Stavební spoření pro dítě není hračka

Uvažujete o uzavření smlouvy pro dítě? Máme pro vás aktuální přehled zvýhodnění, které nezletilým stavební spořitelny nabízejí. Současně vás upozorníme na možná úskalí "dětských" smluv. Věděli jste, že s výpovědí smlouvy musí souhlasit oba rodiče, a to i v případě, že jsou rozvedeni, jinak vám pět spořitelen ze šesti peníze nevyplatí? A že čerpání úvěru ke smlouvě vedené na jméno dítěte musí většinou posvětit opatrovnický soud?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 6. 2006 23:05, axel

Jednak musím konstatovat, že tvrzení v článku, že "opatrovnické soudy jsou zřízeny u krajských soudů" je naprostý nesmysl. Opatrovnické soudy nejsou zvláštními druhy soudů, jejich úlohu plní každý okresní soud, jehož místní příslušnost se zásadně řídí místem, v němž má dítě na základě dohody rodičů stálé (faktické) bydliště. Ke krajskému soudu se opatrovnická věc může dostat jen pokud by bylo proti rozhodnutí okresního soudu podáno odvolání.
Pokud se jedná o praktiky stavebních spořitelen, musím říci, že mám silné pochybnosti o tom, že ČMSS postupuje správně. Vzhledem k tomu, že dítě je zásadně oprávněn zastupovat jako zákonný zástupce každý z rodičů, nemá podle mne rozlišování mezi tím, který z nich zrovna dítě zastupuje, zákonný podklad a ČMSS by podle mého tuto praktiku u soudu neobhájila.
Konečně by si pak každý měl uvědomit, že ač je zákonným zástupcem svého dítěte, občanský zákoník (§28) mu ukládá, aby k nakládání s majetkem zastupovaného, jež není "běžnou záležitostí", měl vždy souhlas soudu.

+87
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 6. 2006 23:41, Docent

Nezlobte se, ale já tam nikde 160 kKč ani jinou cifru nevidím... A pokud to tam nevidí pět ze šesti stavebních spořitelen a jedna ano, tak je to poněkud zvláštní, ne? A rovněž zvláštní (či spíše sprosté a neseriózní, což ovšem u RSTS nepřekvapí) je, že na to neupozorní při zakládání smlouvy na cílovou částku vyšší než oněch 160 kKč...

Zobrazit celé vlákno

-9
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 27 komentářů)

29. 6. 2006 23:11 | axel

Dokončení: Všechny finanční limity, jež byly v článku zmíněny (např. oněch 160.000,- u RSTS), je možno chápat maximálně jako názor jednotlivých stavebních spořitelen o tom, kde končí ony "běžné záležitosti", rozhodně to však není zárukou, že tento názor bude sdílet i soud - vždy záleží na posouzení konkrétních majetkových poměrů dítěte a účelu a přínosu prováděné transakce. Tudíž se snadno může stát, že byť stavební spořitelna peníze vyplatí, může být taková operace následně soudem prohlášena za neplatnou pro porušení odkazovaného ustanovení zákona (v praxi se stává hlavně v souvislosti s rozvodem rodičů). Osobně bych řekl, že brát 160.000,- Kč jako "běžnou záležitost" (zejména v případě, že by toto stavební spoření bylo jediným majetkem dítěte, což je dosti časté) je dosti troufalé a člověku, který hodlá jakkoli naložit se stavebním spořením svého dítěte v této výši, bych vždy doporučil vyžádat si souhlas opatrovnického soudu.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 6. 2006 23:05 | axel

Jednak musím konstatovat, že tvrzení v článku, že "opatrovnické soudy jsou zřízeny u krajských soudů" je naprostý nesmysl. Opatrovnické soudy nejsou zvláštními druhy soudů, jejich úlohu plní každý okresní soud, jehož místní příslušnost se zásadně řídí místem, v němž má dítě na základě dohody rodičů stálé (faktické) bydliště. Ke krajskému soudu se opatrovnická věc může dostat jen pokud by bylo proti rozhodnutí okresního soudu podáno odvolání. Pokud se jedná o praktiky stavebních spořitelen, musím říci, že mám silné pochybnosti o tom, že ČMSS postupuje správně. Vzhledem k tomu, že dítě je zásadně oprávněn zastupovat jako zákonný zástupce každý z rodičů, nemá podle mne rozlišování mezi tím, který z nich zrovna dítě zastupuje, zákonný podklad a ČMSS by podle mého tuto praktiku u soudu neobhájila. Konečně by si pak každý měl uvědomit, že ač je zákonným zástupcem svého dítěte, občanský zákoník (§28) mu ukládá, aby k nakládání s majetkem zastupovaného, jež není "běžnou záležitostí", měl vždy souhlas soudu.
+87
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 6. 2006 20:14 | DPH

§ 37 zákona o rodině: (odst. 1:) Žádný z rodičů nemůže zastoupit své dítě, jde-li o právní úkony ve věcech, při nichž by mohlo dojít ke střetu zájmů mezi rodiči a dítětem nebo ke střetu zájmů dětí týchž rodičů. (odst. 2:) Nemůže-li dítě zastoupit žádný z rodičů, ustanoví soud dítěti opatrovníka, který bude dítě v řízení nebo při určitém právním úkonu zastupovat. Tímto opatrovníkem zpravidla ustanoví orgán vykonávající sociálně-právní ochranu dětí...
+14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 6. 2006 20:07 | Docent

Mohla by sem autorka přidat vyjádření RSTS, na základě jakého ustanovení zákona požadují souhlas opatrovnického soudu při výplatě přes 160 000,- Kč? Mám dojem, že nic takového není ani v zákoně o stavebním spoření (a zřejmě ani v jiných zákonech, když to ostatní SS nevyžadují), ani v obchodních podmínkách. Proč by se měl klient řídit nějakými interními předpisy SS, se kterými nebyl předem seznámen?
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 6. 2006 15:40 | Tomáš Marný

Opět potvrzení mého nezvratného názoru, že RSTS je banda kreténů. Při uzavírání smlouvy na nic takového neupozorní, s debilním úsměvem na tváři vás klidně nechají uzavřít smlouvu na částku vyšší.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 6. 2006 13:33

člověka to naštve- proč se o tom nemluvilo dřív? vždy´t stavebko funguje asdpoń 1é let
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 6. 2006 12:01 | Naďa

To jsem vůbec netušila, že je to se smlouvou na dítě takhle komplikované. Uvažovala jsem, že ji synovi uzavřu, ale teď nevím, zda není lepší spořit dítěti jinak. Nebo leda u Buřinky.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Kolik musíte spořit na?

let
%

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Ivan Pilip

exministr a podnikatel

Petr Pithart

politik

Ivan Pilip
ÚSPĚŠNOST
33,33 %

z 3 duelů
×
Petr Pithart
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services