Výhodné vánoční půjčky zavánějí lichvou

Toužíte letos po bohatších Vánocích? Půjčte si na ně, nabádají mnohé bankovní domy. Jsou jejich nabídky opravdu tak výhodné, jak inzerují? Můžete vůbec údajům na reklamních letácích věřit? Bohužel, opak je často pravdou.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 12. 2005 12:10, Jarek

tAK TO JE CELKEM JEDNODUCHÉ 30 A VÍCE.....

Zobrazit celé vlákno

+42
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 12. 2005 12:10, Docent

Raiffeisenka má v tomhle ohledu obrovský smysl pro humor. Na svých stránkách inzeruje Rychlou půjčku od 7,9%, nedalo mně to, a zavolal jsem na jejich linku, na kolik by mne to teda vyšlo...
Maličkost - 35 kKč na 18 měsíců na pouhých 19,9% p.a., a ještě k tomu poplateček 80,- Kč měsíčně za vedení účtu...
Obávám se, že magorment RB se zbláznil - za tenhle úrok je možné půjčit si na kreditku a nebýt vázán pravidelnými splátkami...

-27
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 31 komentářů)

2. 12. 2005 15:35 | Matěj Šuster

Výše cit. rozhodnutí Njevyššího soudu ČR považuji za dost nesmylné.
Citát: ___________ "Nejvyšší soud tak ve svém rozhodnutí dospěl k závěru, že úroky ve výši 60% ročně podstatně přesahují úrokovou míru úvěrů poskytovaných bankami v předmětném období, a tudíž jsou nepřiměřené a odporující dobrým mravům. V souladu s dobrými mravy při sjednání úroků při peněžité půjčce je pak takové jednání věřitele, který se spokojí s přiměřenou výší odměny za poskytnutí finančních prostředků, a který tedy nevyžaduje úroky podstatně převyšující úroky běžně poskytované bankami." ___________
Soud se IMHO měl vypořádat s touto základní otázkou:
Proč si klient půjčoval peníze s takto vysokým úrokem (v porovnání s běžným úrokem požadovaným bankami)? Evidentně proto, že by mu kupř. vzhledem k jeho nízké bonitě banka úběr neposkytla.
Pak ovšem sotva dává smysl porovnávat jeden produkt (bankovní úvěry) se zcela jiným produktem, který je poskytován klientům s nízkou platební schopností, kdy jde o podstatně rizikovější úvěr.
To je téměř to samé, jako kdyby soud porovnával cenu Rolls- Royců a škodovek a dospěl k závěru, že prodejci Rolls- Royců se dopuští "lichvy", poněvadž nabízejí svůj produkt za podstatně vyšší kupní cenu , než je kupní cena škodovek.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 12. 2005 15:08 | Jarmila

Jistě, připravení a znalí vytáhnou z rukávu tatíčka Kyiosakiho a budou si brát za příklad jeho "pomoc" zadluženým, kdy jim prodají střechu nad hlavou, sídlo firmy a veškerý majetek v rámci jakési "humanitární pomoci", kdy jim budou postižení za jejich "pomoc" líbat ruce. Stejná pomoc, jakou vzpomínáte pro podnikatele v 90. letech, kdy si půjčovali na rozjezd podnikání již od 17 %. p.a., kdy pak mnozí 10 let platili jen úroky a nakonec krachli, protože je úroky stáhly ke dnu. Pravda, mnozí v tom kvasu zmizeli s hromadou peněz, mnohdy miliardovou (Chvalovský), kdy jim stačilo mít známé na těch správných místech, zatímco jiní jen zkrachovali. Nakonec kompletně přejdeme do zahraničních rukou, kdy jim část tzv. rozprodáme, protože my s tím přece neumíme hospodařit, že ano, další část tam spadne v dluzích a počítám, že za dalších 10 let budeme v tomto prostoru pouze hosty, případně nájemníky ve svém bývalém domě. Pak už bude jen dobře, když se nám děti rodit nebudou, jen by tu přibývalo nezvaných hostů...
Já vím, že maluju pesimistický scénář, ale vězte, že nejhůř nám bude, až budou lidi vzpomínat, jak se měli za komunistů dobře. Ti, co to pak ve volbách ustojí, budou borci!
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 12. 2005 14:57 | Václav Klaus

článek pěkný, ale opět jsme se z něho nedozvěděli od kolika %/rok je lichva.Zajímalo by mě jestli "chudák" věřitel dostal od toho vyčůraného dlužníka alespon jistinu.Pokud bych to měl posuzovat podle toho příspěvku výše kde je výnatek ze zákona, tak každý, včetně bank je lichvář.A už vidím naše zkorumpované soudce jak "dělají" něco zadarmo,natož půjčovali peníze. Myslím,že v těchto sporech vyhrává ten, kdo více zaplatím soudu.Ale to je tady v čr obecná věc že?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 12. 2005 13:06 | logik

Ano Jarmilo ....mate pravdu, navic obecne maji vase komentare hlavu a patu ..a to se ceni!!! Firma kdyz dnes zacne pujcovat za 30% ---muze si to klidne dovolit. Osobne to povazuji za "kanalovy business". Je to o prodeji te nejchudsi vrstve spolecnosti. A aby to tak nevypadalo na prvni pohled, jeste se to krasne zamaskuje rizikovym priplatkem. A ten se kazdy dozvy az ..pri akci. Vsude se uvadi ..pujcime vam od ....., ale kde je schovana lichva v cisle= pujcime vam do!!!! Zadluzenost roste jak houby po desti. A deje se neco jineho nez kdyz jsi pujcovali soukrome firmy v obdobi 1992 - 1995???? Cekaji nas zajimave veci a ti pripraveni uz vi, jak s tim nalozit!!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 12. 2005 12:37 | Jarmila

Judikatura přesnou procentní sazbu neurčuje. Navíc je legrace v tom, že pokud půjčíte jako fyzická osoba sousedovi peníze a řeknete si moc, jde o lichvu. Pokud si na totéž založíte firmu, jste z obliga, protože lichva se na firmy nevztahuje. Proto můžou existovat firmy jako je Profireal, Provident a další, ostatně i banky půjčují běžně za 18-20 %, splátkové společnosti za nějakých 24 - 50 % p.a. Protože na to ale mají firmu, o lichvu se nejedná. Viz též: http://www.epravo.cz/v01/index.php3?s1=1&s2=X&s3=X&s4=X&s5=S&s6=1&m=1&recid_cl=32078&typ=clanky
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 12. 2005 11:03 | Miloš

Ten zákon o lichvě znám, a je to dobrý zákon. Mnohé nabídky Home Credit, Provident Financial apod. podle mého názoru naplňují skutkovou podstatu lichvy, tak jak ji stanoví tento zákon. Ale byl podle tohoto zákona už někdo odsouzen?
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 12. 2005 10:12 | jezevec

§ 253 TrZák (140/1961 Sb) Lichva Kdo zneužívaje něčí tísně, nezkušenosti nebo rozumové slabosti nebo něčího rozrušení, dá sobě nebo jinému poskytnout nebo slíbit plnění, jehož hodnota je k hodnotě vzájemného plnění v hrubém nepoměru . . . .
Přesnou procentní sazbu lichvy určuje judikatura, osobně bych mínil že zhruba od dvojnásobku PROBIRu je to už v hrubém nepoměru, co myslíte. bez ohledu na to, že někdo je tak tupý, že si v tesku koupí supervýhodný šunt za pouze 20 a více % navýšení ceny. Na zneužití rozumové slabosti zákon pamatuje dokonce explicitně.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 12. 2005 8:57 | JaM

Takže zákon o RPSN je zas takový zákon nezákon, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Něco přiznáme, něco zapřem a svět se točí dál, my jsme nepostižitelní, lež vítězí nad pravdou, my se máme stále lépe a lépěji, ceny stoupají, ale národu se zvyšuje životní úroveň. Ať žije (post)komunistická slovní ekvlibristika! Neměl náhodou tento zákon podobným praktikám zabránit?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 12. 2005 8:35 | V. Spinka

Lichva se % určit nedá. Jediné, kde bankovní trh selhává, je férovost informací. Je na každém, aby si vybral půjčku, která mu vyhovuje (každý logicky nejspíš tu nejlevnější, na kterou dosáhne). Ale ať banky uvádí všechny poplatky, a ať je započítávají do RPSN (v zákoně je kouzelná větička, že "nevýznamné" poplatky se započítávat nemusí...). Nechte to na tržním vztahu klient-banka. Ale ať banky nelžou.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 12. 2005 8:07 | Karel Č.

Milý Santo,
nejsou to Penize.cz co klamou, jsou to banky se záměrně špatně uváděnými /vždy podhodnocenými/ údaji o RPSN. A toho trhu se budeš doufám dovolávat i když tě půjde zastřelit nájemný vrah, protože už třeba nějaké malé dítě jaksi sejříš, a tak si tuhle službu zaplatí jako takový milý, ba přímo rotomilý dárek k Vánocům. Trh je totiž určen nabídkou a poptávkou. Zbytek je tvůj problém, a ne že ne.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 12. 2005 7:28 | Václav Klaus

Prosím, napište sem někdo od kolika % měsíčně(ročně) je lichva.Budu vám mooooc vděčný. Jinak si nestěžujte a neklamte lidi,protože trh se pouze řídí nabídkou a poptávkou a je problém dlužníka,že si za půjčené peníze koupí elektroniku a jiné zbytečnosti.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet RPSN

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Tomáš Hudeček

politik, primátor Prahy

Adam Walach

podnikatel, Walmark

Tomáš Hudeček
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Adam Walach
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services