Výpočet životního minima 2023
Rozšířená verze kalkulačky
Další kalkulačky
Interaktivní grafiky
Kolik bere ajťák, prodavač, bankéř? Nový přehled mezd
Velký mzdový průzkum společnosti Grafton Recruitment zmapoval finanční ohodnocení stovek...více
Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny
Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více
Kde prodávali špatný benzin, naftu nebo LPG? Nový přehled pokut od ČOI
Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci...více
Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety
Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více
Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky
Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více
Doporučujeme
Přihlášení k newsletteru
Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.
Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.
Lubomír Lízal
ekonom
Zdeněk Jahoda
podnikatel, Emco

100,00 %
z 1 duelů

0,00 %
z 0 duelů
Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů
Světoví boháči-filantropové: již nestačí jen mít, musí se i dávat
Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)
Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy
29. 3. 2006 12:29, Kamil
a co takhle se podívat, jak jsou na tom s filantropií čeští boháči? :-)
Další příspěvky v diskuzi (celkem 8 komentářů)
14. 4. 2011 18:10 | Iris
8. 7. 2006 16:35
30. 3. 2006 22:08 | jezevec
Kontrolní otázka: Při ceně woken 5000 a průměrné reprodukční době jedné verze dva roky, stojí používání windowsů méně než 10 korun denně. Tedy ještě méně než jeden slovy 1 pohled. Znáte někoho, kdo krade software, a nějaké nadaci poslal aspoň ten jeden pohled za dva roky?
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
30. 3. 2006 11:38 | Jirka
29. 3. 2006 13:49 | Kateřina
29. 3. 2006 13:25 | jezevec
29. 3. 2006 12:29 | Kamil
29. 3. 2006 11:30 | Jirka
Ale dost žertů. Téma filantropie je docela zajímavé. Asi je lepší, když se dobročinnosti věnují soukromí úspěšní lidé, ať už přímo nebo přes vlastní nadace, než aby zůstávala na politicích. Filantropové totiž museli ty peníze vydělat a mají k nim přece jen zdravější vztah. Ovšem v každém případě jde o obrovskou moc. A jak víme, k nejbohatším lidem patří také drogoví králové a podobná verbež. Jen asi nebudou na žebříčcích Forbesu. Závody ve filantropii mohou být užitečné i tím, že viditelně oddělí tyto dvě skupiny boháčů. Všichni mají luxusní sídla, auta, letadla, jachty, ale ti dobří budou mít přece jen mnohem nižší vlastní spotřebu peněz. Gauneři jich dají spoustu do zbraní, žoldů své armády a podobně.
Sám nevidím smysl v přílišném zbohatnutí. na charitu přispívám nepravidelně, podle toho, jak se mi daří a co se kde děje. Včera jsem se díval na 13. komnatu Michala Horáčka - jednoho z našich největších boháčů a zjistil jsem, že máme cosi společného. Jde nám spíše o to s něčím pohnout, něco rozjet, něco dokázat. Jak už to jen nese, přestává to být zajímavé. Peníze jsou vedlejší. Paradoxem je, že se snažím dosáhnout finanční nezávislosti ne proto, abych si mohl žít na vysoké noze (což je častá představa lidí, kteří se o finanční nezávislost snaží), ale abych se jimi mohl jednou provždy přestat zabývat a dělat cokoli, co mi bude připadat potřebné a zajímavé. K tomu mi stačí standardní bydlení a strava. Asi ze mne tedy nikdy velký filantrop nebude (měřeno penězi), protože nemám potřebu generovat vyšší příjmy, než kolik nezbytně potřebuji k vlastní spotřebě a zajištění proti malérům. Snad se mi podaří vynahradit to světu jinak.