Státem ohrožený druh? Živnostník

Drobných podnikatelů v uplynulých dvou letech rapidně ubývalo a ještě ubývat bude. A to i přesto, že se vláda ve svém programovém prohlášení pyšní jejich podporou. Jinak asi vypadá podpora očima státu a jinak očima těch, komu je určena.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 3. 2006 15:59, pokus2

Ty jseš dobrej mudrlant. To, že si odpočítáš DPH od PC je úžasné. Jenomže ty taky musíš svou práci o to DPH zdražit. Jestli jsi tak dobrý, že tvému zákazníkoví navadí, že mu zvýšíš cenu o 19% (pokud on není plátce DPH)? Jou však tací, kterí prodávají práci i neplátcům. A předpokládám, že jsi si PC koupil pro práci - tedy vynucený náklad - že na něm pak mrskáš hry je tvoje klika. Jsou jiní, kteří si musí nakoupit zařízení, materiál a služby, že jim to paušál nepokryje. Tobě stačí asi hlava a že jde o řemeslnou činnost mě udivuje - to asi soc. dem uniklo.
Takže v podstatě 2x zneužíváš něco, na co jiný a neprávem nedosáhne. a ještě si to pochvaluješ - daňovou kontrolu na tebe.

Zobrazit celé vlákno

+44
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 1. 2006 1:12, jezevec

Stačily by čtytři kosmetické změny v zákoně o účetnictví:
1) Nezaplacená faktura není pro recipienta daňovým nákladem a nesmí si z ní odečíst DPH (ani v PDU)
2) Neuhrazená faktura neni pro výstavce zdanitelný příjmem a nepřijaté DPH se neodvádí (ani v PDU)
3) Utracení zálohy nebo platby za jiný projekt, než na jaký byla záloha či platba přijata - je trestný čin zpronevěry s osobní trestní zodpovědností konkrétní osoby
4) Placení faktur v jiném pořadí než je jejich datum splatnosti (neboli např. 2x zaplatit leasing na vlastního bavoráka před fakturami dodavatelům z minulého měsíce) - je trestný čin poškozování věřitele s osobní trestní zodpovědností konkrétní osoby

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 82 komentářů)

14. 1. 2006 1:12 | jezevec

Stačily by čtytři kosmetické změny v zákoně o účetnictví: 1) Nezaplacená faktura není pro recipienta daňovým nákladem a nesmí si z ní odečíst DPH (ani v PDU) 2) Neuhrazená faktura neni pro výstavce zdanitelný příjmem a nepřijaté DPH se neodvádí (ani v PDU) 3) Utracení zálohy nebo platby za jiný projekt, než na jaký byla záloha či platba přijata - je trestný čin zpronevěry s osobní trestní zodpovědností konkrétní osoby 4) Placení faktur v jiném pořadí než je jejich datum splatnosti (neboli např. 2x zaplatit leasing na vlastního bavoráka před fakturami dodavatelům z minulého měsíce) - je trestný čin poškozování věřitele s osobní trestní zodpovědností konkrétní osoby
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 1. 2006 18:50

Ono by snad někdy stačilo, aby někdo pohlídal splatnost. Co mi je platné, když odvedu práci jako osvč včas a v dobré kvalitě a odběratel - tedy podnik s oněmi nebohými zaměstnanci- si prodlouží dobu splatnosti ne jako u našich doktorů na dva měsíce, ale na pět, šest,osm, dvanáct... A návaznost jednoduchého účetnictví na podvojné -ach jo.Poslané platby za rok naráz došlé 29.12.-taky to znáte?P O H L Í D A T S P L A T N O S T!!!!!!
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 1. 2006 18:44 | OSVČ

No to mám rád, ty formulace typu "odečíst provozní náklady za auto" , on si totiž napřed musí živnostník něco vydělat, a pak teprve lze odečítat. Možná byste se měl s živnostníky pobavit , že při výplatě mezd dá polovinu zaměstnancům a druhou pošle na FÚ, OSSZ a zdravotní pojišťovny. Jinak vstupenka mezi živnostníky stojí pořád 1000 Kč za ŽL, tak si ji kupte a můžete odečítat.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 1. 2006 18:42 | JirkaZ

Taky souhlasím s malou vymahatelností práva, jenomže je třeba rozlišovat případ od případu. Případ vašeho kamaráda je poměrně jednoduchý i u soudu za předpokladu, že má podepsaný předávací protokol na vícepráce a tento je v soulasu se smlouvou. Pak se práva domůže cca do 1 roku. Horší je, pokud situace jednoduchá není nebo chybí listinné důkazy. Pak se řízení protahuje, účastníci se odvolávají, soudy "nasekají" procesní chyby, svědci nemají čas apod. Proto jednou z nejpodstatnějších věcí v podnikání je mít pořádek v papírech.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 1. 2006 17:42 | Dude

Další ránou pro živnostníky budou registrační pokladny. Dnes jsem se doslechl jak to bude fungovat. Aby ČSSD zabránila ODS zrušit po volbách registrační pokladny, měl by jít v nejbližší době do vlády návrh na dotaci pokladen. Ten kdo koupí pokladnu, která "vyhovuje" předpisům do 30.7., měl by dostat úlevu na daních 8.000,- Kč. Ten kdo ji koupí po tomto datu do konce roku už jen 4.000,- Kč. Registrační pokladny by měly mít pouze maloobchody, proto se dnes začínají naší asijští spoluobčané registrovat na velkoobchody. Bohužel v našich zákonech není velkoobchod nijak zvlášť popisován. Tím se vyhnou pokladnám. Když si tedy pokladnu pořídíte za nějakých cca 20.000,- Kč bez DPH a ona se vám nějak pokazí, nemůžete bohužel prodávat, dokud ji neopravíte. Jinými slovy kupte si náhradní. Protože dnes zvednete telefon, zavoláte dodavateli stávajícího prodejního systému a ten jej "víceméně" rychle opraví. U registračních pokladen budete muset zavolat "certifikované" společnosti (certifikát by měl být k máni za cca 30.000,- Kč) a ta zavolá na FÚ. Poté dorazí fundovaný pán, který pokladnu odpečetí a zajistí opravu. Další gól, který mě rozesmál (nebo rozplakal) je ten, že jste povinni archivovat jen závěrky. Nikde však není psáno zda denní, týdenní atd. Jinými slovy si můžete údělat na konci prac. doby mínusové výdeje a udělat závěrku, kterou poté budete archivovat. Tedy si můžete své tržby ohlídat. Takže stát opět svou genialitou donutí živnostníky (maloobchodníky), aby vyhodili zbytečně peníze. Zapoměl jsem, že zákazník, který si nevyzvedne doklad, může být pokutován. Chce se mi zvracet, když vidím naši vládu v čele s p. Paroubkem!!!!
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 1. 2006 15:49

taká nezapomeňte,že když jde marodit zaměstnanec má 60procent z platu nemocenskou a když jde marodit podnikatel tak má kolik,víte to?to je almužna oproti zaměstnanci.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 1. 2006 15:44

Plně s Vámi souhlasím a podotýkám,že dnes je nejlepší být na podpoře a pracovat načerno.Bohužel ti naši tupcy ve vládě si přes nakradené prachy nevidí na špičku nosu a co se dějě "dole u póvlu"je zajímá jak loňský sních.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 1. 2006 14:11 | Hledač

Našel jsem jiná čísla a to dle Českého statistického úřadu. Pokles počtu podnikatelů bez zaměstnanců za rok 2005 1.čtvrtletí - 33,6 tis., 2.čtvr. - 20,9 tis., 3.čtvr. - 21,9, 4.čtvr. ještě nebylo vyhodnoceno. Zdroj http://www.czso.cz/csu/csu.nsf/kalendar/2004-zam
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 1. 2006 13:51

O jisté zhovadilsoti názorů páně finačně-ministerských hovoří mj. i další statistika. Byly zavedeny min. odvody a je docela zajímavé zjistiti, že místo zvýšení přínosu pro stát ve formě zvýšení objemu vybrané daně z příjmu FO došlo paradoxně ke snížení. A je zajímavé poté sledovat páně Sobotkovic, jak se bije v prsa, jak super jim jde zlepšovat podmínky. Mají štěstí, za mnou kdyby přišel některý z mých manažerů a řekl mi, že udělal super věc a výsledkem byl efekt přímo opačny, a ještě se tím chlubil, jistě bychom se velmi rychle dohodli, že od příštího měsíce se bude snažit ničit jinou společnost. Bohužel, v politice to funguje jinak, lid je stádo.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 1. 2006 13:09 | jezevec

Ministerstvo se velmi a opakovaně mýlí v definici (a paušálních postizích) tzv "mrtvých duší" - neboli lidí, kteří ač vlastní živnostenské listy, nepodnikají. Zaprvé se domnívám, že je do toho každýmu leda kulový, jak mnoho kdo podniká - takoví nikomu neubližují a je nesymsl je likvidovat. Zadruhé se často zapomíná, že do kategorie OSVČ (se všemi paušálními a minimálními poplatky) se automaticky a proti své vůli dostane rozhodnutím státu každý majitel ŽL, který nemá HPP. Tedy například matky na mateřské, člověk dočasně (dobrovolně) bez práce, sezónní pracovník nebo pracovník jehož příjmy v principu nejsou stabilní (nedoceněný umělec), zaměstnanec na částečný úvazek, nebo důchodce co měl živnostňák jen na přilepšenou na pár hodin práce v roce. Paradoxem samozřejmě jest - že stát ve své usliněné snaze všechno zdanit a uregulovat zavilnil, že se desetitisíce takovýchto "připodnikávatelů" definitivně přesunulo do šedé ekonomiky, a stát z nich nedostane vůbec nic. Za to by měli viníci viset, doufám že se brzo dočkáme.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 1. 2006 13:03 | Pavel

No, třeba to bude tím, že vztah počet registrací ku počtu žvnostníků není 1:1.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 1. 2006 12:56

Ty cisla jsem taky nepochopil a taky me to zarazilo.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 1. 2006 12:43 | Jirka

Nějak mi nejde do hlavy, kde vzalo MF ta čísla z 1. tabulky. Když je v nějakém roce více nových registrací než zrušených, jak může počet živnostníků klesnout? Navíc to nesedí, ani obráceně, když ty sloupečky přehodím. Taky mě napadá, že si stát může vylepšovat obraz podpory podnikání zvyšováním počtu živnostníků tak, že ti co upadli do dluhů, nemají šanci živnost zrušit, dokud dluhy alespoň vůči státu nevyrovnají. Budou vedeni jako daňoví dlužníci třeba až do smrti.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 1. 2006 11:13

Ano.Letos to zabalím. Skoro pět let jsem se handrkoval s Fú Toužim o doplatek na dani dva miliony,všichni státní úředníci na postupu těcto inkvizitorů neviděl nic nezákonného až po pěti letech rozhodl soud v můj prospěch s kontatováním, že během daňové kontroly byla porušena Ústava ČR,základní lidská práva aj. a rozhodl v můj prospěch.Představa, že bych měl tuto anabázi absolvovat znovu, mne donutila k rozhodnutí,letos odejít pro podporu a vyčkat důchodu.Pochybení finančáků jsou taková, že výsledek práce Fú Toužim zahhrne Ochránce pan Motejl do své zprávy, na rozdíl od min. fin. Sobotky,který spatřuje v postupu Fú pouze změnu výkladu zákona.Děkuji,ale odejděte.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 1. 2006 10:58 | fdgdrtget

Jsi dement asi skorumovaný politik nebo státní úředník
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 1. 2006 12:11 | Jirka

Ono se to dá spočítat tak i tak. Záleží na konkrétních porovnávaných osobách. Je to tak složitý systém, který odlišuje podmínky živnostníka od zaměstnance, že pokud je budeme chtít porovnat, vždy na spoustu věcí zapomeneme. Vy jste například nezmínil, že zaměstnaci mají nárok na placenou dovolenou, dostávají příplatky na stravenky nebo jim zaměstnavatel na vlastní náklady vyváří, v letních vedrech dostanou nápoje. Pracovní oděvy, ochranné pomůcky i výrobní prostředky dostanou od zaměstnavatele a nemusí za ně splácet leasing, platit jejich pojištění, revize, energie atd. Mají nárok na mzdu i když zaměstnavatel pro ně nemá práci, protože mu zkrachoval nebo vypověděl smlouvu větší odběratel (třeba i kvůli nekvalitní práci zaměstnaců) nebo mu přestal platit faktury. Pokud nedělají něco nezákonného, nezpůsobí průšvih z nedbalosti, nikdo jim nedá ani pokutu. Živnostník nemá šanci vyhovět zákonu i kdyby chtěl, protože naše legislativa si v mnoha bodech protiřečí. Buď vyhovíte berňáku a půjde po Vás živnostenský úřad, nebo naopak, nebo jinak. Ale v průšvihu jste od chvíle, kdy jste si zaplatil za vydání několika živnostenských listů na jeden obor podnikání. Samozřejmě na všechny ty zaměstnanecké "výhody" musí vydělat svou prací zaměstnanci. A jak správně píšete, bez symbiózy se zaměstnavateli by se neuživili. Zaměstnavatelé nevytvářejí produkt, ale pracovní a obchodní podmínky, což se daleko hůř oceňuje, než kus výrobku. Přesto to svou velkou cenu má. Obě skupiny tedy dělají pro společnou věc, ale jen jedné jsou přiznány různé výhody a ochrany.
Čert vem peníze. Pokud se dá začít skromně a vypracovat se i za cenu vyšších nákladů a normálního podnikatelského rizika, lze to do jisté míry chápat jako pozitivní filtr pro oddělení podnikatelů od fušerů, kteří si na ně jen hrají. Zásadní problém je v chronické paskvilitidě naší legislativy a v tom, že stát dovolí svým úředníkům, aby si ji vykládali nejednotně. Takže pokud je Váš místně příslušný úřad zrovna osazen hovady, máte smůlu, aniž byste se něčeho dopustil. Nechci výhody oproti zaměstnancům. Zaměstnancem jsem byl, ale rozhodl jsem se podnikat i přes to, že to má své mínusy. Nic mi nebrání stát se opět zaměstnancem, pokud by mi to připadalo výhodnější. Jediné co chci, je skutečně právní stát, který dokáže jasně stanovit pravidla hry a netrestá občany za chyby zákonodárců a státních úředníků.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 1. 2006 11:25 | Jirka

Tak to jste na to káp'. O General Motors se vedou řeči jestli bude nebo nebude bankrot. Jejich akcie jdou už delší dobu dolů. Moc jsem té firmě nevěnoval pozornost, ale pokud se nepletu, dost ji dusí odbory a byl tam nějaký průšvih s důchodovým spořením zaměstnanců. Doufejme, že ČR na tom nebude brzy stejně (možná už je, ale tutlá se to). Zatím má pacient dost podobné příznaky. GM možná zachrání maketingová akce Bédy Trávníčka u Mountfieldu.:-) Ale kdo zachrání nás?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 1. 2006 11:15 | Michal Kára

Ad 1) Nevim, proc se v clanku o zivnostnicich zminuji zapisy do obchodniho rejstriku, kdyz s tim vubec nesouvisi (ale to je detail)
Ad 2) S temi zvysujicimi se zaklady je to take neprijemne, nicmene musim uznat, ze zatim zivnostnik plati stale mene nez zamestnanec (nebo se mylim)?
Jinak musim souhlasit s malou vymahatelnosti prava; kamarad ted resi problem, ze neco delal pro jistou firmu. Osoba zodpovedna za projekt chtela nejake viceprace, za ktere byla ve smlouve stanovena castka. Nicmene po provedeni praci firma rekla, ze sice by podle smlouvy mela zaplatit, ale ze s temi vicepracemi nepocitala, takze je nezaplati. Jedna se asi o padesat tisic, soudni cestou by to trvalo roky a spoustu penez, nez by se penize vymohly...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 1. 2006 9:32

Česká republika nepotřebuje podnikatele, fungující právní systém ani vzdělání. Česká republika totiž zbohatne tím, že se v České republice budou montovat auta pro celou Evropu. Jako v Detroitu, tam to taky funguje.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 1. 2006 9:03 | Jan

V ČR je na 100 000 obyvatel o 20% živnostníků více než v NSR. Je to zákon kapitalismu že kdo neobstojí v konkurenci zanikne. 90% živnostníků je úspěšných a ti ostatní půjdou dělat holt něco jiného. Neobviňujme z toho toho fackovacího panáka - stát, který za všechno může.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jiří Paroubek

politik

David Marek

ekonom

Jiří Paroubek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 2 duelů
×
David Marek
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services