Jak ukončit smlouvu o stavebním spoření?

Blíží se vám termín ukončení vázací lhůty smlouvy o stavebním spoření a přemýšlíte, co se smlouvou dál? Pokud si myslíte, že po uplynutí této lhůty smlouvu prostě musíte vypovědět, mýlíte se. Možností, jak s ní v tuto chvíli naložit, máte několik. Poradíme vám, jaké řešení zvolit.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 1. 2006 22:16, Tomáš Marný

Z kterých obchodních podmínek které stavební spořitelny autor opsal výpovědní lhůtu? RSTS má třeba v OP z r. 1995 toto: "Výpovědní doba začíná běžet od 1. dne následujícího po doručení výpovědi druhé smluvní straně a končí poslední kalendářního měsíce, v němž byla druhé smluvní straně doručena.".

+38
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 1. 2006 10:33, Kropáč

V článku je drobná nepřesnost - výše naspořené částky při výpovědi není včetně "přiznaného", ale "připsaného" státního příspěvku. To má velký význam, pokud se ve spoření blížíte cílové částce a nechcete přespořit se všemi negativními důsledky.

Proto je velmi výhodné podat výpověď v prosinci, možná by se to stihlo i v lednu, protože státní přípěvek bude připsán nejdříve v dubnu, což se za dobu mých stavebních spoření stalo v jediném roce. Obvykle to bylo v květnu.

Nezmínili jste se o tom, že pokud spoříte na starou smlouvu pravidelně 18000,-Kč/r, máte pro účely státního příspěvku v každém roce (mimo prvního) "přespořeno", a "přespořené" částky se převádí do dalšího roku jako vklad. Takže při výpovědi smlouvy v lednu 2006 vás může čekat milé překvapení, že dostanete státní příspěvek nebo jeho část i za rok 2006, i když jste v tomto roce nevložili ani korunu.





-45
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 26 komentářů)

11. 1. 2006 12:52 | Michal Kára

Ano. A pripravte se, ze 2x rocne vam bude financni "poradce" volat, jakou mate strasne nevyhodnou a nemoderni smouvu ze si ji proste musite predelat, jinak jste totalne out :-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 1. 2006 12:11 | Pavel

Mám dotaz k "super" variantě. Kdy obdržím státní podporu za tento rok, pokud zruším smlouvu již např. v únoru? Společně se zbytkem peněz nebo až někdy jindy ?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 1. 2006 12:04 | jezevec

Chcete říci, že pokud mám smlouvu z roku 2003, s c.č. 300.000 - a budu na ní spořit tech obligátních 18.000 ročně (a v každém roce dokonce o trochu míň o úroky z vkladu) - že mohu spořit třeba deset let, a stát mi bude špendýrovat pořád tech 4500 ročně podle starých podmínek, a sparkasse úročit zústatek 4%?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 1. 2006 10:27 | NED, petrnedved@seznam.cz

předchozí odpověď mi nějak utekla dřív ... ad1) Výpověď můžete podat už dříve, ale mezi datem uzavření (účinnosti) smlouvy a datem ke kterému smlouvu vypovídáte musí uplynout min. 60 resp. 72 měsíců. (Existuje i možnost ukončení smlouvy dohodou.) ad2) doba vyplácení SP není časově omezena, takže splňujete-li podmínky pro přiznání SP, můžete spořit neomezeně dlouho, pokud nepřespoříte CČ, smlouvu můžete pochopitelně kdykoliv vypovědět
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 1. 2006 10:22

ad1) Výpověď můžete podat už dříve, ale mezi datem uzavření (účinnosti) smlouvy a datem ke kterému smlouvu vypovídáte musí uplynout minimálně 60 resp. 72 měsíců.(datum
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 1. 2006 9:45 | svb

Chtěl bych se zeptat na dvě věci: 1, píšete "podejte výpověď smlouvy (pozor na dodržení vázací lhůty)" - znamená to, že mám výpověď podat až po uplynutí vázací hlůty, nebo ji mám podat dřív, ale tak, aby den ke kterému smlouvu vypovídám byl až po uplynutí vázací lhůty? 2, žil jsem v domění, že státní podpora na jednu smlouvu je omezena na 5(6) let a pokud chci stavebně spořit dál, musím si buď založit smlouvu novou, nebo na tu stávající novou podporu zase na dalších 5(6) let nějak převést (a pak to mám zase na 5(6) let a dřív nemohu smlouvu vypovědět). Co je v článku jsem ale pochopil spíš tak, že státní podporu budu dostávat automaticky pořád bez omezení (dokud nenaspořím cílovou částku) ani o ni nemusím žádat a že těch 5(6) let je jen dolní hranice - pokud ji překročím, tak můžu vesele inkasovat státní podpory dál a vypovědět smlouvu kdy se mi zlíbí. Je tedy ten druhý výklad správný? Díky za vysvětlení.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Kolik musíte spořit na?

let
%

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Vlasta Parkanová

politička

Martin Hausenblas

podnikatel a investor, Adler

Vlasta Parkanová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Martin Hausenblas
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services