V jakých portfoliích pojišťovny rozmnožují zlaťáky?

Na připisované podíly na zisku láká každý prodejce rezervotvorného pojištění. Mohou se pojišťovny mezi sebou ve výnosech výrazně lišit? Do čeho vybrané pojistné investují a jak by rády pozměnily státem vytyčené mantinely? Jak vysoký výnos můžeme reálně očekávat?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 9. 2005 15:07, Matiea

Dobrý den :)Chtěl bych se zeptat, zda si opravdu myslíte, že většina klientů není schopna a nebo ochotna příjmout desetiminutový výklad o riziku souvisejícím z investováním do OPF a to i třeba v případě velmi konzervativní investice ? Myslím si, že pokud vysvětlíte rozdíl mezi investici do KŽP a nebo investicí do OPF a RP včetně malé ukázky "teoretických nákladů" a k tomu vysvětlíte skutečná rizika pojištoven a OPF, včetně tzv. dlouhodobého servisu poradce, tak klient snadno pochopí, zda je pro něho lepší investovat samostatně a nebo skrze nějaký pojišťovací ústav. Nechápu, že bez mrknutí oka chtějí KŽP. Milý kolego /mohu-li vám tak říkat/, buď máte velmi omezenou klientelu a nebo něco děláte špatně. Z vlastní zkušenosti vím, že i klienti z tzv. kolbenky to pochopí a to i tehdy pokud výběr bude pouze srdeční záležitostí. Ještě jednu věc. Neberte toto prosim jako kritiku vaší práce. Neznám vás a nechci vás tedy nijak soudit.

Zobrazit celé vlákno

+52
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

31. 8. 2005 9:07, Jahoda Frantisek

Prominte, ale kdyz nevite, co znamena u pojistnika 100% (respektive od ceho konkretne se odviji slibovany vynos) ani kdy a za jakych podminek pojistovna sve prostredky zainvestovala ci investuje (natoz jakym zpusobem sve cenne papiry uctuje), neznate ani budouci vynos kapitalovych trhu a jak bude portfolio pojistoven vypadat za rok ci dvacet let, jak muzete vedet, ze pro klienty, kteri sve zivotni pojisteni uz uzavreli (ale i pro ty budouci), jsou ocekavani prumernych vynosu 5 az 6 procent rocne nadnesena?

-1
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 29 komentářů)

1. 9. 2005 21:22 | PlischkeS

"Je směšné číst Vaše bláboly." Můžete být prosím konkrétnější a upřesnit, jaké bláboly myslíte, co konkrétně se vám na článku nelíbí? Z vašeho dalšího textu vyplývá, že byste lidi vůbec o připisovaných podílech na zisku neinformoval, protože je ani jedna pojišťovna negarantuje. Bohužel ale zapomínáte, že právě na lákání na podíly na zisku je jednou z velkých marketingových pák na potenciální, často velmi neznalé klienty. BTW, vaši poznámku o tom, že ideální stav byl "za totáče" nekomentuji... S pozdravem, autorka článku
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 9. 2005 19:40

V podstatě souhlas se vším. Bohužel náš největší žralok ukazuje na papíře zhodnocení "Dynamita" 7,5%. Psal jsem do redakce Penize a na Měšec, ať to napíšou na rovinu a národ vidí pravdu, ale toto je první alespoň trochu odkrývající článek. Smůla je, že 99% populace takovéto články nečtou a nechají si nakukat cokoliv od perfektně hlavně psychologicky vyškolených lovců bodů
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 9. 2005 16:25 | Boucek Antonin

Obavam se, ze to, co uvadite, plati pro vsechny druhy lidske cinnosti, kde existuje informacni nerovnovaha. Kdyby meli vsichni dokonale informace a hrali s otevrenymi kartami, kam by to dotahli treba takovi realitni ci burzovni makleri? A kam lekari? Panecku, kdybyste tak mohl poznat, ze z Vas lekar jenom taha body pro zdravotni pojistovnu, kdyz prece existuje daleko jednodussi zpusob lecby! Obavam se vsak, ze pokud nejste lekarem, nemate sanci. Zustanme jeste u lekaru: Kdyz nebudete spokojen s tim, jak vam vyoperovali slepe strevo, kde si budete stezovat? A jak uspesny se stiznosti budete?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 9. 2005 12:44 | Fredy

To je ta druhá stránka mince. Klienti chtějí být klamáni.
Psal jsem to proto, že by to bylo férové. Nepsal o tom, jak se mohou klienti rozhodovat. Většina klientů si "kupuje" důvěru v poradce a až následně na to nějaký jeho produkt. Pak už je mu celkem jedno, jak to ve skutečnosti bude. On prostě důvěřuje onomu poradci, že mluví pravdu a že mu neslibuje nic nemožného.
Jenže je tu další problém. Lže onen poradce úmyslně, když slibuje zisky z KŽP? Není jen nástrojem (prodlouženou ploutví) finančních žraloků? Co když je manipulován, třeba tím, že je mu sděleno jen něco? Co když nemá o konstrukci KŽP opravdu žádné ponětí? Osobně jsem přesvědčen, že tomu tak, ve většině případů, je. Poradce je školen hlavně pro to, aby "prodával" a ne proto aby radil. Ostatně několik testovaných poradců, poradenských společností, zde na tomto webu to dokazují. Proto jsem uvedl námět „hrát s otevřenými kartami“. Ty materiály by byly od pojišťoven a jimi garantovány. Něco jako technický popis, návod k obsluze a záruční list k jakékoliv zboží. Když nebudete spokojen s KŽP, tak kde si budete stěžovat? U poradce? Ten řekne, že ho k tomu vyškolila třeba jeho (mnohdy mlm) společnost. Tak půjdete na společnost? Ti řeknou, že poradce při školení nedával pozor. A pojišťovna? Ta se vymluví na to, že všechny materiály dodává do sítí a je jen na nich, jak s tím pracují. Tak jak z toho ven?
A co se týče provizí, tak tam, co jsem nějaký čas byl, to bylo normální. A to, že uvádím hlavně KŽP berte tak, že je to jednodušší zkratka. Je úplně jedno, které spořící pojištění uvedu, dopady jsou stejné.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 9. 2005 8:57 | Boucek Antonin

200 miliard zisku pojistoven? Celkova bilancni suma pojistoven, ktere jsou cleny Ceske asociace pojistoven (a to jsou skoro vsechny) byla v minulem roce 292 miliard, vlastni kapital 52 miliard a rocni zisk 10,9 miliard. Tak, jak pisete, ze by mela fungovat statni pojistovna, ve svete funguji pojistovny druzstevni. Vzhledem k tomu, ze vedle druzstevnich pojistoven funguji i akciove a prezivaji obe, neda se rict, ze by jedna ci druha forma byla vyhodnejsi.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 8. 2005 23:19 | Agresor

Je směšné číst Vaše bláboly.Pokud uzavřu pojistku životní tak vím kolik budu platit a kolik za to dostanu.Pokud mi někdo bude slibovat zhodnocení nevím jaké a já mu budu věřit,pak nemohu být normální.Ani jedna pojištovna negarantuje,že zhodnocení-podíl na zisku pojištovny bude tolik a tolik.Možná tak garance na jeden rok v rámci oblbnutí klienta pak to může skočit na 0 a kliente coteď.Ideální stav byl za totáče o zhodnocení se nevedli žádné bláboly pojištění bylo laciné pojistky slušné.Máte pravdu klienti se opravdu nechtějí rozhodovat a pokud narazí na pojištovací svini pak potěš Pan Bůh.Logicky vyplývá ,že by stačila jedna státní pojištovna přebytky zčásti klientům zbytek do státního rozpočtu a ne jako teď že ročně odejde 200 miliard zisku z pojištoven za hranice.Všechny poj.mají státní dluhopisy až přijde státní bankrot co bude.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 8. 2005 17:07 | R2D2

Fredy, musím Vám něco prozradit. Pře několika lety jsem to viděl jako vy - dám klientovi všechny informace, on se racionálně rozhodne. Problém jsem viděl v tom, že nejsou poskytnuty všechny informace. Pokud by byly, vedlo by to k lepším produktům, klienti by se dobře orientovali srovnávali nabídky a možnosti.
Tak to ale není, podívejte se kolem sebe. Průměrný člověk nechce o ničem rozhodovat. Nechce o ničem přemýšle, bolí ho, když činí rozhodnutí. Chce jednoduché řešení a někoho, kdo mu potvrzuje, že toto řešení je dobré. Takových je většina lidí, rozhlédněte se.
Neříkám, že to je dobře nebo špatně, nikdo nemůže soudit přirozenost člověka. Je pravda, že to 1% lidí, kteří činí rozhodnutí na základě fakt, kteří přemýšlí a o svém životě rozhodují sami, budou bohatší (nejen materiálně).
Píši to proto, abyste nebyl zklamaný, až jednou budou finanční prodejci a poradci informovat o všem a chování lidí se nezmění. Dále se budou prodávat méně výhodné produkty (třeba Vámi neoblíbené KŽP). Není to v těch informacích. Změnit byste musel lidi, aby s informacemi pracovali, přemýšleli a činili vlastní rozhodnutí. A to nedokážete ani vy, ani já.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 8. 2005 11:17 | Fredy

Máte pravdu, Vy to víte, ale běžný klient nikoliv. Těch běžných klientů pojišťoven je 99%. Klienta tyhle úvahy o tom, kam a jak pojišťovna může investovat celkem nezajímají. Oni chtějí vědět, co za své peníze mohou dostat. Pojišťovny vesměs mlčí a nebo mlží. Za to jejich náhončí z různých zprostředkovatelen hýří "zaručenými" čísly.
Tak co s tím? Jedno z řešení by bylo hrát (třeba ze zákona) s otevřenými kartami. Například si neználek uzavře KŽP. Budete se divit, ale takových je dnes ještě dost. A pojišťovna (či její prodloužená ruka - poradce) by disponoval s jasnými, konkrétními údaji, které by třeba pojišťovna musela garantovat. Tedy nejen TÚM, ale i poměr rizikové a spořící složky. Třeba různě odstupňované podle věku a rizika klienta. Klientům může být úplně jedno, jakým vzorcem ta která pojišťovna co počítá.
Před tím, než si ten neználek uzavře KŽP, tak by jej poradce informoval naprosto jednoznačně o skutečné konstrukci tohoto druhu pojištění. Pane Nováku, je vám 30 let a chcete se pojistit pro případ smrti na milion Kč. Můžete to udělat tak, že si uzavřete rizikové pojištění, kde budete platit měsíčně 200 Kč. Nebo vám mohu nabídnout spořící KŽP, kde byste platil měsíčně 2.000 Kč do 60-ti let. Z této částky si necháme na poplatcích a na krytí rizika 1.000 Kč a zbytek vám budeme zhodnocovat dle výsledků hospodaření pojišťovny. Za loňský rok to bylo x %. To může být příště více, ale i méně. Mezi těmi poplatky je i provize za mé služby ve výši 15.000 Kč s tím, že u nás vydržíte minimálně 2 roky a pak každý rok ještě 1.000 Kč za to, že se o vás budu starat. Berete to kliente?
PS: čísla jsou jen fiktivní, ale v průměru odpovídají realitě.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 8. 2005 9:07 | Boucek Antonin

Prominte, ale kdyz nevite, co znamena u pojistnika 100% (respektive od ceho konkretne se odviji slibovany vynos) ani kdy a za jakych podminek pojistovna sve prostredky zainvestovala ci investuje (natoz jakym zpusobem sve cenne papiry uctuje), neznate ani budouci vynos kapitalovych trhu a jak bude portfolio pojistoven vypadat za rok ci dvacet let, jak muzete vedet, ze pro klienty, kteri sve zivotni pojisteni uz uzavreli (ale i pro ty budouci), jsou ocekavani prumernych vynosu 5 az 6 procent rocne nadnesena?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Petr Dvořák

ředitel České televize

Lubomír Stoklásek

podnikatel, Agrostroj Pelhřimov

Petr Dvořák
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 2 duelů
×
Lubomír Stoklásek
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services