Vládní podpora podnikání: bohatým dává, co chudým bere?

Česká vláda si hýčká velké investory, zejména pak ty zahraniční, a na jejich cestě na naše území zametá i ta nejmenší smítka. Naopak drobným českým podnikatelům hází klacky pod nohy. Jak jinak by šel interpretovat fakt, že ČR loni získala historicky nejvyšší počet velkých investičních projektů, zatímco počet českých podnikatelů již dva roky klesá? Přečtěte si naši analýzu.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 12. 2006 11:25

Ano. Vláda postupuje tak jak je jí umožněno, momentálně volí nejracionálnější postup. Po nás potopa. Používat pojmy bohatý a chudý mě připadá příliš emotivní, nahradil bych je za označení úspěšný bankrotář a lidský zdroj. Stačí si vybrat. Na vysvětlenou židovská anekdota: Malý dlužník je otrokem věřitele a velký dlužník je otrokářem věřitele. Lehkost s jakou vláda, politici rozhodují je přímo úměrná jejich všehoschopnosti mimo veřejné funkce. Dříve ministr financí je ve vězení a další Bublava? Pěkný den Jiří Viliam Daubner

+50
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 2. 2006 13:31

Jak to tady všechno pročítám, děsím se, že se u nás nic moc nezměnilo. Pořád máme nahnáno a nějaké autority bez citu a vzdělání nám za naše peníze pořád strpčují život. Žít se tady slušně nedá, podnikat také a divím se, že si to všechno necháme líbit! Zahání nás do "úzkých" a vůbec se nestydí. Neuvědomují si, že oni jsou tady pro nás a ne my pro jejich blaho. Co připravíme našim dětem z půdu k žití? Nebo chcete, aby žili z ruky do huby, jak teď přinutili nás? Proč ta inteligence je pořád zalezlá někde v díře a nedovedou vystrčit hlavu a něco změnit? Jde to, jen se pořád něčeho bojíme a na něco ohlížíme! A jak se Ti politici suverénně z těch TV na nás šklebí! A vytváří dojem, že co nás je po čem? Co si to vůbec dovolujeme na něco se zeptat?

-20
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 32 komentářů)

4. 2. 2006 9:59 | Petra

Plně s Tebou souhlasím, taky jsem Ti dala 1, líbila se mi i úplně poslední věta ve vlastním článku, laskavé a hlavně rovné podmínky všem, by byly mnohem prospěšnějším řešení. Prospěšnějším pro celý stát, celou ekonomiku, jen s výjimkou těch omezených tupců, jimiž si necháváme vládnout. Tak už s tím sakra něco udělejme, v červnu bude příležitost!!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 2. 2006 9:48 | kopie textu

LG. Philips Hranice - vláda investovala 1.360.650.000,- korun. Nyní vláda nabízí 300.000.000,- korun. Rožnovská TCT – vláda investovala 0,- korun. Pomoc nenabízí.
LG. Philips Hranice - vláda investovala 1.360.650.000,- korun na vytvoření 1270 pracovních míst (investor slíbil 3000). Jedno pracovní místo tak občany ČR vyšlo na 1.071.337,- korun. V rámci investiční pobídky byly firmě odpuštěny na dobu deseti let daně z příjmů, pozemky pro výstavbu továrny dostala zdarma a na náklady státu a obce byla vybudována potřebná infrastruktura. Hranický závod LG.Philips Displays Czech Republic má nyní problémy. Způsobil je bankrot mateřské nizozemské společnosti LG.Philips Displays Holding BV. Vláda nabízí hranickému závodu pomoc 300.000.000,- korun.
Existenční problémy má i ve stejném oboru podnikající firma TCT. Ta začala bez investičních pobídek a bez daňových úlev. O pomoci této firmě vláda neuvažuje.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 2. 2006 9:48 | k podpore podnikani

http://volebnifakta.cz/?action=statement&id=68
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 2. 2006 7:01 | Stavitel

Jedinou, celoplošnou a rozumnou investiční pobídkou může být znížení ceny práce. To ostatní jsou jen vyhozené peníze pro vybrané regiony a vybrané skupiny příjemců. A k tomu doprovodné, malé domů, pro zprostředkovatele. Pokud bude čistá mzda zatížena celkovým odvodem do 15 až 20%, tak se mi vyplatí přijmout další zaměstnance na trvalý úvazek. Dnes mě zatěžují celkové odvody státu vůči čisté mzdě cca. 84%. Když dopočítám dovolenou, stravné, cestovné a další skoro povinné záležitosti, tak jsem nad 100%. Proto se mi vyplatí "zaměstnat" lidi na černo a platit je ze zisku. A když už jde do tuhého, tak je zaměstnám jen za minimální mzdu a zbytek jim doplatím zase ze zisku. Nejvýhodnější je pro mě ale švarc systém. Takto se chová více, méně většina zaměstnavatelů u nás. Jedinou výjimkou jsou právě zahraniční investoři, kteří si to mohou dovolit. Na jejich dotovanou cenu práce doplácíme my všichni. Uvažuji, jak dlouho bude trvat, než tohle pochopí i ti, kterých se to nejvíce týká - zaměstnanci.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 2. 2006 1:13 | jezevec

Investiční pobídky musel vymyslet chorý mozek. Kdyby dali živnostníkům dotaci 100.000 na jedno místo, každému na jedno - stálo by to třikrát, možná pětkrát míň, než magalomanské projekty, bez vyvlastňování a bez dotací na infrastrukturu - a vytvořilo by ye přitom desetitisíce nových pracovních míst. Ovšemže by stačilo to kilo dát jako daňovu slevu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 2. 2006 14:32 | Pepa

Je to Kocourkov - p.Paroubek hlásá jak je úspěšný, že bylo schváleno více jak 300 zákonů/rok. Nikdo se v nich nevyzná. Nekomentuji jeho polopravdy a lži. - p. Urban nabízí pomoc L.G. Philips. Proč ne stovkám našich krachujících firem? Nekomentuji rošády na Čezu: Míl - Roman - p. Sobotka neví, že by se p. Kraus dopustil něčeho nekalého. Nekomentuji IPB, FNM. - p. Ráth dává prémie vedoucím za zvyšování platů. Jsou ti lidé normální, nebo já jsem cvok?
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 2. 2006 12:24 | Miki

jestli pumpnete stát na podpoře v nezaměstnanosti možná potěší vás, ale ještě více vládnoucí levici, přesně o to jde. Váš případ je důkazem mého níže uvedeného tvrzení. Obávám se, že díky obrovské (a stále rostoucí) skupině populace závislé na státu mají levičáci už dnes volební vítězství v kapse. A věřte, že nejsem najatý exponent ODS. I tato strana má ke skutečné pravici (která vede lidi k samostatnosti a odpovědnosti za sebe samé, za své životy a snižuje závislost na státu), hóóódně daleko. Jenomže přece jen jsou menším zlem, než celá levičácká banda.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 2. 2006 11:03 | Verca

K 31.1. jsem pozastavila ŽL a pomaloučku polehoučku si hledám job se všemi výhodami zaměstnance. Ač jsem jako OSVČ úmyslně vydělávala stále méně, přesto odvody i minimální daň stále rostou. Jsem naprosto znechucená z podmínek, jaké v naší zemi panují pro lidi, kteří jen chtějí být nezávislí a starat se sami o sebe. Odmítám dál být dojná kráva těch špatně maskovaných bolševiků. Utěšuju se, že na oplátku teď trochu podojím stát na podpoře v nezaměstnosti.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 2. 2006 10:58 | Mája

Jde o to, nakolik se levici (ČSSD) podařilo pomocí přidělení státních zakázek, slibů budoucích zakázek a tzv. "výběrových řízení" zkorumpovat dostatečný počet těch "nejbohatších", aby už měla navždy vítězství ve volbách v kapse. Je totiž i čím dál větší počet relativně velkých českých firem, které jsou zainteresovány na tom, aby se ČSSD udržela u moci. Příklad euroAWK a jejího odmítnutí vylepit (třebas trapné) plakáty ODS před Pakulem je jasným příkladem. Firma se jasně bála si to u ČSSD "rozházet". Podívejte se na firmy napojené na různá ministerstva (např. MZ, MD, MPSV) a pak se nedivte, že tak velká část "kapitalistů" hlasuje pro levici.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 2. 2006 10:27 | Jirka

Vláda zřejmě usoudila, že nejlepší způsob jak pomoci drobným podnikatelům a živnostníkům od jejich nezáviděníhodné situace je udělat z nich zaměstnance ve fabrikách dotovaných z jejich daní. Mimo jiné jí uniká, že mnozí z těchto drobných zkracovalců propustí své zaměstnance a také řada těch, kteří se tak tak udrží.
Podnikatelé mají tu vlastnost, že se snaží sami si práci opatřit. Ti, kteří ukončí činnost, budou tedy první mezi uchazeči o zaměstnání ve firmách, které vláda pobízí. Jejich bývalí zaměstnanci budou postaveni před problém, jak se dostat do firmy, která vyžaduje znalosti cizích jazyků, PC a jiné, které tito zaměstnanci mnohdy nemají. Pokud jde o živé roboty u pásu, ti sice často na kvalifikační bariéry nenarazí. Ale za nekvalifikovanou práci budou brát přinejmenším minimální mzdu, o jejíž výši si mnohý živnostník může nechat zdát a kterou sám jako zaměstnavatel nemá šanci platit někomu, kdo by u něho mohl být jinak zaměstnán. Firma, která dostane pobídku si může dovolit zaměstnance i mírně přeplácet, a ještě vydělá. Než s velkým rizikem a vypětím sil vést svou malou firmu, konkurovat dotovanému molochu na trhu s výrobky i na trhu práce, raději se spousta podnikavých nechá zaměstnat.
Nemám nic proti přítomnosti cizích firem. Pro našince může být užitečné, když si může zkusit, co obnáší práce třeba u japonců, rozšířit si obzory a jazykové znalosti, a přitom nemusí ani do ciziny. Ale dotace, pobídky a jiná obdobná finanční pomoc od státu je na místě tam, kde se dělá nějaká nevýdělečná činnost prospěšná pro stát. Ne tam, kde se tím pokřivují tržní podmínky a likviduje už tak ekonomicky slabší konkurence.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 2. 2006 10:18 | Miki

Nemorální investiční pobídky pro zahraniční subjekty a současně šikanování vlastních drobných podnikatelů se dějí zcela programově. Společnost se dělí na tři skupiny občanů. První skupina je superbohatá, jsou to majitelé velkých společností, finančníci, bankéři, atd. Tato skupina vládě ČSSD (tedy levici) nevadí a v žádném případě není v jejím zájmu ji nějak omezovat, šikanovat. Dost dobře to ani nejde, tito lidé jsou silnější než každá vláda, s výjimkou komunistů, kteří by je sice dokázali zlikvidovat, ale vzápětí by tuto elitu nově vytvořili z vlastních řad. Dostat se mezi tuto nejbohatší elitu je největším přáním řady politiků. Na protipólu jsou nezaměstnaní, lidé z nízkými příjmy a sociálně slabí, to je část společnosti, která je pro ČSSD životně důležitá a umožňuje jim vyhrát volby, tudíž pro udržení levice u moci je nezbytné, aby tato skupina byla co největší a stále rostla. Proklamované snižování nezaměstnanosti (byť reálně uskutečňované) s tím není v rozporu, neboť nezaměstnaný, který získá práci (třeba u zahraničního investora), si sice finančně polepší, ale jeho závislost na státu trvá. Pouze lidé na levicovém státu závislí (dávky, podpory, atd.) tento stát potřebují, proto je pro levici absolutně nezbytné tuto skupinu udržovat a rozšiřovat. No a uprostřed se nachází střední třída, smrtelný nepřítel levice. Jsou to samostatní, tvrdě pracující, sebevědomí živnostníci či malí a střední podnikatelé, které levice neopije žádnými sociálními kecy a tradičně bývají voliči pravice, protože jsou v řadě aspektů na státu nezávislí. Proto jsou pro levici nebezpeční a co nejvíce redukovat jejich stavy je pro levici otázkou přežití. Tolik poněkud delší reakce na to, proč ČSSD nabízí cizím investorům neskutečné finanční pobídky a úlevy (z kapes občanů, jak jinak) a zároveň se pomaloučku polehoučku (aby to moc nebilo do očí) snaží omezovat střední stav. Nezapomeňme, že kromě tolikrát proklamované „dobré kvalifikace a technické úrovně“ českých dělníků je hlavním důvodem zahraničních investic stále levná pracovní síla a ony často až nemorální úlevy a pobídky ze strany levicového státu. Jak to v naší „středoevropské levné montovně s.r.o.“ dopadne po vyčerpání těchto prebend naznačuje vývoj v Hranicích.
-7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 2. 2006 9:48 | pokus2

Máme vládu odborníků - ekonomů od pípy - co si zasloužíme to máme.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Senta Čermáková

manažerka

Vladimír Dlouhý

exministr a ekonom

Senta Čermáková
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Vladimír Dlouhý
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services