Jak kvalitní je naše bydlení?

Jaký je stav bytového fondu v České republice? Jak si stojíme ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi? Potřebujeme stavět další nové byty? Jak do vývoje zasáhli komerční poskytovatelé úvěrů na bydlení? O kolik víc platíme za bydlení v posledních deseti letech? Jak se vyvíjely úrokové sazby úvěrů?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 7. 2006 10:44, Eric

Za prvé - opravte si tu hrubku (...poskytovatelé komerčních úvěrů zasáhlyyyyyyy!)
Za druhé - co mi hodně vadí je skutečnost, že až začnou paneláky hojně kolabovat, stát přispěchá a zasponzoruje opravu. Vsaďte se, že to tak bude...Mně, pokud mi začne padat baráček na hlavu, stát akorát tak vynadá, že dělám bordel...

+31
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 7. 2006 16:41, bousovak

Opraveno,děkujiiiiiiiii!

Zobrazit celé vlákno

-8
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 18 komentářů)

20. 9. 2018 23:20 | Lenka

se systémy od Fibara si opravdu není na co už stěžovat, ty to dovedly k dokonalosti
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 1. 2008 18:38 | d-wink

Myslím že rozdíl v bytové úrovni je v různých oblastech dosti patrný.
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 7. 2006 21:57 | tetsuo-san

S tou japonskou ekonomikou je to dost slušnej blábol. ;o)) Že by se japonská ekonomika probouzela kvůli téměř nulovým úrokům???? ;o)) Ale žije se tady dobře. V Japonsku. Sayonara!
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 7. 2006 23:33 | Tomáš Marný

Mně teda přijde jako rozumnější a vzhlednější varianta řada stejných baráků vedle sebe (tj. řadové rodinné domky), než samostatné baráky "každý pes jiná ves", mezi nimiž je dvoumetrový rozestup (BTW k čemu je metr pozemku mezi zdí baráku a plotem?).
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 7. 2006 20:07 | Jarmila

Nějak jsem nepochopila, o čem je řeč: - 60 % bytů se postavilo za komunistů - 60 % bytů je zastaralých (tedy pravděpodobně 40 % těch starších + 20 % těch, co se postavilo za komunistů) Přesto se bude dále hooodně stavět, protože bytů je prý málo. Kdy jich bude dost? Až bude mít každý svůj byt? Nesouvisí to taky trochu s pozdním zakládáním rodin, s omezením domovů důchodců a domovů pro zdravotně postižené - já vím, obojí je údajně komunistický přežitek, ale bohužel péče o tyto lidi je hospodárná pouze tehdy, když se soustředí na jedno místo, kde je jich víc. Takže jsme obojí začali hromadně rušit, načež nejsme schopni důchodce ani zdravotně postižené důstojně integrovat do společnosti, neb je to nesmírně drahá péče a ani jedna skupina na to nemá peníze. Čím by se pak živily stovky nejrůznějších nadací, že? Když vidím žebratele na ulici, a je jedno na jaký účel, rychle jdu na druhý chodník. To se totiž jen tak mezi řečí dozvíte, že nadace XY má 4 - slovy ČTYŘI - klienty, pro které žádá o dotace, státní příspěvky, pořádá sbírku na stavbu jejich bydlení..., načež se ve sbírce na území v celého kraje vybere cca 15.000,- Kč, ale rekonstrukce starého venkovského stavení pro účely jejich bydlení přijde na několik miliónů. Takže tito lidé jsou nespokojení, přestože žijí luxusně ve svých bytech. A další jsou nespokojení, protože byty nemají, neb ty jsou obsazené. Bože, bože...
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 7. 2006 17:45

Podle mě tato situace začne fungovat po pár kolečcích mezi body ---1--- až ---7---, protože konkurence by toho mohla využít.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 7. 2006 13:00 | jirka pacal

Bytu uz mame cca 435 na 1000 ob., vystavba pokracuje a byty nezanikaji (cca 2,5 tis za rok). Udaj 427 je z r. 2001. Vyse poskytovanych uveru se zvedla hlavne proto, ze banky zacaly financovat vetsi cast kupni ceny. Ceny rostly, v soucasnosti bych trochu nesouhlasil. Vystavbu a cely trh tahnou nejvice RD, bytu do vlastnictvi neni tolik ( napr. za r. 2005 se postavilo 11,5 tis. bytu do vlastnictvi z celkovych 32.863. Jednoduchym voditkem jsou porovnani v real. casopisech od r. 2000, nebo jen sledovani poskytovani slev typu : kuchyn zdarma, nadstandart za cenu standardu, letni vyprodej nemovitosti, 30 tis dolu za kazdy vstreleny gol na MS, ... Mam obavu, aby se zase nezacal trh vychylovat straseni ohledne DPH. To by jen uskodilo.
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 7. 2006 8:15 | Bouček Antonín

Nechci Vám bourat Vaší teorii, ale pokud banky zaznamenají nárůst neplacených účtů, tak logickým důsledkem je zpřísnění pravidel na půjčky a pokles poskytovaných úvěrů.
+20
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 7. 2006 23:37

Jen chcu jeste z nudy navrhnout,, co kdyby se zacalo jen tak septat ze je moda mit trpaslika na kazdem balkone, a v kazde zahradce, Umite si predstavit, kolik prazaku by je tam do roka melo? Ja bych rek, ze asi 50%. Proste lidi jsou stado a jdou za reklamou, kterou jim vtloukaji stavebni firmy do hlavy.
Jen pro zasmati.
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 7. 2006 23:28

Tak se treba podivejte na nekterou vesnici kolem PRAHY nebo v PRAZE --- Slivenec --- nejaka firma tam nakoupila kousek za farou obdelnikovy pozemek a hned je tam 5xstejny barak, --- Velke Prilepy --- Sice tam ty baraky stoji ob jeden stejny, ale i tak, --- Vestec --- Kolonie temer stejnych baraku, --- Horomerice --- Tak tez, takzvane panelak nalezato, --- Mala Sarka --- kdyby tam nemeli ty dvere u kazdeho baraku trochu jinak, tak je to tam na jedno brdo.
No ono je to o tom, ze vam vetsina firem da vybrat ze 20 druhu baracku, ktere maji podle myho 90 procent uplne stejne typy a pokud chcete neco jineho musite si zase zaplatit architekta a vsechny podobny poplatky navic. Pak tam rozhoduje cena a kazdej si radsi koupi to co je v katalogu s tim ze uz to ta firma stavela tolikrat, ze nemuze pri stavbe udelat nejakou chybu. Pak se nekde postavi takova vesnice vedle vestce kde je sice asi 200 domku ale je jich asi jen 10 druhu, tomu ja rikam staveni vesnic horkou jehlou.
Je pravda, ze michat baroko, bytovku, drevenici, kostel a kdo vi co jeste je zhovadilost, ale nedivte se developer tam naflaga 50 baraku na nejakem prostoru a nezajima ho kde bude skola, hospoda, obchod, ten si rekne hospody jsou v okolnich vesnicich, skola v blizkem meste, obchod to si taky nekdo nekam zajede do supermarketu, nekdy tam postavi i maly parcik, ale nekdy se na to z vysoka kasle. Pak prijde nekdo, kdo tam takovou vesnici chce trochu ozivit a hodi si tam takovy kyc.
Jinak k tomu podnikatelskymu baroku, o tom tady mluvim kdysi si mohl vzit na takovy barak pujcku trosku movitejsi podnikatel, nebo si na nej nemusel vubec pujcovat. Ted kdyz temer kazdy clovek dostane jednoduse pujcku, tak to bude jeste horsi, to takovych ( podnikavcu, BOHU) bude nesrovnatelne vic.
Ach to jsem se zase rozepsal, prominte ze jsem psal bez diakritiky, pisu takto rychleji a pri hledani pismenek ( a u hledani pismenek s diakritikou nezapominam co jsem chtel jeste napsat)
Tento vyjadruje jen muj nazor.
+27
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 7. 2006 21:15 | Tomáš Marný

Kde jsou řady stejných domků vedle sebe? Pokud jsem si všiml, jsou domky vedle sebe každý pes, jiná ves... Takže řada stejných domků by se mně urkitě líbila víc než podnikatelské baroko s věžičkami vedle jednoduché dřevostavby...
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 7. 2006 19:50

Je to hrůza, že se půjčujou prachy, tak jednoduše. Díky nabídce jednoduše získatelných půjček, je každej i nemyslící člověk bohem, protože on si může pořídit vše( jako každej ), pak si myslí jako bůh že si může postavit chalupu, kde chce a pak již nebudeme mít tak krásnou přírodu na tomto světě, dopadne to jako v nějakých filmech(celá planeta pokryta baráky, lidi mohou chodit jen do barů apod). ----Systém funguje takto: ---1---.Banky zjednoduší přístup k půjčce na bydlení, ---2---.Stavební firmy budou mít více zakázek, čímž se bude vytvářet více pracovních míst ve stavebnictví (včetně vzrůstu počtu stavebních firem) a postupně navazujících službách, ---3---. postupem času se díky zvyšování mezd a životní úrovně lidí zvýší poptávka ---4---. zvedne se cena staveb (rodinných domů, bytů apod.) ---5---. tím mírně začne klesat poptávka ---6---. některé firmy začnou pro nedostatek zakázek krachovat, nekteří zaměstnanci, kteří jsou nějakým způsobem závislí na stavebním sektoru budou mít problémy se splácením své půjčky( hypotéky). ---7---. banky zaznamenají nárůst neplacených účtů a aby zacelili rány postupuje vše od bodu 1.
Určitě jsem tam na některé body zapomněl. Jak to dopadne? No třeba jako v japonsku, kterému se stala asi stejná věc zhruba před 15-20 lety, Banky už nadále nechtěly a neměly kam klesat se svými nabídkami hypoték a podobných úvěrů, díky tomu začalo postupně krachovat čím dál tím více firem a rodinných rozpočtů a podíl nesplacených úvěrů se začal čím dál tím více zvětšovat, tak že bylo potřeba rychleji vybírat peníze rozpůjčované i v jiných oborech a dopadlo to, tak že se nám možná až teď po 15-20 letech probouzí japonská ekonomika.
Jenom takový dotaz, vám se líbí takové řady stejných domků vedle sebe?
Děkuji za pozornost.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 7. 2006 16:41 | K. Boušová

Opraveno,děkujiiiiiiiii!
-8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 7. 2006 13:37

presne tak, zvlast v praze bublina uz zacina pomalu uchazet.. minule nekde v clanku breceli developeri, ze uz byty nejsou prodane ve chvili, kdy na miste domu nejsou ani zaklady..:-) a ze polovina bytu neni prodana ani po kompletnim dokonceni domu... pak tam hodili posledni gol, ze maji i slevy.. ze 2 mega a 50 tisic "slevni" tech 50 tisic.. pritom cena tohoto bytu startovala nekde na 60 000,- / m !!!!
+23
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 7. 2006 12:36 | žaneta

za bydlení se platilo vždy a když se podíváme za hranice naši drahé vlasti platí se tam daleko více než u nás.Kdo byt nechce kupovat žije v podnájmu s hrozbou neprodloužení nájemní smlouvy.A kolikrát ta hypotéka nebo úvěr vyjde levněji než nájemné s tím rozdílem,že splácím svoje a ne cizímu do kapsy.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 7. 2006 10:44 | Eric

Za prvé - opravte si tu hrubku (...poskytovatelé komerčních úvěrů zasáhlyyyyyyy!) Za druhé - co mi hodně vadí je skutečnost, že až začnou paneláky hojně kolabovat, stát přispěchá a zasponzoruje opravu. Vsaďte se, že to tak bude...Mně, pokud mi začne padat baráček na hlavu, stát akorát tak vynadá, že dělám bordel...
+31
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 7. 2006 7:52 | Jirka

Souhlasím. Ještě bych dodal, že cena nových bytů (domů) ve většině případů neodpovídá kvalitě odvedené práce.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 7. 2006 7:32

secteno podtrzeno... velice drahe bydleni neodpovidajici kupni sile.. vse je to pouze jen a jen o psychologii davu, na kterem se zivi financni zraloci a developeri...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Kateřina Jirásková

finanční ředitelka PPF

Jan Sokol

filosof a exministr

Kateřina Jirásková
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 2 duelů
×
Jan Sokol
ÚSPĚŠNOST
33,33 %

z 3 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services