Jak vyhubit živnostníky

Stát skloňuje "podporu drobného podnikání" i ve chvíli, kdy provádí zásahy prakticky likvidační. Způsobů šikany drobných živnostníků je bezpočet, podívejme se na ty nejzávažnější. Proč např. za své státu povinně odvedené peníze získá živnostník méně než druzí? Proč nemůže využívat výhod jako ostatní občané, aniž by musel splnit zvláštní podmínky? Proč, když chce dát práci jiným, se jeho problémy znásobí? Příkladů české "podpory podnikání" je spousta.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 6. 2006 13:17, pan x

jsem konzervativním liberálem, narozdíl od ultraliberální autorky. přesto vidím bujení byrokracie, nesmyslených předpisů. nejsme ve spojených státech, abychom nepodporovali sociálně slabší. levice podporu ovšem přehání...

+72
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 6. 2006 23:57, Turija

Odpověď je zde: http://www.dostparoubka.cz/

-28
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 77 komentářů)

2. 6. 2006 12:34 | Jirka

Měl jsem podobný nápad. Dělám do software a to znamená velmi nepravidelné příjmy a člověk dlouho dělá, aniž by mohl něco vyúčtovat. Ne vždy lze získat nějakou zálohu. Díky platební morálce některých zákazníků jsou příjmy i nejisté. Často zůstávám viset na nějaké zakázce, protože čekám na podklady od zákazníka, ale nemohu si dovolit začít na jiné velké zakázce a toho prvního klienta dát na rok k ledu. Dělat více velkých věcí prokládaně, to si u tohoto druhu práce nedovedu představit. Měl bych v tom dokonalý zmatek a navíc by to prodloužilo dodací lhůty. Drobné práce je minimum. Hledal jsem proto nějaký způsob, jak ty díry v příjmech zaplnit. Už rok dělám trading s akciemi. Zatím silně v mínusu, ale chce to vytrvat. S přibývající automatizací je pro lidi čím dál tím méně práce, zato pořízení firmy je nákladnější. To nahrává rozvoji akciovek a samozřejmě i obchodování s akciemi a jejich deriváty. O příležitosti není nouze. Ale zdroj snadného zisku to nikdy nebude. Ten čeká jen na vytrvalce, kteří se nenechají zlomit ztrátami, jsou pro to zapálení, dokážou se pořád učit a makat. Svaly k tomu nejsou třeba, ale je to dřina. Není to vhodný způsob financování pro každého. Takže dnes se zaměřím spíš na to, co může pomoci všem živnostníkům: pád současné vlády.
Hodně štěstí, kolego!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 6. 2006 11:46 | Jana (1)

Moje maminka je autorizovaný statik, členka té komory o které mluvíte. Je pravda, že ta komora svým členům opravdu nic neposkytuje a pěkně se napakovává na členských poplatcích. Ovšem jinak maminka žádné větší komplikace při podnikání nezažívá, pracuje na volné noze a nikoho nezaměstnává (max. má subdodavatele také s živnostenskými listy). Má práce tolik, že ji musí odmítat. Regulace prostřednictvím povinné autorizace mi v jejím oboru připadá vcelku smysluplná - jako laik nemám dostatek informací k rozhodování a nechtěla bych zažít situaci, že mi spadne dům na hlavu, protože mi to statik z ulice a bez autorizace špatně nadimenzoval...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 6. 2006 11:45 | Jirka

Nemáte pravdu, že drobní podnikatelé nemohou konkurovat velkému kapitálu. Velké molochy jsou velice nepružné. Drobný podnikatel se mnohem rychleji přizpůsobí požadavkům trhu, vyplatí se mu obsloužit i menší skupiny zákazníků se speciálním zájmem. Chce to ovšem nápady, všímavost a aktivitu. Proto to nedokáže každý. Ti bez fantazie a ti pasívnější se pak nechají spolknout molochem. Mimochodem: to, že vysoké daně dusí ekonomiku a to, že politici umí velmi snadno zapomenout na zásady, když jim jde o koryto, jsou taky historicky ověřená fakta. Levice si může očerňovat bohaté jak chce, ale je na nich bohužel ekonomicky závislá. A vždy bude. Peníze vydělat neumí, od chudých je nedostane - těm rozdává. Kde by pak mohla jinde brát?
Mnoho lidí se vrhlo do podnikání s představou slušného a především snadného profitu. A taky to brzy zabalili, když poznali realitu. Ale řada lidí nepodniká kvůli této vidině, ale kvůli svobodě. I já jsem jí dal přednost před vyšším a jistějším příjmem ze zaměstnání. Za masochistu se však nepovažuji. Menší příjem mne nebolí. Navíc to tak asi nebude navěky. Jsem šťastný, že nemusím dělat práci, o níž dopředu vím, že nemá smysl. A naopak, že mohu dělat to, čemu věřím a co mne baví a přesně tak, jak si to vymyslím. Přesvědčit musím jen zákazníka, ne několikapatrový management.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 6. 2006 11:24 | Jana 2

Článek je výborný! Připíši také své zkušenosti. Jsem na volné noze od r.1992 v oboru projektant (stavební). Živnostenský list jsem dostala na základě doloženého odborného vzdělání, potvrzené délky praxe a vykonaných tzv."zkoušek způsobilosti" na min.průmyslu. Od roku asi 95 nebo 96 už nevím se ustavila "komora inženýrů a techniků ve výstavbě", která nyní uděluje kulaté razítko projektantům. Několik let byla obě povolení v souběhu. Od loňského roku zvítězila profesní komora, a platí výhradně kulaté razítko komory. Mimochodem za zkoušky účtuje 6 tis.Kč ! a roční příspěvek rovněž 6 tis.Kč. Kromě povinného odběru drahého tisku. Jinak projektantům neposkytuje nic. Ani právní ochranu. Jelikož jsem se dožila nároku na důchod, tak se na to vykašlu, vrátím ŽL, než se nechat znovu buzerovat a zkoušet někým, kdo ani v životě neprojektoval. Nevím proč nás nemohli nechat dožít, když všichni noví, co vstupují do procesu musí vstoupit do komory. Důsledek bude ten, že všichni, co budou potřebovat projekt na drobné stavby, třeba garáž, úpravy v bytě, vyzdění jádra a pod. budou mít smůlu, protože větší projekční kanceláři se to nevyplatí.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 6. 2006 11:13 | Jirka

Jste blízko pravdě, ale trochu bych to poupravil. ODS očividně podporuje bohaté, případně určité specifické skupiny a tváří se jako pravicová strana. Pravicová politika však nepodporuje bohaté, ale samostatnost, svobodu, aktivitu. Umožňuje, aby se aktivní člověk stal bohatým, pasívním nepodstrojuje, pouze poskytuje nezbytné minimum. Každý se pak může rozhodnout, jaké úsilí mu ještě stojí za to. Všichni netoužíme po maximálním hromadění majetku. To však nemůže být důvodem, abychom neměli stejná práva, jako ti, kteří si z bohatství udělali náboženství. Máme-li vysoký životní standard, musíme se víc snažit. Jme-li skromnější a dáváme přednost většímu množství volného času před exotičností místa, kde ho strávíme, neměl by nám v tom nikdo bránit. Podle toho se pak rozdělíme na bohatší, střední a chudší vrstvy.
Ačkoli patřím do nížší příjmové vrstvy, pravicovou politiku bych uvítal. Nevadí mi rovná daň, i když ji mnozí chápou jako službu bohatým. Vadí mi, že s námi ODS nehraje čistou hru. Kromě rovné daně slibuje odstranění výjimek a odpočitatelných položek z daně z příjmů. O víkendu jsem ovšem četl o tom, že návrh poslankyně ODS na osvobození znalců a (tuším) tlumočníků či překladatelů od DPH prošel senátem a míří k prezidentovi. Nač nové výjimky, když je chtějí zrušit? To není zdaleka jediný rozpor s tím, co prohlašují a s tím, co dělají. Navíc to zavání kamarádšofty a korupcí. Nemyslím, že je třeba proto ODS nevolit. Ale byl bych rád, kdyby její voliči více využívali preferenční hlasy a dostali prospěcháře, kteří této straně a české pravicové politice kazí reputaci, od vesel.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 6. 2006 4:15 | Jarmila

Proč je zaměstnanci placena návštěva lékaře? Protože nemá možnost jít k tomu lékaři mimo pracovní dobu. Těsně po revoluci sliboval Havel, že nebudou pořadníky na operace, nebudou fronty u doktora... Jak má jít zaměstnanec k lékaři mimo pracovní dobu, když pracuje od 6.00-14.30, popř. jako úředník od 8.00-17.00, jenže doktor si ordinuje 7.30-12.30. Živnostník si (většinou) může práci zorganizovat tak, že jde k doktorovi dopoledne a odpoledne udělá práci, teda pokud nepracuje v trafice nebo v jiném prodeji, kde je sám a má pevnou otevírací dobu. Zaměstnanec to udělat nemůže, ten si musí odpíchnout začátek a konec pracovní doby. Takže pokud už brečet, tak nad faktem, že zaměstnanec nemá něco, co se nazývá volnou neboli pružnou pracovní dobou.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 6. 2006 10:23 | Jirka

Vystihl jste to dobře. Mám pocit, že ten termín "podnikatel" mnozí považují za jakýsi čestný titul, či společenskou hodnost, kterou lze koupit. Přitom skuteční šlechtici tohoto řádu se tolik neukazují. Nepodnikají pro ikony zvané kvádro, fáro a vila, ale proto, že něco chtějí dokázat a chtějí to dělat svobodně. Pojem "úspěšný podnikatel" je příliš svázán s hodnotou majetku, bez ohledu na způsob jeho nabytí. Bohužel právě mezi těmito podnikateli je nejvyšší koncentrace lumpů. Je to logické. Kdo krade a podvádí, má velké příjmy, navíc nezdaněné. Pak nemůže patřit mezi ty chudé. A čím je bohatší, tím je viditelnější. Veřejnost nás nesoudí podle drobných řemeslníků, ale právě podle těch, kteří mají a je jim co závidět. Alespoň pokud je člověk na prachy. Pak stačí sem tam nějaká aféra kolem bohatých podnikavců, u ostatních si lid obecný vystačí s tou závistí a s faktem, že to jsou také podnikatelé. A z čestného titulu je rázem cejch. Házet lidi, kteří mají cosi společného, do jednoho pytle, je velmi rozšířený zlozvyk. Podobně paušálně jsou cejchováni romové, chovanci ústavů, vězeň sedící za nedbalost při správě cizího majetku je rázem vrah, poslanec je naopak vážená osoba bez ohledu na své chování a výkon, atd. Kdy už se konečně naučíme soudit lidi individuálně a ne podle škatulek? Mohli bychom začít zrovna dnes. Dejme své kroužky lidem, kterým věříme a nenechávejme pořadí kandidátů na ostrosti loktů uvnitř stran. Sám lituji, že nemám možnost kroužkovat na více kandidátkách a ve všech krajích. Zdá se, že i v politice platí totéž, co jsem psal o podnikatelích. Mezi těmi nejviditelnějšími je největší koncentrace lumpů, zatímco slušní a schopní jsou často kdesi vzadu. Zamíchejme jim trochu karty!
Přeji dobrou volbu Vám i ostatním!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 6. 2006 10:08

Naprosto souhlasím. Živnostník nemá dovolenou, ale neplacené volno. Sama jsem na začátku podnikání neměla dovolenou 7 let. Zaměstnanec dostane od zaměstnavatele i tužku.Soukromník si zaplatí i žárovku, kterou si svítí. 13té a 14té platy - co to je? Také shánění zakázek není zanedbatelné. Neseženu-li, nic nevydělám. Volno si můžu dopřát tehdy, když není práce a ne tehdy, když se to hodí mě. Byl tu názor, že když je to tak strašné, proč se nenecháte zaměstnat. Když je vám přes 50 let, tak vás nikdo nezaměstná, musíte se snažit sám, nebo být na podpoře - což mám dojem, že je cílem ČSSD - mohutné masy ovladatelných lidí. Dějiny jsou neúprosné - všude tam, kde se zlikviduje střední třída - následuje bída a zmar.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 6. 2006 9:28

Podnikám od roku 1992. Považuji se za živnostníka ne za podnikatele, nebo lépe řečeno podnikavce. Končně jsem dosáhl vrcholu kapitalismu: Vlastním výrobní prostředky a vykořisťuji Sám sebe, nebo mne vykořisťují zaměstnanci. Příjdou, nepříjdou, zaspí, nezaspí, vyrobí nevyrobí, je jim to úplně jedno. Letos mám opravdu touhu se vším seknout a jít na úřad práce.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 6. 2006 9:25 | Jana

Zkus si to a uvidíš!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 6. 2006 9:24 | Jirka

Ano, živnostník je (do jisté míry) pánem svého času. Ale pokud je řeč o zaplacení času mimo zaměstnání, tak živnostník nedostane nic za zameškanou dobu, vyjma almužny ve srovnání se zaměstnancem na nemocenskou a odpuštění pojistného, pokud marodí celý kalendářní měsíc. Nádherná ukázka byrokratické hlouposti, že? Když si dnes 2.6. zlomím nohu a budu uschopněn 30.7., v podstatě 2 měsíce v háji, ale žádný nárok na úlevy. A to je přitom asi jediný důvod, proč si spousta živnostníků jinak nepovinné nemocenské pojištění platí. Náhrada za nemoc za to nestojí, nehledě na to, že živnostníka marodit asi jen tak neuvidíte. Hodit se marod bez vážného důvodu může jen zaměstnanec. Živnostník to udělá jen v případě, že by jeho onemocnění bylo duševního charakteru.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 6. 2006 9:11

Jsem živnostníkem 8 let a osobně se domnívám že pokud člověk nemá kamarády na dobrých místech, tak vyžere vždy ty nejhorší a nejméně profitabilní zakázky. Vzhledem k tomu že jsem to opravdu pochopil až letos kdy mám 3 zaměstnance, malý obchod, se začíná židle po mnou vyloženě kymácet, opožděně platím sociálku i zdravotní, opožděně proplácím faktury, protože ty moje jsou taky pozdě propláceny, dá se skoro říci že žiju od faktury k faktuře. A nechci skončit jako dinosaurus, všichni víme jak dopadli. Začal jsem hledat řešení, kterí jsem našel poměrně brzy, je to něco co asi nemůže dělat každý ale myslím že každý kdo má logické myšlení a umí dobře hospodařit, má napůl vyhráno. Pokud někdo neví je to trading, jako nejlepši a nejschůdnější řešení se mi zdá FOREX, neboť většina firem poskytuje počítačové platformy s neomezenými demo účty aby si člověk opravdu vyzkoušel co to je, a opravdový účet založíte už s 300 dolary. Samozřejme nečekejte že hned budete vydělávat velký peníze. je třeba studovat, sledovat, chovat se racionálně, pročítat různé informace, nic pro závisláky a gamblery. Nechci zde uvádět odkazy na konkrétní stránky, k tomu máte vyhledavače, dobré je že díky skupinkám nadšenců je spousta webových stránek v češtine , takže tyto informace které jsou ve světě těžce placené, můžete najít naprosto zdarma, chce to jen hledat nové způsoby jak zůstat finančně nezávislý. Mě osobně se podařilo za týden zšestinásobit účet, ale taky jsem dokázal během dne o polovinu účtu přijít. Pokud někdo namítne že to je riziko, má pravdu, ale daleko větší riziko a ztrátu utrpíte pokud se rozhodnete založit firmu či otevřít obchod, jenže v tomhle případě jste zodpovědni jen sami za sebe, v případě obchodu či firmy je to na podřízených, zaměstnancích, mocenskými úřady státní garnitury, konkurenci a pod. Z mých zkušeností je trading povolání jako každé jiné, ale vím že mi zajistí finanční nezávislost. Navíc není potřeba žádné živnostenské listy, žádné povolení, stačí počítač, připojení k internetu, a 2 doklady totožnosti, a bankovní účet. A daně tak to sám ještě nevím, jedni tvrdí že je výdělek z FOREXU je od daní svobozen , jiní že se daní 10 procenty jako příjem z kapitálových trhů. Každopádně největší výhodou je že obchodovat lze odkudkoliv. Zatím to zkouším pouze jako přivýdělek, ale pokud vyhraje tyhle volby levice, tak končím s podnikaním a budu se tomu věnovat naplno.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 6. 2006 8:44 | comment

Tak to jsi trochu nepochopil. Bude to NAVZDORY CSSD - prestoze se snazila celou dobu sve vlady vytvorit co nejvic chudiny, nepodarilo se ji to dostatecne, a prestoze kradla lidem co mohla, dokazalo si tvrdou praci alespon neco vydelat dost lidi na to, aby se stali volici pravice.
Nebo mas snad pocit, ze politika KSCSSD (konfiskacni socialni pojisteni a svazujici socialni davky) vede ke zvysovani bohatstvi domacnosti? Ne, snazi se mu co nejefektivneji zabranit.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 6. 2006 8:11 | klm

Takže pokud náhdou vyhraje volby ODS, bude to zásluhou ČSSD? Bože , jak já miluju tuhle pravicovou LOGIKU :)
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 6. 2006 8:09 | jkl

Dějiny se neustále opakují. Drobní podnikatelé, drceni nadnárodním kapitálem v globální éře, kterému nemohou konkurovat, hledají viníka. A nalézají oporu v nacistických a fašistických názorech To je prostě historicky ověřený fakt. Jenom malá poznámka: nikdo, kdo se dal na podnikání nebyl masochista, dal se na to s představou slušného profitu a tomu odpovídající životní úrovně. Pokud se mu nedaří, může vždy přijmout dobře placené místo zaměstnance.Získá ho snadno, všude rádi přijmou do svého týmu poctivého a zkušeného odborníka....
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 6. 2006 8:00 | k

Život živnostníků je opravdu otřesný! Snad to ještě 48 hodin vydrží a pak už budou mít ráj na zemi!
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 6. 2006 23:40 | Kolcovi

Jestliže budu nezaměstnaná, vedená na pracovním úřadě, tak tomu státu nedám ani korunu. Podnikám sama za sebe a pokud to čssd myslí vážně s takovýma zbytečnýma kravinama, jako reg. pokladny, zvyšování soc. a zdravot. pojištění a pod. , tak mě moje živnost neuživí a půjdu na pracovní úřad. Lepší je rozhodně mít živnostníka, o kterého se stát nemusí starat a ještě od něho něco dostane, než nezaměstnaného, který státu nedá nic, na soc. a zdravotním neplatí nic a ještě mu platí podporu a socku! Prosím volte čssd a sejdeme se na pracáku všichni. Doufám ve zdravý rozum!!!!!!!!!!!!!!! (já jenom, že dělat a nemít nic jisté, je velká odvaha, tak je fakt blbé tyto chudáky ještě buzerovat, pohodlnější je brečet na pracáku a neriskovat)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 6. 2006 23:29 | jezevec

Překlep a hrubka je poněkud rozdíl, nicht wahr? Jen to posiluje můj dojem, že kdo nedokáže napsat ani jednu souvislou větu bez gramatických chyb, skončí ve státní správě. Podle toho to pak taky vypadá. Ale vás asi rajcuje to čÝst.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 6. 2006 23:24 | jezevec

Problém je že naše socialistická vláda posuzuje "připodnikávatele" co by si chtěli legálně přivydělat k zaměstníní (důchodu, mateřské) stejně jako firmy o dvaceti zaměstnancích s několikamilionovým obratem. Já bych spíš sledoval trend, kolik lidí ŽL odevzdává a ruší, než počty. Jinak obecně vzato neexistuje důvod, proč by třeba i každý měl pár živností, nebo jo?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 6. 2006 21:59 | JirkaNepřihlášený

Máš tam dole Reflex 44/2005, ale bylo by asi férovější napsat, že autorem je Pavel Kohout. Ráno sem si na ten článek též vzpoměl a hledal odkaz, čas nedovolil. P.K. má zajímavé úhly pohledu. Najdou se pod heslem Kohout v Google. Přeju pevnou ruku u voleb.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Ludmila Müllerová

politička

Marek Dospiva

podnikatel, Penta

Ludmila Müllerová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Marek Dospiva
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services