Do banky pro úvěr? Jedině s detektivem

Jak zjistit, zda vám banka půjčí peníze? Pokud poradce nebude znát číslo vašich bot a co jste měli k večeři, nic vám neřekne. Navíc si pracovníci v rámci jedné banky často protiřečí. Jak moc se bude inzerovaná úroková sazba lišit od té skutečné? Přečtěte si první část našeho testu.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 9. 2005 11:42, ddo

Podstatou problému je i to, že korektní vztah ke klientům bank se vyplatí pouze dlouhodobě. Takže u nás jde o něco bezpředmětného, neboť než to stihne mít nějaký vliv, zmanipulovaná lůza s finanční elitou zamete. Naštěstí to tentokrát nebude za pomoci zbraní, nýbrž pravděpodobně prostřednictvím volebního práva. Čeští bankéři budou vždycky z 95% rychlokvašky schopné urvat co nejvíc v co nejkratším čase. Ostatně není na světě mnoho zemí, kde mohl proběhnout dlouhodobý očistný pozitivní vliv ekonomiky bez výrazných zásahů státu. Zemí, které se mohou pyšnit rody schopnými udržet bohatství po generace.

Zobrazit celé vlákno

+32
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 9. 2005 11:53, Pavel

Jen taková maličkost - pletete dohromady procenta a procentní body. Pokud mně nabídne banka úrok 2% a Frantovi Flintovi 3%, pak Frantův úrok je vyšší buď o 1 procentní bod nebo o 50%.

-1
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 25 komentářů)

14. 9. 2005 13:53 | jkl

Nejde při takových sazbách a infaci kolem 2% o lichvu? Co na to orgány činné (nečinné?) v trestním řízení?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 9. 2005 13:51

Ano, urcite by to bylo zajimave. Myslim ale, ze vzdy bude existovat takovy profil, aby tech "od" skutecne platilo. Treba neco jako: cisty prijem 50 000, ciste mesicni vydaje 25 000 nebo tak neco. Pak by vam tu pujcku 100 000 na 1 rok za tech 7% p.a. dali ... :-)
Jinak, proc si myslite, ze ten sber dat je protizakonny? Urcite maji ruzne potvrzrni, ze ty data slouzi pouze pro jejich potrebu a nebudou predana dalsim stranam atd. atd. Nebo se vam jedna o to, ze pokud tu pujcku (tzn, i smlouvu) neuzavru, tak zadny vztah k te bance nemam a tak nema narok na ty udaje?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 9. 2005 12:51 | jezevec

Bylo by zajímavé, obrátit se na banky s otázkou, jaký profil klienta dostane dekladovaný úvěr "od". Pokud žádný, je to na žalobu za klamavou reklamu. Dvojnásobné sazby než inzerované, odmítnutí klientů patřících dle příjmu přinejmenším ke střední třídě, a protizákonný sběr osobních dat, atd, mně vůbec nepřekvapuje - ale novinářská práce by u toho neměla končit alébrž začínat.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 9. 2005 9:00 | Jarmila

Mám podobnou zkušenost. Mimo jiné totiž občas pracuji pro agenturu pro výzkum veřejného mínění a v rámci jednoho výzkumu jsme navštěvovali banky a jako tzv. Mystery shopper, tedy "fiktivní zákazník", jsme žádali o úvěr. Před započetím testu jsme byli upozorněni, že při prescoringu NESMÍ banka žádat rodné číslo ani OP a že ho nemáme poskytovat, dále jsme se dozvěděli, že banka nesmí naše data uchovávat. Bohužel opak toho byl pravdou. Když jsem chtěla zadaný úkol splnit, RČ jsem poskytla. Následně jsem dostala informace, za jakých podmínek by mi mohl být úvěr poskytnut. V další pobočce, kam jsem přišla jako tester, už věděli, že jsem se před týdnem ptala na možnost úvěru u jiné pobočky, informace jim vypadla po zadání rodného čísla. Tuto informaci tam měli ještě po dvou letech, přestože jsem se jen na možnost úvěru zeptala !! Dále jsem jako externista zprostředkovávala Express-úvěry pro jednu banku. Všechny požadované informace se zadávaly do internetového formuláře. Na úvodním školení jsme se dozvěděli, že v minulosti docházelo k osobnímu ovlivňování ze strany pracovníků banky, k různým čachrům a že s tím banka měla dosti špatné zkušenosti, takže nyní úvodní prescoring provádí počítač podle předem zadaných kritérií. Jste středoškolák? Dostanete koeficient např. 1,2. Vysokoškolák? Koeficient 1,4. Ženatý? Koeficient 1,1. Svobodný? Koeficient 0,9. A tak to pokračuje dál, koeficientů je asi 100. Počítač by měl tedy zhodnotit, zda Vám banka může půjčit a kolik. Z cca 50 zadaných klientů neprošel prescogingem NIKDO! (A že nám banka jako externím prodejcům po půl roce vypověděla smlouvu pro neplnění nemusím ani dodávat. Práci jsme udělali, dodali jsme bance zcela zdarma data několika tisíc osob. Holt mouřením posloužil, mouřenín může jít). Výsledky tzv. prescoringu jsem měla už minutu po zadání osobních dat klienta, to teda internet vyplivnul fakt okamžitě.
Proto otevřeně tvrdím: prescoring neslouží k prescoringu, ale k nedovolenému sběru dat, o jehož rozsahu nemají klienti ani potuchy. Proti tomu je i Velký bratr naprostý břídil, protože tady banka dostane na zlatém podnosu všechny potřebné informace: kolik Vám je let, kolik vyděláváte Vy i Váš/Vaše manžel/ka, kolik máte dětí, kde jste zaměstnáni a jak dlouho, kde bydlíte, zda bydlíte ve vlastním nebo pronajatém, jaké máte v rodině finanční produkty, jaké jsou Vaše životní náklady, Vaše číslo mobilu i telefonu domů, pokud ho ještě máte (a někdy bez něj půjčku nedostanete), kolik platíte za elektřinu nebo za SIPO (protože předkládáte i tzv. doklad pro ověření adresy), dále dostane kopii OP a druhého dokladu totožnosti, u podnikatelů i kopii kompletního daňového přiznání ze dva roky zpětně. Stěžovat si nemůžete, potřebujete peníze a bez poskytnutí těchto dat se s Vámi banka bavit nebude.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 9. 2005 8:34 | MarBen

Děkuji všem zúčastněným za tento test. Alespoň je vidět, jak banky hrají férovou hru s klienty a jak moc dobře funguje konkurence na našem bankovním "trhu".
Již se nemohu dočkat na ty bláboly tiskových žvanilů a žvanilek ... a ještě mě napadá, nebylo by to záhodno výsledky předat SOS?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Marta Nováková

podnikatelka, U&Sluno

Marek Dospiva

podnikatel, Penta

Marta Nováková
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Marek Dospiva
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services