Baťa aneb boty pro každého

Značku Baťa není třeba představovat, znají ji i lidé v desítkách nejrůznějších zemí světa. O vznik úspěšné firmy se zasloužilo několik členů rodiny Baťů. Nebáli se dělat věci jinak, než bylo obvyklé, a dokázali vytvořit obuvnickou velmoc.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 8. 2006 17:27, mima

Pri tom veľkom množstve topánok, ktoré Baťa nakupuje (nie ako si väčšina myslí, že ich ešte šije), sa netreba čudovať, že sa nájdu aj nepodarky, tak ako aj v iných predajniach. Bohužiaľ to nie je príjemné, ak také schytáte práve vy. Mám skúsenosti aj z druhej strany, kedy príde zákazník reklamovať topánky v takom stave, že by ich ani pes neočuchal, špinavé od blata, zničené tak ako sa len dá, kde podošva už ani neexistuje, ktoré sú obnosené do posledného dňa záruky a domáha sa svojich práv. Tak to by som vám dopriala...

Zobrazit celé vlákno

+27
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 9. 2006 17:51, Jrka

Vřele doporučuji knihu profesora Zeleného - Cesty k úspěchu, kde jsou vybrány stěžejní myšlenky Tomáš Bati. Vydalo nakladatelství Čintámani.

Zobrazit celé vlákno

-24
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 49 komentářů)

13. 8. 2006 1:40

Vážená paní plně souhlasím, s prominutím je to hnus jak se současní radobypodnikatelé chovají ke svým zaměstnancům, kteří jim vytvářejí zisk a jejich blahobyt. Mají se opravdu co učit, pokud jsou ve své arogantnosti a odcizení od reality schopni se vůbec něco z toho co nám zanechal pan Baťa naučit.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 8. 2006 1:34

Nebýt pana Bati nebylo by Zlína v té podobě jak ho známe dnes. Pan Baťa byl člověk, který nehleděl jen na svůj profit, jak to dělá velká řada soudobých podnikatelů, kteří mu nesahají ani po paty. Více pánů podnikatelů jak byl pan Baťa a věřím, že se dostaneme z marastu v jakém jsme. Pánové podnikatelé zamyslete se nad svým mnohdy asociálním a egoistickým chováním vůči svým zaměstnancům, kteří v podstatě tvoří váš blahobyt. Buďte skromnější, méně arogantní a vstřícnější. Pozorně si přečtěte jak to vše pan Baťa zvládal a organizoval, co vybudoval a kam až to dovedl. Měl by to být váš vzor v jednání s lidmi, zkuste být jako on nesmlouvavý v práci a přitom navýsost lidský.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 8. 2006 19:27 | Patrik

Taky mám problém vybrat si boty. I když většinou z jiného důvodu. Nemám rád zavazovací boty. Prostě mě to nebaví pořád je zavazovat a tak pokaždé řeším problém, kde sehnat boty vhodné do práce (tedy ne sportovní), které nejsou zavazovací. Tedy nějaké tmavé (černé, hnědé) na suchý zip. Jediné místo, kde si vyberu je Leiser. I když je drahý, nic jiného mi obvykle nezbyde.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 8. 2006 9:18 | Eric

Asi vás Jarmilo překvapí, že většina baťovských bot se šije již dávno v Číně. Vcelku je firma schopna managovat to tam ucházejícím způsobem, ale s kvalitou šli neoddiskutovatelně dolů. Ovšem v té hrůze, co koupíte u nás na trhu je Baťa stále nadprůměr.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 8. 2006 15:14 | Jarmila

Kdyby ty výrobky byly aspoň módní, když už jsou jen omezeně funkční. Asiati umí vyrábět boty pouze podle asiatského typu nohy. Ten je o dosti štíhlejší než evropský. Já jako evropanka neseženu boty na léto, jsou mi úzké (a už po týdnu nošení se roztrhnou). Neseženu boty na zimu, jsou mi úzké. Tak jako ženská - móda nemóda - chodím celý rok jako blbec v botaskách, což jsou jediné botky, kde i asiati pochopili, že to lidi nosí. Zlatý Baťa! Vyráběl boty pro lidi a na nošení, ne pro modelky, kdy se navíc v českých prodejnách jako módní hit prodávají boty, které se už o tisíc kilometrů od nás na Západ přestaly nosit už v loňské sezóně. PS: stesky platí hlavně pro dámské botky. Pánské se vyrábějí o trochu širší, a když už teda musím chodit v botaskách, tak v pánských botách se mi fakt chodit nechce.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 8. 2006 12:24 | Jirka

Ano, pan Baťa by mohl určitě mnohé inspirovat. Některé jeho kvality by ovšem v současné době asi nebyly správně oceněny. Myslím, že je to tím, že lidé jsou bohatší a širší skupině mnohem více jim záleží na módních trendech, než na kvalitě. Nač by jim byly boty, které vydrží roky, když napřesrok už nejsou módní? Totéž platí o spoustě dalších výrobků. "Vysoká kvalita a nízké ceny" - to je jen prázdná fráze a velmi často sprostá lež. Baťa dokázal cenu bot i přes jejich kvalitu držet nízko díky organizaci práce i díky péči o dělníky, protože si uvědomoval, že spokojený a řádně odpočatý dělník dělá za dva. Reálná cena mnoha dnešních výrobků je nižší, ale už na úkor kvality. Mnohé jsou doslova na jedno použití. Bohužel, hlavní slovo mají zákazníci. A ti buďto neumí kvalitu rozpoznat, nebo je zajímá spíš je-li výrobek hitem, než je-li kvalitní, případně kupují jen podle ceny. Výrobci se jen přizpůsobují. Paradoxně tak krachují ti, kteří chtějí dělat kvalitní výrobky. Sám nesnáším fušeřinu, takže tím trpím jako spotřebitel i jako živnostník. Je těžké najít dodavatele kvalitních a přitom ne luxusních a příšerně předražených výrobků, stejně jako najít zákazníka, který je ochoten dát za kvalitní práci odpovídající peníz. U některých zákazníků hraje také roli čas. Chtějí mít svou zakázku vyřízenou rychle a levně. Že jim taková rychlá práce nepřinese očekávaný efekt ale předem nechtějí slyšet. Zato si na to mnozí vzpomenou později. Někdy mi to připadá, že si nakupují právo na reklamaci šmejdu, který si nechali vyrobit jen kvůli té reklamaci.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 8. 2006 11:19 | jezevec

Bohužel sociální cítění stojí reálné peníze. V konkurenci asiatů ochotných pracovat za misku rýže - můžete v české výrobně bot zajistit zaměstnancům pouze tolik sociálních jistot a výhod, kolik se najde filantropů ohotných kupovat české botky za 2999, namísto čísnkých za 99.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 8. 2006 10:28

Byla to super firma, žel Bohu, byla a již není. To, co dnes vystupuje pod logem BATA v naší zemi je plagiát a pokud v této firmě rodina Baťů vlastní nějaké podíly a je tedy spoluzodpovědná za tuto ostudnost, musí se "otcové zakladatelé" v hrobech obracet. Nekvalitní výrobky, problémy s reklamacemi, ceny baťovské pouze tou devítkou na konci cifry /žádné boty cenově "pro lid"/, neochota a neprofesionalita personálu - zkrátka "socialismus v nás - i u f.Baťa stále živý".
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 8. 2006 9:00 | Tichá

Mohu pouze vyjádřit, že pan Baťa byl a je nejen vynikající podnikatel, ale i člověk s racionálním a sociálním cítěním. Jeho způsob myšlení a řízení velkého podniku je stále příkladem nejen pro stávající podnikatele, ale hlavně pro začínající podnikatele. Ne rychlá touha po zbohatnutí, ale pouze trpělivá a poctivá práce vede k trvalému úspěchu a prosperitě. Pan Baťa je také člověk s vysokým morálním a etickým kodexem a to o většině současných podnikatelů v naší republice nelze říci. Kdyby se všichni jen z poloviny chovali jako pan Baťa, nebude se naše republika vynacházet v takovém morálním a politickém marasmu jako dnes.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 3/3

3

Následující

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Ilona Švihlíková

ekonomka

Pavel Blažek

politik

Ilona Švihlíková
ÚSPĚŠNOST
66,67 %

z 3 duelů
×
Pavel Blažek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services