Dividendy tvoří až polovinu akciových zisků, těží z nich i nový typ fondů

Milan Šmíd | | 5. 4. 2006 | 6 komentářů
Dividendy jsou důležitou složkou celkového zisku z akcií. Bohužel často opomíjenou. V dlouhém období se na celkovém zhodnocení podílí jednou polovinou. Nyní se objevuje řada fondů, které investují do akcií firem vyplácejících nadprůměrné dividendy. Díky "dividendovému polštáři" dokážou tyto fondy jak tlumit pokles trhu, tak s ním udržet růst.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 4. 2006 14:16, Juan Carlos

" " dividendový výnos je v současné době pod historickým průměrem. V USA činí podle FTSE 1,7 % " " -
- Nevim nevim , jestli britsky akciovy index FTSE ma opravdu neco spolecneho s vynosem dividend v USA.

" " Jestliže je dividendový výnos akcie např. 4 %, může její cena poklesnout i o 4 %, aniž by investor ztrácel peníze. " " -
- Investor neztraci penize ani , kdyz dividendova akcie spadne na polovinu , protoze pak ma namisto 4% hned 8% z kursu jako dividendu. A kdo spadlou akcii neproda , ten nic neztraci. Tim nemyslim Enron a Worldcom. Tim myslim akcie Bank of America , Citigroup , Wells Fargo , Barclays , Royal bank of Scotland , ktere nema vyznam prodat za cely zivot , at si klidne pri pristim krachu spadnou jakkoliv hluboko , hloubeji nez na 1/2 to nebude , protoze hodne lidi zije z jejich dividend a jejich dividenda nespadne.

+81
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 6 komentářů)

10. 4. 2006 10:56 | Petr Wolf

Indexy FTSE tvoří celou rodinu. Nejsou tedy jenom na akcie UK. Víte o tom, že FTSE má index i na českou burzu? Chce si to nejprve ověřit info a teprve potom začít dělat chytrého :-)
+61
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 4. 2006 8:57 | pavel

Přijde na tvůj účet u brokera.
+43
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 4. 2006 7:35 | dotaz

nevím, jak to chodí. Jak prakticky probíhá výplata dividend ze zahraničí? Rozesílají majitelům akcií šeky?
+35
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 4. 2006 15:13 | Emilio Zapata

Ty nejsolidnejsi dividendove akcie mezi 100 nejvetsimi podniky Evropy a 100 nejvetsimi podniky USA s dividendou 3% az 4% jsou pro duchod nekolikrat vynosnejsi nez to nejlepsi duchodove pripojisteni nebo fond vyplacejici duchod ! ! ! Staci jen hledat mezi 100 nejvetsimi podniky USA a 100 nejvetsimi podniky Evropy , ktere podniky dlouhodobe prumerne 10% rocne zvysuji zisk , plati stale 2,5% az 4,5% dividendu a akcie jsou fundamentalne levne pro P/E P/B P/S a dividenda roste kazdorocne hnedle o 10% ! Akcie podniku platicich dividendy 5% az 10% z kurzu a ani fond obsahujici tyto akcie nejsou vhodne. To jsou vetsinou mrtve akcie od podniku s padajicim ziskem a tou vysokou dividendou se snazi jen nalakat podnik lidi na tu mrtvou akcii. A plati pak jeden rok 5% nebo 10% a jiny rok 0% dividendu a mezi temi roky lze prodat akcii mnohdy jen se ztratou. Tedy nejlepsi je dlouhodoba investice do akcii s dividendou 2,5% az 4,5% , kde dividenda v EURO nebo v DOLARU nebo v LIBRE kazdy rok hnedle 10% roste a nikdy neklesa - a tady vidim akcie Citigroup , Bank of America , Wells Fargo , Barclays , Royal Bank of Scotland a snad i ta nejkvalitnejsi akcie ze Spanelska , kterou bych chtel koupit napodzim o neco levneji , nez dneska stoji a nechat si ji mozna 30 let , jestli se zisk firmy a dividendy nesnizi.
+46
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 4. 2006 14:56 | Jose Rizal

Ten clanek je asi urcen pro nekolik zkusenych postarsich a moudrych lidi v USA. Daleko nejvetsi vetsina lidi v USA a i v Cechach = snad 90% tech lidi kupujicich akcie experimentuje , jak vydelat s akciemi 20% az 100% za rok a dividendy je nezajimaji a tak plati tisice korun za bezcenne seminare o technicke analyze akcii , ktere v Cechach poradaji vselijaci byznismeni z domova i z ciziny , kteri nic nevydelali s akciemi a tak vydelavaji aspon se seminari a knihami o technicke analyze. Nebot budto se zbohatne s akciemi a drzi se kusna , nebo se zbohatne se seminari a knihami o akciich , protoze se s temi akciemi nevydelalo. Mnozi si koupi dokonce za 30.000 korun software na indikatory , i kdyz Brokerjet.AT , Comdirect.DE , Stockcharts.COM , Onvista.DE , Tradesignal.COM ty indikatory zobrazuji v postacitelne mire zcela zadarmo. Tradesignal.COM dava zadarmo 70 indikatoru a mohou se do grafu zakreslovat i linie a grafy se zvolenymi indikatory lze ulozit do zasobniku - Chartheft , kde se pak jednim klikem kdykoliv objevi grafy 10 akcii s indikatory pod sebou a pak mame Chartheft 2 , 3 , 4 atd. s dalsimi 10 akciemi a indikatory napevno zvolenymi , ale denne aktualizovanymi grafy - zadarmo. Jo , mnozi posetilci zaplati i 30.000 korun za software , ktere vyhleda akcie se signaly koupit a snad i posle pokyn koupit akcii na burzu a pri signalu prodat zas pokyn prodat a stejne se s tim automatickym obchodnim systemem vydela snad jen 1% za rok. Nejlepsi je koupit fundamentalne levne akcie od podniku s rostoucim ziskem za pomoci signalu koupit a jsou-li to zapadni akcie , pak je lze drzet bez obav 2002 az 2010 a signaly prodat ignorovat - at to spadne na 2/3 , jestlize podnik stale zvysuje zisk a akcie neni fundamentalne nebezpecne predrazena. A to nebezpecne predrazeni je P/E 30 pro akcii CEZ - do vypoctu P/E se dosazuje zisk za posledni 4 kvartaly a ne zisk do letosniho Silvestra. Opravdu nema vyznam prodavat zapadni techno akcie jako Ericsson nebo EMC , kdyz indikatory ukazi signal prodat a akcie spadne o 1/5 , lepe signal prodat ignorovat , kdyz podniky zvysuji kazdorocne zisk , akcie nejsou nebezpecne predrazene jako by bylo P/E nad 50 a dalsi velky krach , kdy bude dobre vsechno prodat prijde po roce 2010 , kdyz bude Dow Jones blizko P/E 30 , dnes je u P/E 15.
+40
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 4. 2006 14:16 | Juan Carlos

" " dividendový výnos je v současné době pod historickým průměrem. V USA činí podle FTSE 1,7 % " " - - Nevim nevim , jestli britsky akciovy index FTSE ma opravdu neco spolecneho s vynosem dividend v USA.
" " Jestliže je dividendový výnos akcie např. 4 %, může její cena poklesnout i o 4 %, aniž by investor ztrácel peníze. " " - - Investor neztraci penize ani , kdyz dividendova akcie spadne na polovinu , protoze pak ma namisto 4% hned 8% z kursu jako dividendu. A kdo spadlou akcii neproda , ten nic neztraci. Tim nemyslim Enron a Worldcom. Tim myslim akcie Bank of America , Citigroup , Wells Fargo , Barclays , Royal bank of Scotland , ktere nema vyznam prodat za cely zivot , at si klidne pri pristim krachu spadnou jakkoliv hluboko , hloubeji nez na 1/2 to nebude , protoze hodne lidi zije z jejich dividend a jejich dividenda nespadne.
+81
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Libuše Šmuclerová

ředitelka Ringier Axel Springer

Zdeněk Matějovský

podnikatel, Povlečení Matějovský

Libuše Šmuclerová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Zdeněk Matějovský
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services