Kdo už konečně řekne pravdu o platech učitelů?

Mají učitelé dost? Peněz i práce? Víte, kolik doopravdy berou a že řeči o nadprůměrné mzdě jsou jen gestem pro voliče? Patříte-li k těm, kteří se práci učitele vysmívají, pak právě pro vás je určen náš článek.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 7. 2007 22:15, Jirka

Vůbec bych se nedíval na dosažené vzdělání vyučujících, protože skutečně u nás máme neuvěřitelné množství diplomovaných blbů a stejně neuvěřitelné množství inteligentů bez jakéhokoli vzdělání.
Ale sám jsem například zažil učitelku, která za celou vyučovací hodinu stihla pouze sdělit kterou stránku z učebnice si máme opsat do sešitů a sama obcházela třídu a kontrolovala domácí úkoly. U takové učitelky mám problém, jestli si vůbec zaslouží dostat minimální mzdu. Na druhé straně jsem ale zažil i takové vyučující, kteří to brali jako svoje poslání a dokázali svoje žáky silou své osobnosti a odbornosti přesvědčit aby se opravdu začali jejich předmět učit a to i víc než bylo v učebnicích a u jednoho učitele jsem kdysi dokonce zažil, že každý měsíc všem svým žákům psal do žákovské knížky jejich souhrnné hodnocení a vytvářel i měcíční, pololetní a celoroční žebříčky svých žáků atd. U takových vyučujících nenám vůbec žádný problém s tím kdyby měli na výplatu třeba 50 000,- měsíčně. Jenom mě napadá, že takové peníze v našem školství ani nejsou, což je velká chyba.
Před chvílí jsem se díval na statistiku a je velmi otřesná: většina našich vyučujících je mezi 45 a 55 roky věku. To znamená, že jestli s tímto nebudeme rychle něco dělat, tak za nějakých 20 let až tito lidé odejdou do důchodu, se naše školství totálně po.... a pak jako národ buď zanikneme - poangličtíme a poněmčíme se ( naše děti totiž neznají ani Staré pověsti české ), nebo budeme dělat němcům a jim podobným otroky. Přitom se chlubíme, že z našeho národa byl i Komenský.

Zobrazit celé vlákno

+87
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 2. 2006 20:38, JAROSLAV

UČITELÉ ZASLUHUJÍ MAX DO 10 000 HRUBÉHO A PODSTATNĚ PŘIDAT PRÁCE........ŽASNU JAK OBROVSKÉ PENÍZE BEROU......................... .......

Zobrazit celé vlákno

-120
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 138 komentářů)

3. 11. 2019 12:25

Práce učitelů rozhodně není pidhodnocena. Za 6h práce nástupní plat 29.000,-. Hrozné, možná 18.000,-. I to je moc, protože nic nukázali a nedokázali.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 11. 2019 12:21

Souhlasím 100% pravda
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 11. 2019 12:20 | Lenka

Dobrý den, proč učitelům dále zvedat platy? Úroveň školství upadá, děti mají více znalostí než učitelé. Proč nástupní plat Kč 29.000,-. Hrozné, platy se mají zvyšovat hasičům a ne učitelům s úvazkem 6h denně. Odpovídající nástupní plat učitelů až moc je cca 18.000,-. Nic neumí, tak proč více.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 9. 2019 23:22 | Vratislav Lysoněk

Pane, odkud jste to k nám spadnul?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 2. 2019 18:24 | Misa

Ucitele, hlavne o jarnich prazdninach mohly by se vzdelavat...Ten kadr na ZS, ktery uci 30let, ma praxi za komunistu. V lete by mohly byt pri skolach primestske tabory pro zaky.Jsou prostory, jidelna..a skola by privydelala nejakou korunu...
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 1. 2019 16:17 | Pata

Dobrý den, plně souhlasím s příspěvkem výše, ale ještě bych doplnil, ve kterém zaměstnání se navyšuje plat o 15%, každý rok ??Vzhledem k tomu, že zde nikdo nenapsal jiné zaměstnání, tak si myslím, že profese učitele je dnes velmi opravdu velmi lukrativní povolání, které můžou jiní zaměstnanci jen a jen závidět!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 11. 2018 10:36 | Gabriel Pleska

Představa, že učitel pracuje těch pět šest hodin, co tráví ve třídě s žáky, je snad špatná. Nebo jinak: učitel, který pracuje jen tuhle dobu, pravděpodobně pracuje špatně a je špatný učitel.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 11. 2018 9:48 | Pavel

Dobrý den, rád bych přidal taky jeden poznatek a asi bych ho nazval spíše otázkou. Zná někdo zde diskutujících, ještě jiné zaměstnání, než je pedagogické a to sice v tom směru, kde mají zaměstnanci -jarní, DLOUHÉ letní, podzimní, zimní prázdniny, volné všechny svátky a víkendy. A kde odpracují v zaměstnání průměrně asi kolem 6 hodin ??? Pokud někdo zná takové zaměstnání, prosím napište?? A od toho by se měl plat učitelů odvíjet, po přepočtu skutečného množství odpracovaných hodin. Děkuji.
+21
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 9. 2016 23:08 | jakub

A právě vy patříte do skupiny odpadlíků, kterým nepatří volební právo a doporučil bych nasadit nějaké léčivo na hlavu. Za ten názor, co jste sem poslal, zasloužíte měsíc praxe ve škole...ale ne se tam jít flákat jako někde ve fabrice s cigárkem u huby a přemýšlet co kde a jak ošulit, dokud nepřijde šéf na kontrolu. Než začnete učitele dehonestovat, běžte si zjistit podkladné informace. Chcete mít pro děti dobré učitele - ale sebral byste jim peníze? Líbí se vám 45min. hodina - víte co dělá učitel o tzv. přestávkách? Někdo někde napíše cifru 22 hodin práce týdně v hodinách...to je pouze zlomek pracovní doby nazvaný přímá pedagogická činnost, takový argument může vylézt leda od člověka, který o učitelské práci neví absolutně vůbec nic. V neposlední řadě tu máme zákony, které žákům umožňují téměř jakoukoliv šikanu učitelů, naopak učitel končí s pravomocí zapsáním poznámky, která většinou rodiče ani nezajímá. Když to srovnám třeba s lékaři, kteří pořád bečí s platem 40+tis., nebo soudci s málem dvojnásobkem...ve finále kdo stojí o povinnou letní dovolenou 2 měsíce, když má přikázané úkoly ve škole a mimo tyto prázdniny si dovolenou vzít nemůže? Tak než vyblijete další krávoviny, zamyslete se a porovnávejte objektivně mezi vysokoškolsky řazenými pracemi.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 7. 2012 9:38 | Petra

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jak je to teď s platy učitelů mateřských škol. Studuji poslední ročník vysoké školy pro tento obor a chtěla jsem se zeptat, kolik by byl můj plat, kdybych příští rok nastoupila někam do mateřské školy. Nevim, do které platové třídy se mám zařadit, když vlastně ještě nemám nic odučené...Děkuji.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 5. 2010 18:31

Jsem dost podobného názoru, jen bych ještě dodala, že pokud učitel/ka nemá vyloženě štěstí, taky ani nemusí učit svůj obor a může učit prostě všechno, co se namane. A bez příplatku, samozřejmě, i když je ta práce mnohem náročnější. Můžu ale říct, že práce ve školství je sice náročná, ale pokud člověk nechytne v jiném oboru vyloženě místo "lážo-plážo", tak např. práce sekretářky byť za větší peníze také není žádný med. Může být náročný šéf, člověk má větší míru zodpovědnosti (např. něco se musí stihnout do určitého termínu a když ne, tak by měl člověk v práci třeba i spát...)atd. Učitelství je v tomhle směru trochu volnější. Nechci to bagatelizovat, ale když zapomenu nebo nestihnu opravit domácí úkoly, tak je prostě přinesu zítra, ale třeba projekt už zítra odevzdat nemůžu. Všechno má své pro a proti. Chtěla bych ještě reagovat na ty jazyky - dneska říkají už téměř kdekoli, že každý zná dva světové jazyky (záleží jak, ale až tak moc to při přijímacích pohovorech nezkoumají), takže hledat si místo mimo školství a spoléhat právě na znalosti cizích jazyků už není dnes tak jednoduché (mluvím z vlastní zkušenosti). Navíc když uvidí ve firmě vysokoškolský dilom z pedagogické fakulty a praxi převážně jen ze školství, rozhodnou se radši pro někoho, kdo má praxi jinde, i když bude mít třeba jen střední školu. Co se týká peněz, je práce učitele rozhodně podhodnocena. Říkám si, na co jsem tak dlouho studovala, když už jsem mohla mít vyděláno dost peněz na to, abych třeba začala ve dvaceti splácet byt. Takhle začínám v osmadvaceti a kdybych bydlela sama, tak bych si to dovolit nemohla. A rodinu? Tu mít asi nebudu, protože když splácím byt, nemůžu z těch dvanácti tisíc šetřit i na kočárek.
-8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 5. 2010 18:12 | C

Chtěla bych se zeptat, jestli někdo nevíte, zda je možné učit 23 hodin týdně na ZŠ(jestli je za to nějaký příplatek nebo jiné zvýhodnění) a jestli je normální učit sedm nebo devět různých předmětů. Není pak snížený plat, když učitel učí minimum své aprobace? Díky.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 5. 2009 17:07 | Matesa

Já učím prvním rokem na ZŠ a můžu říct jediné-je to nářez! Mrzí mě, že spousta lidí opravdu nevidí, kolik má učitel práce a taky kolik zodpovědnosti. A řeči o tom, kolik máme přestávek..no comment. Samé dozory a o přestávkách tolik práce kolem, že někdy po 5 hodinách zjistím, že jsem ještě nebyla ani na záchodě ani se nenajedla. Chodím z práce nehorázně vyčerpaná a to mě pak doma čeká ještě kupa práce, neustále nějaké opravování a přípravy. A ještě moje studium. Občas závidím těm, co jdou na šestou, ve dvě mají padla a mají "volné odpoledne". Štve mě, že nárůst platu během let je opravdu žalostný. S platem 12 čistého si nemohu ani dovolit bydlet sama v bytě. Ve svých 26 tak bydlím u rodičů, a nejspíš to tak ještě nějaký ten rok bude. Jelikož ještě dostudovávám jeden obor, nemám absolutně žádný volný čas.Mým jediným plus je vystudovaný jazyk. Vím, že když to ve školství prostě nepůjde, chytnu se i jinde. Učit jsem jít ale chtěla, ovšem musím říct, že po tom jednom roce jsem hodně na vážkách a vím, že pedagogickou fakultu už bych podruhé studovat opravdu nešla. Říkám si, že kdybych nešla studovat, nevrazila do státního studia 400 tisíc během těch šesti let, a šla hned pracovat, možná bych už měla rodinu, takhle o tom zatím ani neuvažuji. Jenže člověk ve 20 má prostě jiné myšlení než v 26.Mrzí mě prostě to, že učitel má nejnižší vysokoškolský plat.
+40
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 7. 2008 13:36 | Jakub

Učitelská práce je podceňována, každý vidíjenom tu slupku od 8:00 - 14:00 a konec. Nikdo už neví, že oni si nosí práci domů (oprava písemek, přípravy na hodiny atd.). A že ta práce není nebezpečná? Děcko si na výletě něco udělá, hned jste v lochu, nebo se kukněte do novin, dneska to máte všude "Žák ubodal učitele nůžkami, protože od něj dostal špatnou známku" atd...
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 7. 2007 21:39 | Kejchal

Jsem učitel na gymnáziu a jsem v poho S přesčasy okolo 25 tisíc hrubého měsíčně + odměny za grant + soukromé hodiny angličtiny, navíc jsem zastupitel a jako takový jsem členem jedné dozorčí rady. Tak vo co go?:)
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 7. 2007 22:15 | Jirka

Vůbec bych se nedíval na dosažené vzdělání vyučujících, protože skutečně u nás máme neuvěřitelné množství diplomovaných blbů a stejně neuvěřitelné množství inteligentů bez jakéhokoli vzdělání. Ale sám jsem například zažil učitelku, která za celou vyučovací hodinu stihla pouze sdělit kterou stránku z učebnice si máme opsat do sešitů a sama obcházela třídu a kontrolovala domácí úkoly. U takové učitelky mám problém, jestli si vůbec zaslouží dostat minimální mzdu. Na druhé straně jsem ale zažil i takové vyučující, kteří to brali jako svoje poslání a dokázali svoje žáky silou své osobnosti a odbornosti přesvědčit aby se opravdu začali jejich předmět učit a to i víc než bylo v učebnicích a u jednoho učitele jsem kdysi dokonce zažil, že každý měsíc všem svým žákům psal do žákovské knížky jejich souhrnné hodnocení a vytvářel i měcíční, pololetní a celoroční žebříčky svých žáků atd. U takových vyučujících nenám vůbec žádný problém s tím kdyby měli na výplatu třeba 50 000,- měsíčně. Jenom mě napadá, že takové peníze v našem školství ani nejsou, což je velká chyba. Před chvílí jsem se díval na statistiku a je velmi otřesná: většina našich vyučujících je mezi 45 a 55 roky věku. To znamená, že jestli s tímto nebudeme rychle něco dělat, tak za nějakých 20 let až tito lidé odejdou do důchodu, se naše školství totálně po.... a pak jako národ buď zanikneme - poangličtíme a poněmčíme se ( naše děti totiž neznají ani Staré pověsti české ), nebo budeme dělat němcům a jim podobným otroky. Přitom se chlubíme, že z našeho národa byl i Komenský.
+87
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 5. 2007 11:12 | BB

Doktor Brožek na Strahově-blok 1 má pravidelně otevřeno do 17hodin.:-)
+22
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 3. 2006 18:45 | Jn P. Hronov

Vážená paní
chci vzkázat Vám i všem dalším primitivům že u nás jsou platy učitelů nestoudně nízké což je především ZLOČIN této vlády.Učitel s desítky let praxe má třeba jen poloviční plat než je například v armádě kde spousta lidí nemá ani maturitu a berou několikanásobně víc než lékaři nebo učitelé kteří se musí mořit pět a šest let na vysoké škole, shánět zápočty, kredity a zkoušky, tvrdě se učit a nakonec jsou na tom až třikrát hůř než jinde ve státní spávě kde se nic nedělá žádné vzdělání nepotřebuje ale odměny tam jsou jak v ráji. A když už chcete nadávat na učitele tak vy tu vysokou školu máte????? A zkusila jste si někdy učit anebo jen sedět za počítačem. Každý soudný člověk ví že jak ČSSD ve státní spávě nastavila platy je je jeden z jejich nejtěžších hříchů
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 3. 2006 7:56 | Rýpal

Milý Zbyňku
Osobní invektivy svědčí pouze o nedostatku argumentů. Protože já své argumenty mám, nemám potřebu se k nim uchylovat. Konstruktivní přístup ze strany učitelů si nepředstavuji tak, že budou řvát: my chceme více. Konstruktivní přístup si představuji tak, že prohlásí např.: lékaři (hasiči, policisté, zdravotní sestry, železničáři atd.) vydělávají moc, jejich profese není tak náročná jako naše, dejte nám část jejich peněz (koláč k dělení je totiž jenom jeden); nebo: důchodci si žijí jako prasata v žitě, my chceme část příjmů z důchodového pojištění; a nebo: daně jsou příliš nízké, zvyšme daně ve prospěch učitelů - veřejnost bude tomuto kroku jistě nakloněna:-) Jinak je to, s prominutím, bezbřehé plácání:-)…
+47
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 3. 2006 14:51 | Iva

Napsal jste to přesně a výstižně, ale obávám se, že neučitelská veřejnost to stejně překroutí. Obecná představa zřejmě je, že ihned po ukončení 45min. hodiny se děti někam vypaří, učitelé si hodí nohy na stůl a 10 minut koukají do blba... Skutečnost je taková, že během "přestávky" musí být učitel (hlavně třídní) schopen vyřídit najednou několik záležitostí a navíc se nachystat na další hodinu. A co se týče administrativy - práce určitě přibylo. Nevím, kdo skutečně čte hlášení, výkazy, přehledy, zprávy apod., které se neustále vypracovávají. Ale toto se do té "viditelné" práce nepočítá... Taky mě mrzí, že nikdo nevidí tu obrovskou zodpovědnost, kterou má učitel za děti. Stane-li se nehoda, jako viník je vnímán automaticky učitel (viz případ popálené holčičky v MŠ). Málokdo z rodičů uzná, že vina může být i na straně dítěte. A i když se prokáže, že učitel na nehodě nenese vinu, zkuste pak žít s tím pocitem...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Aleš Hušák

podnikatel

Daniel Volopich

podnikatel

Aleš Hušák
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Daniel Volopich
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services