátek

eBanka jako druhá banka u nás, po Poštovní spořitelně, zrušila poplatek za příchozí platbu. Asi není náhodou, že právě tento poplatek leží klientům bank nejvíce v žaludku, zcela suverénně vyhrál anketu o nejabsurdnější bankovní poplatek. Podívejme se na "logiku" poplatku a na to, jak veřejná diskuze mění poplatkovou politiku našich bank.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 7. 2006 22:05, Tomáš Marný

S výjimkou zasílání potvrzovacího kódu na mobil, které mně přijde přijatelnější než certifikát, nevidím u internetového bankovnictví jeBanky a FIO velký rozdíl...

Zobrazit celé vlákno

+41
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 7. 2006 14:56, oddTom

No já nevím, ale četl jsem, že nutnost dvou účtů je dána jen podmínkami té které banky, ne přímo zákonem? Tedy ne že by to ve výsledku nebylo jedno, ale třeba by se našla nějaká hodná?

Zobrazit celé vlákno

-20
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 34 komentářů)

18. 7. 2006 11:49 | oddTom

a) Ty transakce jsou v rámci ČR nebo do zahraničí?
b) Vedení účtu zdarma se vztahuje pro příjmy účtu nad 15.000 Kč - a to bylo v reklamní kampani zmíněno.
c) "Malý klient jako já v této zemi nemá možnost volby" - Ale máte. Máte možnost volby změnit banku (třeba na Poštovní spořitelnu nebo ČS s jejími programy). Pokud Vám na účet chodí méně než 15.000 Kč a ty transakce nejsou zahraniční, rozhodně ušetříte. Jen ten net-banking nebude tak na úrovni.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 7. 2006 11:32

Je hezke, ze banky rusi poplatky za prichozi platby, ale mam dojem, ze je to stejne, jako kdyz rusily poplatky za zruseni uctu. Vlastne se nic nestalo, jen my, klienti, muzem lip migrovat od jedne ke druhe a stejne to nedelame, i kdyz nadavame na jejich poplatky. Nejvic me ovsem na te zprave, ze eBanka je druha, bavi to, ze poplatky za prichozi platky jako prvni v CR neuctovala sice mala, ale prece, Citibank.... Takze ejhle nejsou u nas uz 3 banky co neuctuji poplatky klientovi za pripis platby na ucet? Mimochodem Citibank neuctuje ani za prichozi zahranicni platby, pokud poplatky nejdou v rezimu "za prijemcem".
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 7. 2006 11:24 | Jana

Vedou Vám za ty peníze korunový účet? A pokud ne, kolik stojí, resp. jakým kursem je prováděna konverze Vašeho korunového platu na eura? Kolik stojí platební karty? Když jsem žila v Německu, měla jsem tam účet nejprve u Volksbank Schorndorf (tam bylo vedení účtu zdarma jen proto, že jsem byla student) a teď nedávno u Frankfurter Volksbank. Vzhledem k tomu, že jsem tam byla jen na několikaměsíční stáži, jsem si pravda neaktivovala internetbanking, takže nevím, kolik stojí. Ale za vedení běžného účtu 2,5 eura měsíčně, debetní karta 5 eur ročně, platba za výpis vytištěný z automatu na pobočce několik desítek centů... Převod eur do zemí eurozóny stál stejně jako v rámci Německa, ale jakmile tam byla konverze, byly ty poplatky horentní. Takže jsem na konci všechno vybrala, jela domů s přeplněnou peněženkou a dosud vydělaná eura v hotovosti vesele utrácím na různých dovolených. Ceny Frankfurter Volksbank jsou naprosto srovnatelné s bankou, kterou mám v ČR, dokonce bych řekla, že v konečném efektu vyšší.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 7. 2006 11:16 | Jana

Ano, ale vedou vám za ty peníze korunový účet? A pokud ne, kolik stojí konverze Vaší korunové výplaty na eura?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 7. 2006 11:13 | Jana

Někdy jen jedna výplata, ale jindy k tomu za měsíc třeba deset cesťáků... Já to řeším ve své bance balíčkem za paušál, ve kterém všechny převody v Kč jsou obsaženy.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 7. 2006 11:09 | No banking fees

Pokud chcete srovnani s bankami v Nemecku,tak tady je:platba do zahranici za 5 KORUN!!! Vse ovladam online a mesicni poplatek za vedeni uctu s online bankovnictvim je 0 EUR!! Je to odnoz Volksbank a ma adresu: www.VR-BANK-Zittau.de. Cele stranky jsou v Cestine a banka ma dokonce i cesky mluvici bankere!! Pobocky jsou ale jen na severu Cech u ceskych hranic,takze tuhle moznost bohuzel nema kazdy... Pro obyvatele regionu je to ale super alternativa k ceskym vydridusskym bankam...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 7. 2006 10:05

Ročně na poplatcích zaplatím e-bance 3000 CZK, a to za cca 5 transakcí měsíčně, jako několikaletý klient. Jedna transakce mě tedy stojí cca 50 CZK. Nečerpám úvěry, do banky fyzicky nechodím. Průměrný zůstatek mám cca 50 000 CZK. Bankovní poplatky obecně jsou přemrštěné a některé reklamy bank (např. vedení účtu zdarma u e-banky) klamavé. Malý klient jako já v této zemi nemá možnost volby..prostě musí platit a platit.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 7. 2006 9:59 | Anonym (toto není moderované forum :-)

Trochu offtopic: Server bankovnipoplatky.com je fajn, ale ty spamy v diskusi jsou otravné. Myslím, že tolik se tam toho zase neděje, aby to nemohl někdo udržovat :-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 7. 2006 9:20 | jezevec

Nevím na co tolik jásotu nad tím, že dva kampeličky zrušily nejabsurdnější poplatek u privátních účtů. Je to lepší než nic ale nepovažoval bych to za úspěch akce. Teprve až nějaká banka zruší tento poplatek kompletně jako položku ceníku (a nezdraží přitom paušál jako e-banka) - tak pak můžete (malinko) jásat.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 7. 2006 9:02 | Eric

Peněžovna, která se neobejde bez okradení klienta formou poplatků je špatná peněžovna. Ať žije z peněz, které jí klienti svěří - ať je točí! Jenže při své podvzdělanosti a zápecnosti jsou "čeští" bankéři spokojeni s cestou nejmenšího odporu a lenosti se porozhlédnout po možnostech. A nedej Bůh, aby něco riskovali! Nu a ti "cizí" když vidí, jak zde pečení holubi létají rovnou do bankovních nenažraných úst, tak se rádi přizpůsobí, to se rozumí.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 7. 2006 8:51

ale prece se tak stalo.. kolegove z prace "neoblibeneho" kolegu takhle pripravili o tisice.. zaslali mu kazdy na ucet par korun a pan zaplatil tisice za prichozi platbu... jinak nevim, proc se prise, ze eBanka je druha.. ja mam banku, kde neplatim nic za vedeni uctu ani prichozi platby..
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 7. 2006 8:39 | MarBen

Velmi, ale velmi bych zdůraznil to, že se zrušení poplatků za příchozí platbu netýká firemních účtů. V podstatě se mi to jeví tedy spíše jako výsměch. Kolik plateb vám přichází na osobní účet? Jedna výplata? Kdyby to banky myslely opravdu vážně, tak by se to muselo týkat především firemních účtů, kde by to bylo znát.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 7. 2006 7:36 | Pavel

Ano, souhlasím, absurdita poplatku za příchozí platbu spočívá hlavně (a možná jenom) v tom, že se příchozí platbě nelze bránit. Kecy o tom, že je absurdní platit za vklad, když tím dávám bance peníze, jsou nesmyslné, protože i tím mi banka poskytuje službu - úschovu peněz - a za poskytnutí této služby není absurdní vybírat poplatek.
Bohužel, podobných absurdních poplatků za úkony, kterým se nelze bránít, a to mnohem vyšších, mají banky více. Například poplatek za neprovedení příkazu k úhradě ve výši několika desetikorun až stokorun. Kdokoliv, kdo zná číslo mého účtu, může do zběrného boxu naházet (nebo i na přepážce odevzdat, většinou to při odevzdání vůbec nekontrolují) libovolný počet špatně vyplněných příkazů k úhradě z mého účtu (jen to číslo účtu musí být správně) a banka mi za to naúčtuje poplatky za neprovedení příkazu, i když s tím nemám vůbec nic společného.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 7. 2006 1:04 | Petr

Ano, věta o nemožnosti se vyhnout příchozí platbě, je správná. Pokud klient bank A, který neplatí poplatky za odchozí platby, pošle 1000 Kč po korunách do banky B, kde je za příchozí platbu sazba 5 Kč, klient banky B získá 1000 Kč, ale na poplatcích zaplatí 5000 Kč. Čistý zisk: -4000 Kč. Skvělé. Že se to nemůže stát? Myslíte...? ;)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet RPSN

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Michael Rostock

podnikatel a investor, Venture Investors

Michal Mejstřík

ekonom

Michael Rostock
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Michal Mejstřík
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services