Diskuze - Rizika a výhody certifikátů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 4 komentářů)

8. 10. 2005 11:57 | Jirka

Inflace ve státě emitenta může signalizovat, zda je vhodné investovat právě tam. Je však už zahrnuta v měnovém riziku. Když obchoduji v USA s akciemi, je mi jedno, co si američan koupí za $1, ale je pro mne důležité, co si já koupím za 24Kč doma, až ten dolar budu chtít utratit tady po převodu na naši měnu. Je dost obtížné odhadovat míru inflace, natož odhadovat inflaci doma a ve státě emitenta a pak odhadovat, co to udělá s převodním kurzem měn. Teoreticky by měla asi oslabovat ta měna, v jejíž domovině je inflace vyšší. Jednodušší je pro mne analyzovat vývoj kurzu CZK/USD, než zkoumat mnoho dílčích faktorů, které jej tvoří. Zvlášť u USD, jehož kurz ovlivňuje celý svět. Navíc využívám měnového úvěru u svého brokera, takže jsem proti kurzovému riziku zajištěn. Musím pouze počítat s úrokem z toho úvěru. Neplatím ani poplatky za měnové převody. No a s domácí inflací nic nenadělám. Snažím se maximálně rozmnožit svůj kapitál. Pokud se mi to nepodaří v míře překračující domácí inflaci, prodělám. Kdybych se o nic nesnažil, prodělám víc. Proto domácí inflaci neřeším, nepočítám. Jen ji vnímám jako parazita, který mi ujídá z hodnoty majetku.
+24
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 10. 2005 12:16 | Libor

Dekuji za zajimavy clanek. Dozvime se v pristich dilech, jakym zpusobem muze drobny investor s temito nastroji v Ceske republice obchodovat?
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 10. 2005 11:39 | Milan

Mam dojem, ze tou inflaci se nemysli inflace ve statu investora, ale inflace ve statu(mene) ve kterem byl certifikan vydan. Neboli, pokud bude mit nejaky certifikat krasnych 14% p.a. ale v dane mene bude inflace 15%, tak toho lovek moc nevydela.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 10. 2005 11:09 | Jirka

Asi bude kus pravdy na tom neuspořádaném názvosloví. Když jsem se začal o obchodování na kapitálových trzích zajímat, chytil jsem se nejprve známých a čitelných pojmů (akcie, dluhopisy) a vzhledem k snadné dostupnosti a ovladatelnosti přes elektronické bankovnictví i podílových listů. Ostatní nástroje jsem nechal být. Na certifikátech mne zaujaly hlavně nízké poplatky. Až se obchodování s nimi stane běžnou možností českých on-line brokerů, zřejmě to s certifikáty zkusím. Zvažuji také otevření účtu u zahraničního brokera, kde bych měl poplatky nižší, lepší aplikaci a možnost obchodování s mnoha investičními instrumenty, ale proti tomu hovoří měnové riziko, poplatky za převody měn a za bankovní operace (zasílání peněz na zahraniční účet a zpět).
V článku je zmíněno riziko inflace. Osobně se jím nezabývám. Inflaci vnímám spíše jako zákeřnou jistotu znehodnocení, než jako riziko. Při obchodování se prostě snažím najít rozumný kompromis mezi ostatními riziky a možným výnosem. Nebudu-li ochoten podstoupit např. větší tržní riziko (volatilnější tituly nebo instrumenty), budu mít výnos prostě nižší. S inflací nic nenadělám. Nelze se jí vyhnout, pouze se ji snažit výnosem překonávat. Kdo nemá povahu na obchodování s rizikovějšími a výnosnějšími instrumenty, udělá nejspíš lépe, když si nechá své úspory částečně znehodnotit inflací mínus úroky z bezpečného vkladového účtu, než aby prodělal víc na trhu, který je pro něj příliš nečitelný a složitý.
+23
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Petr Mach

ekonom a politik

Petr Sýkora

podnikatel, Dobrý anděl

Petr Mach
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Petr Sýkora
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services