Zemětřesení v systému dávek sociální péče: příspěvek na živobytí

V lednu příštího roku nahradí stávající dávky sociální potřebnosti nově představené dávky pomoci v hmotné nouzi. Jednou z nich bude tzv. příspěvek na živobytí. Podle čeho se výše této částky bude počítat a komu na ni vznikne nárok? Týká se jak dětí tak dospělých, zaměstnaných i nezaměstnaných. Nárok na něj budou mít např. i oběti živelních pohrom či děti ze sociálně slabých rodin, na něž rodič neplatí výživné.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 8. 2006 16:51, iva

Je to maras. Ještě že nic nepobírám.

+97
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

31. 5. 2006 13:59, reznickova

No nevím, u nás přece nemůže nic fungovat dokonale - myslím zákon, český člověk vždycky najde cestičku, jak jej obejít a něco vyzískat.

-8
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 12 komentářů)

22. 12. 2011 14:00 | lenka

Nechápu, proč si tak "vzdělaná žena" (ta gramatika!) pořizuje dítě, když jak sama píše, nikdy nepracovala a žije pouze ze sociálních dávek!!! Normálně a zodpovědně uvažující člověk přece nepřivede na svět človíčka, pro kterého nemá ani na základní potřeby!!! A koho jiného než matku by mělo zajímat, "kde skončí a z čeho bude žít" Mladá paní, budete muset asi něco pro sebe a pro to nebohé dítě začít dělat Vy sama - jako to dělají a vždycky dělaly všechny slušné ženy a matky!Jen Vy jste zodpovědná za sebe a Vaše dítě - ne stát!
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 10. 2009 18:05

Jsem budoucí svobodná matka,která nemá kde bydlet a díky těhotenství nemůže chodit do práce.Sociální odbor,který mi vyplácel příspěvek na živobytí, (mimochodem úplně směšnou částku se kterou se prostě slušně vyjít nedá),mi odmítl nadále vyplácet výše uvedenou dávku,na základě nedostačujících důkazů že bydlím v podnájmu a že nemám na uvedeném působyšti trvalé bydliště...A nikoho nezajímá kde skončím ani z čeho budu žít...Tak mi teda řekněte sakra,proč nám slibovaly že se o občany postarají a že vpřípadě nouzy pomohou?Nejsem žádný otrhaný bezdomovec,ale žena se slušným vzděláním,která se ocitla nečekaně v nouzy.Ti pitomci mi poradily,abych ve svých sedma dvaceti letech žalovala rodiče,(kterí jsou již po smrti),že se o mě nejsou schopni postarat když potřebuju...TAK JE TO NORMÁLNÍ????Na podporu v nezaměstnanosti také nemám nárok,jelikož jsem do nedávna byla studentem na vysoké škole a tudíš nemám odpracovaný rok!!!Prostě ČR je tak zasr...... stát že to až bolí.Stát má dluhy a doplácíme na to my....KDE JE TA SPRAVEDLNOST???
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 10. 2007 12:59

Dobrý den, nejen příspěvek na živobytí, ale celá tato sociální síť je nepřehledná a zbytečně komplikovaná. A to se říká o Němcích, že jsou byrokrati. Ovšem na naše poslance nemají a dlouho mít nebudou. Zajímavé je, že pokud se jedná o jejich výhody a zvýšení příjmů, jde to naprosto jednoduše. Člověk, který chodí na sociálku žádat o příspěvky si připadá jako žebrák, a to doslova. Úředník mu ze své vůle nic nenabídne, takže pokud neví na co má nárok, má smůlu. Stalo se mi, že při stejných příjmech a nákladech mi různé úřednice přiznaly různou výši sociálních příspěvků, takže je vidět, že sami úředníci v tom mají zmatek. Systém dokládání nákladů na bydlení a vůbec tyto žádosti jsou ponižující, ale co má dělat člověk jako já, když jsem plně invalidní, po operaci mě opustila žena, takže jsem rozvedený a ještě mám v péči 15 ti letou dceru? Nemám možnost se na tyto almužny vykašlat a hodit jim je do obličeje, musím chodit každé tři měsíce žebrat a čekat, jak se úřednice vyspala a kolik mi přizná. Je to hnus! Nemůžu si pomoct, ale pokud bych byl zdravý, v této zemi bych nebyl ani minutu navíc. Stydím se za to, co jsme dopustili a kam to všechno došlo.
+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 6. 2007 14:28

Je to hrůza především neznalost zákona úředníku, kteří to vyřizují. Od ledna máme podanou žádost o příspěvek v hmotné nouzi, došlo to už tak daleko že jsme využili i obnovy řízení a stejně zrovna dnes co přišlo rozhodnutí o zamítnutí jsme se musela dát do smíchu . Pracovníci co to vyřizují o tom ví kulové a nejhorší je ještě to, že právník městského úřadu se pod to podepíše. Což svědčí IQ nula.
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 3. 2007 9:48

Je to velice zajímavé , jsem samoživitelkou, syn studuje a dcera, která bez praxe a známostí nemůže víc než rok najít místo, má vystudovanou VOŠ obor finance a daně, je doma, ale začala dálkově studovat bakaláře, aby nezakrněla, každý měsíc chodí na různá výběrová řízení. Podle nového zákona je můj příjem 12.000,- měsíčně plus výživné 1500,- pro nás tři hodně, protože naše životní minimum je podle zákona 7.730,- nebo tak nějak no a s těmi penězi ho vysoce překračuji. Že musím platit každý měsíc za byt 5.600,- a kluk chodí do školy mimo bydliště, zaplatím mu ubytování, nějakou korunu mu musíte dát na jídlo, a můžu se jít pást. O dceřině škole, která je taky mimo naše bydliště ani nepíšu. Podle zákona přesně vychází, že v 3- členné rodině, když jeden má minimální mzdu a ostatní jsou nezaměstnaní (nebo jsou to děti), už nemají nárok na příspěvek na živobytí. protože zhruba výše minimální mzdy vychází jako životní mimimum. Všem ve státních institucích, těm "chytrým babám", které nejen, že nesplňují vzdělání na svých místech, ale s obyčejnými lidmi neumí mluvit, přeji z celého srdce, ať si zkusí být bez peněz a být nezaměstnané.
+80
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 3. 2007 16:16

s novým systemem nesouhlasím!!!posuzují se všichni členové rodiny,což je pitomost!skoro každemu koho znam socialka nic nepřiznala,protože žije u rodičů...myslí si snad,že rodiče děti teda uživí?naopak!nikdo asi nevidí,že děti také přispívali rodičům ze státní podpory,ja například dávala rodičům 2000,-.co jimdam ted?jsou zadlužený,z obou výplat jim nezbyde skoro nic,ty 2000,- ode mne jim dost pomáhaly,ale to lide na socialce nevidí!ted jsem v jinem stavu,nedostavam od přítele výživne a ani nedostavam sociálku,protože již od začátku února lítame po úřadech s papírama kvuli novím žádostem o živobytí!!tedy pardon,nelítam já ,ale moje mamka!!tak je to vymyšlené!!!!
+35
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 8. 2006 16:51 | iva

Je to maras. Ještě že nic nepobírám.
+97
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 7. 2006 23:37 | Jana

Ze sociálních dávek jsem nějakou dobu žila,protože jsem pečovala o nemocné dítě, takže současný systém dávek, včetně příspěvku na výživu dítěte, jednorázových dávek i dorovnání doživotního minima znám. Nový zákon se mi moc nelíbí, možná to bude bič na dospělé, časově nezávislé, kteří nepracují. Ale určitě velmi znepříjemní život matkám, které vychovávají děti samy a třeba ani nedostávají výživné. Je to můj případ a po přečtení nového zákona přesně vidím, co všechno se zhorší. Určitě zákon nepovažuji za přínos.
+47
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 6. 2006 4:23 | JaM

"V případě poskytnutí příspěvku na živobytí na dítě, kterému rodič déle než 3 měsíce neplatí výživné stanovené soudem, je z celkové částky příspěvku vyčleněna část, která toto výživné nahrazuje. Ta je pak zpětně vymáhána po neplatícím rodiči." Nebylo by lepší zrychlit a zefektivnit činnost soudů, které to mají na starosti? Znám z vlastní zkušenosti: exekuce trvá již 4.!! rok a je v nedohlednu. Než soudy a exekutoři dokonají své dílo, jednak a) nemusí být co exekuovat, b) dítě vyroste a c) rupne mi v kouli, pořídím si samopal a soudy nebudou :-)
+24
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 6. 2006 18:30 | odpůrce

Můj názor je takový ,že takto složitý systém mohl vymyslet pouze ten,kdo v životě žádnou hmotnou nouzi neměl a tudíž nikdy o žádnou dávku nenusel žebrat nebo ji naopak takto složitě vypočítávat
+53
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 5. 2006 21:49 | taky skeptik

No jo a všechno pude z našich daní..
+23
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 5. 2006 13:59 | skeptik

No nevím, u nás přece nemůže nic fungovat dokonale - myslím zákon, český člověk vždycky najde cestičku, jak jej obejít a něco vyzískat.
-8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Marek Dospiva

podnikatel, Penta

Martin Kuba

politik

Marek Dospiva
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 3 duelů
×
Martin Kuba
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services