Ptejte se Dany Trezziové!

Komunikovat s finančním úřadem 24 hodin denně, 7 dní v týdnu? Dostávat od různých úřadů stejné informace, tedy alespoň částečně sjednotit jejich postupy? Zavolat na informační linku, když si nevíte rady? Tyto a mnohé další změny chystá daňová správa v rámci projektu její modernizace. Její členkou je i Dana Trezziová, náměstkyně ministra financí, která dnes čeká na vaše dotazy či náměty.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 3. 2006 14:53, dchytilova

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat na novou podobu zákona týkajícího se zdanění příjmů a majetku. Podle Vás by měl podpořit ekonomický růst, vést k přílivu investic, zvýšit konkurenceschopnost, snížit míru nezaměstnanosti,.. Jak toho chcete dosáhnout? Prosím konkrétně.
Děkuji mockrát.
Jan Řehák

+43
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 3. 2006 22:10, Monika

Dobrý den,
ráda bych věděla, proč fin. úřady málo spolupracují s registry na pověřených obcích.
Uvedu příklad: Auto uložím do tzv. depozita, v registru vozidel je tato skutečnost zaznamenána, ale já ještě musím doložit fin. úřadu papír o uložení. Je to logické, když máme internet a registr vozidel?

Podobně je to s dokládáním papíru, že jsem byl v evidenci úřadu práce (týká se společného zdanění
a min. daně z příjmu). Stačí uvést do 1 řádku byl jsem v evidenci od do a lze to ověřit zase přes internet. Vždyť v daň přiznání podepisuji, že údaje jsou pravdivé.

Další dotaz se týká zdanění pohledávek, které jsou už promlčené - jsou v pohledávkách několik let, když chci přejít na paušál musím je zdanit, ale nikdy je nedostanu zaplacené - týká se daňové evidence.

Děkuji


-5
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 8 komentářů)

31. 3. 2006 14:53 | Jan Řehák

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na novou podobu zákona týkajícího se zdanění příjmů a majetku. Podle Vás by měl podpořit ekonomický růst, vést k přílivu investic, zvýšit konkurenceschopnost, snížit míru nezaměstnanosti,.. Jak toho chcete dosáhnout? Prosím konkrétně. Děkuji mockrát. Jan Řehák
+43
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 3. 2006 14:04 | Petr

Paní Trezziová, reaguji na větu z článku: "Ministerstvo se zavedení takzvané všeobecné editační povinnosti zatím brání. Obává se, že by povinnost závazných výkladů nadměrně zatížila práci finančních úřadů a dále argumentuje tím, že v okolních státech se nejedná o obvyklou záležitost. " Proč by povinnost závazných výkladů nadměrně ztížila práci finančních úřadů? Není tomu spíš naopak?
+28
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 3. 2006 9:37

Vážená paní náměstkyně,
je to dva týdny co jsem si stěžoval na způsob elektronické komunikace MF a finančních úřadů. Předmětem kritiky bylo podávání daňových písemností přes EPO, které jsou exemplárním příkladem toho, jak se to nemá dělat. I když se MF teď hodně chlubí tím, jak ohromně rostou počty daňových přiznání přes EPO, z hlediska celkového počtu zejména u daní z příjmů je to směšný podíl (v řádu promile) na celkovém počtu přiznání a i když bude nárůst i v tisících procent, podíl zůstane dlouho velmi malý. EPO je velmi náročná aplikace, která vyžaduje stahování velkého množství dat, je přístupná pouze oper. systému Windows a prohlížeči IE v nejnovější verzi s posledními service packy. Práce v něm je velmi pomalá. Ne všechny daně lze tímto způsobem podat (např. vyúčtování srážkové daně) a nejhorší je, že bývají připraveny až na poslední chvíli před podáním daňového přiznání (daň z příjmů až 13.3.2006), přičemž správně to mělo být 1. ledna, kdy začíná termín pro podání (papírové tiskopisy v tu dobu byly). Navíc celou aplikaci znehodnocuje to, že je potřeba přiložit řadu příloh a potvrzení, které do EPO nejdou vložit. Jaký to potom má smysl??? Jednoduché a rychlé řešení by bylo umožnit zaslání podání e-mailem na odpovídajícím formuláři v pdf formátu se zaručeným podpisem. Přílohy by bylo možno oskenovat a rovněž přiložit. Bohužel MF se rozhodlo, že to nebude akceptovat aniž by pro to byly logické důvody. Podání je nutno zopakovat písemně - proč, když je opatřené zaručeným podpisem? Přece podatelna MF má možnost ověřit, že podpis patří určité osobě a pracovník konkrétního FÚ zjistí z registru zda tato osoba je osobou oprávněnou. Samozřejmě by elektronickou podatelnou měl být vybaven každý FÚ a ne jenom MF. Ještě bych chtěl podotknout, že pracovníci FÚ jsou v této oblasti velmi zmateni, neschopní odpovědi a chybí jim nejzákladnější vědomosti o elektronické komunikaci. Vidět, že MF mnoho do školení zaměstnanců neinvestovalo. Kromě DPH celá elektronická komunikace připomíná absurdní divadlo. U DPH a souhrnného hlášení je situace jiná, zvláště u způsobu zasílání přes PVS, stačí jedno kliknutí myší přímo v účetním programu a podání je během vteřin odesláno. Zde se jedná o velké ulehčení, ovšem ostatní daně jsou k velkému pláči. Je mě jasné, že uspokojivé vyřešení problému je časově i finančně náročné, ovšem alespoň krátkodobě to lze změnit prakticky hned výše zmíněným způsobem a s minimálními náklady. K tomu ovšem chybí ochota. Zkusíte sama něco v tomto změnit? Děkuji.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 3. 2006 14:47 | Karel T.

Dobrý den paní Trezziová,
byl bych hrozně rád, kdyby se Vám podařilo na mou otázku odpovědět něco konkrétního, přestože chápu, že to je obtížné. Jsem naprosto zděšený z toho, co se několikrát objevilo i na tomto serveru, a sice poměrně častá neznalost zákonů ze strany Ministerstva financí, neschopnost vydat jasné stanovisko atd. Příkladů jen z poslední doby je několik, např. chyba v zákonu o společném zdanění manželů, na kterou upozornila až média. Jak je možné, že se ČSSZ a VZP dohdnou, že poplatníci, kteří budou podávat dodatečné daňové přiznání z titulu použití paušálů, nemusejí podávat opravný přehled ani jedné instituci, přestože daňoví experti tvrdí, že to je nad rámec zákona? Nebo nejasnosti a také neschopnost zaujmout jasné stanovisko v případě srážkové daně u lidí, kteří tvoří pro internet? Není to podle Vás hodně silný argument pro výrazné zjednodušení celého daňového systému? Mám dojem, že z neznalosti a neschopnosti zaujmout stanovisko snad ani nelze úředníky vinit, protože orientovat se v této džungli prostě není v lidských silách. Co si o tom myslíte a co byste s tím udělala? Děkuji za odpověď, Karel T.
+23
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 3. 2006 22:10 | Monika

Dobrý den, ráda bych věděla, proč fin. úřady málo spolupracují s registry na pověřených obcích. Uvedu příklad: Auto uložím do tzv. depozita, v registru vozidel je tato skutečnost zaznamenána, ale já ještě musím doložit fin. úřadu papír o uložení. Je to logické, když máme internet a registr vozidel?
Podobně je to s dokládáním papíru, že jsem byl v evidenci úřadu práce (týká se společného zdanění a min. daně z příjmu). Stačí uvést do 1 řádku byl jsem v evidenci od do a lze to ověřit zase přes internet. Vždyť v daň přiznání podepisuji, že údaje jsou pravdivé.
Další dotaz se týká zdanění pohledávek, které jsou už promlčené - jsou v pohledávkách několik let, když chci přejít na paušál musím je zdanit, ale nikdy je nedostanu zaplacené - týká se daňové evidence.
Děkuji

-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 3. 2006 12:12 | Romana Vencalkova

Chtela bych nejdrive pani Danu touto cestou pozdravit a poblahoprat ji k nove (alespon pro mne) funkci. Ohledne ceskeho danoveho systemu pripojuji dva dotazy:
1/ chybejici jednotny a uplny vyklad zakonu (ktery by zavazoval vsechny financni urady postupovat jednotnym zpusobem). Vidite sanci toho dosahnout ?
2/ profesionalita uredniku fin.uradu (jejich znalosti ci porozumeni podnikoveho prostredi jsou casto mizive) a vedou mnohdy k chybnemu ci nelogickemu rozhodovani. Jake jsou plany na zlepseni v teto oblasti ?




+21
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 3. 2006 10:28 | MoB

Úplně nejlepší (pro většinu daňových poplatníků) by bylo, kdyby daňová soustava a tedy i daňová přiznání byla co nejjednodušší - jistý pokrok v tomto směru se snad děje, tak jen houšť a větší kapky. Pak by asi nebyla zapotřebí žádná speciální infolinka ani jiné vymyšlenosti.
+21
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 3. 2006 9:09 | jezevec

Upoutal mne názor ministerstva, že "se brání" zavedení povinnosti podat závazný výklad k daňové správě, ba dokonce závaznost svých vlastních pokynů při daňové kontrole. Zejména skutečnost, že podnikatelé často dostanou pokutu za to že se řídí písemným výkadem téhož subjektu, mi připadá bizarní k neuvěření. Rád bych se proto zeptal: 1) kdo má podle paní T podat závazný výklad k daňové správě, ne-li správce daně sám? 2) čí stanovisko by pro správce daně mělo být podle paní T závazné, ne-li jeho vlastní?
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Zdeněk Škromach

politik

Vlasta Parkanová

politička

Zdeněk Škromach
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Vlasta Parkanová
ÚSPĚŠNOST
40,00 %

z 5 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services