Zemětřesení v systému dávek sociální péče: životní a existenční minimum

Podle nového zákona se od ledna 2007 bude rozlišovat životní a existenční minimum. Úprava mění výši životního minima, společně posuzované skupiny osob a z výpočtu vyjímá složku na bydlení, pro které zavádí jiný systém dávek sociální péče. Jak jsme ale spočítali, ve většině případů nedojde ke snížení životního minima, jak bylo avizováno, ale naopak k jeho mírnému zvýšení.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 9. 2007 21:47, mn

lpk

+76
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 10. 2007 8:48, Renata

Já nestačim zírat !!!!!!Jsem samoživitelka se 4-mi dětma ve věku 13,4,2 a 1 rok.Dcera navštěvuje základní školu,druhá dcera MŠ..Bude se upravovat příjem rodičovského příspěvku podle toho,do kolika let dítěte bude matka s dítětem doma..Hranice na vyšší příjem RP je do dvou let s dítětem doma.atd...Může mi někdo říct,kam jako dám hlídat své dvouleté dítě,když nastoupím do práce (pokud teda nějakou práci najdu v téhle době,kdy nezaměstanost je vysoká..),,nemám nikoho kdo by mi pohlídal,matka pracuje na směny jako výpravčí a jiné členy rodiny bohužel už nemám...Mateřská škola přijímá děti od 3 let a to ještě jen od 7-12 hodin.Na celodenní školku má nárok až dítě ve věku 4 let.Předpokládám,že do práce si sebou dítě moct vzít nebudu.Všechno se zdražuje,ale příjmy snižují.Lidé co mají nárok na příjem jako takový budou chudáci,ti co se doma válí a pořád se jim to vyplatí se ostatním smějou.Je mi zle z lidí,kteří si sedí na prdeli ve vládě jen zvedají ruce,chrápou při jednáních,užívají si dovolených za naše peníze atd.. atd.. mohla bych pokračovat donekonečna a to asi každý z nás...Myslíte,že peníze,které plánují poslanci těchto návrhů půjdou tam kam by měly jít???tak tomu nevěřim ani já.Přibyde sebevražd,krádeží,vyl upování bank,stoupne kriminalita a oni jen budou sedět a zvedat ruce.. ať si někdo z nich zkusí žít tak jak žije většina z nás.Asi by se nestačili divit.Asi se vrátí doba pěstování zvířat,zeleniny,ovoce ,,, pečení chleba doma a lidé budou chodit pěšky do města z vesnic,protože nebudou mít ani na dopravu,která se také zvyšuje...Ale co vždyť jsme jenom lidi ne??..... poslanců se tato reforma týkat nebude,ti nemají starosti jestli koupit to či ono,co dřív zaplatit atd..atd,,tak proč by se zamýšlely nad následky svých rozhodnutí..Proč neudělají změny jen u těch,kteří opravdu těch dávek jen k využívají??to by asi ušetřili míň než mají v plánu....Prý stát pro rodinu .. .... hmmm spíš rodina pro stát to je motto české republiky!!!!

-6
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 70 komentářů)

15. 11. 2006 10:12 | Veronika Nosková

Vážená paní Řezníčková, ve Vašem článku máte uvedené nepřesné údaje, na které bych ráda upozornila. V modelovém příkladu, na kterém demonstrujete skutečnost, že nové životní minimum (částka na osobní potřeby) se zvýší, mají být následující údaje: stávající ŽM: otec 1750, matka 1750, dítě 13 let 2530, dítě 9 let 2310 = 8340 Kč. Nové ŽM: otec 2880, matka 2600, dítě 13 let 1960, dítě 9 let 1960 = 9400 Kč, ne 9130 Kč. Z uvedeného vyplývá, že tato rodina by si polepšila celkem o 1060 Kč!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 11. 2006 9:16 | bela

dobrý den,já si myslím, že tam nahoře nemají vúbec tušení, co všechno rodina obnáší většinou již mají velké děti, nebo děti nemají, třeba by bylo dobré, aby si to někdo z nich vyzkoušel a bydlel aspoň měsíc v takové rodině a poznal jak to chodí.S tím, že je mnoho lemplů, kterým se nechce dělat, souhlasím.Ale je třeba ukázat hlavně mladým rodinám s dětmi, že se mají kam obrátit ,kde jim v tíživé situaci pomůžou a to se většinou neděje.Když přijdou na úřad, tam sedí mladá slečna,která děti viděla prozatím jen z rychlíku a chová se nadřazeně jako kdyby ty peníze dávala ze svého.A jak správně napsal ten pán,že ty peníze stát vybral od nás lidí, tady dole.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 10. 2006 15:54 | murjel

Chtěla bych se zeptat sedaktorky, která článek psala, zda souhlasí jako žena s tím, že je u muže uvedena vyšší částka, než u muže. Všeobecně je i dnes známo, že žena, která je zaměstnána má tzv. dvě zaměstnání: jedno doma a jedno, za které je placena. Primárně je ale pořád počítán muž za hlacu rodiny a proto má i v článku uvedenu vyšší částku na životní potřeby? To je ale diskriminace, ještě že nedělí děti na dcery a syny. To by pak byl asi obdobný problém jako v Indii. Každopádně je vidět, že ČSSD s komanči prosadili zákon, který opět zvýhodní nepracující a lemply na úkor těch, kteří sice pracují, ale jsou rádi že mají práci a tak pracují i za velmi nízké mzdy.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 9. 2006 10:18

Dobrý den, jen malou připomínku, pokud se jedná o součet částek životního minima ve vašem příkladu, máte tam malou početní chybu 2880+2600+1960+1960=9400 a ne vámi uváděných 9130.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 7. 2006 19:54 | Nikol Urbanová

nevím co všichni mají mě je stejne všecko jedno takže hlasuji pro družstvo které hlasuje že anol!!!!tak ju???papa a držím palce!!
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 7. 2006 10:49 | Julie

Sňatek může být cesta k sociální dávce pro nepracující. Reaguji na diskuse o tom, co mají rodiče dělat se zletilým nepracujícím dítětem, které by měli podle nového zákona živit. Ožeňte nebo provdejte toto dítě za sousedovo, také nepracující. Uleví se vám i sousedům. Nový nepracující manželský pár se bude počítat jako manželé a dostanou téměř 5 500 kč. Jako dva svobodní jednotlivci by nedostali nic. Aspoň to tak vyplývá z tohoto článku.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 7. 2006 23:19 | hanka

Nám to životní minimum vyjde také hůř. Žiji sama se 2 dětmi ve věku 10 a 13 let. Dřívější životní minimum by vyšlo 7020 Kč, nové nám vyjde 6800 Kč. Považuji za špatné, že byla sjednocenakategorie dětí 6 - 15 let. Dřívější rozdělení podle mých zkušeností více odpovídalo potřebám dětí. Šestileté děti toho moc nepotřebovaly, teď sní asi10xvíc a víc dám i za oblečení a také za dojíždění do školy a školní potřeby . Myslím, že dospělý potřebuje méně peněz, než třeba to 14ti leté dítě.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 5. 2006 16:53 | Jarmila

U nás zase zaměstnavatel poslat právě přijímanou holčinu na gynekologii s tím, že chce potvrzení, že není těhotná. Nějak nechápal., že do toho, zda je těhotná, mu vůbec nic není. Dívčina donesla potvrzení o tom, že je zcela zdravá. Vlk se nažral, koza zůstala celá. Fakt je, že ženy jsou kvůli možnému mateřství diskriminovány, a je jedno, zda chtějí dítě dřív nebo jeho narození odkládají. Asi by to chtělo nějakou formu daňové úlevy, prostě aby se zaměstnavatelům vyplatilo ženy zaměstnávat. Nemusíme peníze daňových poplatníků strkat jen do budování národního fotbalového stadionu, tedy do hobby silnější poloviny lidstva.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 5. 2006 14:45 | Jana

Až na to, že když jdu na pohovor, potenciální zaměstnavatel neví, zda budu nemocná či ne - ale že jsem žena či muž, není těžké rozeznat na první pohled. Když vyhodím člověka, co hodně marodí, je důvod v tomto konkrétním člověku. Když ale nezaměstnám ženu jenom proto, že ženy obvykle chodí na mateřskou, je to předsudek. Je těžké prokázat kvaity, když k tomu nedostanete příležitost... Jinak souhlas.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 5. 2006 14:11 | Jamako

Vite, z racionalniho hlediska se jim ani nedivim, ale nesmi to presahnout mez. Ono se to netyka jen zen, staci byt casteji nemocny. Pokud se to zamestnavateli nevyplati, tak proc by je najimal? Neni to eticke, ale ryze prakticke. Z pohledu zamestnavatele je to preci jen riziko, ktere musi kompenzovat necim jinym - napr. vyraznym pracovnim nasazenim, atd.. Z pohledu zamestnance (zamestnankyne) je to neprijemne.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 5. 2006 10:24 | Jana

Zapomnela jsem se podepsat - tak at vite, od koho ten prispevek je...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 5. 2006 10:23

Milý Jamako, vcelku s tebou souhlasím. Až na jedno: na ženu, která nechce nebo v budoucnu nebude chtít jít na mateřskou (buď nechce nebo nemůže mít děti, nebo na mateřskou půjde její partner), se stejně automaticky pohlíží s určitou úrovní podezřelosti, že to časem jednou stejně udělá. Takže žena s úmyslem dělat kariéru a "odvrhnout" rodinu, jak ty říkáš, stejně musí překonávat spoustu společenských klišé a přežitků. Řekla bych asi něco jako pracovitý a poctivý Rom... Takže spousta zaměstnavatelů pokud má na výběr mezi mužem a profesně o něco lepší ženou, rozhodnou se pro muže. Ne že by ženě dali menší plat, ale vůbec ji na dané místo nepřijmou. Není to moje osobní zkušenost (jsme nadnárodní firma s rozumným vedením), ale třeba z vyprávění o firmě, kde pracuje můj otec - ženy berou pouze na pozice (snadno nahraditelných) sekretářek, na odborné práce jen muže.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 5. 2006 9:40 | Jamako

Myslim, nezbyva nez souhlasit z nazorem (vystiznym) uvedenym nize nickem Jarmilou. Zena na materske se sice nadre taky hodne, ale presne jak je uvedeno, "dre" pro rodinu. "Nedre" pro spolecnost - pro spolecnost "drou" s manzelem jako rodina (viz. zase prispevek - muz nosi penize, zeny vychovava. Nebo naopak, pak ale chlap ma mensi penize nez zenska). Proto s manzelem dostavaji prispevky jako rodina, ne jako jednotlivci.
Co se tyka platu zenskych a muzu - at jsou placeni stejne, jen se nesmi zapominat na jednu vec - zenska na materske odborne neroste, proto ma a musi mit nizsi plat, trebaze dela zasluznou cinnost pro domacnost. Zenska, ktera se zameri na karieru a rodinu "odvrhne" pak roste stejne jako chlapi a neverim tomu, ze nema stejny plat jako muzi nebo vyssi.
Ad poznamka pleteni si lidskych bytosti s kurnikem - k tomuhle me vyprovokoval Vas prispevek - resit, zda je v nejakem umele vytvorenem zebricku muz umisten pred zenu a domahat se kvuli tomu vyrovnani zebricku, mi prijde absurdni. Presne tohle jsou veci, kvuli kterym povazuji feministky za zastydle pubertacky ktere nemaji co na praci, nez vymyslet problemy, kde nejsou. S rozumnymi zenami se da diskutovat, feministku jsem takovou jeste nepotkal.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 5. 2006 16:56 | Jarmila

Matky na mateřské dovolené skutečně pracují dost (ale zas podstatně méně než naše matky někdy v 50. letech), ale má to problém: pracují pro rodinu, tudíž bezplatně. Jenže jinak se to udělat nedá. Dotaženo do důsledku by to znamenalo, že muž donese domů výplatu, z ní zaplatí ženě vaření, úklid a vyprání košile, ona zas zaplatí jemu připevnění garnýží do okna, umytí auta a celodenní výlet s rodinou do ZOO, k tomu by přišel stát a natáhnul pazouru pro daně. Potíž je v tom, že muž má možnost si postupně vydělávat na důchod (když zrušili základní vojenskou službu, za komančů na tom byli oba skoro stejně). jenže jak to řešit? Stát přece nebude platit za mou privátní práci pro rodinu, to je hovadina. Takže zbývá jediné - pěkně se o domácí práci podle možností podělit. Dneska vařím večeři já, ty vyluxuješ. Zítra chceš jít s klukem na fotbal, já teda taky uvařím, ale pozítří vy s klukem uvaříte a utřete prach a já si půjdu zaplavat.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 5. 2006 16:26 | Roman

Co je to peníze od státu? Nesmíte zapomínat, že aby Váš syn dostal něco od státu, někdo jiný ty peníze státu musí odvést na daních ze svého výdělku (nebo nákupu, pokud jde o nepřímou daň). Takže si taky myslím, že pokud je synovi 25 let, měl by se snažit pracovat a pokud o práci přijde, tak si najít něco jiného a nečekat jenom na to, co "spadne" ze státu.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 5. 2006 15:14

Ano. je to tak. Beru to zpět.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 5. 2006 15:13

Takový příklad možného zdůvodnění, který vy uvádíte, je dost na vodě - matky na mateřské "dovolené" mnohdy pracují mnohem víc, než kdyby byly v zaměstnání, to by vám nejedna potvrdila. Za to, že se jejich práce nepočítá, skutečně nemohou. Mohla bych Vám oplatit, zase jeden, který si lidské bytosti plete s kurníkem, ale abyste si tedy lidi chlapy nepletl s kohouty a ženy se slepicemi - víte, ono je to v praxi jiné než na papíře: Znám rodinu, kde syn se stal třetí osobou, a dle toho je příbuznými i posuzován: Má se zato, že by měl přispívat na splečné vybavení domácnosti rovnou měrou, a že se na něho doplácí , a to jenom proto, že je třetí osobou - a není mu to příjemné. Jak tady čtu, ozvete se možná "Co je to za chlapa, že si nedovede vydělat" - no,chlap je to takový, že ne vlastní vinou ztratil zaměstnání, od stařičké matky se stěhovat nechce, protože mu to nedá cit, vzdělání nemá - a tak i přes veškerou svou usilovnou snahu v regionu s vysokou nezaměstnaností práci nenalézá. Stačí jen, když řekne, kolik je mu let... Otázkou je, zda kritérium věku být musí, zda není možné nechat na domluvě dospělých příbuzných, jak si pořadí stanoví sami. Věk tu přece nehraje roli, stejně tak jako např. u dvojčat.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 5. 2006 11:15 | Jamako

Spravne vystizeno, spatne napsano - chlap nemuze mit deti = neporodi . Muj kamarad byl na materske misto manzelky, protoze mela vetsi plat.
Me prijde stupidni se zaobirat tim, jestli je v nejakem zebricku chlap vyjmenovany pred zenskou apod. Dulezite je, kolik dostane rodina.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 5. 2006 10:39 | Anina

Dostala jste aspoň něco, my jsme jedno období nedostávali rodinné přídavky proto, že průměrný příjem přesahoval o 0,67 korun předepsaný limit a nezapomněli nám sdělit, že nic nedají doporučenkou s modrým pruhem. Hlavně zdraví.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 5. 2006 8:17 | Jarmila

Chlap nemůže mít děti? Snad nemůže je porodit a kojit. Jinak je mít může a drtivá většina chlapů je i má. Mimochodem, znala jsem i pár chlapů, co byli s dětmi doma v době nemoci, protože manželka měla vyšší plat, tudíž se rodině vyplácelo, aby doma zůstával muž. Pravda, bylo jich málo, ale byli.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Karel Schwarzenberg

politik

Martin Pomothy

podnikatel, ČSFD.cz

Karel Schwarzenberg
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Martin Pomothy
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services