Užijeme si moře letos naposledy? Češi a dovolená očima expertů
Dovolená u moře letos konečně může proběhnout bez covidových omezení. Můžou si ji však...více
Přechválená generace. Přestaňte děti chválit a začněte oceňovat
Za pár dní děti přinesou vysvědčení. A my budeme hledat slova, jak ocenit jejich práci....více
Kuchta zvedá celou Spartu. Může pomoct Priskemu i Čvančarovi
Příchod Jana Kuchty do Sparty mění její vyhlídky do nové sezony. S reprezentačním útočníkem...více
Aká bude suma trinásteho dôchodku v roku 2022? Plus kalkulačka
Vysoká inflácia a rýchly rast cien sú dva hlavné dôvody, prečo sa v roku 2022 trinásty...více
Světoví boháči-filantropové: již nestačí jen mít, musí se i dávat
Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy
29. 3. 2006 12:29, Kamil
a co takhle se podívat, jak jsou na tom s filantropií čeští boháči? :-)
Další příspěvky v diskuzi (celkem 8 komentářů)
14. 4. 2011 18:10 | Iris
8. 7. 2006 16:35
30. 3. 2006 22:08 | jezevec
Kontrolní otázka: Při ceně woken 5000 a průměrné reprodukční době jedné verze dva roky, stojí používání windowsů méně než 10 korun denně. Tedy ještě méně než jeden slovy 1 pohled. Znáte někoho, kdo krade software, a nějaké nadaci poslal aspoň ten jeden pohled za dva roky?
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
30. 3. 2006 11:38 | Jirka
29. 3. 2006 13:49 | Kateřina
29. 3. 2006 13:25 | jezevec
29. 3. 2006 12:29 | Kamil
29. 3. 2006 11:30 | Jirka
Ale dost žertů. Téma filantropie je docela zajímavé. Asi je lepší, když se dobročinnosti věnují soukromí úspěšní lidé, ať už přímo nebo přes vlastní nadace, než aby zůstávala na politicích. Filantropové totiž museli ty peníze vydělat a mají k nim přece jen zdravější vztah. Ovšem v každém případě jde o obrovskou moc. A jak víme, k nejbohatším lidem patří také drogoví králové a podobná verbež. Jen asi nebudou na žebříčcích Forbesu. Závody ve filantropii mohou být užitečné i tím, že viditelně oddělí tyto dvě skupiny boháčů. Všichni mají luxusní sídla, auta, letadla, jachty, ale ti dobří budou mít přece jen mnohem nižší vlastní spotřebu peněz. Gauneři jich dají spoustu do zbraní, žoldů své armády a podobně.
Sám nevidím smysl v přílišném zbohatnutí. na charitu přispívám nepravidelně, podle toho, jak se mi daří a co se kde děje. Včera jsem se díval na 13. komnatu Michala Horáčka - jednoho z našich největších boháčů a zjistil jsem, že máme cosi společného. Jde nám spíše o to s něčím pohnout, něco rozjet, něco dokázat. Jak už to jen nese, přestává to být zajímavé. Peníze jsou vedlejší. Paradoxem je, že se snažím dosáhnout finanční nezávislosti ne proto, abych si mohl žít na vysoké noze (což je častá představa lidí, kteří se o finanční nezávislost snaží), ale abych se jimi mohl jednou provždy přestat zabývat a dělat cokoli, co mi bude připadat potřebné a zajímavé. K tomu mi stačí standardní bydlení a strava. Asi ze mne tedy nikdy velký filantrop nebude (měřeno penězi), protože nemám potřebu generovat vyšší příjmy, než kolik nezbytně potřebuji k vlastní spotřebě a zajištění proti malérům. Snad se mi podaří vynahradit to světu jinak.