Alimenty: jak vyživovat současnou a jak bývalou manželku či matku mého dítěte

V jakých případech má rozvedený manžel nárok na přiměřenou výživu a kdy na výživné v rozsahu stejné životní úrovně s druhým manželem? Kdy mají neprovdané matky nárok na příspěvek od otců jejich dětí na úhradu výživy a nákladů spojených s těhotenstvím a porodem? Co dělat, když ten, kdo má platit, neplatí? Kdy tyto alimenty zanikají?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 5. 2007 18:26

no,matka má jistě více starostí s dětma,pokud je má v péčí,to jest téměř 100% případů,ale ovšem také Xkrát více radosti než otec,kterému soud laskavě dovolí dvakrát za čtvrt roku na dvě hodiny pokochat se se svýma dětma,na které platí mnohdy až polovinu svého příjmu,tak to pokládám za ten správný hnus,vlastně je to oloupení otce nejen o děti ,ale i o peníze

+103
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 9. 2009 23:51, Ludmila

Ráda bych poděkovala za pomoc paní soudkyni Daně Pernetové, která mi pomohla v těžké rozvodové rozepři s mým bývalým. Tato soudkyně je opravdu žena s velkým „Ž“. Mého, bývalého u soudu tak setřela, že mu nezbude už vůbec nic a tak jsem si to představovala. Konečně někdo stojí na ženské straně proti mužům. Navíc jsem zjistila, že tato soudkyně bydlí nedalo mého bytu v Modřanech na Praze 4, v rodinném domě v ulici Rozvodova číslo 9. Zastavila jsem se tam za ní a ona mi ochotně poradila, jak na bývalého dál. Ten parchant teď už moje děti neuvidí, paní soudkyni jsem neskonale vděčná, protože ona fakt ví, jak pomoci ženě při rozvodu. Je to praktik a můžu vám jí všem jenom doporučit. Děkuji
LF

-69
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 35 komentářů)

19. 7. 2006 9:56 | caryfuk

to je hulvatstvi samozrejme taky!
+34
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 7. 2006 16:37

Vy píšete, že je to hulvátctví. Já sama mám 14 tis čistého, alimenty otec platí 4200 Kč na dvě děti. Sám je vedoucí a má plat kolem 30 tis čistého, papír si donesl na 21 tis Kč to není hulvátství?Co jim tatínek koupí si nesmí vzít domů a ještě za ty leta přispěl každý srpen 500 Kč na školní pomůcky a ty mu soud odečetl z dluhu.!!!
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 7. 2006 11:50 | caryfuk

jasne! zaplatil by 3000kc, sam by mel 11000 a chudaci deti obe dohromady jen ty 3000 a peci matky, a i kdyby matka taky dala 3nebo4 tice, porad budou mit min nez otec!! To je fakt strasny hulvactvi!!! tfuj, to je ale milujici tatinek.
+50
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 7. 2006 11:43 | L.B.

jestlize ma vas pritel 14000 a matka jeho deti kolem 17000 neni to zas takovy rozdil, meli by tedy prispivat na vyzivu svych deti priblizne stejne. Pokud se ale bude jednat o nezletile deti, bude se jejich matce navic odecitat z financnich prostredku, ktere by jinak musela dat, i péče, kterou detem kazdy den venuje (pere, vari, uci se s nimi apod.) a to jsou minimalne 3 hodiny denne! Pokud bychom si platili hospodyni za minimalni mzdu, nejakych 50kc/h, bylo by to denne minimalne 150kc, mesicne(31dni) tedy 4650kc!! Za tuto praci matka nedostava nic a zpravidla za ni take nic nechce, ale prave o ni by se mel snizit jeji financni podil na vyzivnem svych deti! Vy byste navrhovala na 2 deti 3500... to je tedy 7000 pokud by matka prispela stejne, pokud by se o ne nemusela jiz starat a deti studovaly na vysoke skole rekneme 8-9tisic, to by matka zrejme doplacela vic. Vy sama byste vyzila za 4000mesicne?? (jidlo, voda, elektrika, plyn, obleceni, sport, kultura, ucebnice a co ja vim co jeste.....) Dite ma pravo podilet se na zivotni urovni obou svych rodicu... Proc by se mela o svou zivotni uroven delit jen matka deti??? myslim, ze by mel platit minimalne 2500kc mesicne na kazde z tech deti. Operace neoperace. Ty deti za to nemohou, ze si je vas pritel udelal!
+59
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 7. 2006 11:28 | L.B.

Myslim, ze soud bral v uvahu, ze ma vas manzel jeste 2 vyzivovaci povinnosti... jinak by vyzivne na syna z predesleho manzelstvi mohlo byt minimalne o 500Kc vyssi!
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 3. 2006 22:35

S manželem mám 2 děti18,12.Obě studující.Manžel má z předešlého vztahu syna/19/taktéž studujícího.Předloni podala jeho matka návrh na zvýšení alimentů.Soud mému manželovi při čistém měsíčním výdělku 10 000kč zvýšil alimenty na 1 700Kč měsíčně.Námitku,že má ještě dvě vyživovací povinnosti soud vůbec nebral v úvahu.Své rozhodnutí zdůvodnil tím,že otec dítěte vlastní pozemky/orná půda o rozloze 2000m a les o témže rozměru.Tak by mě zajímalo,jestli existuje nějaká tabulka,podle níž se dá výživné vypočítat,nebo je to zcela na uvážení soudu.Alimenty nás velmi zatěžují,tento rok jsem totiž nezaměstnaná.
+52
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 2. 2006 7:39 | debil.debi

Jak postupovat v případě, že je vystavený exekučák a zaměstanavatel sražené výživné nepošle? Má s tím někdo zkušenosti? Je to bordel.
+34
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 2. 2006 21:27

Mám vlastní zkušenost s tím jak se otec dokonale a s podporou úřadů ,soudů i policie vyhýbá už asi 6 let placení alimentů na děti.V době vyměřování výživného pracoval na dole,ale jakmile pro neplacení byla podána exekuce na plat dal výpověď a dodnes nepracuje. Spokojeně si žije na velmi vysokých sociálních dávkách a je úplně nepostihnutelný.....žije u družky,takže exekuce není možná(vše je její) a trestně nemůže být stíhán,protože je to chudáček závislí na soc.dávkách a tak i zákon je na něj krátký.Takže dluh je téměř už na 150 tisících a nic a nikdo kdo by mi v tomto pomohl.Bojjuji s tím už nějakou dobu a ještě se nenašel nikdo (mám namysli soud,sociálku nebo policii) kdo by aspoň lidsky řekl či naznačil,že by bylo vhodné na vyžívu přispívat.Zatím ho všechny tyto instituce utvrzují v tom,že na děti platit nemusí a že je to v pořádku......
+29
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 7. 2006 11:23 | L.B.

není tak úplně pravda. že soud nezjišťuje nic, viz občanský soudní řád: § 260 (1) Jde-li o vymáhání výživného pro nezletilé dítě, poskytne soud na žádost účastníka pomoc při zjišťování bydliště toho, komu z rozhodnutí vyplývá povinnost. Soud přitom postupuje v součinnosti s jinými státními orgány. (2) Na žádost účastníka, kterému rozhodnutí přiznává právo na zaplacení peněžité částky, dotáže se soud toho, komu je zaplacení peněžité částky uloženo, zda a od koho pobírá mzdu nebo jiný pravidelný příjem, popřípadě u které banky, pobočky zahraniční banky nebo spořitelního a úvěrního družstva77) (dále jen "peněžní ústav") má své účty a jaká jsou čísla těchto účtů. (3) Dotázaný je povinen odpovědět soudu do jednoho týdne od doručení dotazu. Nesplní-li tuto povinnost nebo uvede-li v odpovědi nepravdivé nebo neúplné údaje, může mu soud uložit pořádkovou pokutu (§ 53).
Prohlášení o majetku § 260a (1) Kdo má vykonatelným rozhodnutím přiznanou peněžitou pohledávku, může soudu před podáním návrhu na výkon rozhodnutí navrhnout, aby předvolal povinného a vyzval ho k prohlášení o majetku. (2) Nemá-li povinný způsobilost k právním úkonům v plném rozsahu nebo jsou-li povinným obec, vyšší územně samosprávný celek nebo právnická osoba, označí oprávněný podle možnosti osoby, které je třeba předvolat (§ 260c). § 260b (1) Soud návrhu na prohlášení o majetku vyhoví jen tehdy, připojí-li oprávněný k návrhu listiny osvědčující, že jeho pohledávka nebyla nebo nemohla být ani s pomocí soudu podle § 260 uspokojena výkonem rozhodnutí přikázáním pohledávky z účtu povinného u peněžního ústavu, a stejnopis rozhodnutí, opatřený potvrzením o jeho vykonatelnosti, nebo jinou listinu potřebnou k nařízení výkonu rozhodnutí; stejnopis rozhodnutí není třeba připojit, jestliže se návrh podává u soudu, který o věci rozhodoval jako soud prvního stupně. (2) Návrhu na prohlášení majetku nelze vyhovět, a) byla-li povinnému povolena v rámci konkursního řízení ochranná lhůta, b) byl-li na majetek povinného prohlášen konkurs, c) byl-li u povinného podán návrh na vyrovnání, d) byla-li u povinného zavedena nucená správa podle zvláštního zákona.
takže nezoufejte, spravedlnost občas vyhraje
+30
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 5. 2006 7:50 | anonym

Mám jinou zkušenost, po 4 letech jsem žádala zvýšení výživného na děti. Chtěla jsem 3500,- Kč o tisíc víc než platil. Jenže u soudu se zjistilo, že otec má 28 tis. čistého příjem tak mu určili téměř 6tis. Samozřejmně se odvolal a donesl si papír jak klesl s platem o 9 tis. Snížili mu to na 4200,- Kč. Můj přítel má příjem 14tis. Po autonehodě má šroubovanou pravou ruku na třech místech, nemůže vykonávat práci jako předtím, se zaměstnavatelem se dohodl o pomocných pracech, šéf i bez lékařských papírů to sám navrhl. Jeho paní chce na 2 děti, kdy ona sama má auto, nový dům a pracuje jako zdr. sestra, kde má příjem kolem 17 tis. čistého, 6500,- Kč na děti a 80tis. chce zpětně se splatností do jednoho roku. Také chce platit k 5 dni v měsíci, to nevadí, ale ten důvod je směšný, 15 dne v měsíci postrá¨dá výživné smysl. Tak jsem zvědavá co určí soud. Domnívám se, že z takového platu a při zdravotní situaci, kdy čeká přítele další operace by 3000,- až 3200,- byly dostačující. Co myslíte? V návrhu na výživném teda paní nenapsala své majetkové poměry, ani kde dělá a za kolik. Navíc před dvěma lety zřídila exekuci kvůli 3 dnům spoždění a trvala 2 roky,náklady a právní zastoupení byly 17 tis. , ale to je malina proti zně¨jícím nákladům57 tis. Kč. Navíc rozsudek - exekuce neoprávněná.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 5. 2006 21:07 | hamped@seznam

Chápu,že vás výživné zatěžuje,ale syn zpředešlého manželství má stejná práva jako vaše společné děti.
+44
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 2. 2006 18:52 | Jarmila

Těch legrácek ze života je víc. Před asi rokem nebo dvěma se stalo někde ve Švédsku, že pár požádal o umělé oplodnění a procházel jednotlivými fázemi tohoto procesu. Jenže se to nějak nedařilo a oni se mezitím rozešli. Za nějakou dobu ona uměle otěhotněla, jenže on při vzájemného rozchodu zapomněl odvolat souhlas, že už nemůže k umělému oplodnění použít jeho spermie a má co nechtěl: holt platí na své dítko, i když se mezitím s jeho matkou rozešel.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 2. 2006 8:28 | Petr

Myslím, že bylo již několik takových absurdních rozsudků. Otcovství bylo geneticky vyvráceno, ale soudně nařízeno platit alimenty dále. Prý nejdůležitější je zajištění nezletilého dítěte.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 2. 2006 10:37 | Pavel

Zaujalo mě, že platit alimenty může být soudem přikázáno pravděpodobnému otci, pokud není otec soudem určen. Co se děje, pokud se prokáže, že tento pravděpodobný otec ve skutečnosti s dítětem nemá nic společného? Dostano peníze zpátky a od koho?
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 2. 2006 8:19 | Jarmila

Jen doplnění drobných nepřesností: "Pro výživné na děti tyto návrhy bezplatně sepisují úřednice na sociálních odborech městských úřadů s rozšířenou působností" - platí pouze pro děti do 18 let věku. Starší děti, pokud studují, se o sebe musí postarat samy. "Tyto případy je však nutno řešit s právní pomocí" - není nutno. Návrh na exekuci napíše podle vzoru (těch je na internetu i v literatuře dost) průměrně vzdělaný šimpanz. Pokud se jedná o exekuci na majetek, je třeba zjistit, co povinný vlastní. To musí ten, kdo exekuci podává, soud nezjišťuje nic.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Dalibor Dědek

podnikatel

Petra Procházková

manažerka, Agrofert

Dalibor Dědek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Petra Procházková
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services