Zemětřesení v systému dávek sociální péče: kolik dá stát za rodičovství?

Největší a ve společnosti nejznámější plánovanou změnou je zvýšení rodičovského příspěvku. I nyní po volbách se stále ozývají hlasy, zda k němu od 1. ledna příštího roku skutečně dojde a zda zákon bude platit. Jak to tedy bude? A jaké změny čekají na nejrozšířenější dávku, přídavek na dítě? Jak se změní podmínky pro sociální příplatek a kolik bude činit porodné a pohřebné?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 1. 2007 9:27

dobrý den,také by se měl stát zajímat o to,proč není schopen upravit co se týká sirotčích důchodů,jelikož nám chybělo pár dní pro nesplnění podmínek,že si otec dítěte,nebyli jsme manželé neplatil pojištění,já o tom nevěděla,nemáme nárok na sirotčí důchod...jelikoř ombucman nakonec zjistil.,že nárok máme,protože byl osoba výdělečně činná,mohu to doplatit a mít nárok,ale ossz Praha to popírá,tak už se třetí rok dohaduje s ossz Praha...proč má mé dítě trpět za to,co nebyl schopnej si jeho otec platit????výživné nám jeho rodina platí 300kč měsíčně,nebot matka je v důchodu a má sama 11.000 kč...nedá navíc ani dárek ani korunu,tak jak je to v tomto státě vymyšlené,,,děs!!!!!!!já jsem na md a mám přídavek 560kč,,,z toho máme žít????

+74
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 1. 2007 2:02, Rotter

Dobrý den - 34let
Můj názor na všechny dávky je - nic nikomu nebo se stěch sraček nikdy nedostaneme každý se musí starat sám o sebe a ne aby pořád spoléhal na to že mu někdo něco dá. Lidičky už musíte pochopit že socialistický-kapitalismus prostě nelze žít věčně, jednoho dne příjde zůčtování v podobě ČESKO V KONKURZU, neděste se - ve světě se to už parkrát stalo ale možná to bude lepší čím dříve tím lépe. Já osobně navrhuju restart. Hezký den.

-16
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 52 komentářů)

25. 10. 2006 16:07 | STÁNA Z PŘÍBORA.

Dobrý den, myslím, že je na čase, aby se mateřská od 1.1.2007 zvýšila. je to opravdu velká motivace, nemyslím tím samozřejmě romy. Ted už se spousta rodin nemusí bát větších existenšních problémů. Hned je radostnější pohled na svět A HLAVNĚ méně hádek v rodinách. Doufám, že se můžeme všichni těšit na leden 2007 a hlavně na to,že nám naše vrchnost nechá tyto dávky a na poslední chvíli si nic nerozmyslí.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 10. 2006 21:36 | Ola

Jestliže opět nebude možný souběh rodičovského příspěvku a příspěvku při péči o osobu blízkou, tak tomu říkám fraška. Jsem doma s 3 letým synem na "rodičáku" a POB beru na větší dceru. Před říjnem 2005, kdy nebyl možný souběh těchto dávek, bral "rodičák" manžel a já POB. Po té, když už souběh byl možný, jsem si nechala "rodičák" přepsat na sebe. Takže od 1.1.2007 opět přiděláme práci pracovnicím na odd. dávek SSP a přepíšeme rodičovský příspěvek na manžela... Kdo tohle vymýšlí?!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 9. 2006 11:06 | Nikol

Dobrý den,je v pořádku, že rodičovský příspěvěk bude zvýšen, s tím plně souhlasím, ale měl by ho dostat jen ten, který se o dítě řádně stará. Naopak to porodné se mi zdá zbytečně vysoké. Konkterétně u nás na Karvinsku se rodí kvůli tomu dost cikánu a děti nechávají v porodnici a pak jdou do kojeneckého ústavu. A penízky si vemou i mateřskou pobírají.To se mi zdá nefér vůči maminám, které se o své děti starají.Dále takové přídavky, my dostáváme pro každé dítě kolem 200kč (máme 5,5leté a 1,5leté dítě) a ještě tam napíšou pouze ve prospěch dítěte! To se na mě nezlobte, ale je to směšné. Vždycky jim říkám, že jim boty koupím až za 3 měsíce, že stát jim více nedá. Neboť boty stojí kolem 500-600kč. A děti nemohou za to jaké mají rodiče příjmy,tak proč píšou jen ve prospěch dítěte.Ten kdo to vymyslel je fakt tupec s prominutím.Ti co nezažili žít od výplaty k výplatě,tak to nikdy nepochopí.Takže přejí všem krásný život.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 8. 2006 16:17 | Petul22

Dobrý den, včera jsem vyslechla televizní noviny a tam říkali,že na ten plánovaný rodičák nesáhnou,že by to pro lidi nebylo přijatelné.Ale že uberou na jiných dávkách.Říkali tam něco o nemocenské a tak.Také máme tyto starosti,tak jsem se s vámi o to chtěla podělit.No a s těma svobodnýma matkama:to bylo před tím,že se svobodné matky měli na přídávkách lépe ale nyní to už je pasé,jak jsem se dočetla v zákoně.Pěkný den Petra
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 8. 2006 15:54 | Míša

Dobrý den. Je nám s manželem 32 let, jsme již 12 let spolu. Teprve minulý rok jsme si mohli konečně dovolit koupit domeček na hypotéku, když klesly úroky, tak že se to dá zaplatit!!?? Za týden se nám narodí první dítě a s dávkou 7.600 Kč od ledna doslova počítáme!! V případě, že to vetujou a bude směšných 3.700 Kč, tak se asi budeme chodit pást na zelenou louku!!?? Podotýkám, že jsme naprosto normální rodina, manžel vydělává průměrný plat - 18.500 Kč - a kdo tohle vydělává?? Ze svého okolí slyším platy 10 tis apod... Jezdíme v 13 let starém autě a domek potřebuje spoustu oprav. Jestli tahle podpora pro rodiny padne, tak asi bohužel naše dítě bude jedináček?? Vím, že když chce někdo mít děti, tak na to musí mít, ale stát by přeci trošku vypomoci mohl?? Od 18-ti let odevzdávám daně, ze kterých se platí důchodci a všechno ostatní a my až budeme v důchodu, tak ho ani nedostaneme!!?? Nikdy jsem nebyla nezaměstnaná, nikdy jsem nedostala žádnou dávku od státu, proč bych nyní na mateřské dovolené nemohla dostat já a dítě 7.600 Kč??? Jestli to fakt nedostaneme, tak budu snad i litovat toho, že jsme se s manželem brali a chtěli žít jako rodina?? Kdybysme se nevzali, tak bysme dostali alespoň dávky - svobodné matky jsou na tom lépe finančně od státu, že?????
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 7. 2006 23:47 | Marci 75

Nevíte někdo, jak je to přesně s podmínkami pro poskytování a výplatu rodičovského příspěvku ze státní sociální podpory ( nyní ani 3.700,- ) ? Jsem na mateřské a chci se na půl úvazku vrátit do práce, z finančních důvodů. Někdo mi říkal, že pokud nastoupím k tomu samému zaměstnavateli jako před MD, tak mi zaniká nárok na další výplatu rodičáku. Já jsem v zákonem ale nic podobného nenašla, jen to, že si při mateřské můžu přividělat neomezenou částku. Tak jak to je? Díky - můj mail, protože sem nechodím marcelab9@volny.cz
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 7. 2006 13:50 | Lenula

Tak s vám bych o tom chtěla polemizovat. Já neříkám, že stát musí maminy zabezpečit. Myslím tím, že všude jinde se peníze cpou, ale přispět úměrně rodinám s dětmi, to snad není nadlidský výkon. A pak se diví, že populace neroste, proto musí taky rodinám nabídnout odpovídající dávky, aby to dnešní mladí zvládli. Evidentně ještě rodinu nemáte, když takto reagujete. Tak pak si to užijte, až do toho vpadnete. A nebo máte finance na chůvu, pak gratuluju, ale ne každý ty možnosti má.
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 7. 2006 21:17 | Mirek

Stát přece nemůže každého zabezpečit, ale dává aspoň příspěvek (přídavek). Kdyby se ukázalo, že stačí doma čekat na peníze od státu, se kterými "vyjdu", jak dlouho myslíte, že by to fungovalo? Odkud by se peníze braly?
Přece nemůžu počítat s tím, že se rozhodnu např. být několik let doma a ostatní mě zabezpečí.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 7. 2006 21:22 | Lenula

Dobrý den, tak to je už stoprocentní, já jsem četla, že to musí ještě prezident podepsat. Bylo by to určitě fajn pro všechny rodiny s dětmi, to co je teď, je výsměch rodičům a ne sociální podpora. Přála bych pánům poslancům s těmi penězi vyžít a ty jejich řeči, "maminky si mohou přivydělat", tak si něco zkuste najít, všude při dnešní nezaměstnanosti, čekají na mamču s dítětem, které je občas nemocné, potřebuje pravidelné lékařské prohlídky atd..... Nadlidský výkon. Tak mamči hlavu vzhůru a pevné nervy.
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 6. 2006 14:19 | Jana

Že by už schválený zákon o zvýšení rodičovského příspěvku nakonec od 1.1.2007 neplatil? Že by někdo řekl "Odvolávám co jsem řekl a neslibuji co jsem slíbil"? Nejsme náhodou v Kocourkově?
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 6. 2006 9:43 | Ludmila Řezníčková

Rodičovský příspěvek lze pobírat až do 4 let dítěte, ovšem nesmíte dávat dítě do jeslí či do školky nad zákonem stanovený rozsah. Děti do 3 let mohou být ve školce max. 5 dnů v měsíci, děti nad 3 roky pak max. 4 hodiny denně.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 6. 2006 9:28

Dobry den, jak douho se dostava rodicovsky prispevek (kolik mesicu)? S pozdravem a pranim prijemneho dne A.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 3/3

3

Následující

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Zdeněk Pohlreich

restauratér a podnikatel

Helena Fibingerová

koulařka a podnikatelka

Zdeněk Pohlreich
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Helena Fibingerová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services