Ekonomika s nohou na plynu, nezaměstnanost ovšem neklesá. Jak to?

Mnozí z nás si jistě kladou otázku, jak je možné, že nezaměstnanost klesla jen o 0,5 %, když ekonomika zažívá zlaté časy a roste o 6 % ročně. Kde je problém? Svoji roli jistě hraje zaměstnávání cizinců, to vzrostlo o 26 %. Jádro pudla ale podle ekonomů ČS tkví ve štědrosti záchranné sítě a ve vysokém podílu daní na nákladech na práci. Mnohým se totiž stále nevyplatí pracovat. Podívejme se na analýzu.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 4. 2006 19:28, jenda1

Jen by mě zajímalo, jak jste přišel na to, že živnostníci mají menší produktivitu práce. Sám tu píšete, že automobilka v Kolíně zaměstnává 3000 lidí. V tom případě nás všechny vytvoření jednoho takového pracovního místa stojí neuvěřitelně velké peníze (díky pobídkám). Pokud by se zlevnila cena práce menším zdaněním, tak ti živnostníci, malé a střední firmy vytvoří pracovních míst daleko více. To vážený pane není drápání se ke korytům, ale kupecké počty, které právník na místě ministra financí zřejmě neovládá. Když už jsme u těch koryt, kolik peněz asi skončilo v kapsách socdemáckých šibalů od představitelů automobilky Hyundai.

Zobrazit celé vlákno

+64
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 4. 2006 8:11, Jahoda Frantisek

Jaký je hrubý národní produkt Irska? A jak si stojí v poměru k hrubému domácímu produktu? A proč se přesto mluví o irském ekonomickém zázraku?

Zobrazit celé vlákno

-21
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 26 komentářů)

27. 4. 2006 10:55

Tak především, ekonomika neroste 6% tempem. Kdo si dá tu práci a nastuduje metodiku výpočtu deflátoru HDP, zjistí s úžasem, že rostoucí ceny dovozů (zejména ropy) zvyšují hodnotu HDP, protože exporty se "deflují" podle exportního cenového indexu a importy podle svého cenového indexu. Výsledkem je, že zhoršování směnných relací zahraničního obchodu vede k optickému navýšení HDP.
Ve skutečnosti rostlo HDP tempem někde kolem 4 %, což odpovídá i nárůstu reálných příjmů obyvatelstva. Těch slavných šest procent je jen virtuální realita vytvořená metodickými zvláštnostmi výpočtu deflátoru.
Pak tu máme rozdíl mezi HDP a HNP. V roce 2006 byly repatriovány dividendy zahraničním investorům v celkové hodnotě asi 60 miliard, jestli mě paměť moc neklame. To máme 2 % HDP. Pro životní úroveň a zaměstnanost je ovšem důležitější hrubý národní produkt, HNP, který je kupodivu mnohem méně často publikovaný. Jeho růst je nutné od repatriace dividend zahraničních společností očistit.
Takže to shrňme: - oficiálně vykázaný růst HDP za rok 2005 = 6 % - růst HDP s realistickým deflátorem = cca 4 % - růst HNP = cca 2 %
Takže sorry, ale ekonomický zázrak se (zatím) nekoná.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 4. 2006 9:41 | Michal Kára

Nojo, ale zatimco Skoda je fabrika s vlastnim vyvojem, spoustu dilu dela vlastnimi silami atp., tak TPCA je prakticky jen montovna. Pocet zamestnancu neni sam o sobe vypovidajici o efektivite, protoze lide co tohle delaji pro TPCA nejsou jejimi zamestnanci.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 4. 2006 9:15 | Jan Jakubec

Na růstu HDP se výraznou měrou podílí export a v tom je u nás díky investičním pobídkám kámen úrazu. Jestliže zvýhodňujeme několik velkých investorů(díky kterým roste právě export) na úkor malých a středních firem, které naopak zatěžujeme velkou byrokracií, vysokými odvody a daněmi, tak nezaměstnanost výrazně klesat nebude. Snížení nezaměstnanosti nastane, pokud budou pracovní místa tvořit malé a střední firmy.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 4. 2006 8:05 | klm

Odpověď je jednoduchá: růst produktivity. Např. Škoda-auto produkuje cca 500000 vozů ročně a zaměstnává cca 15000 zaměstnanců. TPCA vyrábí 300000 vozů a zaměstnává cca 3000 zaměstnanců. Viníkem je vysoký růst produktivity práce ( a neodpovídající růst mezd) a ne vysoké náklady na pracovní sílu (jsou 5x nižší než je průměr EU při jen o málo nižší průměrné produktivitě!!). Autore je zřejmě ekonomický "expert" ODS a článek není nic jiného než trapná předvolební agitace ODS.Směšné.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 4. 2006 6:38 | Fredy

Této pravdivé analýze chybí ještě podrobný rozbor dvou dalších doprovodných faktorů, které podtrhují špatnou situaci v zaměstnanosti a tím i špatné vizitky osmileté vlády ČSSD.
1)) Výplata minimální mzdy a ostatní tzv. „na ruku“. To na ruku znamená buď ze zisku po zdanění, což zaměstnavatele vyjde levněji, než součet odvodů (daň, sociální a zdravotní poj. pojištění odpovědnosti.). Další výhodou zaměstnavatele a nevýhodou zaměstnance je nižší základ pro nemocenskou, dovolenou a další pracovní volna. Nehledě na to, že takový zaměstnanec nemůže vlastně prokázat skutečný příjem, což je problém třeba když si bere nějaký úvěr. V některých případech, spíše u menších zaměstnavatelů, se doplněk mzdy tzv. „na ruku“ přežene skrz nákladovou složku.
2)) Švarc – systém. Dlouhodobý problém vlád ČSSD, které jej různě zakazují, pak zákazy opravují a vysvětlují, ale hlavně neřeší podstatu. Ve svém okolí pozorují čím dál větší nárůst tohoto jednoduchého systému obejití vysoké ceny práce. Právě z přihlédnutím k tomuto zajímavému systému chápu, že i v dnešní (účetně, daňově a byrokraticky) složité době přibývá nových OSVČ. Kolik procent z nich jsou právě adepti Švarc-systému?
Poslední dobou se objevil ještě další „úhybný manévr“ některých zaměstnavatelů a to je práce na kratší úvazek. Tudíž nižší minimální mzda, ale ti lidé to kupodivu nestíhají a tak pracují vlastně plných 8 hodin. Ve smlouvě a v dohodě o mzdě mají třeba 7 hodin.
Osobně odhaduji, že v případě nevyužívání výše uvedených faktorů, by se skutečná nezaměstnanost pohybovala někde mezi 12 až 15%. O to více by u nás pracovalo cizinců.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 4. 2006 3:04 | pk

tento clanek by si melo precist trio Paroubek, Skromach a Sobotka
tim ze zvysuji dlouhodobou nezamestnanost pachaji zlocin na obcanech CR, odebiraji lidem nadeji a uctu k sobe.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Dalibor Dědek

podnikatel

Jan Mládek

politik

Dalibor Dědek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Jan Mládek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services