Důchodové pojistky: jehla v kupce pojistného sena

Důchodové pojištění nabízí hned několik pojišťoven. Bohužel ale pouze podle názvu a znění reklam. Opravdových důchodových pojistek je na českém trhu jako šafránu. Kam si pro doživotní rentu dojít a na jaké produkty si dát pozor, protože svoje "důchodové kvality" jen předstírají?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 9. 2005 20:55, CML

Ta nejmenovaná , největší pojišťovna, nese svému majiteli každý rok přes 4 miliardy čistého . Kdyby chtěl prodat , musel by být blázen . Allianz není schopná vytvořit efektivní obchodní síť, to je evidentní , ale asi se bude muset poohlédnout nějkde jinde. Možná by stálo za to změnit i některé nekonkurenceschopné produkty , viz. povinné ručení se slevou pro malá města , které je ale dražší než většina ostatních.

Zobrazit celé vlákno

+53
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 8. 2005 15:09, PlischkeS

Dobrý den,
ani formulace: "Pojistník může také požádat pojistitele o výplatu pojistného plnění při dožití formou doživotního důchodu se zaručenou dobou," neříká nic o garanci doživotního důchodu. Garantuje zaručenou dobu, tedy určitý počet let, po který se bude důchod vyplácet.
S pozdravem,
SP

Zobrazit celé vlákno

-21
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 17 komentářů)

12. 3. 2012 17:47 | Jana Rosůlková

Mám trochu jiný problém : Založila jsem si u České Státní Pojišťovny před mnoha lety, bylo mi 23 let.. Důchodové pojištění. Z něj mi měla Pojištovna doživotně od mých 55 let měsíčně 200 Kčs. Tehdy to byly slušné peníze. Nezačali mi vyplácet nic. Po téměř třech letech jejich sladkého spánku jsem zašla na pobočku nástupce České Pojišťovny, která se dnes jmenuje Česká Pojišťovna a,s... Napsali na ústředí a odtamtud mi namísto omluvy a měsíčního důchodu poslali jednorázovou částku., která by při platbě 200Kč-měs, vydržela do mých cca 74 let.A ještě mi vyčinili, že jsem se o ně měla hlásit !! Kde je moje jistota zajištění přilepšení k důchodu. Kde nárok na podíl na zisku? Kde valorizace? Kdo si dovolí odhadovat, jak dlouho budu žít, odměřovat mi délku dožití a podle koho pošlou peníze? Lidé, připravte se, že s Drábkovým třetím pilířem to bude ještě horší .
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 9. 2005 20:55 | CML

Ta nejmenovaná , největší pojišťovna, nese svému majiteli každý rok přes 4 miliardy čistého . Kdyby chtěl prodat , musel by být blázen . Allianz není schopná vytvořit efektivní obchodní síť, to je evidentní , ale asi se bude muset poohlédnout nějkde jinde. Možná by stálo za to změnit i některé nekonkurenceschopné produkty , viz. povinné ručení se slevou pro malá města , které je ale dražší než většina ostatních.
+53
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 8. 2005 10:29

O tu nejmenovanou pojišťovnu má přece zájem ALIANZ.
+40
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 8. 2005 13:05

Nikde jsem na www stránkách České pojišťovny nenašel v článku popisovaný produkt České pojišťovny "Záruka - okamžitý důchodový program". Nevíte někdo přesné podmínky nebo odkaz na odpovídající stránku na internetu?
+34
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 8. 2005 10:10 | Kliďas

Jestli někdo důchodovky nabízí nebo ne je jen jeho věc. Nejsme už naštěstí v centrálně plánovaném hospodářství, aby někdo firmám nařizoval, jak mají jejich produkty vypadat...
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 8. 2005 21:12 | Agresor

Zajímá se někdo o to proč nejmenovan největší česká pojištovna už nenabízí důchodovky. Přitom z hlediska pojištění nejlepší pojistka.Není to tím,že když jakákoliv pojištovna respektive její majitelé chtějí pojištovnu respektive pojistný kmen prodat jiné pojištovně,tak se lépe prodává kmen,kde jsou neurčité pojistky(není určená výše poj.částky při dožití)nelze spočítat kolik by správně měla činit rezerva a podle čeho se to počítálo.
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 8. 2005 15:21 | Josef Lukášek

doživotní důchod se zaručenou dobou = pojišťovna vyplácí minimálně po zaručenou dobu a následně, pokud pojištěný žije pokračuje s výplatou do konce jeho života. Příklad: 60letý si sjedná doživotní důchod se zaručenou dobou 10 let, tak vždy bude pojišťovna vyplácet do 70 let bez ohledu na to zdali pojištěný žije a dále vyplácí pouze pokud pojištěný žije.
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 8. 2005 15:18 | TZH

Doživotní rentu bylo možno získat při odprodeji akcií (?) rentiérského fondu zpět IPB.
+46
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 8. 2005 15:09 | PlischkeS

Dobrý den, ani formulace: "Pojistník může také požádat pojistitele o výplatu pojistného plnění při dožití formou doživotního důchodu se zaručenou dobou," neříká nic o garanci doživotního důchodu. Garantuje zaručenou dobu, tedy určitý počet let, po který se bude důchod vyplácet. S pozdravem, SP
-21
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 8. 2005 10:32 | Fredy

Tohle bude za chvíli o tom, že "jedna paní povídala" ......
Pojišťovny a jejich náhončí budou tvrdit, že jejich chlebodárci mají také důchodové pojistky a že autorka kecá. Že se na to dobře nezeptala a že si neprostudovala jejich VPP apod. Jenže to stejně k ničemu. Navrhuji aby autorka napsala druhý díl, kde provede porovnání důchodových pojistek od jednotlivých pojišťoven s konkrétními čísly. Tak, jak bývá, u podobně zaměřených serverů, zvykem. Požádat pojišťovny o konkrétní čísla.
Takhle to vypadá, že důchodovka je v republice opravdu jen jedna a to od Kooperativy. Přitom ani ona není nijak zajímavá. Možná v delším horizontu, ale zase ta likvidita. Pro člověka, který má 40 křížků na krku, to je skoro prodělečné.
+44
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 8. 2005 18:19 | Jaroslav Vostatek

Wüstenrot patří k těm pojišťovnám, které mají „kapitálovou pojistku převlečenou za důchodový program“. Jmenuje se Důchodová pojistka SPONSOR/BANK, věcně jde o analogii penzijního připojištění se státním příspěvkem, které poskytují české penzijní fondy. Fakticky jde o spořící program „zabalený“ do životního pojištění. Produkty typu Důchodová pojistka a penzijní připojištění se státním příspěvkem bývají označovány jako „příspěvkově definované penzijní plány“, u nichž je smluvně ujednána pouze výše pojistného (příspěvku), nikoliv již výše důchodu (dávky). Jde o standardní mezinárodní (původně anglosaskou) odbornou terminologii. Přechod k příspěvkově definovaným penzijním plánům je mezinárodním trendem. Fakticky se jedná o „rozdělení“ důchodového pojištění na 2 časové fáze: na část převážně spořící a na část důchodovou. Ke druhé fázi přitom vůbec nemusí dojít – pokud se klient rozhodne pro jednorázové plnění – kapitálovou opci. Pokud se klient rozhodne pro důchod, pak se důchod vypočte ze stavu individuálního účtu ke dni ukončení první fáze; na účtu jsou přitom připsány i úroky či jiné podíly na zisku za dosavadní období. Téměř všichni klienti českých penzijních fondů se rozhodují ve prospěch „jednorázového vyrovnání“ místo penze. Obdobně končila většina důchodových pojištění pracujících, které uzavírala Česká státní pojišťovna; zde se přitom jednalo o „dávkově definovaný penzijní plán“, kde klient má nárok na konkrétní výši důchodu (je obsažena přímo ve smlouvě), ale typický výsledek byl stejný – jednorázová výplata plnění. Z pojistně matematického hlediska je „férovější“, když pro stejnou „generaci“ klientů se použijí stejné úmrtnostní tabulky. I v tomto smyslu je jednodušším řešením příspěvkově definovaný penzijní plán. Na druhé straně lze na dávkově definovaném penzijním plánu vidět určitou větší „jistotu“ v tom, že je sjednána konkrétní výše penze. U jednotlivce to může mít praktický význam, ale i tam jde do nemalé míry o konvence v hodnocení a návazně i v pojistné matematice (včetně otázky, jakou roli při dlouhověkosti či umírání mají např. geny či pohlaví). Rámcově lze tvrdit, že dávkově i příspěvkově definovaný penzijní plán vedou ke zhruba stejně přesným (resp. nepřesným) výsledkům – pokud jde o výši důchodu pro jednotlivé osoby. Wüstenrot nabízí nejen příspěvkově definovaný penzijní plán, ale i Pojištění doživotního a garantovaného důchodu. Garantovanou dobu výplaty si může klient libovolně volit. Toto pojištění lze sjednat i samostatně, bez návaznosti na jiné pojištění. Jde o pojištění za jednorázové pojistné, přičemž je možnost sjednat odklad zahájení výplaty důchodu.
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 8. 2005 16:02

Nevím, kdo (kdo má děti- dědice) potřebuje doživotní rentu. Mám své portfolio fondů a zvolím si pravidelný výběr měsíční částky z fondu (např. v 60-ti letech to rozpočtu na 20 let). Dostatečně konzervativní fond za tu dobu ještě zhodnotí prostředky a co zbyde, zdědí děti. Vložit všechny či většinu peněz do pojišťovny a koupit si doživotní rentu může udělat snad je člověk, který nemá dědice nebo očekává, že bude žít hodně hodně dlouho. Jinak se to nevyplatí (nízké zhodnocení a vysoké poplatky ukrajují své).
+14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 8. 2005 15:33 | PlischkeS

Děkuji za vysvětlení, pokud je to tak, produkt přidáme do tabulky. Prostřdnictvím vašeho mluvčího jsme Allianz, stejně jako všechny další pojišťovny, žádali o data k životním pojistkám. Allianz zařadila produkt 50Plus do "kapitálových životních pojistek", nikoli do "důchodových životních pojistek ((Pojistné vyplácené v podobě doživotní měsíční renty)". Šablona byla předem jasně daná. SP
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 8. 2005 8:33

pro redakci a paní redaktorku: Produkt Allianz pojišťovny má název ADP50Plus cituji z pojistných podmínek ZPP par.3 Předmět pojištění, formapojistného plnění: ... V případě dožití pojištěného dne počátku výplaty důchodu se pojistné plnění vyplácí ve formě zaručeného důchodu ve výši a po dobu dohodnutou v pojistné smlouvě. Pojistník může také požádat pojistitele o výplatu pojistného plnění při dožití formou doživotního důchodu se zaručenou dobou. O tuto změnu formy výplaty pojistného plnění při dožití však může pojistník požádat pojistitele nejdříve šest měsíců a nejpozději jeden měsíc před koncem fáze odkladu. ...
Takže mě z toho vyplývá že jste užila zavádějící informaci o tomto produktu. Tedy že neumožňuje doživotní rentu a že se nejedná o důchodový program. Navíc podobný produkt prodává Allianz Life ve USA a takto koncipované pojištění, tedy s garancí pouze garantované penze je akceptovatelnější z pohledu klientů, protože jim dává jistotu při podpisu, že "dostanou své peníze zpět". I když oba víme, že o tom pojištění není.
+51
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 8. 2005 8:31 | R2D2

Ano, průběžnou jenom Kooperativa. Na druhou stranu penzijní fondy nejsou nic jiného než druh životní pojišťovny (vyplývá to z mezinárodních účetních standardů), proto je nabídka v ČR mnohem širší - je třeba započítat i penzijní připojištění.
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 8. 2005 8:12 | Liška

Tak tak... to je trochu zalostny vysledek na to, ze tento zivotni pojisteni je statem preferovany produkt prave z duvodu sporeni si na duchod...
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 8. 2005 8:02 | pavelxyz zavinac email tecka cz

To teda nabizi duchodovou pojistku, na kterou se spori prubezne jenom Kooperativa? To se ostatni tolik boji dlouhovekosti?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Radovan Krejčíř

podnikatel a kriminálník

Leoš Novotný

podnikatel, Leo Express

Radovan Krejčíř
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Leoš Novotný
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services