Dotovat práci, nebo nezaměstnané? Stát má jasno

Přes tisíc lidí získalo loni práci díky vládnímu programu podpory nových pracovních míst. Víte, že jeden nezaměstnaný stojí daňové poplatníky měsíčně 10 tisíc Kč? Zajímá vás, kolik stát přispívá na vytvoření jednoho pracovního místa, jaká je návratnost této investice a jak je počítána?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 4. 2006 15:37, Kateřina

On vás přejde humor, jestli Bursík prosadí tu svou ekologickou reformu. Tam jsou za stará auta takové pálky, že by za to bylo skoro nové auto :-)

Zobrazit celé vlákno

+35
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 4. 2006 9:33, okolojdoucí

Pokud si to dobře pamatuji, tak je to 0,50 Kč z každé kWh.

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 25 komentářů)

7. 4. 2006 12:05 | hnědka

Dotovat praci je stejny nesmysl jako dotovat nezamestnanost. Nejedna se totiz o dotaci, ale o pouhe prerozdeleni - a tim se zamestnanost zvysit proste neda.
Je treba odstranit PRICINU nezamestnanost, a nikoli resit dusledky. Tou pricinou je zakonik prace - zadna jina pricina nezamestnanosti neexistuje. Mel by se bud maximalne osekat nebo zrusit (coz je bohuzel tezko pruchodne). Pak bude vyresena i nezamestnanost.
Je treba si uvedomit, ze trh prace je trh jako kazdy jiny. Pokud by stat umele zvysil ceny televizi nad jejich trzni hodnotu, tak se proste neprodaji vsechny. Stejne tak, pokud bude lidi demotivovat je kupovat. No a s nezamestnanosti je to uplne stejne.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 4. 2006 11:44 | Fredy

Tady se píše 10 tisíc, jinde jsem četl 25 tisíc, tak nevím, která čísla platí.
Je tu jeden zásadní problém. Od prvopočátku se na to jde špatně. Všichni současní vládní politici a jejich odboroví soukmenovci cpou peníze do vytvoření "nových" pracovních míst, místo, aby řešili skutečný problém nezaměstnanosti. Kde jsou příčiny nezaměstnanosti? Znají je současní politici socdem? Obávám se, že nikoliv. Proč se nezeptají zaměstnavatelů? Většina zaměstnavatelů, hlavně malých a středních, ví velice dobře kde jsou ony příčiny. A žádné pobídky to nevyřeší. Jsou jen politickým zastíracím manévrem. Základní problémy se dají shrnout do pěti bodů:
1) Vysoká cena práce 2) Nerovné podmínky v podnikání 3) Obrovská byrokracie 4) Buzerace ze strany státních orgánů a odborů 5) Zákoník práce
Domnívám se, že většina vynaložených prostředků na vytvoření nových pracovních míst je sypání peněz tam, kde nejsou třeba a efekt je nulový.
Osobně mě zajímají jiná data, než prezentují politici. Konkrétně bych chtěl vědět, kolik z těch nově vytvořených pracovních míst obsadili lidé, kteří jinde nevytvořili těsně před tím další nezaměstnané místo? Nebo-li kolik z těch nových „zaměstnaneckých míst“ obsadili lidé, kteří byli na ÚP evidováni třeba 5 a více let? Že se nejedná jen o prosté přeběhlíky?
Zrovna tak mě zajímá, jakým způsobem se promítají pobídky investorům, v porovnání s přesunem pracovních míst. Konkrétně není žádným tajemstvím, že s příchodem nového investora do regionu, k němu přeběhnou lidé jinde doposud zaměstnaní. Jejich motivaci a snahu investorů chápu. Je lepší přeplatit kvalifikovanou pracovní sílu, než si ji složitě školit. Ti „přeběhlíci“samozřejmě chybí původním zaměstnavatelům. Jejich nedostatek je řešen pak dovozem pracovníků ze Slovenska a jiných zemí. Mnoho zaměstnanců je také přesunuto do sektoru zvaného švarc-systém. Další pracují na černo a přitom jsou v evidenci ÚP.
Tahle cesta nikam nevede.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 4. 2006 10:36 | jezevec

měl bych jiný návrh: 1) za každé vytvořené pracovní místo, které je nově vytvořeno a zaměstnavatel ho drží alespoň dva roky - dotace 100.000, splatná druhý rokem ve čtyřech splátkách po 25.000 splatno komukoliv kdo takové místo vytvoří, bez ohledu na objem přidružených investic, třeba i za jedno pracovní místo 2) zrušit veškeré investiční pobídky (dotace na jedno pracovní místo pro Philips nebo TPCA přesahuje 350.000 - a většinou se jedná jen o přestěhování zaměstnanců, nikolv vytvoření nových míst) 3) zrušit veškeré esotericky nebo jinak nenárokově přidělované dotace, rekvalifikační příspěvky a podobné nesmysly, včetně agendy s nimi spojené. Za těchto podmínek vytvoří malí podnikatelé trojnásobek pracovních míst za poloviční náklady. Akorát pro politiky nebude kam strčit svou odulou hubu před televizní kamery. Proto to nikdy neprojde.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 4. 2006 9:27 | Bob

Je hezké napsat, kolik stolí stát jeden nezaměstnaný, ale chtělo by k tomu také dodat, kolik stát vybere na daních formou tzv. "sociálního pojištění", které je m.j. určeno i pro podporu nezaměstnaných.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 4. 2006 8:53

Kdyby započítali mzdy těch úředníků kteří se tím zabývají, tak ta pracovní místa stojí mnohem více. Takováto podpora zaměstnaností je zbytečná, drahá a nesmyslná.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Tomáš Paclík

podnikatel, Viktoria Plzeň a Dočista

Zdeněk Jahoda

podnikatel, Emco

Tomáš Paclík
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Zdeněk Jahoda
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services