Investice do akcií a dluhopisů: pozor na přílišný optimismus

Milan Šmíd | | 21. 2. 2006 | 2 komentáře
Evropské akcie v roce 2005 vzhledem k ekonomické situaci eurozóny překvapily. Americké akcie díky rostoucím sazbám stagnovaly. Pro příští rok bude dobré mírně šlápnout na brzdu, posílit pozici na peněžním trhu a diverzifikovat.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 2 komentářů)

27. 2. 2006 10:10 | Rejpal

I když s vámi souhlasím, tak cena akcií se neřídí jen rozumem, ale cena akcie může v některých případech být i výsledkem manipulace. A to zejména, jestliže ČEZ má dostatek legálních prostředků ovlivňovat kurz svých akcií na burze. Jak jsem někde četl, tak ČEZ může nakoupit až 10% svých akcií. To znamená, že může efektívně zbrzdit propad a akcie dokonce se ziskem vrhnout na trh např. před valnou hromadou, a tak nejen zbrzdit případnou cenovou špičku , vyvolanou optmistickými prognozami analytiků, ale i na vlastních akciích vydělat. Další možností je, že v případě negativního vývoje celého trhu odejme akcie z trhu a sníží třeba základní jmění. Myslím, že obchodníci v ČEZu v tom umí chodit, a tak bych se ani nedivil, kdyby cena akcií ČEZu i nadále pomalu, s přestávkama, rostla. Já osobně v nejbližší budoucnosti očekávám spíše dramatický růst ceny akcií vodárenských společností, které jsou v porovnání s ČEZem i nadále dosti podhodnoceny.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 2. 2006 17:34 | Ben Bernanke

Nema vyznam brzdit rust akcioveho portfolia s dluhopisy s 3% , ale nechat si portfolio ze 100% jen v akcich. Ale miti portfolio z 50% v akciich , ktere jsou fundamentalne levne , napriklad s P/E pod 15 a s dividendou nad 3% ( a nutne je , aby podniky kazdorocne zvysovaly zisk , tedy zadne akcie General Motors ani Ford ) a z dalsich 40% portfolia v techno akciich asi s P/E pod 20 a z dalsich 10% portfolia v techno turnaround akcii , ktere 2001-2005 nerostly a maji rust pred sebou , jestli podnik zacne dosahovat od 2006 zase solidni a rostouci zisk , ty mohou miti P/E neexistujici nebo P/E 1000 , ale na 2007 predpovidano uz solidni P/E pod 25 Nebezpecne je ale predrazena akcie CEZ s asi P/E 31 , zatimco ostatni elektrarny maji jen P/E 11 az P/E 16. Par lidi opakovalo 2x 8. tridu ZDS , ZDS nedokoncili a namisto 9. tridy se stali pres protekci ceskymi analytiky a ti vidi cilovy kurz akcie CEZ 1000 korun bez udani data do kdy. Samozrejme akcie CEZ muze dosahnout za 10 let kurz 1000 korun. Ale obelhavati verejnost s tim , ze CEZ muze dosahnouti 1000 korun kurz za nekolik tydnu , to je trestuhodny podvod po vzoru analytiku doporucujicich akcie Enron a Worldcom. Kdyby dosahla letos akcie CEZ 1000 korun kurz , mela by asi P/E 35 , to je rentabilita 2,9% a to je mene nez rentabilita dluhopisu. A nekdy musi spadnout akcie CEZ zase na unosne P/E 15 , treba pak , az se provali , ze bilance nejsou pravdive ale falsovane , jako u Enronu a Worldcomu. Analytici , obelhavajici verejnost s cilovymi kurzy akcie , by meli vzdy uverejnit vzorec a hodnoty , ktere do vzorce dosadili a pak taky datum do kdy. Jestli se tedy nasobi letos do 31.12.06 ocekavany zisk firmy CEZ s astronomicky vysokym P/E 35 , pak vyjde kurz akcie 1000 korun. Dlouhodobe se chova kurz akcie k zisku podniku jako pes k panovi , nejakou chvili jde vpredu a nejakou chvili vzadu. Jesli akcie CEZ rostla 2000-2006 hnedle +1000% a zisk podnku nekolikrat mene , pak ta akcie jednou spadne , aby se rust kurzu akcie a rust zisku podniku vyrovnal. Jesli se ale velke mnozstvi cechu a slovaku necha na akcii CEZ naverbovat od nesolidnich analytiku , pak muze akcie CEZ rusti za par let na 3000 korun a P/E 100. Zalezi jen na tom , je-li vice akcii , nebo vice idiotu.
+24
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Pavel Baudiš

podnikatel, Avast

Tomáš Čupr

podnikatel, Slevomat a DámeJídlo.cz

Pavel Baudiš
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Tomáš Čupr
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services