Akcie: středoevropské trhy jsou za zenitem

Pavel Slavík | | 21. 11. 2005 | 26 komentářů
Domácí burza oslabila. Americké indexy zaznamenaly velmi volatilní týden, indexy se ale usadily velmi blízko letošních maxim. Makroekonomická data potvrdila oživení hlavních ekonomik Eurozóny a pomohla k lepší náladě na trzích měnové unie. Přečtěte si akciový komentář obohacený o vývoj trhů v Evropě.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 11. 2005 15:49, Investor

Zcela pomíjíš P/E. I to se v čase mění, většinou po sinusoidě. Dnes není P/E nijak malé, nečekej jeho růst. Pokud poroste EPS a P/E bude klesat, akcie nepůjde nikam.

Ale pokud bude SOUČASNĚ klesat EPS i P/E, akcií čeká pád.

Na dlouhodobý růst EPS velkých firem bych moc nesázel. Neporoste rychleji nežli ekonomika.

Zobrazit celé vlákno

+30
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 11. 2005 10:42, petr

rozhodne, vsechno spadne o 100 az 200 procent... doufam, ze jsi o sve pravde presvedcen a ze tebou vyjmenovane akcie shortujes, ty odborniku... miluji lidi, kteri si prectou dve popularne naucne knihy o investovani, z ukazatelu znaji jen P/E a hned si mysli, ze jsou Warren Buffet...

Zobrazit celé vlákno

-42
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 26 komentářů)

21. 11. 2005 20:02 | Honza

třeba tady:
http://finance.yahoo.com/
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 11. 2005 16:40 | Petr

Muzu se zeptat, kde nachazite P/E akcii? pokud vite i zahranicni, bylo by to bezva...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 11. 2005 12:15 | Snehulák Zmrzlý

Zatímco západoevropské a americké akcie zacínají dnes s obvyklou silvestrovskou rally , predrazené ceské akcie zacínají dnes mozná se silvestrovským krachem. Nekolik let rostly ceské akcie nekolikrát více nez zisk tech podniku a jednou se to musí vyrovnat - dlouhodobe roste kurz akcie stejne jako zisk a obrat podniku. Jistí pochybní analytici predpovídají cílový kurz akcie CEZ 850 korun a nedali k tomu datum , do kdy , aby jim nikdo nevycítal , ze se mýlí. Jednou budou mít pravdu , akcie CEZ muze jednou dosahnout 850 korun i kdyby to bylo za 5 let. Pisatelé vsech ceských knih o akciích Doc. Ing. Csc. Oldrich Rejnus Csc. Ing. Doc. a Daniel Gladis písí v knihách taky , ze maximálne prijatelné pro akcie je P/E 15. No a CEZ má dnes P/E 23 , Telekom P/E 25 , Zentiva P/E 24. ( KomercBanka a PhilMorris P/E 15.) Zatímco strejda z Hané Ing. Emil Dockal povazuje akcii za nebezpecnou az pri P/E 50 , jestli si to od roku 2000 do dnes uz neopravil v nové knize. Ze prej , kdyz je vyssí rust rocního zisku nez P/E , pak je PEG pod 1 a neni zádné P/E moc vysoké. To ale nebude bránit jednou spadnouti ceským akciím CEZ , Telekom a Zentiva na polovinu , protoze lidé tyto akcie kupující je kupují vetsinou jen o to , ze akcie posledních 12 mesícu 100% az 200% rostly.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 11. 2005 12:14 | Snehulák Zmrzlý

Na burze Praha se uskutecnují velké obchody za kurzy znacne odlisné od aktuálních kurzů a tím postrádá kurz akcií platnost a význam , malý investor obchodující jen za aktuální kurz se musí cítit stále poskozen a nemůze burze Praha důverovat. Zádný rozumný investor nebude kupovat akcie , kdyz není znám odpovídající kurz a kdyz tam soucasne velký investor obchoduje za kurz znacne odlisný. Drobným investorům se doporucuje nejpozdeji dneska presunout svoje obchody na burzu Frankfurt a i tam se vyhnout ceským akciím , které tam mají kurz odvozen od pochybného kurzu z Prahy. V evropských , britských a USA indexech Eurostoxx50 , FTSE a S&P500 je pres 150 akcií marktkapitálu nad 15 miliard euro a ty se obchodují na burze Frankfurt kazdý den. Nemá význam kupovat ceské akcie , jen protoze minulých 5 let rostly stovky procent. Topoly rostou mnohem výse a mnohem déle a nikdo si je taky jenom proto nekoupí. Chce to spolehlivé kvalitní akcie za spolehlivý kurz , platný pro malé i velké investory od podniku , který můze jeste 50 let existovat.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 11. 2005 12:13 | Frosty Snowman

Kerkorian starej koupil v kvetnu 56 milionu akcii GM za prumernou cenu 30 dolaru. Má tedy 10% vsech akcií General Motors. Ale ony jsou dnes za 21 dolaru a on je 500 milionu dolaru v minus. Mel tedy pockat na pristi rok , tehdy se ocekává vysoký rust zisku , asi jenom proto , ze letos se ocekává vysoká ztráta u GM. Snadno by mohla Toyota General Motors prevzíti anebo aspon General Motors by mohlo prevzíti strategii od Toyoty a platit lidem v USA ty samé mzdy jako Toyota v Japonsku , aby auta GM mohly v USA tem od Toyoty konkurovat.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 11. 2005 12:11 | Frosty Snowman

Rozdíl mezi akciemi , dluhopisy a pojištením : Koupením dlouholetého dluhopisu půjcíme podniku nebo státu na léta peníze , dostaneme kazdý rok v euro úplne stejný úrok , dluhopisy vydané v nekterém roce dají pouhé 4% na rok a po letech na konci platnosti dluhopisu dostaneme nás kapitál úplne stejný zpátky , kdyz podnik nezkrachuje nebo Argentina není bankrot. ...... Na důchodové pripojistení budto platíme celý zivot mesícne stejnou malou sumu , neveda zda se toho důchodu dozijeme , nebo zdali pojistovna nezkrachuje. Nebo platíme 12 let pred důchodem vsechny volné peníze , kazdý mesíc stejné a jsme 12 let chudí. Nebo dáme na pojistení velikou sumu a aspon 12 let tam necháme lezet. Nedozijeme-li se pocátku vyplácení mesícního důchodu , dostanou nasi potomci jednorázove vyplacenou vetsinu tech penez zpátky. Dozijeme-li se nekolika splátek toho důchodu , pak nasi potomci nedostanou nic a témer vsechny peníze si pojistovna nechá. Premýslející lidé vzdycky jednou prijdou na to , ze pripojistení málo vynásí a splácení predcasne ukoncí. ...... Akcie nás delá majiteli malé cásti podniku. Nás kapitál v kvalitních západoevropských a amerických akciích se vetsinu let zvysuje a i dividendy , které bývají 3% az 4% z kapitálu kazdý rok. Kapitál v kvalitních levných akciích a dividendy jsou za 10 let aspon 2,6x vyssí , za 20 let 6,7x vyssí , za 30 let 17x vyssí , to je proto , ze zisk a trzba a dividendy kvalitních podniků průmerne aspon 10% rocne rostou. A nabízí se akcie banky Wells Fargo z roku 1852 a Royal Bank of Scotland z roku 1727. Akcie neporostou jen minulých 5 let jako ceské akcie , ale minulých 50 let a budoucích 50 let , sice pomalu ale jiste , bez přehřátí kurzu , které by následoval krach kurzu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Roman Janoušek

lobbista, podnikatel a kriminálník

Meda Mládková

sběratelka umění a podnikatelka

Roman Janoušek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Meda Mládková
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services