Snížení daní, které možná právě vám daň zvýší

Novela zákona o daních z příjmů, kterou právě schválila sněmovna, je v médiích prezentována výhradně jako snížení daní. U osob se středními a vyššími příjmy ovšem v mnoha případech dochází ke zvýšení daní. O tom ale bohužel nikdo nemluví.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 11. 2005 9:55, Jarmila

To víte, že to nebyla služba, policajti si prostě potřebovali udělat cvičení a bylo jedno kde, za kolik nebo proti komu. Následně kdosi vyčíslil, že ta sranda stála asi 35 miliónů. Nenašlo by se pro ty peníze rozumnější využití? I když chápu, že i policajti potřebujou cvičit, aby byli akceschopní, ale nemusí se cvičit v rozhánění davu. Že by předzvěst budoucnosti?

Zobrazit celé vlákno

+27
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 11. 2005 20:44

Díky Kačko za článek. Kdysi jsem o podobných tématech psal do novin a jsem zklamán, jak jdou poslední dobou novináři sociálním demokratům na ruku. Myslím si navíc, že nejde ani tak o změnu jejich názoru na daně jako spíše nedůslednost. Je jasné, že změna výpočtu nezdanitelného minima znamená ve skutečnosti zvýšení progresivity daní...ale to tady opravdu podle všeho nikoho nezajímá. Možná se dočetli, že v Americe se nejvyšší příjmy kdysi dávno zdaňovali i z 90 procent...Piš dále :o)

Zobrazit celé vlákno

-14
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 53 komentářů)

3. 11. 2005 11:58 | Jaromir

No a to je to co jsem chtel napsat hned ve sve prvni reakci. Je treba najit vhodny kompromis mezi tim co by bylo potrebne a tim co je politicky a spolecensky jeste unosne. CSSD svymi kvazi reformami nedela ani jedno ani druhe. Stavi pouze nove Potemkinovy vesnice a odklada nutnost reseni na ty, kteri prijdou po CSSD.Napriklad ve Francii taky nejsou blbci a maji i moudre a schopne ekonomy a presto ze tam nezamestnana luza zijici z podpory, tedy z dani tech, kteri denne makaji, radi v Parizi a Francouzi nejsou schopni zbavit se tak neprimereneho socialniho prerozdelovani.Proto si myslim, ze ODS by pak mela se svymi, i kdyz jiste dobre minenymi reformami, postupovat nenejvys obezretne.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 11. 2005 11:44 | Jirka

Potíž je v tom, že se sociálními výhodami pro chudší roste i jejich drzost. Co by měli považovat za dobrodiní, lehce zvyknou považovat za svůj nárok a povinnost dárců. Tak dlouho jim bude stát podávat prst, až přijde o celou ruku. O tu dajnou, která se pomalu stěhuje za hranice. Čím pak zacpe nenasytné krky? Stát se má starat o spravedlnost, ne o ekonomiku.
Hrozba násilím je důvodem k obraně, ne ústupu a podstrojování útočníkovi. Článek navíc napovídá ještě jednu věc. Díky nevzdělanosti a nezájmu o politiku u nižších vrstev lze stav pomalu regulovat k lepšímu pomocí skrytých tahů nebo drobných úprav. ČSSD jich bohužel využívá přesně opačně: k obelstění opozice. Kolik lidí myslíte, že ocení zmíněné skyté zvýšení daní bohatším? Spousta z nich čerpá data jen ze své výplatní pásky a ze stručných zpráv v médiích. Už nevím kolikrát jsem četl argument proti rovné dani, že by kvůli srovnání sazeb DPH chudší pošli hlady. Kolik takových diskutérů má šajn o tom, že se bude hýbat nejen se sazbami, ale také s celým systémem odpočitatelných a nezdanitelných položek? Kolik z nich si dovede spočítat, jaký celkový efekt bude taková změna systému na ně mít? Ani jeden! Jinak by nemohli básnit takové nesmysly. Stejně tak se nechají opít rohlíkem, když ministr financí prohlásí, že Rovná šance ODS by připravila státní rozpočet o 180 miliard ročně. Ale co od nich čekat, když ani neví, jaký je roční příjem státu z daně z příjmů a DPH, kolik lidí u nás pracuje, kolik z nich skutečně platí daně a kolik nul má miliarda.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 11. 2005 11:18 | Jaromir

Dekuji za reakci.Jiste, ze Skandinavske zeme maji problemy, pokud budou existovat zeme s vyhodnejsimi danemi bude existovat i migrace firem. Obvykle vsak tyto zeme zase vyvazej sve socialni problemy.Podnikatele prirozene hledaji optimalni prostredi pro sve podnikani.Jiste chapu volani Nemecka i Francie po harmonizaci dani. I jejich politicke reprezentace by mozna take rady zavedly radikalni ekonomicke i danove reformy, ale bohuzel jejich obyvatelstovo jim to neumoznuje.Radikalni ekonomicke reformy by je smetly prave tak, jako v pristich volbach smete Fico Dzurndu na Slovensku a bude po dobre minenych reformach.Migranti jsou problemem celosvetove, ale snizeni socielni solidarity k vyreseni tohoto problemu moc nepomuze.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 11. 2005 11:08 | Jaromir

Bohuzel je to tak. Az ta luza opravdu i na Vas prijde s klackama budete mit i Vy jiste jiny nazor.Taky jsem nenapsal, ze je nutne vsechny line zivit. Jen mit na zreteli celou siri problematiky a pres liberalni ekonomicky pohled nestratit ten socialni.Mantinelizmus se nikdy nevyplaci. Za ty hrubky se jiste omlouvam - snad Vam to nebude branit v pochopeni obsahu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 11. 2005 11:00

Dovolil bych si s Vašim názorem nesouhlasit, vysoké zdanění těmto zemím již nějakou dobu dělá problém. Výrazně roste sociální a ekonomické napětí. Přesun sídel a výroby společností (Eri do Irska, pokus Nokie, výroba Lega atd.) do zemí s niším zdaněním o něčem svědčí, stejně tak migrace vzdělaných lidí. Vyjímkou je snad v tomto případě jedině Island, ale tam to bylo tak vždy (Lidé po škole obvykle odešli, aby se po 10 letech vrátili). Stále častější výbuchy občanských nepokojů, hlavně zaměřené proti imigrantům, mají teké své důvody, poté se nemůžeme divit, že vyhrávají populističtí politici typu Pim Fourtain apod.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 11. 2005 10:59 | Petr

Hmm, ale co kdyz manzelku nemam? Osobne se mi tenhle krok vlady vubec nelibi.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 11. 2005 10:56 | jezevec

Jinými slovy - musíme dát lůze zadarmo nažrat, aby na nás pracující nepřišla s klackama, a nevzala si sociální jistoty násilím? Tak jste to myslel? Musím vás ujistit, že i pracující mají zoubky, a někdy i zbraně, že se budou bránit. Ostatně člověk, který naseká v osmi větách dvět hrubek, o sobě podává taky jistý obraz.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 11. 2005 10:43 | Jaromir

Nepatrim prave mezi priznivce CSSD, ale autorka ma zjevne na ocich klapky ekonomickeho videni. V tomto uhlu pohledu je napriklad progresivni zdaneni nespravedlive. Konene i reakce na clanek casto spominaji,ze ti pracoviti a chtri museji zivit ty line a socialne odkazane. Bohuzel. Myslim si, ze problematika dani z prijmu zahrnuje daleko sirsi pohled a tyka se cele splecnosti se vsemi aspekty jejiho chovani. Tak napriklad pocit nespravedlnosti se zvysujicimi se socialnimi rozdily (a je jedno jestli opravneny nebo neopravneny) vede ke zvysovani napeti ve spolecnosti a to zase ke zvyseni kriminality, chorobnosti rozvratum v rodinach a td. K eliminaci techto jevu musi zase spolecnost tedy my vsichni, vynakladat vice penez na policii, justici, zdravotnictvi, socialni zabezpeceni a td. Neni tady prostor pro detaily. Problematika je nesmirne siroka a komplikovana. Domnivam se vsak, ze jista mira progresivity dani je namiste. Konec koncu priklady skandinavskych zemi s vysokou mirou progresivity dani jiz po dlouhe obdobi svedci o opravnenosti progresivniho zdaneni.Preji ODS, aby pokud to bude v jejich silach neudelala tu hrubou chybu jako Slovaci, kteri za jednotnou 19% dan v budoucnu draze zaplati.O danovem pokrytectvi CSSD si myslim sve a s tim s autorkou souhlasim.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 11. 2005 10:24 | Michal Kára

Mam dotaz? Pocitala autorka u tabulky a grafu v clanku autorka se spolecnym zdanenim manzelu? Pokud ne, tak ta cisla jsou nesmyslna. Pokud ano, proc to delala jen pro jednoho zamestnance a ne celou rodinu?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 11. 2005 10:23 | Michal Kára

No, to zalezi na prijmu manzelky. Spolecne zdaneni manzelu je prima vec :-)
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 11. 2005 10:09 | Libor

Pani Havlickova, dekuji za pekny clanek. Velmi obdivuji CSSD, jak se ji podarilo nas vsechny oblbnout. A velmi se divim, ze podobne kvalifikovane analyzy nemely vetsi medialni podporu, alespon v odbornejsim tisku.
Hlavni vinik popsaneho stavu je bohuzel jeden: ODS. Moje strana, kterou volim, aby hajila moje zajmy, a ktera za mne kope HROZNE SPATNE. CSSD ji v posledni dobe uplne vysachovala, a prestavam doufat, ze se to po volbach zmeni.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 11. 2005 8:48

Vyborny clanek! Neni k tomu co dodat, snad jen si znovu rypnout do CSSD a jejich kecu o "podpore" rodiny.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 11. 2005 7:08 | ja

Ja si to pocital jen pro bezdetne a tam vychazi, ze uspori vsichni, byt lide s prijmem nad cca 30 tisic polohrubeho mesicne temer nic. S tema detma je to pekna svinarna, asi se se svym nadprumernym prijmem budu rozmyslet, zda dite vychovavat v Cesku a platit mistnim "socialne potrebnym" dane.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 3/3

3

Následující

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Roman Sviták

podnikatel, nakladatelství Grada

Miroslav Motejlek

ekonomický žurnalista

Roman Sviták
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 2 duelů
×
Miroslav Motejlek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services