První pomoc pro případ ztráty peněženky

Přišli jste o peněženku a s ní také o platební karty, občanský a řidičský průkaz, legitimaci MHD či průkaz pojištěnce? Co honem dělat, kam zavolat, co musíte doložit, za jak dlouho dostanete novou kartu, doklady a kolik to všechno bude stát? Odpověď na tyto i další otázky najdete v našem článku.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 7. 2006 11:47, Lucie

V patek 7.7.06 mi v Tescu na Skalce ukradli veskere osobni veci. Byla jsem tam se svym malym synem nakupovat. Uz jen ta drzost okrast maminku s ditetem.
Dokonce vim, jak ten zlodej vypadal, byl to mlady kluk, kolem 13-14let, snedy, ale ne Rom.
Prisla jsem o VSECHNO. Vsechny doklady vcetne OP, ŘP, pojistovaci karty moje a meho syna, platebni i kreditni karty, hotovost 6000,-, ktere jsem mela z prace na sluzebni cestu, MHD legitimaci, novy mobil, diar s veskerymi kontakty, daty schuzek a atd., veskere klice - od bytu, sluzebniho auta, prace, cenný retizek z bileho zlata....nezustalo mi VUBEC NIC.
Stala jsem tam, za ruku syna a u sebe vubec nic. Pripadala jsem si absolutne naha.
Tesco mi ABSOLUTNE nepomohlo. Kdyz jsem popsala pachatele, rekli mi, ze asi vedi o koho jde. Na kamerovych zaznamech pry nic nenasli... nezavolali mi ani policii, to si musim pry vyridit sama. Na informacich mi kazdy telefon vytaceli, abych jim nahodou neprovolala a pani me porad upozornovala, ze musim kratce!
Nebyla jsem schopna si vzpomenout na jedine (!) telefonni cislo! Vsechno ulozene v mobilu..
Myslim, ze jsem toho v zivote prozila hodne. Ale NIKDY jsem necitila takovou bezmoc.
Nemoct se dostat do vlastniho bytu, strach, ze mi mezitim vykradou muj nove zarizeny, tezce vydreny byt, ze mi ukradnou auto, ktere bylo v Tescu na parkingu, ze muzou ke mne do prace, jelikoz jsem tam mela i zamestnaneckou kartu.
Nemoct nikomu zavolat, ani halir na telefon....
Neco tak strasneho jsem snad jeste neprozila.
Policie neprijela, nezajem, museli jsem se tam dovleknout s prckem sami.
I kdyz jsem rekla, ze muzu popsat pachatele, nezajimalo je to.
teprve dnes jedu vyrizovat doklady, proto doufam, ze zde uvedene udaje souhlasi a predem dekuji za tyto uverejnene rady, ktere mi moc pomohly.
K tomu vsemu jsem dnes rano zjistila, ze nez jsem stacila zablokovat platebni karty, vybrali mi ucet do minusu..
Nemusim asi vypisovat, co vsechno me tohle bude stat casu a hlavne penez. Blokace karet, vybrany ucet, novy mobil, nove doklady, zamky atd...
A jako matka zijici sama se svym ditetem si to trpce vychutnam, to mi verte.

VELKE DIKY, ze je par lidi, kteri mi pomahaji tuto situaci zvladnout vsemi moznymi zpusoby. Bez nich bych byla ztracena. Znovu jim dekuji i touto formou.

Lucie

+35
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 12. 2013 11:46, Jn

Kterej trotl to psal, takovou hovadinu, že "Při ztrátě či krádeži občanského průkazu se také co nejrychleji obraťte na policii" ... ztráty řeší pouze obecní úřad, nikoli policie. Pan pisálek by se měl kouknout do zákona o občanských průkazech a neplácat hovadiny. :-)

-13
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 13 komentářů)

11. 6. 2022 16:36 | Marek Richterv

Ztráta dokladů flek
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 3. 2022 19:57 | oli

Taky mě to hned napadlo,že je to podivné a paní tak trochu zavádí, kvůli dramatičnosti, ale možná se mýlím.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 3. 2022 19:55 | oli

A proč by se ztráta občanky neměla hlásit na policii? vždyť ji můžou zneužít k vyřízení půjčky či jinak.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 5. 2019 7:14 | bolak

Zajímalo by mě, jak ti mohli mohli vybrat účet do mínusu. Na internetu máš heslo, ke každý transakci potřebuješ mobil a certifikát v počítači, a na pobočce by poznali že to nejsi ty.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 7. 2017 21:58 | Indiana Jones

Docela dobrý web, který poradí, kam se obrátit a jak se zachovat v případě různých událostí, včetně ztráty například občanky, je www.kdevyridim.cz. Mají to tam hezky přehledně, pro každý region, pro každou obec - kam se obrátit a co dělat v případě různých událostí, včetně ztráty občanky. Člověk se tak hezky dozví, na který úřad se obrátit.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 6. 2017 13:32

We long 01731874
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 6. 2017 13:31 | 093680003

01731874
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 11. 2014 13:17 | klára lišková

Já Vám úplně rozumím,protože mě se stalo úplně přesně totéž v Albertu na Chodově. V ten moment jsem si myslela,že tam zkolabuju. Ale nejak jsem to přečkala a jen mě mrzí,že těm prodejcům je to všechno jedno.Tak Vás moc zdravím. K.Lišková
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 12. 2013 11:46 | Jn

Kterej trotl to psal, takovou hovadinu, že "Při ztrátě či krádeži občanského průkazu se také co nejrychleji obraťte na policii" ... ztráty řeší pouze obecní úřad, nikoli policie. Pan pisálek by se měl kouknout do zákona o občanských průkazech a neplácat hovadiny. :-)
-13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 9. 2013 15:52 | LADKA

internetova stranka ktera popisuje co delat kdyz vam ukradnou doklady a kde co stoji a ctenari ktere zde popisuji sve zkusenosti a na teto strance je reklama jak si vzit pujcku rycgle a on-line...................to mi prijde ze jste jak zlodeji vy tato stranka...jen at si svine nadelaji pujcky na chudaky lidi...hlavne ze vy budete vydelavat
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 7. 2006 11:47 | Lucie

V patek 7.7.06 mi v Tescu na Skalce ukradli veskere osobni veci. Byla jsem tam se svym malym synem nakupovat. Uz jen ta drzost okrast maminku s ditetem. Dokonce vim, jak ten zlodej vypadal, byl to mlady kluk, kolem 13-14let, snedy, ale ne Rom. Prisla jsem o VSECHNO. Vsechny doklady vcetne OP, ŘP, pojistovaci karty moje a meho syna, platebni i kreditni karty, hotovost 6000,-, ktere jsem mela z prace na sluzebni cestu, MHD legitimaci, novy mobil, diar s veskerymi kontakty, daty schuzek a atd., veskere klice - od bytu, sluzebniho auta, prace, cenný retizek z bileho zlata....nezustalo mi VUBEC NIC. Stala jsem tam, za ruku syna a u sebe vubec nic. Pripadala jsem si absolutne naha. Tesco mi ABSOLUTNE nepomohlo. Kdyz jsem popsala pachatele, rekli mi, ze asi vedi o koho jde. Na kamerovych zaznamech pry nic nenasli... nezavolali mi ani policii, to si musim pry vyridit sama. Na informacich mi kazdy telefon vytaceli, abych jim nahodou neprovolala a pani me porad upozornovala, ze musim kratce! Nebyla jsem schopna si vzpomenout na jedine (!) telefonni cislo! Vsechno ulozene v mobilu.. Myslim, ze jsem toho v zivote prozila hodne. Ale NIKDY jsem necitila takovou bezmoc. Nemoct se dostat do vlastniho bytu, strach, ze mi mezitim vykradou muj nove zarizeny, tezce vydreny byt, ze mi ukradnou auto, ktere bylo v Tescu na parkingu, ze muzou ke mne do prace, jelikoz jsem tam mela i zamestnaneckou kartu. Nemoct nikomu zavolat, ani halir na telefon.... Neco tak strasneho jsem snad jeste neprozila. Policie neprijela, nezajem, museli jsem se tam dovleknout s prckem sami. I kdyz jsem rekla, ze muzu popsat pachatele, nezajimalo je to. teprve dnes jedu vyrizovat doklady, proto doufam, ze zde uvedene udaje souhlasi a predem dekuji za tyto uverejnene rady, ktere mi moc pomohly. K tomu vsemu jsem dnes rano zjistila, ze nez jsem stacila zablokovat platebni karty, vybrali mi ucet do minusu.. Nemusim asi vypisovat, co vsechno me tohle bude stat casu a hlavne penez. Blokace karet, vybrany ucet, novy mobil, nove doklady, zamky atd... A jako matka zijici sama se svym ditetem si to trpce vychutnam, to mi verte.
VELKE DIKY, ze je par lidi, kteri mi pomahaji tuto situaci zvladnout vsemi moznymi zpusoby. Bez nich bych byla ztracena. Znovu jim dekuji i touto formou.
Lucie
+35
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 4. 2006 10:49 | Pavel

Musím potvrdit, že obnova dokladů probíhá za podmínek v článku uvedených. Nejednodušší bylo získat nový průkaz zdravotního pojištěnce u Vojenské zdrav. pojišťovny. Všude jinde to bylo náročné na čas a peníze. Všechny instituce jsou umístěny tam, kde se nedá parkovat (Brno) takže dvoudenní dovolená je minimum. Debetní kartu naštěstí u sebe nenosím a používám ji jen pro občasný výběr z bankomatu. Přišel jsem tedy jen o omezenou hotovost a ne o obsah celého konta jako můj známý, který krádež sice ihned nahlásil bance, ale do půlnoci mu v obchodech (bez PIN) vybrali téměř vše.Závěr: pokud nebudou čipovky (ne hybridy) použitelné výhradně po zadání PIN je pitomost nosit celé své konto u sebe.
-8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 4. 2006 21:26 | Čestmír Horák

Mohu v podstatě potvrdit tyto informace. Koncem března jsem byl v tramvaji okraden o peněženku. Stojí to krom pocitu bezmoci spoustu peněz za další vydání. Přišel jsem jen o peníze, peněženku, mé doklady byly vhozeny do poštovní schránky. Prý obvyklé u kapsářů. Ale to už jsem měl vše zablokováno. Blokace platebních karet jen potvrzuje chamtivost některých bank. U HVB banky jsem za kartu zaplatil za blokaci a vystavení nové 1800 Kč. I když se stará karta našla, odblokování neexistuje. Zde musím vyzdvihnout E-banku, po zablokování za 200 Kč, při vrácení karty jsem ji v pohodě zdarma odblokoval, a používám. Poučné srovnání. Doporučuji ověřený postup. Ihned zablokovat občanku na úřadě (lze velmi zneužít v různých půjčovnách), na policii trvat na vystavení protokolu o krádeži, v něm jnenovitě uvést, co vše vám bylo ukradeno. Na různých institucích ušetříte dost peněz při vystavení nových dokladů, pokud máte policejní protokol o okradení. Policie velmi nerada tento sepisuje, vymlouvají se, že ho na nic nepotřebujete atd. Opak je PRAVDOU. Ale pro ně je to kriminální čin (neoprávněné držení plat. karet) s prakticky nulovou šancí na vyřešení, tím jim narůstá statistika neúspěšnosti odhalení trest. činnosti, proto snaha vás odbýt. Nenechte se odradit!! Dva týdny mi nestačily na obnovu všech dokladů, i když se mi vrátily, ale řada blokací, jak jsem uvedl je nevratná. Byla to hořká zkušenost, kterou nikomu nepřeji. Čestmír.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet RPSN

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jan Řežáb

podnikatel, Socialbakers

Ilona Klímová

podnikatelka, Aspius

Jan Řežáb
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 2 duelů
×
Ilona Klímová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services