Na nemocenské dostaneme přidáno

Oblastí, ve které si letos finančně polepšíme, je nemocenská. Chcete vědět, o kolik stoupne právě vám? Víte, kolik nově dosahuje nejvyšší možná částka?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 1. 2006 13:25, jezevec

Tohle by měl řešit revizní lékař pojiš´tovny, případně kriminálka.
"Jít marodovat na tři měsíce" je v našem právním řádu nelegální.

Zobrazit celé vlákno

+54
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 1. 2006 10:53

Připadá mi,že všechno dělají lidé,kteří vůbec neví,jaká je realita a ani nemají zájem si ji zjistit.
Pokud jde o nemocenské dávky tak nechápu,jaká to tady existuje silidarita,o které se mimo jiné ani nemluví.Mluvíme pouze o solidaritě v poskytování a odvodech na zdravotní péči.Že je také v nemocenských dávkách se jaksi nemluví.Důsledk to má ten,že někdo bere ze svého příjmu ND 60% a druhý třeba 20 i méně procent.Ten druhý se bude proto snažit raději ani neonemocnět.V lepším případě si vezme dovolenou a pokusí se vyléčit podomácku sám,anebo nebude marodit vůbec a chorý bude pracovat bez ohledu na to,jak po přechozené nemoci může dopadnout( pokud to nevíte,tak je to běžná praxe).Takže to je opravdu zdravotní péče jak vyšitá!
A pokud se jedná o úhradu nemocenské zaměstnavatelem,tak to si už opravdu stát nemohl jako pomoc drobnému podnikání nic lepšího vymyslet.V této zemi existují také drobní podnikatelé,kteří na úhradu nemocenských dávek pro své dva tři zaměstnance nejsou schopni vůbec vydělat a díky onemocnění zaměstnaců prostě zkrachují. BRAVO moudrá hlavo,kterás to vymyslela.Ověřila sis vůbec,u jak velkých firem toto funguje v zahraničí?

-18
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 19 komentářů)

7. 12. 2019 17:49 | martina

Dobry vecer. Chtela jsem se zeptat. Mam nemocenskou od 17zari a 18 jsem ukoncila pracovni pomer dohodou. Od toho 17 mi zadna nemocenska neprisla. Mam narok? Dekuji
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 6. 2006 13:53

Jo ty chytráku a ANALFABET se taky nepíše anafabet ... (kontrola kontroly)
+43
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 1. 2006 8:37 | Bývalý voják

To je odvrácená stránka toho, že pracující důchodci musí platit sociální a zdravotní pojištění (a zaměstnavatelé za ně), aniž by z toho směli legálně něco mít. Nepřidá jim nikdo ani korunu na důchodu, ani nezkrátí frontu u doktora. Nelze operovat s tím, že důchodcům nemocenská nenáleží, protože jsou zajištění, když pojistné jim náleží platit. Před ukončením pracovního poměru je sice nemravné onemocnět naschvál, ale dělá to prakticky každý, kdo nemá možnost okamžitě nastoupit do dalšího zaměstnání. I v okolí jsem potkal pár příkladů lidí v produktivním věku. Ještě horší jsou příklady od vojáků a některých jiných privilegovaných státních zaměstnanců, kteří pobírají nemocenskou prvních 30 dnů v plné výši a nejhorší ti, kteří si dobře načasovanou nemocí (těsně před očekávanou výpovědí) prodlouží služební poměr tak, že tím získají nárok na vyšší nebo doživotní výsluhový příspěvek. V nemoci jim totiž výpověď dát nelze a u nás není problém marodit půl roku. Výsluha to bohatě vynahradí, zvlášť když je královská. Jestlipak lidé ví, kolik to bývá? Nechci jitřit závist ani vztek, ale teď jako polatník daně a pánubohu do oken vyhozeného pojistného se na to dívám jinak.
+29
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 1. 2006 7:36 | Mirka

Souhlasím, ale kdo si bude pálit prsty a postupovat nepříjemná jednání. Navíc, lékař si nelajzne, že důchodce opravdu není nemocen - vždy se něco najde - a v případě, že se opravdu něco stane se může dostat k soudu on sám. A navíc z "cizího krev neteče" !!!! "Jít marodovat na 3 měsíce" je opravdu nelegální, ale po třech měsících můžu jako důchodkyně být nemocná pořád - ale to nemám vystavenu neschopenku. Spíš mě vadí to, proč má důchodce ochrannou lhůtu 3 měsíce. Jeho pracovní poměr by měl skončit - ať maroduje nebo ne uplynutím doby na kterou byl sjednán pracovní poměr. Je totiž zajištěn.
+23
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 1. 2006 3:56 | Honza

Teda pardón. Takhle to chodí dnes, ale není to moc legální, tahat to ze Škromachovy pokladny. Radši to budu dělat košer. Těch 8.000 jim na nemocenské budu moct dát v čistým a půjde to rovnou do nákladů. Možná i víc. I tak to půjde z těch 13.000 ušetřených. Pochybuju, že by mi úřady snížily odvody víc než o pětistovku. Pět tisíc měsíčně bude doma.
Jestli půjde dát víc, bude se stonat za odměnu. Hodíš se marod a ode mě dostaneš 5000 čistého. Bez jakýchkoliv odvodů.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 1. 2006 3:44 | Honza

Já jsem na vyplácení nemocenské jako podnikatel připraven. Mí zaměstnanci mají v průměru 20.000 hrubého, což je cca 15 tisíc čistého. Včetně pojištění mě stojí každý 27.000 měsíčně. 12.000 jde do luftu. Doporučím jim, aby každý měsíc 14 dní stonali (mohou totiž pracovat i doma). Já na mzdě ušetřím cca 13.500 měsíčně, o to se mi zvýší zisk. Z toho 10.000 jim dám jako odměnu ze zisku. Těch 3.500 zaplatím jako daň ze zisku. Oni z toho budou mít 8.000 čistého (cca 20% dolů díky dvojímu zdanění), navíc půl platu (cca 8.000 čistého) a půl nemocenské (cca 5.500). Takže si přijdou za půl měsíce práce na 21.500 čistého. Dobrý ne?
Nene, kecám. Tolik jim nedám! Aby měli o 6.500 čistého víc a já nic? Na těch odměnách to spočítáme tak, aby to bylo fifty-fifty. O důchod taky nepřijdou, protože promaroděná doba je doba vyloučená. Nemá vliv na výši důchodu. Naopak, kdo znáte mzdové účetnictví, víte, že nemocní na tom vydělají.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 1. 2006 13:25 | jezevec

Tohle by měl řešit revizní lékař pojiš´tovny, případně kriminálka. "Jít marodovat na tři měsíce" je v našem právním řádu nelegální.
+54
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 1. 2006 11:05 | Mirka

A co říkáte na toto:pracující důchodkyně před vypršením sjednané pracovní smlouvy na l rok náhle onemocněly a stát jim byl povinen ještě další 3 měsíce vyplácet nemocenskou v tzv. ochranné lhůtě. A přitom byly tyto důchodkyně zajištěné - pobíraly důchody. Paradoxem je že před tím než náhle na 3 měsíce onemocněly bývaly minimálně nemocné. I když jsme příslušné lékaře upozornili na skutečnost, proč šly marodovat a že jim jde jenom o další peníze ani jedna z nich nebyla uschopněna před uplynutím 3 měsíců. Takže po dobu 3 měsíců pobíraly svůj důchod i nemocenskou a organizace nemá a neměla páku toto změnit.
+21
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 1. 2006 10:53

Připadá mi,že všechno dělají lidé,kteří vůbec neví,jaká je realita a ani nemají zájem si ji zjistit. Pokud jde o nemocenské dávky tak nechápu,jaká to tady existuje silidarita,o které se mimo jiné ani nemluví.Mluvíme pouze o solidaritě v poskytování a odvodech na zdravotní péči.Že je také v nemocenských dávkách se jaksi nemluví.Důsledk to má ten,že někdo bere ze svého příjmu ND 60% a druhý třeba 20 i méně procent.Ten druhý se bude proto snažit raději ani neonemocnět.V lepším případě si vezme dovolenou a pokusí se vyléčit podomácku sám,anebo nebude marodit vůbec a chorý bude pracovat bez ohledu na to,jak po přechozené nemoci může dopadnout( pokud to nevíte,tak je to běžná praxe).Takže to je opravdu zdravotní péče jak vyšitá! A pokud se jedná o úhradu nemocenské zaměstnavatelem,tak to si už opravdu stát nemohl jako pomoc drobnému podnikání nic lepšího vymyslet.V této zemi existují také drobní podnikatelé,kteří na úhradu nemocenských dávek pro své dva tři zaměstnance nejsou schopni vůbec vydělat a díky onemocnění zaměstnaců prostě zkrachují. BRAVO moudrá hlavo,kterás to vymyslela.Ověřila sis vůbec,u jak velkých firem toto funguje v zahraničí?
-18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 1. 2006 9:46 | Jirka

Celý problém zneužívání nemocenské i šetření na ochraně zdraví zaměstnanců spočívá v tom, že tyto případy, jak sama píšete, jen jednou za čas někdo nabonzuje. Ten, kdo by měl dělat kontroly = stát, svoji funkci téměř neplní a není na jejích výsledcích zainteresovaný. Žádná instituce si nemůže dovolit to co stát - zvýšit daně a odvody, příp. zadlužit budoucnost občanů, aby pokryla díru ve svém hospodaření.
Řešením není hodit nemocenskou na zaměstnavatele. Ti nezodpovědní jsou schopni častěji marodícího zaměstnance vyhodit, jak píše jezevec, přestože jeho zdravotní stav mají na svědomí a do toho humusu najmou jiného zaměstnance. Nezaměstnaných je přece dostatek a špinavé práce jsou často méně kvalifikované. V mnoha menších firmách to neohlídají ani odbory. Dělal jsem ve velké firmě, která je měla, sám jsem na ohrožení zdraví zaměstnanců upozorňoval a stejně se nic nedělo. A spoléhat se na to, že si zaměstnanci budou svého zdraví vážit a nepůjdou makat někam, kde jim hrozí otrava, kožní nemoci, rakovina a jiné lahůdky, to taky nefunguje. Částečně i proto, že si taková nebezpečí ani neuvědomují. To platí i pro zaměstnavatele. Ochraně zdraví se musí věnovat odborník, kontrole dodržování léčebného režimu ten, kdo je na tom finančně zainteresovaný.
Ideální by bylo, kdyby nemocenskou, kontroly nemocných i kontroly pracovních podmínek u zaměstnavatelů zajišťovaly zdravotní pojišťovny. Z pokut švindlmarodům a zaměstnavatelům by si vylepšily rozpočet, nevyplácely by nemocenskou švindlířům, jako to dělá dodnes sociálka a pojištění by bylo tam, kam patří - v rukou pojišťovny. Pokud by pojišťovny zavedly systém bonus-malus na odvodech ZP zaměstnavatelů za zaměstnance, dostalo by tohle rozdělení odvodu pojistného konečně nějaký smysl a zaměstnavatelé by hned začali chápat ochranu svých zaměstnanců jako dobrou investici.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 1. 2006 8:11 | Jarmila

Já to vidím ještě jako jedno z opatření, jak zamezit právě zaměstnavatelům ve zneužívání nemocenské. Nemám pro lidi práci, pošlu lidi marodit a nemusím je nechávat doma za 60 % platu. To v článku není zmíněno, přesto se tak děje. Dále to firmy nutí starat se o slušné životní prostředí. Uvedu příklad: krátce po revoluci jsem dělala kádrového náměstka ve strojírenské firmě. Řešil se tam problém aerosolů oleje ve vzduchu, po několika letech na to lidi dostávali alergii a následně zákaz práce s průmyslovými oleji, firma měla problém, kam je přeřadit, protože s oleji se dělalo prakticky v celé fabrice. Odbory daly požadavek na řešení čištění vzduchu. Vedení firmy vědělo, o co jde, ale elegantně zametlo celou věc pod kobereček, nakonec z toho vylezlo nepřesné zadání a stejně se nevyřešilo nic. Případné nemocenské platil stát, takže co by se firma starala. Nebo se stala jiná věc. Jedna z vyčuraných firem si na nemocenské založila existenci. Přijala člověka, dala mu vysoký plat, za 14 dní tento člověk náhle "onemocněl" a marodil půl roku za vysokou nemocenskou. Skončilo to jako podvod na kriminálce, ale jen proto, že to někdo bonznul, jinak by to vesele praktikovali dál.
+46
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 1. 2006 12:57 | jezevec

Pro člověka, který píše "by jste" nebo dokonce "mi úředníci" je plat 11.000 životním štěstím. Buďte rád, že jako poloviční anafabet máte práci aspoň jako úředník a važte si toho.
+38
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 1. 2006 12:53 | jezevec

Jak to mají zaměstnavatelé dělat? Velmi jednoduše. Zaprvé třeba mohou okopírovat systém, ketrý se praktikuje všude na západ od Aše, kde se tyto metodiky již uplatňují. Tedy na jedné straně povolí zaměstnancům "třídenní chřipku" bez potřeby potvrzení od lékaře - na druhou stranu kdo bude stonat moc často, zaměstnavatel ho vyhodí. Druhá možnost je, najmout si agenturu, která za provizi bude kontroly dělat ve vlastní režii. Pokud zaměstnavatel vyplatí za 14 dní nemocenské nejmíň 5 tisíc - je mnoho agentur, kteří za 20% z této částky zaměstnance dvakrát denně zkontrolují, a v případě porušení režimu zaměstnavatel může škodu vymáhat. Spíš je tragické, že nemocenská ve smyslu sociálních dávek je povinná. Já bych zaměstnancům umožnil systém, že v případě nemoci nebudou dostávat nic, a zaměstnavatel nebude platit a srážet taky nic.
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 1. 2006 11:23

Nejde jen o placení nemocenských prvních 14-dní ale i o to, že tyto lidi musí nškdo kontrolovat zda ND nenzneužívají. Do teď to dělali OSSZ ale podniky na to nemají lidi ani kapacity. Jak to mají dělat, aby na simulantech neprodělávali? Vládo jsi blbá a přechytralaá. Vše děláš od stolu a skutečný život ti nic neřiká. Už aby byla nová vláda.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 1. 2006 11:15

nemocenská tak jak se přopravuje je nehorázný panflet, který uškodí jen zaměstnavatelům. Dělám mzdovku již 15 let a romové a naši nižší zaměstnanci toho jen zneužívají. Omezili jsme nemocenskou i 13 a 14 platy ale nikomu to nevadí, Protože když bude marodit tak jde na sociálku a ta mu vše doplatí. Vládo jste nehorázní debilové. sedněte si jednou do židlí mzdovek a zkuste tam půl roku vydržet. Za naši mzdu cca. 11.000 hrubého by jste ani nevylezli z postele a to mi stojíme jednou nohou v kriminálu. Pořád. Kontroly ZP, SP, daně, nejvš.kontr. úřad, úřad práce a další a další si na nás zgustnou. Kdyby člověk chtěl sebe lépe vše dělat nedají se ty vaše zákony zvládnout.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 1. 2006 10:09 | Kropáč

Velmi dobře napsáno, plně souhlasím. Ovšem byla a je tam silná lobby. Dnes to vypadá tak, jako by jediná zdravotní pojišťovna byla VZP. Bohužel poslanci zákonem znemožnili ostatním zdravotním pojišťovnám vlastní podnikání (vlastní lékárny, léčivé pobyty, nadstadardní služby, atd), takže ministr Rath si dnes vylizuje důsledky. Ale dělá to jako slon v porcelánu.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 1. 2006 15:25 | Dušan D.

S tím bych souhlasil. Když mám chřipku, musím si vzít dovolenou, abych měl na tržní nájem. Nicméně u nás není téměř žádná šance na podobnou změnu. Strany, které by nějak chtěly ulevit zaměstnancům a střední třídě už dávno neexistují, dokonce dnešní levicové strany paradoxně postupují výrazně proti zájmům pracujících.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 1. 2006 11:56 | Jirka

Proč by měli zaměstnavatelé provozovat nějaké pojištění a to ještě nuceně? Pojišťovny musí jistě prokazovat poměrně složitým způsobem způsobilost k provozování pojištění. Zaměstnavatelé, kteří jsou většinou v oboru pojišťovnictví laici to budou dělat jen proto, že se to nechce dělat státu, který se však do tohoto pojištění za každou cenu plete? Stejně jako si stát neví rady se zdravotnictvím, tak převádí zadlužené nemocnice na kraje a těm sváže ruce, aby se snad tu situaci nepokoušely napravit. A nakonec přijde král ministrů zdravotnictví, který rozhodne, že zprivatizovaná zdravotnická zařízení nebudou smět spolupracovat se zdravotními pojišťovnami a místo aby zbavil ZP povinnosti proplácet léky za desetikorunu, sahá lékárníkům na marže. Proboha občane, seber zbytky svého rozumu a ukaž těm socialistickým diletantům, kde nechal tesař díru! Nečekej na den, kdy do nejbližší lékárny a nemocnice budeš cestovat 200km a s pasem v kapse!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 1. 2006 10:29 | vranova07

Byla bych pro.aby lidi ,kteří marodí třeba jenom 14 dní s chřipkou byli na tom finančně stejně a ti kteří nemoc protahují do nekonečna,těm ať se nomecenská zmenšuje..Doktoři už určitě mají přehled o lidech hypochondrech,tak proč by jsme ně dopláceli všichni?
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jaroslav Brychta

finanční analytik

František Janeček

producent a podnikatel

Jaroslav Brychta
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
František Janeček
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services